Berolina 15.01.2007 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Naszą sypialnia ma być pokój nr 14. Chciałabym przesunąć ściankę (zmniejszając pokój 13) tak, żeby powstała garderoba. Czy jest wogóle sens? I jak wtedy zagospodarować wnękę, która powstanie na wprost drzwi w pokoju 13? Macie jakies pomysły? Tak obecnie wygladaja te pomieszczenia:http://images14.fotosik.pl/30/ce66b41fbac68149.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magalena 15.01.2007 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 A po co chcesz zwiększać wnękę? Najpierw zastanów się co chcesz w niej trzymać - stare głębokie szafy, w których wiesza sie ciuch na wieszakach mają głęgokość 60 cm - masz 71 , więc ci łącznie z dzrwiami się mieści. W tym układzie kształt pokoju 13 to wynik miejsca na drzwi - nic z tym nie można zrobić. Ewentualnie wyoblić kąt ( połki po wklęsłym łuku?) ale służyć to będzie tylko estetyce.[/u] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berolina 15.01.2007 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 A po co chcesz zwiększać wnękę? Najpierw zastanów się co chcesz w niej trzymać - stare głębokie szafy, w których wiesza sie ciuch na wieszakach mają głęgokość 60 cm - masz 71 , więc ci łącznie z dzrwiami się mieści. W tym układzie kształt pokoju 13 to wynik miejsca na drzwi - nic z tym nie można zrobić. Ewentualnie wyoblić kąt ( połki po wklęsłym łuku?) ale służyć to będzie tylko estetyce.[/u] Ale mnie nie chodzi o szafę wnękową, bo ta się mieści bez problemu, tylko myślałam o przesunięciu tak ścianki, żeby powstała garderoba do której można wejść. Oczywiście wiązałoby się to ze zmniejszeniem pokoju nr 13. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiwal 18.02.2007 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Probuje zrobic zabudowe w garderobie i teraz pojawila sie wątpliwość:-jaką głębokość/szerokość/wysokość powinny mieć półki na różnego rodzaju ubrania (swetry, jeansy, podkoszulki itp.)-jakie wymiary na wieszaki (garnitury, koszule, sukienki itp) ? Jesli ktoś juz to przerabiał to prosze o pomoc. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smutna lidka 18.02.2007 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Probuje zrobic zabudowe w garderobie i teraz pojawila sie wątpliwość: -jaką głębokość/szerokość/wysokość powinny mieć półki na różnego rodzaju ubrania (swetry, jeansy, podkoszulki itp.) -jakie wymiary na wieszaki (garnitury, koszule, sukienki itp) ? Jesli ktoś juz to przerabiał to prosze o pomoc. pozdrawiam zależy od wymiarów właściciela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiwal 18.02.2007 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 standardowe 180 i 164 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bisia 19.02.2007 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 a ja nie zgodze sie, ze standardowe, tylko dokładnie tak, jak napisała smutna lidka - zależy od rozmiarów właściciela lub właścicieli. I rozmiarów garderoby. Jestem zwolenniczką wymiarów według potrzeby, dopiero wtedy jest pełne wykorzystanie miejsca. chyba, że nie musisz się tym przejmować. Warto pomierzyć, ile zajmuje taka nierozsypująca się kupka spodni, swetrów itd., ale nie jakoś idealnie złozonych tylko tak, jak zazwyczaj wkładasz do szafy (chyba, że zawsze wkładasz idealnie złożone) Dodaj po kilka centymetrów "na balagan" ale niezbyt dużo, bo się kupki będą mocniej przesuwać. Oczywiście wymiary trzeba uśrednić w głębokości, natomiast w wysokości półek i szerokości słupków mogą być zupełnie różne. Myślę, że jeśli chodzi o głębokośc szafek na rzeczy wiszące, to można skorzystać ze standardu i zrobić 60 cm + drzwi, jeśli takowe planujesz. Chyba, że jesteś wyjątowo duży, to wtedy więcej, najlepiej zmierzyć rozwieszony garnitur na wieszaku ile zajmuje. Podobnie z długością. Nie ma sensu robić wysokich szafek na wieszaki dla niskiej osoby, lepiej zrobic dodatkową półkę.Z moim mężem różnimy się wzrostem o ponad 20 cm i każde z nas ma inną wysokość na rzeczy wiszące, moje rzecz jasna jest niżej. Podobnie jest z półkami na ubrania. Ja proponuję dwie części - jedna na wiszące głębsza, druga z półkami węższa, na jeden lub szersza na dwa rzędy kupek ubrań złożonych. Osobiście wolę jeden rządek, choć na to potrzeba sporo miejsca, a jak mają być dwa, to lepiej wysuwane połki z ogranicznikami, ale to trochę podraża (bo prowadnice itp) choć wg mnie jest super wygodne. Jeśli nie wysuwane i dwa rzędy to na pewno potrzeba zrobić wyższe - z niskich nie będzie się dobrze wyjmowało z dalszego rzędu - tu też warto pomierzyć ile mamy tych ubrań i dodać coś na przyszłe zakupy. Generalnie polecam porządnie się zastanowić, gdzie będziesz co trzymał i wtedy pomierzyć, podopasowywać, żeby się zgywało w ciągi i robić dla siebie, a nie standardowego Kowalskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smutna lidka 20.02.2007 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 a jesli chodzi o rozstaw wieszaków na sukienki i spódnice to wszystko zależy, czy się ma nogi zgrabne, mniej zgrabne czy zupełnie, niezgrabne z kolei w przypadku wieszaków na zakiety wazne jest [tu Cie moge zaskoczyć ] czy się ma biodra duże, bardzo duże, czy zupełnie nieduze a jeśli chodzi o rozstaw wieszaków na spodnie, to wszystko zależy jak wielkie ma sie uda wysokość półek na buty zależy od wzrostu no a szerokość szafy to wiadomo co determinuje... [ ja np. musiałam poszerzyć korytarz kosztem sąsaida , standardowe 60 cm. głębokości za słabe na moje potrzeby ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berolina 03.03.2007 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 Mam 3 propozycje zmiany projektu tak, aby powstała/ły garderoby. Nie wiem na którą wersję sie zdecydować. Nie wiem czy nie będzie przytłaczające, niezbyt fajne wejście do pokoju jakby na ścianę, i nie mam pojęcia jakie wymiary garderoby byłyby tutaj najbardziej optymalne. Poradźcie bo już mam mętlik w głowie. Którą wesję wybrać?? wersja nr1http://images22.fotosik.pl/21/067bfc52b372e1f5.jpg wersja nr 2http://images21.fotosik.pl/48/61e26bacd25cbe41.jpg wersja nr 3http://images22.fotosik.pl/21/de2eeed4b5970218.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berolina 05.03.2007 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 czy naprawdę nikt nie może spojrzećc na te moje wypociny?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 05.03.2007 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 Wg mnie garderoba to świetny pomysł, sama chetnie bym miała ale ciągle mierze swoja wnekę i ciagle jest za mała, będzie tylko szafa wnekowa. Wymierzyłam garderobę u znajomych, wg mnie b.wygodna - głębokośc 130 cm. Można swobodnie wejść i znależć potrzebne ubrania. Oczywiscie ze światłem w środku. Rozumiem ze niepokoi cie wnęka w pokoju nr 13 na wprost drzwi. Można tam zrobic półki i kinkiet ( czy jakies inne oświetlnie)u góry. Może choć trochę pomogłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 06.03.2007 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 ja bym zrobila takhttp://images20.fotosik.pl/105/137d38d6f58d60efmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berolina 07.03.2007 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 ja bym zrobila tak http://images20.fotosik.pl/105/137d38d6f58d60efmed.jpg ooo, fajne rozwiązanie, musze sobie to rozrysowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaR 08.03.2007 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 kilka zdjęc garderob znajdziesz tu : http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=95517 może sie przyda , sa tam zdjęcia pozdrawiam, KasiaR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaloosa 09.03.2007 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Witam,mi osobiscie podoba sie najbardziej wersja nr 3, z duza, wygodna garderoba w pokoju nr 14 oraz wygodna szafa w pokoju 13.Ja obecnie nie mam ani jedne szafy, wszedzie sa garderoby i bardzo sobie to chwale.Co do ostatniej propozycji- tej z powiekszeniem korytarza kosztem pokoju, to chyba troche szkoda, ten korytarz i tak nie jest duzy a robienie dotakowych zakamarkow ty chyba nie najlepsze wyjscie- pomysl np. o wnoszeniu loza malzenskiego.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomiky 05.08.2008 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Witam,Mam pewien dylemat i mam nadzieję, że mi go rozwiejecie. Mam do zamontowania drążek do wieszania np kurtek w garderobie. Taki drążek chcę aby był zamontowany od ściany do ściany. Jedna ze ścian jest wykonana z GK. I stąd moje pytanie czy mogę taki drążek zamocować bezpośrednio do GK - czy ściana GK wytrzyma takie obciążenie.Długość drążka to około 1m - to pewnie z 10 kurtek wejdzie, nie wiem jaki to może być ciężar.Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 05.08.2008 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Jeżeli nie wiesz jaki to może być ciężar, to my nie wiemy, czy ściana z g-k to utrzyma. Bo przecież możesz powiesić zwykłe lekkie przeciwdeszczowe ale może też tam wisieć z 10 futer żony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anaor 05.08.2008 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 CZyli z tego wynika ze 10 futer żony nie utrzyma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomiky 05.08.2008 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Dla uszczegółowienia mojego zapytanie dodam że zrobiłem szacunkowy pomiar i wyszło mi że na jednym drążku wisiałby ciężar max 30 kg.Dodam również, że na tej ścianie chciałbym zawiesić dwa takie drążki w jednym pionie - pod sufitem i drugi na środku ściany.Co Wy na to - proszę Was o radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 06.08.2008 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Dla uszczegółowienia mojego zapytanie dodam że zrobiłem szacunkowy pomiar i wyszło mi że na jednym drążku wisiałby ciężar max 30 kg. Dodam również, że na tej ścianie chciałbym zawiesić dwa takie drążki w jednym pionie - pod sufitem i drugi na środku ściany. Co Wy na to - proszę Was o radęWzmocnij konstrukcję ścianki płytami OSB w środku. Wtedy powinno spokojnie utrzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts