iza_i_pawel 01.12.2009 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Witajcie,Prosimy o pomoc w podjęciu decyzji.Od jakiegoś czasu mocno się z Żoną zastanawiamy nad kredytem i ucieczką z miasta.Mamy już na oku działeczkę, ale problemem jest projekt, DOM znaczy.Nie mamy pojęcia jaka powierzchnia byłaby dla nas najlepsza? Wiadomo, że większa lepsza, ale ogrzewanie, opłaty, utrzymanie itd.Prosimy o porady ludzi, którzy mogliby coś doradzić początkującym. Nie mamy punktu odniesienia innego niż nasze 60m mieszkanie.Wybraliśmy jak na razie dwa projekty:1. 149,4 m2 + 23,3m2 garaż = 172,7m22. 119,6m2 + 25,5m2 garaż = 145,1m2.Nie wiem dlaczego, ale chcielibyśmy się zmieścić w 150m2,a może coś mniejszego. Jakie są ZA i PRZECIW duuużych domów!?Prosimy o pomoc. Nie chcielibyśmy popełnić błędu wybierając projekt domu, w którym będziemy się źle czuli bo jest za mały, ale również nie taki, abyśmy nie mogli go np. ogrzać.Wszystkie e-maile na pw mile widziane.Dziękujemy i pozdrawiamy pozazdroszcząc tym co JUŻ są na SWOIM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 01.12.2009 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Do 170m2 z garazem (bez piwnic) będzie w sam raz. Ważne zeby wam się podobał i był ekonomiczny w uzytkowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 01.12.2009 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Hej, chyba najlepiej będzie jak weźmiecie ołówek i kartkę do ręki i zaczniecie pisać co ma być w tym domu i jakie macie wymagania, tzn. ile pokoi, czy dwa dla dzieci, Wasza sypialnia i salon, czy jeszcze jeden gościnny czy gabinet, po ile te pokoje miałyby mieć metrów. Czy dla dzieci tyle co mają blokowe czyli ok. 10 m kw czy większe, czy salon 30 m kw., ile kuchnia, czy ma być spiżarnia, garderoba. Wtedy powierzchnia powinno wyjść Wam sama. Tak na forum to będzie tyle odp. ile osób. Każdy ma inne wymagania. Dla jednego sypialnia musi mieć 20 m kw. a drugiemu wystarczy 10 m kw. itd. itd. Przy wyborze projektu weźcie pod uwagę, że dom z poddaszem ma jeszcze powierzchnię netto, czyli po podłodze ze skosami.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza_i_pawel 01.12.2009 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Dziękujemy za odpowiedzi. Tak też robimy z tym ołówkiem i dlatego już w miarę określiliśmy max. powierzchnię. Obawy są co do jej ogrzania. A co możecie powiedzieć na temat tego dachu: link http://projekty.muratordom.pl/projekt?grupa=1&IdProjektu=471&IdKolekcji=&id_grupy=1&typ_budynku=brak_dom&powierzchnia_od=148&powierzchnia_do=150&typ_budynku_dom=1&typ_budynku_garaz=brak_garaz&x=37&y=7&nr=5 Chodzi nam o jego średni koszt. W biurze arch. jak poprosili, abyśmy im pokazali nasz projekt, to pierwszą ich odpowiedzią było "drogi dach, no drogi". DLACZEGO NAS TAK PRZESTRASZYLI? Pozdrawiamy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 01.12.2009 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Ja osobiście nie budowałbym domu większego niż 150 m2 pow. użytkowej, ale ponieważ nawet na taki mnie nie stać, to buduje 106 m2. Niedługo będzie nas trójka, a kiedyś może nawet więcej Najlepiej zastanowić się spokojnie czego tak naprawdę potrzebujecie... Jakie pomieszczenia są Wam niezbędne, a bez jakich możecie się obejść... jak duże muszą być to pomieszczenia itp. Najlepiej "wymyślić" sobie taki dom minimum i dom optimum, potem policzyć ile mniej więcej będzie kosztowała jedna wersja i druga wersja, zobaczyć na co Was stać i obcinać z wersji optimum (chyba, że nie musicie). To jest praca, której nikt za Was nie wykona, ale jeśli zrobicie to porządnie to będziecie mieli taki domek jak trzeba Pozdrawiam i życzę udanych wyborów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 01.12.2009 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 ..zależy w jakim wieku dzieci, jeśli pomieszkają z Wami jeszcze dłuższy czas to większy, jeśli liceum, studia wybierzcie mniejszy, bo za chwilę zostaniecie we dwoje.PzdrJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 01.12.2009 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Powierzchnia dachu we wskazanym projekcie jest duża i dach do tego skomplikowany, bo wielospadowy, do tego małe daszki, dlatego drogi. Sam dom też może nie wielki, ale spory i ogrzanie go nie będzie zbyt tanie. Wydaje mi się, że jeśli zależy Ci na tańszej eksploatacji to przy tej powierzchni taniej będzie z poddaszem. Ja mam parterówkę, ale 120 m kw. i dach dwuspadowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Startos 01.12.2009 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Metraż metrażowi nie równy jak już ktoś zwrócił uwagę. Jeden lubi sypialnie w formie małej klity inny musi czuć przestrzeń w czasie snu. Jedyne co powinno Was interesować w kwestii metrażu to docelowe koszty utrzymania tego metrażu (każdy metr na górkę to dodatkowe koszty - wykończenia, grzania (!), sprzątania). Klodziki słusznie radzi by zacząć od Waszych preferencji "na sucho". Czego oczekujecie, co lubicie, czego potrzebujecie w kwestii ilości i wielkości poszczególnych pomieszczeń. Ja buduję dom piętrowy 183m2 (z czego po odjęciu gabinetu na działalność żony i garażu zostaje 150m2). Jest nas 2+1... i w planach + kolejny 1... a może i 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychos 01.12.2009 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Może spróbujcie zastanowić się najpierw jakie pomiesczenia są Wam potrzebne.Wiadomo: kuchnia, salon, sypialnia dla Was, po jednym pokoju dla dziecka, mały WC z prysznicem na dole (polecam), normalna łazienka u góry. Być może potrzebować będziecie tzw. pokój do pracy, inaczej zwany gabienetm. Kuchnia: nawet jak gotujecie bardzo mało, to i tak większość czasu spędza się w kuchni. Więć kuchnia powinna być dość duża.Pamiętajcie, że dom powinien być miły i przytulny, ale oczywiście nie ciasny. Na dużych powierzchniach możecie się czuć po prostu żle. Ale o atrakcyjności i wyższości domu nad mieszkaniem w mieście decydują głównie tzw. pomieszczenia gospodarcze, czyli warto pomyśleć o: pralni, spiżarni, garderobie, pomiesczeniu na kosiarkę, narzędzia ogrodnicze, opony zimowe itp. Jak widać przez te pomieszczenia gospodarcze dom już oczywiście nie robi się taki mały, ale zapewniam Was, że ułatwiają one bardzo mieszkanie, oraz że, będzieci spędzać w nich więcej czasu niż w salonie czy pokojach. Aha, dzieci po ślubie na 95% i tak nie będą z Wami mieszkały. Ja mam dom o powierzchni użytkowej ok. 140m2 dla 4 osób i dzisiaj wybrałbym mniejszy dom czyli ok 100 -110m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Startos 01.12.2009 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Ja mam dom o powierzchni użytkowej ok. 140m2 dla 4 osób i dzisiaj wybrałbym mniejszy dom czyli ok 100 -110m2. Z ciekawości zapytam: a gdzie szukałbyś oszczędności aż o 20-25%. Wolisz ciąć wszędzie równo czy białogłowę zamknąć w 4m2 kuchni bez spiżarni? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 02.12.2009 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Dziękujemy za odpowiedzi. A co możecie powiedzieć na temat tego dachu: link http://projekty.muratordom.pl/projekt?grupa=1&IdProjektu=471&IdKolekcji=&id_grupy=1&typ_budynku=brak_dom&powierzchnia_od=148&powierzchnia_do=150&typ_budynku_dom=1&typ_budynku_garaz=brak_garaz&x=37&y=7&nr=5 Niestety ten dach bedzie drogi ....i co gorsza dom bedzie drogi. Z mojego budowania wynika, ze najdrozsze w domu sa fundamenty i dach. Fundamenty i dach w domu parterowym beda 2 x wieksze niz w domu pietrowym - czyli koszty 2 x wyzsze. Fundamenty zazwyczaj sa niedoszacowane w kosztorysach .... bo sa liczone na idealne warunki ..a jak trafia sie jakies bagna, ziemia rodzima gleboko ..to na fundamentach i pracach ziemnych mozna poplynac. Jesli liczycie sie z kosztami - proponowalbym dom z poddaszem uzytkowym, ktory na pewno bedzie tanszy niz parterowy. Ogrzanie domu pietrowego tez bedzie tansze, poniewaz bardziej zwarta bryla to mniejsze straty ciepla przez sciany. Co do wielkosci domu ..... WADA duzego domu jest jego koszt ...budowy i utrzymania. Poza tym same zalety. No moze jeszcze trudniej taki dom sprzedac . Ten pierwszy dom (149 m2) w wersji z poddaszem bedzie w cenie tego (119m2) parterowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddoommiinniikk 02.12.2009 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Od liczby metrów ważniejszy jest program użytkowy. Domy polecane przez projektantów jako domy z programem użytkowym dla rodziny 2+2 są już od niecałych 80 mkw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qlek74 08.12.2009 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Wiem, że wygląd ma znaczenie przy wyborze domu ale proponował bym wybierać dom od oglądania jego rzutów i funkcjonalności.Bo dom od zewnątrz widzisz przez kilka minut dziennie a przez weekend przez kilka godzin jak jest ładna pogoda. Natomiast w środku spędzasz dużo więcej czasu i jak będziesz się w środku źle czuł to co Ci przyjdzie z tego, że dom ma ładną elewację i możesz się pochwalić przed sąsiadami. Może Ci to poprawić humor na kilka minut i nic poza tym.Trafnego wyboru życzęPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 09.12.2009 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Ja mam dom o powierzchni użytkowej ok. 140m2 dla 4 osób i dzisiaj wybrałbym mniejszy dom czyli ok 100 -110m2. my mamy część mieszkalną o powierzchni 115 m2 (w tym moja pracownia) i spokojnie moglibysmy obciąć ją o 7m2 tj. o powierzchnię jadalni używanej raz w tygodniu. Natomiast część gospodarcza ma 56 m2 i tu bylibysmy w stanie obciąć 30 m2 - garaż dwustanowiskowy w wersji "jedno auto za drugim" w którym parkujemy parę razy w roku. Sumując - wystarczyłoby nam 134 m2; rodzina 2+1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_1961 09.12.2009 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Witajcie, Prosimy o pomoc w podjęciu decyzji. Od jakiegoś czasu mocno się z Żoną zastanawiamy nad kredytem i ucieczką z miasta. Mamy już na oku działeczkę, ale problemem jest projekt, DOM znaczy. Nie mamy pojęcia jaka powierzchnia byłaby dla nas najlepsza? Wiadomo, że większa lepsza, ale ogrzewanie, opłaty, utrzymanie itd. Prosimy o porady ludzi, którzy mogliby coś doradzić początkującym. Nie mamy punktu odniesienia innego niż nasze 60m mieszkanie. Wybraliśmy jak na razie dwa projekty: 1. 149,4 m2 + 23,3m2 garaż = 172,7m2 2. 119,6m2 + 25,5m2 garaż = 145,1m2. Nie wiem dlaczego, ale chcielibyśmy się zmieścić w 150m2, a może coś mniejszego. Jakie są ZA i PRZECIW duuużych domów!? Prosimy o pomoc. Nie chcielibyśmy popełnić błędu wybierając projekt domu, w którym będziemy się źle czuli bo jest za mały, ale również nie taki, abyśmy nie mogli go np. ogrzać. Wszystkie e-maile na pw mile widziane. Dziękujemy i pozdrawiamy pozazdroszcząc tym co JUŻ są na SWOIM. Unikajcie domów "z uzytkowym poddaszem" - mam taki i mam... dość! Albo parterowy, albo (w pełni!) pietrowy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza_i_pawel 09.12.2009 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Witamy, Wszystkim za odpowiedzi serdecznie dziękujemy. Po wielu godzinach spędzonych na przeglądaniu projektów w wersji soft i hard, wybieraniu, zmienianiu i odrzucaniu projektów wybraliśmy ten, który zakupiliśmy i postanowiliśmy wybudować - oto link: http://projekty.muratordom.pl/projekt?grupa=1&IdProjektu=539&IdKolekcji=&frm_search=1&id_grupy=1&typ_budynku=brak_dom&nazwa=spokojna&typ_budynku_dom=brak_dom&typ_budynku_garaz=brak_garaz&x=0&y=0&nr=3 Mam nadzieję, że spełni nasze oczekiwania. Podoba się nam i najmniej w nim zrobiliśmy zmian. Teraz kolejne etapy, czyli wdrażanie się co z czego zbudować, za ile, co lepsze, cieplejsze, gdzie kupować i jak robić... itd. Pozdrawiamy wszystkich forumowiczów. P.S. Mile widziane Wasze opinie o projekcie. Może ktoś już mieszka sobie w "Spokojnej przystani" i podzieli się wrażeniem...!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 10.12.2009 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 interesujący układ pomieszczeń - funkcjonalnie rozwiązana spiżarnia, kotłownia oraz wyjście na taras z salonu i z kuchni. Fajnie odseparowana strefa dzienna od pokoi.Brak przewidzianego miejsca na prysznic to ogromna wada - koniecznie trzeba to poprawić - najlepiej zaprojektować sobie łazienkę przed wykonaniem podejść kanalizacyjnych na etapie fundamentów. No i niestety ustawienie mebli w salonie to będzie masakra. Ale w sumie dość fajny projekt i ładny domek (dach drogi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 10.12.2009 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Unikajcie domów "z uzytkowym poddaszem" - mam taki i mam... dość! Albo parterowy, albo (w pełni!) pietrowy! dlaczego unikać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sziva 10.12.2009 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Unikajcie domów "z uzytkowym poddaszem" - mam taki i mam... dość! Albo parterowy, albo (w pełni!) pietrowy! dlaczego unikać? Właśnie, dlaczego? My wybraliśmy projekt od Lipińskich P180a i tam jest poddasze użytkowe. Jakie są niedogodności z tym związane poza skośnym sufitem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 10.12.2009 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 ja mam użytkowy nie mieszkam jeszcze co prawda, ale widzę, że narzekać to ja nie będę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts