Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zakup dzialki rolnej < 1ha. HELP!!!

Gość Boris

Recommended Posts

Gość Boris

Chce kupic dzialke rolna o pow 6700 metrow. Jest ona czescia dzialki rolnej o pow 5 ha. w gminie nie ma planu zagospodarowania przestrzennego. podobno nie mozna wydzielic dzialki rolnej mniejszej niz 1 ha. czy jest jakis sposob, zeby te sytuacje ominac? rolnik nuie chce sprzedac wiecej ziemi, wiec nie moge dokupic ziemi do pow 1 ha.

prosze o pomoc

boris

• 1 month później...
Nie wiem jak zmieniły się przepisy od stycznia z podziałem gruntu rolnego, ale jeszcze w grudniu można było spokojnie podzielić działkę (np. po 10ar) podpisać umowę przedwstępną u notariusza wtedy papiery idą do Agencji Rynku Rolnego, która ma prawo pierwokupu. Po 3 tygodniach dostajesz pismo, że jej nie chcą (nie mają pieniędzy) i wtedy podpisujesz umowę kupna. Tak zrobiło już moich kliku znajomych.

O tym, jak można dzielić działki decyduje gmina właśnie na podstawie planu zagospodarowania przestrzennego, którego tutaj jak się okazuje, nie mają. W tym sęk właśnie. U mnie w gminie np. działka przeznaczona pod zabudowę może mieć nie mniej niż 0,20 ha i nie mniej niż 25 metrów szerokości, bo takie są wytyczne w planie zagospodarowania.

Myślę, że najlepiej udać się z problemem do jakiegoś biegłego notariusza, a już on coś wymyśli :wink: . A może np. spisać umowę dzierżawy tego gruntu i jednocześnie umowę przedwstępną sprzedaży z przyrzeczeniem kupna.

W końcu musi być jakieś wyjście a gmina przecież ustali nowe plany.

Ale pamiętajcie, że jeżeli planów zagospodarowania gmina nie posiada, a wy chcecie na tej działce teraz coś budować, to nie dostaniecie pozwolenia na budowę w obecnym stanie rzeczy i jeszcze długo ta działka - nawet po wydzieleniu będzie tylko polem "pod pietruszkę"