Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile metrów na 4 osoby? 150-170m2 to dużo, czy mało?

Recommended Posts

Dlaczego "nie" dla domu z uzytkowym poddaszem.

1. Schody - każde sa złe (strome, "krótkie", kręte, itp.).

2. pokoje "pod skosami" są niepelnowartościowe (przez owe "skosy" wlasnie) - ścianki kolankowe w projektach sa za niskie, podniesienie "o dwa pustaki" niewiele daje a psuje sylwetke bryły, lukarny i wole oczka podnosza koszt dachu, okna połaciowe to wrażenie mieszkania na strychu (i nie sa to "dachy Paryża").

3. Dach najeżony lukarnami, wolimi oczkami i oknami połaciowymi, ocieplenie pod połacią - duże koszty, duże ryzyko blędu.

4. Koszt takiego uzytkowego poddasza minimalnie mniejszy od pełnego piętra + dach (nieuzytkowy strych).

To tyle, najważniejszych doswiadczeń z mieszkania "pod skosami" (od 1997r.) :roll:

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

2. pokoje "pod skosami" są niepelnowartościowe (przez owe "skosy" wlasnie) - ścianki kolankowe w projektach sa za niskie, podniesienie "o dwa pustaki" niewiele daje a psuje sylwetke bryły, lukarny i wole oczka podnosza koszt dachu, okna połaciowe to wrażenie mieszkania na strychu (i nie sa to "dachy Paryża").

3. Dach najeżony lukarnami, wolimi oczkami i oknami połaciowymi, ocieplenie pod połacią - duże koszty, duże ryzyko blędu.

4. Koszt takiego uzytkowego poddasza minimalnie mniejszy od pełnego piętra + dach (nieuzytkowy strych).

To tyle, najważniejszych doswiadczeń z mieszkania "pod skosami" (od 1997r.) :roll:

mam skosy

spokojnie mogę pod nimi siedzieć, czy stać

w dachu nie mam okien ani żadnych innych uzdobień

dach miałam tani

Odniosę się tylko do tego problemu. Całe życie domowe zwykle toczy się na dole. Dla pracujących w pozycji stojącej to w większości jedyna forma zdrowej aktywności jak dwa razy na dobę wejdą po schodach do sypialni.

Dla "umysłowych" siedzących cały dzień przy biurku, lub komputerze tym bardziej.

Może tylko jakiś odsetek ciężko pracujących fizycznie może mieć problem z wyjściem po schodach.

Abstrahuję od sytuacji, gdy po pracy biegamy na aerobik lub uprawiamy inne formy aktywności. Ale jaki procent osób tak żyje?

Ścianka kolankowa faktycznie w wielu projektach jest za niska co razem z niezbyt szczęśliwym kontem dachu może powodować duże uciążliwości przy faktycznym wykorzystaniu powierzchni. W projektach typowych często zdarza się, że pod taką skośną ścianką projektant ( bardzo często student) umieści np wc lub wannę i jeśli się tego w porę nie zauważy (projektant adaptujący nie przeanalizuje projektu) to można liczyć się z kosztami przesuwania potem takich "niespodzianek" lub niemożnością skorzystania z owego sprzętu.

Schody : podnoszą nieco koszt budowy, i de facto zabierają nam sporo powierzchni, ale myślę że mogą faktycznie uzupełniać niedobory ruchu, a przy okazji być ciekawym elementem dekoracyjnym.

Co do funkcjonalności spiżarni- nie jest zła, ale zawsze może być lepiej - np wejście do spiżarni od garażu (o ile takowy mamy i używamy - przydaje się zdalne sterowanie bramy :) )

Wydaje mi się, że ilość szaf w sypialni rodziców może nie być zadowalająca (oczywiście zależy od cech osobniczych)

Łazienka - brakuje prysznica i można by wygospodarować na niego miejsce kosztem np fragmentu szaf dziecka

Długi korytarz ...

Wc dla gości dobrze by było aby nie łączył się ze strefą nocną.

Garaż na 1 stanowisko to obecnie troszkę za mało.

Warto pomyśleć jaki sposób ogrzewania chcą Państwo wybrać - np kotłowania na ekogroszek potrzebuje dużo więcej miejsca niż gazowa

Spory taras, moim zdaniem za duży, zwłaszcza że to zazwyczaj obszar który jeśli jest wykończony płytkami, średnio po 10 latach nadaje się do naprawy.

Nie mieszkam w Spokojnej Przystani, ale mogę dorzucić kilka uwag. Wejście do WC wg mnie nieciekawe, (z salonu jedne drzwi potem drugie),możnaby drzwi do korytarza nr6 przenieść i postawić w głębi ( za WC). Okna - dużo ich, ale są małe(kuchnia i sypialnie).

Ogólnie ciekawy projekt, dużo przestrzeni . Fajnie, ze jest wyjście na taras z kuchni i z jednej sypialni- można by tam urządzić sypialnie małżeńską. Powodzenia.

Witam,

Jak wcześniej pisaliśmy zdecydowaliśmy się na projekt "Spokojna przystań M36L”.

Parter, bez poddasza, jeden garaż itd.

Tak wygląda domek:

http://www.fothost.pl/upload/09/50/f6023e16.jpg

...tak rzut:

http://www.fothost.pl/upload/09/50/7aaec68a.jpg

...a takie chcemy zrobić w nim zmiany:

- likwidacja pom. 5 i 13;

- zmiana 14-stki;

- powiększenie (łazienka) pom. 7 kosztem pom. 8

ale kosztem pom. 9 powiększenie pom. 8;

- przeniesienie drzwi z domu do garażu na drugą ściankę;

- zmniejszenie otworu drzwi wejściowych;

- likwidacja drzwi do spiżarni z wiatrołapu;

- likwidacja wielu okien i drzwi na taras.

http://www.fothost.pl/upload/09/50/053b40f5.jpg

w sumie niewiele zmian...

i jeszcze wymiary - skan z projektu:

http://www.fothost.pl/upload/09/50/65aa7c02.jpg

Z niecierpliwością czekamy na Wasze ewentualne komentarze. Nam się podoba. Co sądzicie o zmianach?

Nie są jeszcze wykonane - może macie jakieś inne rozwiązania, pomysły.

Będziemy na prawdę wdzięczni. Dziękujemy z góry.

Pzdr. Izabela i Paweł

1. Z likwidacją niektórych drzwi na taras to bardzo dobry pomysł. Koszt tych wszystkich drzwi byłby duży.

2. Uważaj z likwidacją niektórych okien. Jeżeli w pom. 9,10 i 12 zrezygnowałeś po jednym z okien, to te które zostały powinny być większe i znajdowac się na środku ściany.

3. Pom. 8 i 4 - jeżeli zrezygnowałeś z drzwi na taras to w tym miejszcu powinno być okno bo będzie za ciemno.

4. Pom nr 3. czyli kuchnia !!! Chcesz tam zostawić tylko jedno nieduże okno ???

Pamiętaj, w kuchni i tak pprzebywa się najwięcej czasu. Z tym jedny oknem to będzie ciemno jak w ...

5. Pom 9 - przez ten mini-przedsionek to będzie ciężko wnieść to duże łóżko małżeńskie które jest na rysunku.

6. Zastanów się nad likwidacją drugiego WC. Rano przy dzieciach chodzących do szkoły (a jeszcze do tego dziewczynki) może być nerwowo z jedną łazienką.

7. Według mnie przydałby się prysznic w tym domu.

Witam, :)

Dziękuję za odpowiedź. :D

Już pędzę z wyjaśnieniem:

1. Z likwidacją niektórych drzwi na taras to bardzo dobry pomysł. Koszt tych wszystkich drzwi byłby duży.

2. Uważaj z likwidacją niektórych okien. Jeżeli w pom. 9,10 i 12 zrezygnowałeś po jednym z okien, to te które zostały powinny być większe i znajdowac się na środku ściany.

3. Pom. 8 i 4 - jeżeli zrezygnowałeś z drzwi na taras to w tym miejszcu powinno być okno bo będzie za ciemno.

4. Pom nr 3. czyli kuchnia !!! Chcesz tam zostawić tylko jedno nieduże okno ???

Pamiętaj, w kuchni i tak pprzebywa się najwięcej czasu. Z tym jedny oknem to będzie ciemno jak w ...

5. Pom 9 - przez ten mini-przedsionek to będzie ciężko wnieść to duże łóżko małżeńskie które jest na rysunku.

6. Zastanów się nad likwidacją drugiego WC. Rano przy dzieciach chodzących do szkoły (a jeszcze do tego dziewczynki) może być nerwowo z jedną łazienką.

7. Według mnie przydałby się prysznic w tym domu.

8)

ad. 1. Bez komentarza - nam też się podoba.

ad.2. TAK wiem, dziękuję - będą większe i na środku ścian - oprócz garażu, tam bym chciał jedynie takie małe okienko, wysoooko.

ad.3. Nie zamierzamy dać tam okien - patrz obrazek poniżej.

ad.4. Mój BŁĄD - będą tam dwa okna - patrz obrazek poniżej.

ad.5. Pom. 9 i 10 - to pokoje dziecięce. Nasza sypialnia z duuużym łóżkiem to pom. 8, a kosztem niestety pokoju dziecięcego będziemy mieli szafę wnękową - tym samym pokoje dla dzieciaczków się zrównają metrażem, co zapobiegnie kłótniom.

ad.6. Co do WC - decyzja zapadła - REZYGNUJEMY, dyskutowaliśmy, rozważaliśmy i padło na NIE.

ad.7. OCZYWIŚCIE - patrz rysunek poniżej - tylko, że nasz będzie wymurowany, bez brodzika.

Zmian dokonuję na pliku JPG w PowerPoint tak, że ograniczony zakres prac projektowych, ale chyba wszystko w miarę zrozumiale teraz jest opisane - poprawione.

Jesteśmy na etapie zmian w naszym zakresie, dlatego proszę pisać wasze opinie, a za już udzielone cenne uwagi dziękujemy.

Jak się okazało - POMOGŁY zwrócić uwagę na niby szczegóły, drobiazgi, a jednak...

Oto aktualne zmiany (poprawione):

http://www.fothost.pl/upload/09/50/10c73138.jpg

Pozdrawiamy Izabela i Paweł.

Przyjmując że powstały w wyniku zmian pokój 8 będzie miał ~14m2, okno potrzebne dla jego oświetlenia to 1,2x1,4m, mniejsze będzie niekomfortowe a w dodatku niezgodne z prawem budowlanym ( zresztą takie obliczenia będzie na pewno wykonywać architekt adaptujący )

Natomiast jeśli chodzi o wiatrołap, to w naszej strefie klimatycznej warto go jednak mieć ... proszę sobie wyobrazić mróz -20, do domu wchodzi kilka osób- dom od razu się wyziębia.

Witam,

Przyjmując że powstały w wyniku zmian pokój 8 będzie miał ~14m2, okno potrzebne dla jego oświetlenia to 1,2x1,4m, mniejsze będzie niekomfortowe a w dodatku niezgodne z prawem budowlanym ( zresztą takie obliczenia będzie na pewno wykonywać architekt adaptujący )

Natomiast jeśli chodzi o wiatrołap, to w naszej strefie klimatycznej warto go jednak mieć ... proszę sobie wyobrazić mróz -20, do domu wchodzi kilka osób- dom od razu się wyziębia.

Muszę przyznać, że troszkę się walnąłem w przerysowywaniu zmian. Z tym niedoświetleniem to święta racja. W projekcie są np. po dwa wąskie okna - my je zastąpimy jednym, większym, dzielonym - bez takiej ścianki między oknami np w pom. 10. Takie samo okno (120x140) damy w sypialni pom. 8. Oczywiście w "realu" okna w pokojach będą na środku ścian.

A'propos wiatrołapu - zastanawiamy się nad zastosowaniem przesuwanych drzwi (chowanych w ścianę) do zastosowania tylko w zimie, w ściance wiatrołapu, która powstała po zmianach, likwidacji drzwi na wprost po wejściu do domu.

...tak tylko kombinujemy.

Dziękujemy za uwagi, pomagają myśleć intensywniej.

Pzdr. Izabela i Paweł.

Iza i Paweł

ja bym nie rezygnowała z drzwi tarasowych w kuchni - jak robisz imprezę, obiad na tarasie, będziesz musiała chodzić w koło, przez salon

po co?

z doświadzcenia - takie drzwi są super przy tarasie z kuchni

kwestia druga - jeśli rzeczywiście rezygnujecie z 1 wc, to tą łazienkę podziel na dwa - osobno kibelek, osobno wanna z prysznicem

to jest o wiele lepsze rozwiązanie

ile ten dom ma m2? (link mi się nie otwiera...).

Bo ja mam dom 124 m2 z poddaszem użytkowym i wydaje mi się większy! Masz 3 pokoje i salon. Ja mam 4 pokoje i salon. Nie mam spiżarni (szkoda) ale mam 2 łazienki (jak dobrze!!!!!, czasem trzecia by się przydała :wink: ). A przecież muszę mieć też miejsce na schody...Pokoje mam 10, 10 i 19 m2 na górze, na dole 12 m2. Czyli nie mniejsze. Ile ma salon? Mój 27 m2, w zasadzie wystarcza (jest w tym też jadalnia, mogłoby być te 3 m więcej). Mam jakieś takie dziwne wrażenie, że ten dom jest nieustawny.. ale nie mogę połapać się, dlaczego,

Witam,

link jeszcze raz podaję:

http://projekty.muratordom.pl/projekt?grupa=1&IdProjektu=539&IdKolekcji=&frm_search=1&id_grupy=1&typ_budynku=brak_dom&nazwa=spokojna&typ_budynku_dom=brak_dom&typ_budynku_garaz=brak_garaz&x=0&y=0&nr=3

a w razie gdyby nie działał dane ze strony:

Powierzchnia domu (h>1,90 m) - 125,9 m2

Powierzchnia netto - 150,4 m2

Powierzchnia zabudowy - 205,9 m2

Kubatura - 978,7 m3

Kąt nachylenia dachu - 30°

Wysokość domu w kalenicy - 6,63 m

Wysokość pomieszczeń parteru - 2,70 m

Garaż/wiata (stanowiska) - 1

Liczba pokoi (z salonem) - 4

Minimalne wymiary działki - 24,3 x 23,7 m

Wymagane wymiary działki - 24,3 x 23,7 m

i m2:

1. przedsionek 9,1 m2

2. spiżarnia 2,9 m2

3. kuchnia 13,2 m2

4. pokój dzienny 31,5 m2

5. wc 1,8 m2

6. korytarz 12,0 m2

7. łazienka 7,5 m2

8. sypialnia 13,9 m2

9. sypialnia 15,5 m2

10. sypialnia 11,4 m2

11. kotłownia 7,1 m2

Razem 125,9 m2

12. garaż 24,5 m2

13. taras 2,5 m2

14. taras 36,9 m2

Po więcej info o tym projekcie zapraszam tutaj:

http://forum.muratordom.pl/m36-spokojna-przystan-czy-ktos-buduje-lub-planuje-budowe,t127087-300.htm

Pzdr. Paweł.

Witam,

Powierzchnia domu (h>1,90 m) - 125,9 m2

.

aaa, to wszystko wyjaśnia

czyli domek kompktowy

Powiem tak. W wersji z poddaszem (mój) dość wygodnie się mieszka 3 osobom. Mogłoby jeszcze być te 10 m na spiżarnię i garderobę i byłby luksus. Jednak 4 osoby zaczęły by na sobie siedzieć. Wbrew pozorom zima jest dość długa i spedza się ją w domu. Wiem, w porównaniu do mieszkania to 2 razy więcej, ale domek liczy się inaczej, inaczej odbiera.

generalnie, jak chcecie mały domek, to faktycznie cudów się zrobić nie da i, jak zauważyłam, wszystkie projekty tej wielkości sa podobne, bo po prostu nie da się upchać wielu pomieszczeń w małym domku na różny sposób :wink:

I już wiem, co mi w nim nie gra - wasze zmiany. ten projekt jest przemyślany całkiem dobrze a zmiany nie wpłyną na wygodę. Może z wyjątkiem likwidacji liczby dzwi balkonowych - faktycznie projektant przesadził. Ale reszta - wc, przedsionek, większa kuchnia mają sens. Brak tylko drugiego (no, pierwszego) prysznica. Sorry, ta wasza wersja mi tak "zgrzytała", że aż napisałam. teraz obejrzałam oryginał i rozumiem, dlaczego. Po prostu oryginał ładniej wygląda :D

I zrozumiałam wreszcie, skąd ta kubatira - macie sporą powierznię na schowki na górze pod dachem. Aż się prosi, żeby ją choć trochę wykorzystać, jeżeli już jest taki duży i drogi dach.....

Witam,

Nasze zmiany nie są aż takie straszne.

Do mnie generalnie nie przemawia takie wejście do domu prosto w salon. Jeśli jest to pokój, w którym spędza się najwięcej czasu, rodzinnego, swobodnego itd. to takie wejście na wprost np. przez "GOŚCI" (bo wszyscy o tych gościach, gdzie WC dla nich itd.) to nie za bardzo. Po drugie jakoś mi to nie pasuje, a przesunięcie tych drzwi na lewo już dużo zmienia.

Postanowiłem też pozostawić WC, ale mniejsze niż w projeckie, przenieść wyłaz strychowy do garażu i zaokrąglić schodki przy wejściu.

Na rysunku również, przykładowe okno jakim chcemy zastąpić te wąskie pojedyncze okienka z projektu:

http://www.fothost.pl/upload/09/51/ddbd07bb.jpg

To chyba nie jest jeszcze ostateczna wersja.

Pzdr. Paweł.