sierocki 01.12.2009 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Pytanie jak w temacie. Akwarium 300l, ze szczelną pokrywą. Temp. wody w akwarium ok 28st, temp. otoczenia 20-21. Parowanie wody w granicach 2-3l miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 01.12.2009 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Wg mnie nie ma to wpływu o ile jest przykryte szybami. Ja w pokoju 10m2 w bloku mam ponad 800l wody i jest ok. nic się nie dzieje. Teraz będzie w domu ok 4000l i też muslę że bedzie dobrze. Ważne żeby między obudową a taflą wody była szyba wg mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 01.12.2009 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 mam 240l ..... nie zauważyłam żeby miało jakiś ogromny wpływ .... stoi w salonie , mikroklimat porównywalny z innymi pokojami .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 01.12.2009 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Moje nieszczególnie dokładnie przykryte... i pewno dlatego tak z 5 litrów na tydzień ryby wypijają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sierocki 01.12.2009 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Super dzięki za opinie. Mam w moim zamontowaną w miarę szczelną pokrywę wromak exclusive jedynie wloty na filtr oraz okablowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 01.12.2009 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Moje nieszczególnie dokładnie przykryte... i pewno dlatego tak z 5 litrów na tydzień ryby wypijają moje przykryte w miarę szczelnie z otworami na węża od filtra zewnętrznego i kable - ubytki wody oczywiście zauważam , ale znikome .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sierocki 01.12.2009 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Ile % wilgotności może podwyższyć tak zamknięte akwarium jak moje tak plus minus ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 01.12.2009 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 tyle, że nie warto się tym przejmować ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sierocki 01.12.2009 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Wcześniej w domu nie miałem wentylacji i pojawił się grzyb za łóżkiem no i małżonka twierdzi że to przez wilgoć z akwarium dlatego się dopytuję. Obecnie mam zamontowane 2 kratki wentylacyjne. Wilgotność na którą sprawdza m.in mój zegar pokazuje w ciągu dnia 30% po nocy 40%. Chyba nie ma się czym przejmować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 01.12.2009 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 u mnie od półtorej roku (czyli od zamieszkania w domu) stoi narożnie pod dwiema ścianami ... wentylacja przy akwa li jedynie w postaci łuku wejściowego do salonu obok akwa .... nic się nie dzieje ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 01.12.2009 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 2-3 l to dwie osoby ma dobętyle wody w postaci pary wodnej wydzieli człowiek do otoczenia, o ile dobrze pamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 01.12.2009 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Podobno tak dla zdrowego funkcjonowania naszych dróg oddechowych wilgotność powinna być w granicach 50/60%. Moim zdaniem jeśli u Ciebie oscyluje między 30/40 % to z pewnością nie ma powodu do zmartwień. Natomiast wilgoć na ścianie za kanapą może być np. z powodu przemarzania ściany i różnicy temperatur ściana/powietrze. Od kilku lat uprawiam w domu orchidee i specjalnie podwyższam wkoło nich wilgotność nawet do 70/80% i jakoś nie zauważyłam wilgoci w jakimkolwiek miejscu.Akwarium raczej tu nie jest powodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts