Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GARDEROBA - wielkość garderoby, jak wydzielić garderobę?

Berolina

Recommended Posts

• Odpowiedzi 134
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

czy ma sens robienie osobnego pomieszczenia o wymiarach 110x210, jako garderoby dla dóch córek? czy nie bedzie za mała?

jakie macie doświadczenia z wielkością garderoby w użytrkowaniu?

Mała. Ja mam garderobę niewiele mniejszą i... spora częśc rzeczy jest pochowana gdzies indziej bo sie nie mieści.

W domu który buduje garderoba (moja i zony) będzie mieć 4x1,7m. 1/3 moja reszta dla żony.

Pozatym na poddaszu 2 kolejne garderoby. Jedna 3x2m. Druga zwana czystym strychem (bo przechodzi sie przez nia idac na strych) ma wymiar 3x3m (a może nawet więcej - skosy). Dzieki temu będzie miejsce na składowanie wszelkiego typu nieuzywanych rzeczy np kurtek zimowych w lecie itd.

tak naprawdę nie pdoam wymiaru swoich garderób

ale tak plus minus (spróbuję póxniej wymierzyć)

- w jednym pokoju - 0.8 na 1.2

- w pokoju inwestorka - 1.2 na 1.2

- w sypialni - 2.2 na 1.5

- przed malutkim pokojem - 2.2 na 2.0

wydaje mi się, że będą wystarczające - szaf innych nie będziemy mieć

będzie jeszcze ewentualnie strych :)

czy ma sens robienie osobnego pomieszczenia o wymiarach 110x210, jako garderoby dla dóch córek? czy nie bedzie za mała?

jakie macie doświadczenia z wielkością garderoby w użytrkowaniu?

Moja córka ma chyba mniejszą, a tej wielkości mam mini-garderobę przy wejściu - nie lubię szaf. Mieści się w niej o wiele więcej niż w szafie o tych wymiarach.

W mieszkaniu mam "wynikową" garderobą o wymiarach szer 1,2m x 1,6 m głębokości.

Zmieszczą się tam nie tylko ubrania wierzchnie i buty i moje torebki (a trochę tego jest) ale róznież jest to podręczny schowek na chemię, segregatory, odkurzacz itp duperele.

Tamtu

tak naprawdę nie pdoam wymiaru swoich garderób

ale tak plus minus (spróbuję póxniej wymierzyć)

- w jednym pokoju - 0.8 na 1.2

- w pokoju inwestorka - 1.2 na 1.2

- w sypialni - 2.2 na 1.5

- przed malutkim pokojem - 2.2 na 2.0

wydaje mi się, że będą wystarczające - szaf innych nie będziemy mieć

będzie jeszcze ewentualnie strych :)

aż jestem ciekawa, czy utrafiłam z wymiarami :)

w małym pokoju - 0,85 na 1,7

w pokoju inwestorka 1 na 1,4

w sypialni nie jest prostokąt - po dłuższych scianach ma 2,1 i 2,85 - a szerokość 1,55

przed małym pokoikiem jest 2 na 2,4

• 2 months później...

Muszę zdecydować ile sypialni odciąć.

Czyli chcę postawić ściankę działową "na końcu" sypialni, będą tam klasyczne drzwi, czyli pseudo pokój, gdzie na ścianie naprzeciw wejścia będzie wilgachna szafa.

Tylko jaka musi być minimalna szerokość tego pomieszczenia, żeby w miarę dało się z niego korzystać?

Szafa garderobiana powinna mieć minimalną głębokość 55 cm. Lepiej jednak jak ma 60. Można zastosować szafy nawet 50cm głębokie, ale pod warunkiem ,że drążki na wieszaki są zastąpione wieszakami typu kaskadowego - w garderobie jednak mało wygodne.

Jeśli drzwi szafy będą przesuwne głębokość szafy powinna zawierać się w przedziale od 65 do 70cm.

Pod skosami takie szafy powinny mieć taką głębokość, aby stojąc 45-50 cm od szafy nie dotykać głową do sufitu, czyli od tak ustalonego frontu szafy zabudowę robimy nie głębszą niż 60cm w stronę ścianki kolankowej ( dalej jest pustka, koniecznie wnentylowana)

Przy korzystaniu z przejścia przy szafach, minimum jest 100cm, lepiej gdy jest to jednak ok 120cm.

Standardem projektowym jest 1,3m przy garderobie jednostronnej.

Trochę ciasno, szczególnie jak się chce zrobić szafę 70cm. W sumie w środku nie musisz mieć drzwi więc nie będzie problemu, że ciuchy trochę wystają, więc spokojnie możesz zrobić szafę 50-55cm.

Z drzwiami to zrobiłabym 70cm (niestety u siebie mam 60 cm :( )

• 4 weeks później...
  • 1 year później...

Witam,

Muszę niedługo podjąc decyzję dot. układu sypialni. Ma ona 16 m2. Tutaj będę miała większośc moich i Męża ciuszków. Czy ma sens garderoba, do której się wchodzi o wymiarach 3.5 m x 1.30, czy lepiej dac sobie spokój i zrobic zwykłą szafę z przesuwanymi drzwiami 3.5 o głębokości np. 70?