Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mumin_001

Recommended Posts

Witam serdecznie, poszukuje wątku dot. odpływów liniowych.

Aktualnie jestem na etapie stanu surowego, więc mam jeszcze czas do wylewek, niemniej jednak chciałabym zgłębić wiedzę nt. odpływów liniowych zlokalizowanych w podłodze - pom. ŁAZIENKA.

Na co zwrócić uwage (okeslona przepustowość mierzona w litrach), czym się kierować, czy z własnego doświadczenia możecie polecić ew model i rodzaj etc.

z góry dziękuje za pomoc

Edytowane przez kori

• Odpowiedzi 212
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na dzień dzisiejszy na rynku jest odpływów bardzo wiele. Przede wszystkim trzeba pamiętać o dobrym uszcelnieniu kabiny oraz o zachowaniu spadku.Proponuję wybrać sprawdzonego producenta, który na rynku już długo istnieje. Ze swojej strony mogę zapdoponować odpływy KESMET. Odnośnie izolacji proponuję obejrzeć ten film:

Odnośnie rzeczy na które zwrócić uwagę: http://www.odplywliniowy.info/jaki-odplyw-liniowy-kupic/

Edytowane przez radziowi

Planuję w mojej łazience zainstalować odwodnienie prysznicowe.

Podzielcie się proszę waszymi doświadczeniami i zdjęciami. Jak wam się sprawdza takie rozwiązanie?

Jakiej wysokości macie te odwodnienia? W moim przypadku będę potrzebował jak najniższego.

Powiem ci szczerze, że rozwiązanie z odwodnieniem sprawdza sie rewelacyjnie w łazience. Początkowo planowałem montaż odwodnienia któregoś z polskich producentów, ale

ostatecznie zdecydowałem się zamontować belgijskie I-drain. Moim zdaniem bije inne na głowe i jest najniższe z tych co rozważałem, a to w moim przypadku też miało kluczowe znaczenie. Jeśli temat jeszcze aktualny to postaram się wrzucić jakieś fotki jak to wygląda.

Edytowane przez balik

a co sądzicie o odwodnieniach liniowych? tu jest artykuł, który tak ogólnie o nich traktuje, ale sam pomysł wydaje się ciekawy - http://www.poddachem.pl/akt/kraj/450-nowoczesny-minimalizm-w-lazience

fajny pomysł, ostatnio też słyszałem o brodzikach posadzkowych, ale odwodnienia bardziej mi się podobają. swoją drogą, nie wiedziałem, że sbs też się nimi zajmuje - odwodnienia to taka raczej świeżynka, która staje się coraz popularniejsza w polsce i widze, że coraz więcej producentów i firm się decyduje na ich wprowadzenie do oferty - bardzo dobrze! będzie z czego wybierać :)

a jak się ma brodzik posadzkowy do odwodnienia liniowego i czy odwodnienie i odpływ to jedno i to samo, czy jednak są jakieś różnice? na razie czytałem o tym tutaj - http://www.budnet.pl/Minimalistyczna_lazienka,Aranzacje_wnetrz,118417-czytaj.html, ale to bardziej artykuł a aranżacji całej łazienki, a nie o samych rozwiązaniach pod prysznic.

U siebie będę instalował takie odwodnienie. Wydaje mi się to lepsze rozwiązanie niż kupować brodziki, lub kabiny prysznicowe.

Mam zrobione ścianki, które będą w ceramice i do tego zamontuje jakieś drzwi tylko.

Zastanawiam się jeszcze tylko, czy te drzwi są potrzebne, bo otwarta kabina też wydaje mi się fajnym pomysłem.

Zobaczę jak to się sprawdzi.

dzieki za komentarze

ok

zatem jestem zdecydowana

czyli 2 warstwy folii w płynie na podłoge i na ściany

a rogi podłogi i ścian dodatkowo trzeba kleić folię??

Jeśli zastosujesz taśmę na narożnikach i na miejscu łączenia podłoga ściana to nie musisz smarować tego folią w płynie. Pamiętaj żeby taśma miała siatkę dużo łatwiej się to montuje.

U siebie będę instalował takie odwodnienie. Wydaje mi się to lepsze rozwiązanie niż kupować brodziki, lub kabiny prysznicowe.

Mam zrobione ścianki, które będą w ceramice i do tego zamontuje jakieś drzwi tylko.

Zastanawiam się jeszcze tylko, czy te drzwi są potrzebne, bo otwarta kabina też wydaje mi się fajnym pomysłem.

Zobaczę jak to się sprawdzi.

Owszem roziwązanie bez drzwi jest ciekawe, ale będzie CI się chlapać na łazienkę. Chyba że masz więcej jak 1,2 metra od deszczownicy wnękę to można wtedy tak zrobić.

Ogólnie ja jestem w dosyć wygodnej, a dla niektórych niewygodnej sytuacji, że na razie urządzam małą łazieneczkę na dole i nie mam zamiaru montować drzwi w prysznicu.

Jeżeli się to rozwiązanie nie sprawdzi drzwi zawsze można zamontować (przynajmniej mam taką nadzieję). A jak już będę miał kasę na górną łazienkę, to będę wiedział czy to się sprawdza czy nie.

Jedno wiem na pewno, mop musi być blisko w razie czego :)

Ogólnie ja jestem w dosyć wygodnej, a dla niektórych niewygodnej sytuacji, że na razie urządzam małą łazieneczkę na dole i nie mam zamiaru montować drzwi w prysznicu.

Jeżeli się to rozwiązanie nie sprawdzi drzwi zawsze można zamontować (przynajmniej mam taką nadzieję). A jak już będę miał kasę na górną łazienkę, to będę wiedział czy to się sprawdza czy nie.

Jedno wiem na pewno, mop musi być blisko w razie czego :)

Zgadza się drzwi zawsze można dokupić i zamontować. Jak nie znajdziesz drzwi w sklepie pod Twój wymiar można zamówić na wymiar. Gorzej jest zamontować później odpływ liniowy:) po położeniu płytek.

• 2 weeks później...
Owszem roziwązanie bez drzwi jest ciekawe, ale będzie CI się chlapać na łazienkę. Chyba że masz więcej jak 1,2 metra od deszczownicy wnękę to można wtedy tak zrobić.

Chlapie na łazienkę tak, że na prawdę masakra, więc polecam jednak trochę przemyśleć to rozwiązanie, poprzednik ma rację

Mam odpływ liniowy Kessel.

Jestem b. zadowolony ale - mam łazienkę 25m, deszczownia i prysznic jest oddzielona tylko szybą z jednej strony. Woda wychlapuje się na ok. 1,5m ale mam odpowiednio zrobiony spad w terakocie. Ponadto po kąpieli ściągam wodę taką "szczotką z gumą".

Dobrze się go rozbiera i czyści - robię to raz, dwa razy do roku - generalnie FUJ, ale nie wyobrażam sobie żeby to co tam jest nie było usuwane, tak samo zresztą jak w umywalkach.

• 3 weeks później...
Również mam w planach zamontować u siebie odpływ liniowy i myślę nad firmą KESMET tylko też się boję o chlapanie bo mam łazienkę około 1,5 no i co z grzybem? nie pojawi się? Czy ten odpływ będzie dobry? http://www.kratkisciekowe.pl/kesmet-odwodnienie-prysznicowe,odplyw-wody,701.html

Co do grzyba to konieczna jest dobra wentylacja pomieszczenia, by wilgoci nie było. Dodatkowo trzeba dobrze uszczelnić. Sam mam kanał ze strony: AQUATIO. Jestem bardzo zadowolony, nie przecieka, cały ze stali nierdzewnej, syfon się łatwo czyści (włosy żony to istny zapychacz). Polecam i powodzenia:)

Będę miał odpływy liniowe w obu łazienkach w moim nowym domu. Pierwsza łazienka jest już gotowa i po pracach wykończeniowych korzystam z dobrodziejstwa natrysku z hydromasażem. Moje odpływy wyprodukowała firma cote d ' or czy jakoś tak. Przepustowość syfonu to bodaj 70 l/min. Gdy puszczę wodę z deszczowni na max, to chwilowo tworzy się kałuża. Na szczęście spadki są wystarczająco duże i nie stanowi to problemu. Samo rozwiązanie bardzo mi się podoba, szczególnie w szklanej kabinie 100x120.

• 2 weeks później...

po miesiącu użytkowania odpływu liniowego w kombinacji bez drzwi mogę podzielić się moimi spostrzeżeniami:

- woda chlapie mniej więcej na 1-1,5m od ściany prysznica (tak jak ktoś pisał powyżej) i zależy kto akurat korzysta z prysznica :D

- pierwszy prysznic i pojawiły się problemy, ale to wina glazurnika, skutecznie przytłumił przepływ wody w syfonie (można by rzec zafugował mi syfon)

Na razie jeszcze nie montuje drzwi, chwilowo ze względów oszczędnościowych (niestety nie mogę zastosować typowych drzwi prysznicowych, czego nie przewidziałem przed zbudowaniem ścianki i położeniem glazury, sądziłem, że jakieś znajdę :D ), kupiłem jednak drążek rozporowy, na który chcę powiesić zasłonkę prysznicową (niestety żonie żaden wzorek jeszcze się nie spodobał, więc mam tylko drążek.

Myślę, że wystarczy takie rozwiązanie a zasłonki zawsze można umyć lub wymienić :)