Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mumin_001

Recommended Posts

• 6 months później...
  • Odpowiedzi 212
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...
Obecnie standardem jest odpływ liniowy o wysokości zaledwie 65mm. Z reguły w zestawie znajduje się korytko, pokrywa + syfon. Można również zastosować mankiet uszczelniający, który da nam większą termoizolację.

Trzeba stosować kołnierz uszczelniający, ale w celu uszczelnienia odpływu, czyli zabezpieczenia przed przeciekaniem wody.

Jeśli możesz, to proszę objaśnij mi jaką termoizolację w odpływie liniowym masz na myśli, bo mnie to bardzo zaintrygowało :confused:

Edytowane przez Elfir

• 4 weeks później...
Trzeba stosować kołnierz uszczelniający, ale w celu uszczelnienia odpływu, czyli zabezpieczenia przed przeciekaniem wody.

Jeśli możesz, to proszę objaśnij mi jaką termoizolację w odpływie liniowym masz na myśli, bo mnie to bardzo zaintrygowało :confused:

Miałem na myśli hydroizolację firmy Kesmet

Edytowane przez Elfir
USNIĘTO LINK REKLAMOWY

a ja mam 70cm we wnece o szerokosci 90cm...wszystko ok, woda nigdy nie stoi we wnece, ale teraz mysle, ze prostsze ulozenie plytek bedzie przy odplywie o szerokosci wneki, bo ladnie wyjdzie spad i fugi rowne, jak jest krotszy odplyw to trzeba zacinac boki plytek, a to juz nie zawsze ladnie wychodzi, jeszcze jak sie nie ma konkretnego fachowca to juz wogole:cool:

nam się taki odpływ podoba

ale mamy pewnie niepotrzebne obawy że to będzie nieszczelne

Jak będzie dobrze zainstalowany to będzie szczelny.

Należy pamiętać aby zrobić dobrą hydroizolację - są specjalne maty - firma BASF np. robi takie maty. Beton pod płytkami posmarować folią w płynie.

Odwodnienie po montażu i po wykafelkowaniu należy uszczelnić dookoła. Niektórzy dają tam silikon ale według mnie pomimo, że silikon to uszczelni to po jakimś czasie trzeba będzie go wymienić i tak w kółko. Ja mam położoną normalną fugę pomiędzy płytkami a odwodnieniem - po półtorej roku użytkowania nic nie cieknie, fuga jaka była tak jest, nic nie pęka, nic się nie dzieje.

Ktoś powyżej pytał się o przepustowość. - pomimo, że rura odpływowa jest o średnicy fi50mm - przepustowość zależna jest od konstrukcji syfonu.

Są syfony o mniejszej przepustowości, np ok 30 litrów na minutę, a są o większej - poprzez 48 l/min nawet podobno do 60l/m.

Tak więc to, że odprowadzane jest to rurą fi50 nie oznacza, że odwodnienie będzie dobrze odbierało, bo zależy to od syfonu.

Jeśli chodzi o usytuowanie - odwodnienie liniowe daje dużo możliwości aranżacji - może być pod ścianą, a może też być np przy wejściu do prysznica.

Zaleca się, aby obejmowało swoją długością całą szerokość prysznica (lub długość). Chodzi o to, że jak np. mamy wnękę o szer. 100cm i zastosujemy odwodnienie np. 70cm to zostaje nam po bokach 30cm - i w tym momencie aby woda spływała także z boków trzeba robić również pochylenie tych bocznych płytek aby odprowadzić całą wodę. Stosując odwodnienie na całą szerokość wystarczy zrobić tylko spadek powierzchni w jednym kierunku po całej szerokości.

Więcej o odwodnieniach liniowych pisałem w tym wątku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?102678-BRODZIK-MUROWANY-prysznic-bez-brodzika-brodzik-z-p%C5%82ytek/page56

Jeśli ktoś ma jakieś pytania dot. odwodnień liniowych proszę pisać - jestem trochę w temacie i postaram się odpowiedzieć.

• 7 months później...
Sprawdź proszę jaki parametr wyplywu wg EN 1253 podaje producent w instrukcji lub katalogu, jak do nich dzwoniłem nie wiedzieli o czym mowa i zrobili wielkie oczy. Zwóćcie uwagę na jeszcze jedno- to, że wyrób jest z blachy nierdzewnej nie jest gwarancją, że wam nie zardzewieje, zależy to m.in od tego, czy zakład produkcyjny ma odseparowane pomieszczenia dla stali zwykłej i kwasówki, jesli nie i opiłki zwykłej stali mogą się przedostawać to po roku dwoch macie już rdzę- no ale jeśli macie gwarancję min 3 lata na ten produkt to nie ma się co martwić. Nie bronię drogich rozwiązań Viegi, Tece itp, ale wysoka cena wynika po części z dobrze nadzorowanych procesów produkcji, onie nie moga sobie pozwolić na wpadkę, firma garażowa najwyżej się zwinie i po krzyku.

ho ho! producent markowego się odezwał :-)

• 1 month później...

Planuję w mojej łazience zainstalować odwodnienie prysznicowe.

Podzielcie się proszę waszymi doświadczeniami i zdjęciami. Jak wam się sprawdza takie rozwiązanie?

Jakiej wysokości macie te odwodnienia? W moim przypadku będę potrzebował jak najniższego.

• 2 weeks później...
a ja jestem zdania, że warto zaplacić wiecej za jakość, sama mam duński odpływ Unidrain kupiony za granicą i w przeliczeniu kosztował rok temu ok 1500zł, to dużo, ale kiedyś z ciekawości poogladałam sobie te dostepne na all i sorry ale wykonanie w porównaniu wypada kiepsko, a juz najbardziej nie podoba mi się, że część z tych odpływów ma poziome kołnierze i nie da ich się dosunąć do samej ściany i w galeriach widziałam już takie potworki ze spadkiem przy ścianie.

fotka zbliżenia mojego

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/fb/bf/cqfg/IeLb3QDwM9pTZcBUPB.jpg

a tu mały rysunek poglądowy :

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/fb/bf/cqfg/r45hRl6s6kTobs2ebX.jpg

Ja się nie zgodzę kupiliśmy jakieś 2 lata temu odpływ liniowy w sklepie lazienka-rea.pl , normalny za jakieś 300 czy 350 zł nie żaden duński ani amerykański majster nie miał żadnego problemu z montażem a doradził nam właśnie z kołnierzem montażowym i koniecznie z plastikowym syfonem, tłumaczył to tym że syfon z blachy nierdzewnej po roku jest zaszlamowany itd.. Jak dobry majster to ułoży przy samej ścianie i z kołnierzem, U nas ten odpływ liniowy używany jest ponad 2 lata w łazience we wnęce na górze u dzieci. Corka ma długie włosy i co około miesiąc zdejmuję maskownicę czyszczę syfon i po problemie a spływ wody super nic nie przecieka na łazienkę a nie mamy tam kabiny ani żadnego progu, poprostu wnęka na prysznic

Iwona

• 3 weeks później...
  • 2 months później...
Mam jeden Wipera - model Pure Premium, zamontowany, ale jeszcze nie użytkowany. Na etapie montażu wyglądał ok. Teraz szukam odpływu liniowego do górnej łazienki i wykonawca zalecał coś niższego (wiper ma całkowitej wysokości 10 cm, od górnej krawędzi do dołu syfonu). Czy moglibyście polecić niższy odpływ z mniej więcej tej samej półki cenowej i jakościowej?

Ja kupiłem w Castoramie.

niecałe 600zł za sztukę. mam 2 sztuki, jeden 80cm drugi 70cm. Ale jeszcze nie mieszkam więc co do jakości się nie wypowiem.

Wiper z kołnierzem w wersji do wklejenia płytki kosztuje coś ok 600zł - myślę że to lepsze rozwiązanie od odpływu z Castoramy.

Castorama sprzedaje odpływy Durasan, są bardzo porównywalne z Wiperem

• 1 month później...

Nie wiem czy dalej aktualne jest pytanie o niski kanał ale ACO ShowerDrain ma całkowitą wysokość z syfonem 6.5 cm i są w całości z stali nierdzewnej. Nie widziałem nic niższego jeszcze. Tutaj masz przegląd ich rodzajów: LINK

Jakbyś znalazła coś niższego lub ciekawego też się podziel ;)