Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mumin_001

Recommended Posts

Witam,

czy mozecie mi opisac dostepne na rnku rozwiazania liniowego odplywu w brodziku wykonanym z plytek?

na tym forum znalazlem pomysl polegajacy na zrobieniu szczeliny i korytka odplywowego pod nia - chcialbym to zaadoptowac na wlasne potrzeby, tzn, brodzik o wymiarach 80x110, wykonany z pytek 80x80 polozonych ze spadem okolo 1-2cm (a moze wiecej/mniej?) i na calej dluzszej krawedzi, przy scianie szczelina odplywowa. w rogu, pod plytka syfon.

co myslicie o tym pomysle? jakie ma wady (boje sie o zapychanie rynienki/syfonu i brak do nich dostepu)?

ewentualnie jak inaczej, dobrze to zroic?

z gory dziekuje za opinie

• Odpowiedzi 212
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

tak, to jest rozwiazanie "ksiazkowe" tzn takie proponowane w sklepach, z wykorzystaniem dostepnych produktow (no wlasnie - jakiej firmy to cos ze zdjecia?)

ja chcialbym pojsc o krok dalej .. zrobic to samemu (bo nie widzialem takich gotowych rozwiazan).

odplyw ma byc szczelina (0,5 - 1cm) pomiedzy pozioma plyta brodzika a sciana dluzszego jego boku - postaram sie zaraz namalowac przekroj, powinno to wyjasnic o co mi chodzi :)

firmy to cos ze zdjecia?

sprawdzę w domu.

Poszukaj w googlach po "wpusty podłogowe" lub po firmie Kessel, bo widziałem też ich produkt.

odplyw ma byc szczelina (0,5 - 1cm) pomiedzy pozioma plyta brodzika a sciana dluzszego jego boku - postaram sie zaraz namalowac przekroj, powinno to wyjasnic o co mi chodzi :)

a) szczelina nie może być za mała, żeby wydoliła

b) pod samą ścianą tego nie zrobisz - jakoś to trzeba obudować/uszczelnić no i spad powinien być z obu stron

tu jest moj zrobiony na szybko, nieudolny plan calej operacji - mam nadzieje ze cos z niego wynika :)

wynika, wynika

a ta ściana pionowa to jak ma być zamontowana?? Ma tak sobie wisieć nad wpustem?? I jak będziesz mumin to czyścił?? Palcyma??

No to masz problem do rozwiązania, ale wiem, że mój wykonawca by się nie cieszył :D jakby miał tak zrobić.

a ta ściana pionowa to jak ma być zamontowana?? Ma tak sobie wisieć nad wpustem??

sciana pionowa jest poprostu kominem, idzie do samego sufitu, chce na niej polozyc plytki ... tak to na rys zaznaczylem, bo chcialem pokazac, ze ta rynienka odplywowa mogla by byc wylozona pod plytka na sciane, zeby na 100% nie przeciekalo :)

No to masz problem do rozwiązania, ale wiem, że mój wykonawca by się nie cieszył :D jakby miał tak zrobić.

ojciec ma dar i zdolnosci (no i mam nadzieje ze rowniez cierpliwosc), wiec bedziemy to jakos rzezbic .. potrzebuje jedynie pomyslow/podpowiedzi/porad kogos kto ma podobny system, co by skonsultowac moj wymysl

I jak będziesz mumin to czyścił?? Palcyma??

no to jest najwiekszy problem ... nie widze tu mozliwosci dostania sie do srodka, ani do syfonu :(( na plus - syfon bedzie tuz przy glownym pionie kanalizacyjnym, wiec wszystko bardzo blisko - czy to moze sie zapchac tak, ze bedzie totalny klops?!

• 10 months później...

Witam

koledzy i kolezanki prosze o pomoc, jestem w kropce, kupilem odplyw liniowy zamiast brodzika, niestety juz 3 osoba najpierw hydraulik pozniej murarz a na koncu glazurnik rozkladaja rece.. Lazienka mala, 1,8m x 2,2m. w jednym rogu chcialem zrobic prysznic z odplywem liniowym lecz sie okazuje ze bedzie problem z drzwiami oslaniajacymi... nie otworze ich na lewo bo bedzie zlew, na prwo bo WC... pytanie czy ktos spotkal sie z czym takim jak kabina, moze półokrągła czy cos ale bez dolnej szyny prowadzacej?

Przegladalem allegro juz z 3 razy nic. W googlach nawet nie wiem co wpisac:)

jak Wy soboe poradziliscie?

W ostatecznosci oddam odplyw i kupie brodzik ale to ostatecznosc..

dzieki za wskazowki.

pozdrawiam

No to nie rób drzwi w ogóle. My planujemy prysznic z odpływem liniowym bez brodzika. Prysznic jak to prysznic, będzie w rogu łazienki, czyli dwie ściany już są. Trzecia ściana to będzie tafla szkła hartowanego lub klejonego, czwartej ściany nie będzie. Prysznic będzie maił wymiary 90x90, projektantka wnętrz mówi że spokojnie wystarczy. Dodatkowo nad głową będzie deszczownica. O brak drzwi jestem spokojny, troszkę się nachlapie ale napewno duuuużo mniej niż obecnie wychlapuję biorąc przysznic w wannie.

A to dobra myśl.... ale warunkiem jest deszczownica skierowana w dół bo teraz mam w domu sluchawke i niestety gdy ja zawiesze niby wysoko to podczas zejscia z lini "sikania" :) niestety woda wali na szybe na wysokość ok 30-40cm do dalo by tyle samo mniej wiecej na długopsc po za brodzik

Dzieki za pomysl.

Jeśli masz odpływ liniowy i mało miejsca , mozesz zastosować ruchomy parawan szklany. To skrzydło dolegające dołem do posadzki tuż przy listwie odpływu i w razie potrzeby "zamykane" na ścianę. Tak więc kabina jest tylko wtedy kiedy trzeba z niej skorzystać a na codzień są to jedynie drzwi na ścianie.

Np coś takiego

http://img65.imageshack.us/img65/9330/19380640ub6.th.jpg' alt='19380640ub6.th.jpg'>

• 2 months później...
  • 3 weeks później...

Witam Państwa,

jestem na etapie projektowania łazienki. Zdecydowałem się na instalację parawanu szklanego firmy Ronal (1500x1900 mm - ok 2000 PLN). Chętnie poznam inne, tańsze opcje - szklarz w Warszawie zażyczył sobie 1500 PLN bez montażu i bez możliwości pokrycia powłoką "antyprzywierającą".

Po zapozaniu się z asortymentem odpływów montowanych bezpośrednio w podłodze, znalazłem rozwiązania firmy Kessel - Linearis (grubo ponad 1000 PLN) oraz Geberit - Uniflex (jeszcze drożej). Czy istnieje tańsza alternatywa? Jako że prysznic nie ma żadnego progu, a nie chcę podtapiać reszty łazienki, potrzebuję wydajnego rozwiązania. Jaką skutecznością powinien cechować się odpływ? Dodam, że w prysznicu będzie zainstalowana deszczownia (jak sądzę, większe zużycie wody).

Pozdrawiam,

Łukasz