Grep 02.12.2009 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Zdaje sobie sprawe, że temat jest spewnościa przemanglowany wielokrotnie, ale nie z takim problemem jaki ja mam. Przez mój ogródek przebiega instalacja zasilania wymiennika pary do ogrzewania CO w budynkach, chciałbym na tym rurociągu nawinąć kilka kółek rurki miedzianej (ile i jakiej średnicy rura Cu) jako wymiennika i podłączyć do nie istniejącej jeszcze instalacji CO (z czego najlepiej) w altance, pompa obiegowa, kaloryfer i wszystko co potrzeba. Jestem wprawdzie automatykiem i sieć nie nie jest mi obca. Brakuje mi jednak wiedzy co do instalacji CO, czy należy montować naczynie przeponowe i jak dobrać przepływ do ilości zwoji na instalacji CO. Za wszelkie informacje serdecznie dziękuje. Piec węglowy, mimo swoich uroków otwartego ognia strasznie kopci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 02.12.2009 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 znaczy się chcesz kraść ciepło gdzie dokładniej mieszkasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 02.12.2009 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Puść obok tego wymiennika swój wymiennik a dokładniej dolne źródło pompy ciepła, taki kolektor może być oddalony 1m od niego i będzie mu tam dobrze . Będzie brał niewiele od innych żeby Tobie dać ze 4x więcej ! Wykaż trochę sprytu a będziesz mógł zapomnieć o kotle węglowym PS. Niektórzy to mają szczęście ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grep 02.12.2009 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Witam Mieszkam w na Śląsku a w czym problem ?? Od altanki do rury mam 2 metry Rura ma fi 150mm Dzięki za wszelkie podpowiedzi Czy kraść, może troszkę podbierać, koszztem wypalonej trawy po ostatniej awarii i jak lał mi sie kondensat, nikt nie liczył strat, a ja dzwoniłem ze swojego prywatnego telefonu po różnych instytucjach i nikt nie chciał się przyznać do starego, skorodowanego, rurociągu. Zapraszam o rozmowy na gg mam numer 17695137 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 02.12.2009 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Może w pobliżu biegnie jeszcze linia średniego napięcia? Można nawinąć parę kółek na drut i metodą indukcji może troszkę podbierać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 02.12.2009 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Witam Mieszkam w na Śląsku a w czym problem ?? Od altanki do rury mam 2 metry Rura ma fi 150mm Dzięki za wszelkie podpowiedzi Czy kraść, może troszkę podbierać, koszztem wypalonej trawy po ostatniej awarii i jak lał mi sie kondensat, nikt nie liczył strat, a ja dzwoniłem ze swojego prywatnego telefonu po różnych instytucjach i nikt nie chciał się przyznać do starego, skorodowanego, rurociągu. Zapraszam o rozmowy na gg mam numer 17695137 To może sam policz te straty i pochwal się ile chcesz odzyskać? Jak byś mieszkał obok rurociągu z ropą to też byś troszkę podbierał? O jakim kondensacie piszesz? Trawka zimą nad tą rurą to twój zysk. Na ile go oceniasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajnik 02.12.2009 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Nie rozumiem, po co te komentarze, w większości zresztą nie trafione. Przecież kolega nie zamierza kraść ciepła z rurociągu, ale wykorzystać ciepło odpadowe, pochodzące ze strat do gruntu. Tego ciepła i tak nie da się już w żaden sposób zawrócić do rurociągu, więc jak można tu pisać o podbieraniu, czy wręcz o kradzieży. Problem jest taki, że są pewne regulacje prawne, a w szczególności mam tu na myśli warunki techniczne wykonania i odbioru sieci ciepłowniczych, zgodnie z którymi muszą być zachowane niezbędne odległości uzbrojenia terenu od takich sieci. Praktycznie nie ma możliwości, żebyś uzyskał zgodę od operatora na założenie czegokolwiek na rurociągu, jak również w odległości 2 metry od niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 02.12.2009 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 ... ale wykorzystać ciepło odpadowe, pochodzące ze strat do gruntu. Tego ciepła i tak nie da się już w żaden sposób zawrócić do rurociągu, więc jak można tu pisać o podbieraniu, czy wręcz o kradzieży... argument do dyskusji... chciałbym na tym rurociągu nawinąć kilka kółek rurki miedzianej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Noxili 02.12.2009 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Może w pobliżu biegnie jeszcze linia średniego napięcia? Można nawinąć parę kółek na drut i metodą indukcji Cytat: może troszkę podbierać Słyszałem od znajomego energetyka opowieśc o gościu z dolnośląskiego który zbudował z drewna taką jakby przyczepkę i przystawiał do trafo stojącego na granicy jego działki . W środku miał jakiś tam transformator z demobilu (odpowiednio zmodyfikowany) i ekran wzmacniajacy efekt. Sprawa sie rypła gdy ktoś donósł ze na działce na której gostek sobie świecił i ostro pracował elektronarzędziami niema prądu.. Niewiem czy to prawda ale słyszłem z innego żródła ta samą historię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajnik 02.12.2009 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 argument do dyskusji... To prawda. Można podyskutować. Na przykład, nie da się zaprzeczyć, że gdyby nawinął swoją rurkę na dużą rurę, to podkradnie. Jeśli pozostanie przy ułożeniu kolektora w gruncie w pewnej odległości od rurociągu parowego, jak to zasugerowano powyżej, to wykorzysta ciepło odpadowe. Jednak im dalej od rury, tym ciepła mniej i tym mniejszy sens ekonomiczny przedsięwzięcia. Kolego od rury, a może ona przebiega po Twoim terenie? Jeśli tak, to możesz sobie zażyczyć opłaty tranzytowej, albo usunięcia rurociągu. Zyskasz być może więcej i to bez żadnych inwestycji w wymienniki. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 02.12.2009 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 To prawda. Można podyskutować. Na przykład, nie da się zaprzeczyć, że gdyby nawinął swoją rurkę na dużą rurę, to podkradnie. No to jeszcze raz... dużymi i drukowanymi: . chciałbym na tym rurociągu nawinąć kilka kółek rurki miedzianej (ile i jakiej średnicy rura Cu) jako wymiennika..i. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 02.12.2009 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 można by się jeszcze zastanowić i rozważyć czy jeśli rurkę nawiniemy na powrocie to czy wtedy będziemy okradać odbiorców końcowych czy nieodczuwalnie obniżać parametr sieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 02.12.2009 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 można by się jeszcze zastanowić... czy ją nawinąć w lewo , czy w prawo - bo potem gadać zaczną, że np. prawica kradnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajnik 03.12.2009 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 No to jeszcze raz... dużymi i drukowanymi: Niestety, za mała czcionka. Poproszę trochę większe, bo mam problem z przeczytaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajnik 03.12.2009 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 można by się jeszcze zastanowić i rozważyć czy jeśli rurkę nawiniemy na powrocie to czy wtedy będziemy okradać odbiorców końcowych czy nieodczuwalnie obniżać parametr sieci Oczywiście, że będziemy okradać odbiorców końcowych. Przecież to oni płacą za ciepło. To, czego nie zapłacą bezpośrednio z licznika, dopłacą w opłatach stałych i zmiennych przesyłowych. Najlepszym pomysłem jest wykorzystanie tego faktu, że rurociąg biegnie po terenie autora wątku (o ile tak jest - bo tego nie potwierdził) i ułożenie równoległe wymiennika gruntowego w odległości hm... no właśnie nie wiadomo, jakiej, bo warunki techniczne nie mówią o odległościach wymienników gruntowych od rurociągu ciepłowniczego. W każdym razie w maksymalnym dopuszczalnym zbliżeniu (zapewne musiałby się wypowiedzieć operator sieci). Nie można wtedy mówić o kradzieży. A w ogóle, to nie padło stwierdzenie, czy to jest sieć starego typu, czyli kanałowa, czy nowa, preizolowana. Jeśli kanałowa, to jeszcze można zrobić taki numer, że wepniesz się do kanału dwoma przewodami i zrobisz recyrkulację powietrza, a u siebie zamontujesz pompę ciepła z dolnym źródłem w postaci ciepłego powietrza. To może mieć lepszy efekt, niż nawijanie rurki. A jak jeszcze dasz by-pass z przepustnicą, to w lecie i okresach przejściowych pobierasz powietrze zewnętrzne do c.w.u., a w zimie z kanału, do c.w.u. i dodatkowo do c.o. Co Ty na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grep 03.12.2009 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Witam Panowie, wszystkim dziękuje za poczucie humoru i wnikliwą i obfitą w pomysły dyskusję. Czytałem i się śmiałem z samego siebie a co do tego trafa sieci miejskiej, jest to możliwe, duży transformator wytwarza tak duże pole elektromagnetyczne wokół siebie, że nie zdziwiłbym się że inne uzwojenie przechwyciłoby jego strumień Sem, a jego straty na przemagnesowanie są tak duże, że elektrownia nie odczuje takiego „podłączenia na lewo” bo to nie powinno być traktowane jako podłączenie. Co do lewa a prawa strona , top całkiem możliwe, że ja bym nawijał w lewo , aby zwalić na lewicowców. Na moim ogródku przechodzą obie nitki, zasilanie jak i powrót kondensatu, tak jak kolega wspominał, odzyskiwanie energii z kondensatu nie jest chyba kradzieżą. A czy i jak to zrobię to poinformuję w innym terminie. Pozdrawiam wszystkich ciepło i serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 06.12.2009 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 , tak jak kolega wspominał, odzyskiwanie energii z kondensatu nie jest chyba kradzieżą. Jest! Precz ze złodziejami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 06.12.2009 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 te czajnik czy ty czytales to co napisal autor czy ktos ci czytal a dlaczego to juz wklejam Przez mój ogródek przebiega instalacja zasilania wymiennika pary do ogrzewania CO w budynkach, chciałbym na tym rurociągu nawinąć kilka kółek rurki miedzianej (ile i jakiej średnicy rura Cu) jako jak dlamnie jasne ze jak ktos pisze moj ogrodek nie ma namysli sasiada a pozatym A w ogóle, to nie padło stwierdzenie, czy to jest sieć starego typu, czyli kanałowa, czy nowa, preizolowana. Jeśli kanałowa, to jeszcze można zrobić taki numer, że wepniesz się do kanału dwoma przewodami i zrobisz recyrkulację powietrza, a u siebie zamontujesz pompę ciepła z dolnym źródłem w postaci ciepłego powietrza. To może mieć lepszy efekt, niż nawijanie rurki. sory toinstalacja parowa mamy grudzien temperatura jaka tam plynie to ponad 100 cisnienie tez spore jak ty tam chcesz wstawic te rurki no i wez wybacz nawet stare rury sie ociepla pozdrawiam a autorowi zazdroszcze nikt mi nie zabroni kopac dolka i wsadzac ror na swojej dzialce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 07.12.2009 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Żarty se koleś robisz - z Twego postu wynika, że skoro na mojej działce stoi słup zasilający w energię okoliczne domki to i ja mogę podpiąć sobie tam jakiś kabelek i za friko mieć prąd. Ach ten relatywizm Jak ktoś ukradnie batonik z supermarketu za 2 zł to już złodziej a jak ktoś "sprytnie" okrada sąsiadów z energii to tylko cwaniak, któremu pseudoelita jeszcze zazdrości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 07.12.2009 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 wkopanie rury obog rory z para wy nazywacie kradzieza ??????????????? to prosze o wyjasnienie mi bo ja nie kumam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts