fajfun 01.12.2009 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Witam,przymierzam się do zrobienia attyki na dachu płaskim z gazobetonu. Chcę ją wykonać bez docieplania (jedynie opapować i dać obróbkę blacharską z góry). Gazobetom ma dobry wsp. przenikania ciepła i sprawdziłem że taka attyka bez docieplania nie będzie mostkiem cieplnym.Zastanawiam się nad jedną rzeczą: czy takie rozwiązanie nie spowoduje że gazobeton z czasem się w jakiś sposób zniszczy pod wpływem mrozów. ( w katalogu podają informację o cyklach zamrażania i rozmrażania). Czy ktoś z szanownych forumowiczach ma jakieś uwagi odnośnie poprawności takiego rozwiązania? Będe wdzięczny za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_p 02.12.2009 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Attyka czy gzyms? Nie lepiej ze styro?, jak np tu.; http://www.austrotherm.com/austrotherm/pl/main6/sub2/12508/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 02.12.2009 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 gzyms na dachu? jak ten gazobeton będzie suchy, zabezpieczony wywinięciem nań papy, własciwymi obróblami blacharskimi i OTYNKOWANY, to nic nie powinno się dziaćjednakże lepiej wybrać inny materiał na attykę jeżeli masz taką możliwość, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajfun 02.12.2009 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Myślałem o takim rozwiązaniu: (z tym że ściana zewnętrzna byłaby ocieplona i o tynkowana): http://vedag.pl/PDF/detale/Attyka.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 02.12.2009 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Myślałem o takim rozwiązaniu: Nie piszesz o wyskośći tej attyki, ale to powinno być zakońcozne wieńcem żelbetowym. Nie będziez miał wtedy problemów z pękaniem attyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajfun 02.12.2009 16:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Nie piszesz o wyskośći tej attyki, ale to powinno być zakońcozne wieńcem żelbetowym. Nie będziez miał wtedy problemów z pękaniem attyki. Wysokość chciałem zrobić najniżej jak się da (myślałem o 20 cm ponad poziom wykończonego dachu), i planowałem nie dawać wieńca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts