Basia_KRK 24.08.2011 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 a co do pytań Basi to moja wnęka ma 90cm i odpływ też 90cm, ale jakie wymagania mają inni producenci to nie mam pojecia Nasza wnęka ma mieć 100 cm i kupiłam 100zm odpływ. Mam nadzieję, że będzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asizo 19.03.2012 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Podciągam. Jestem na etapie wyboru odpływu i też ten ced'or mnie kusi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 22.05.2012 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 (edytowane) Obecnie standardem jest odpływ liniowy o wysokości zaledwie 65mm. Z reguły w zestawie znajduje się korytko, pokrywa + syfon. Można również zastosować mankiet uszczelniający, który da nam większą termoizolację. Trzeba stosować kołnierz uszczelniający, ale w celu uszczelnienia odpływu, czyli zabezpieczenia przed przeciekaniem wody. Jeśli możesz, to proszę objaśnij mi jaką termoizolację w odpływie liniowym masz na myśli, bo mnie to bardzo zaintrygowało Edytowane 22 Maja 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro44 19.06.2012 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 (edytowane) Trzeba stosować kołnierz uszczelniający, ale w celu uszczelnienia odpływu, czyli zabezpieczenia przed przeciekaniem wody. Jeśli możesz, to proszę objaśnij mi jaką termoizolację w odpływie liniowym masz na myśli, bo mnie to bardzo zaintrygowało Miałem na myśli hydroizolację firmy Kesmet Edytowane 26 Czerwca 2012 przez Elfir USNIĘTO LINK REKLAMOWY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 19.06.2012 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Jaki macie wymiar odpływu w stosunku do ściany kabiny? U mnie ściana będzie miała 1,20 m. Czy na całej długości musi być odpływ czy może być krótszy? Dzięki z góry za podpowiedzi. Ja mam na całej długości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leaat 19.06.2012 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 a ja mam 70cm we wnece o szerokosci 90cm...wszystko ok, woda nigdy nie stoi we wnece, ale teraz mysle, ze prostsze ulozenie plytek bedzie przy odplywie o szerokosci wneki, bo ladnie wyjdzie spad i fugi rowne, jak jest krotszy odplyw to trzeba zacinac boki plytek, a to juz nie zawsze ladnie wychodzi, jeszcze jak sie nie ma konkretnego fachowca to juz wogole:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 19.06.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 nam się taki odpływ podoba ale mamy pewnie niepotrzebne obawy że to będzie nieszczelne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz_Pr 21.06.2012 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 nam się taki odpływ podoba ale mamy pewnie niepotrzebne obawy że to będzie nieszczelne Jak będzie dobrze zainstalowany to będzie szczelny. Należy pamiętać aby zrobić dobrą hydroizolację - są specjalne maty - firma BASF np. robi takie maty. Beton pod płytkami posmarować folią w płynie. Odwodnienie po montażu i po wykafelkowaniu należy uszczelnić dookoła. Niektórzy dają tam silikon ale według mnie pomimo, że silikon to uszczelni to po jakimś czasie trzeba będzie go wymienić i tak w kółko. Ja mam położoną normalną fugę pomiędzy płytkami a odwodnieniem - po półtorej roku użytkowania nic nie cieknie, fuga jaka była tak jest, nic nie pęka, nic się nie dzieje. Ktoś powyżej pytał się o przepustowość. - pomimo, że rura odpływowa jest o średnicy fi50mm - przepustowość zależna jest od konstrukcji syfonu. Są syfony o mniejszej przepustowości, np ok 30 litrów na minutę, a są o większej - poprzez 48 l/min nawet podobno do 60l/m. Tak więc to, że odprowadzane jest to rurą fi50 nie oznacza, że odwodnienie będzie dobrze odbierało, bo zależy to od syfonu. Jeśli chodzi o usytuowanie - odwodnienie liniowe daje dużo możliwości aranżacji - może być pod ścianą, a może też być np przy wejściu do prysznica. Zaleca się, aby obejmowało swoją długością całą szerokość prysznica (lub długość). Chodzi o to, że jak np. mamy wnękę o szer. 100cm i zastosujemy odwodnienie np. 70cm to zostaje nam po bokach 30cm - i w tym momencie aby woda spływała także z boków trzeba robić również pochylenie tych bocznych płytek aby odprowadzić całą wodę. Stosując odwodnienie na całą szerokość wystarczy zrobić tylko spadek powierzchni w jednym kierunku po całej szerokości. Więcej o odwodnieniach liniowych pisałem w tym wątku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?102678-BRODZIK-MUROWANY-prysznic-bez-brodzika-brodzik-z-p%C5%82ytek/page56 Jeśli ktoś ma jakieś pytania dot. odwodnień liniowych proszę pisać - jestem trochę w temacie i postaram się odpowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kanton 02.02.2013 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Sprawdź proszę jaki parametr wyplywu wg EN 1253 podaje producent w instrukcji lub katalogu, jak do nich dzwoniłem nie wiedzieli o czym mowa i zrobili wielkie oczy. Zwóćcie uwagę na jeszcze jedno- to, że wyrób jest z blachy nierdzewnej nie jest gwarancją, że wam nie zardzewieje, zależy to m.in od tego, czy zakład produkcyjny ma odseparowane pomieszczenia dla stali zwykłej i kwasówki, jesli nie i opiłki zwykłej stali mogą się przedostawać to po roku dwoch macie już rdzę- no ale jeśli macie gwarancję min 3 lata na ten produkt to nie ma się co martwić. Nie bronię drogich rozwiązań Viegi, Tece itp, ale wysoka cena wynika po części z dobrze nadzorowanych procesów produkcji, onie nie moga sobie pozwolić na wpadkę, firma garażowa najwyżej się zwinie i po krzyku. ho ho! producent markowego się odezwał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpsi 13.03.2013 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Planuję w mojej łazience zainstalować odwodnienie prysznicowe.Podzielcie się proszę waszymi doświadczeniami i zdjęciami. Jak wam się sprawdza takie rozwiązanie?Jakiej wysokości macie te odwodnienia? W moim przypadku będę potrzebował jak najniższego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonaona 24.03.2013 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 a ja jestem zdania, że warto zaplacić wiecej za jakość, sama mam duński odpływ Unidrain kupiony za granicą i w przeliczeniu kosztował rok temu ok 1500zł, to dużo, ale kiedyś z ciekawości poogladałam sobie te dostepne na all i sorry ale wykonanie w porównaniu wypada kiepsko, a juz najbardziej nie podoba mi się, że część z tych odpływów ma poziome kołnierze i nie da ich się dosunąć do samej ściany i w galeriach widziałam już takie potworki ze spadkiem przy ścianie. fotka zbliżenia mojego http://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/fb/bf/cqfg/IeLb3QDwM9pTZcBUPB.jpg a tu mały rysunek poglądowy : http://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/fb/bf/cqfg/r45hRl6s6kTobs2ebX.jpg Ja się nie zgodzę kupiliśmy jakieś 2 lata temu odpływ liniowy w sklepie lazienka-rea.pl , normalny za jakieś 300 czy 350 zł nie żaden duński ani amerykański majster nie miał żadnego problemu z montażem a doradził nam właśnie z kołnierzem montażowym i koniecznie z plastikowym syfonem, tłumaczył to tym że syfon z blachy nierdzewnej po roku jest zaszlamowany itd.. Jak dobry majster to ułoży przy samej ścianie i z kołnierzem, U nas ten odpływ liniowy używany jest ponad 2 lata w łazience we wnęce na górze u dzieci. Corka ma długie włosy i co około miesiąc zdejmuję maskownicę czyszczę syfon i po problemie a spływ wody super nic nie przecieka na łazienkę a nie mamy tam kabiny ani żadnego progu, poprostu wnęka na prysznic Iwona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 09.04.2013 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Proszę podpowiedzcie jakiej firmy kupić odpływ liniowy. Kabina ma 80x80. Potrzebuje więc odplyw liniowy 700 mm. Poradzcie co kupić aby nie zbankrutować. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dembi 09.04.2013 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Jaka maksymalna wysokość odpływu liniowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 10.04.2013 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 kurka nawet się nie zastanawiałem. ale w chwili obecnej jestem przed wylewkami wiec to nie ma znaczenia bo wykończeniowiec sam będzie sobie wylewał miejsce pod prysznic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 10.04.2013 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Ja kupiłem w Castoramie. niecałe 600zł za sztukę. mam 2 sztuki, jeden 80cm drugi 70cm. Ale jeszcze nie mieszkam więc co do jakości się nie wypowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
optima 12.04.2013 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Odswiezam watek i prosze rade, jakis dobry odplyw polecicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki818 26.06.2013 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Wiper z kołnierzem w wersji do wklejenia płytki kosztuje coś ok 600zł - myślę że to lepsze rozwiązanie od odpływu z Castoramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bettka 04.07.2013 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 Mam jeden Wipera - model Pure Premium, zamontowany, ale jeszcze nie użytkowany. Na etapie montażu wyglądał ok. Teraz szukam odpływu liniowego do górnej łazienki i wykonawca zalecał coś niższego (wiper ma całkowitej wysokości 10 cm, od górnej krawędzi do dołu syfonu). Czy moglibyście polecić niższy odpływ z mniej więcej tej samej półki cenowej i jakościowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 04.07.2013 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 Ja kupiłem w Castoramie. niecałe 600zł za sztukę. mam 2 sztuki, jeden 80cm drugi 70cm. Ale jeszcze nie mieszkam więc co do jakości się nie wypowiem. Wiper z kołnierzem w wersji do wklejenia płytki kosztuje coś ok 600zł - myślę że to lepsze rozwiązanie od odpływu z Castoramy. Castorama sprzedaje odpływy Durasan, są bardzo porównywalne z Wiperem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gutek11 23.08.2013 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Nie wiem czy dalej aktualne jest pytanie o niski kanał ale ACO ShowerDrain ma całkowitą wysokość z syfonem 6.5 cm i są w całości z stali nierdzewnej. Nie widziałem nic niższego jeszcze. Tutaj masz przegląd ich rodzajów: LINK Jakbyś znalazła coś niższego lub ciekawego też się podziel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts