Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Złącze kablowe - elektryk. O co chodzi?

Recommended Posts

Witam,

niestety musiałem się pożegnać z elektrykiem co mi robił okablowanie. Aktualnie rozmawiam z panem, który przejmie po nich pałeczkę. I tak. Praca zaczyna się od zrobienia rozdzielni + podłączenie do skrzynki przyłączeniowej kablem ziemnym. Za samo położenie kabla do przygotowanego wykopu i podłączenie go do skrzynki + rozdzielni chce 900 PLN. Jak pytam za co, to mówi, że obsługę w elektrowni itp. Tylko czy w ogóle on musi podpisywać jakieś odbiory kabla itp?

Rozmawiałem też z wykonawcą przyłącza energetycznego po stronie elektrowni. On mi na to, że żadnych papierów się nie załatwia i on kasuje, za położenie kabla 40 PLN (5x10) i nie interesuje mnie wykop itp.

Czyli jak? Muszę mieć elektryka z uprawnieniami do przyłącza kablowego, ma on tam wykonać jakieś pomiary. Bo rozumiem, że w instalacji wewnętrznej to jest protokół odbioru + pomiary itp. Ale tutaj? Nie wiem co jest grane, takie są stawki za przyłączenie kabla do skrzynki?

Pozdrawiam.

Za samo położenie kabla do przygotowanego wykopu i podłączenie go do skrzynki + rozdzielni chce 900 PLN. Jak pytam za co, to mówi, że obsługę w elektrowni itp. Tylko czy w ogóle on musi podpisywać jakieś odbiory kabla itp?

Może chce ci zrobić uziom przy okazji?

Nic nie jest potrzebne żadne protokoły, a jak on za pomiar rezystancji chce 900 zł to niezłą ma stawkę. Taki pomiar sie robi 10s włącznie z wyjęciem miernika z etui, a kabel musi byc odączony od zasilania i odbiorników na czas pomiaru. Pomiary należy zrobic jak sie skończy instalację, chociaż ZE tego nie wymaga do podania napięcia, czasem do odbioru budynku potrzebne sa te pomiary. Po zakopaniu kabla to sie dzwoni żyły miernikiem między sobą czy nie są zwarte i podłącza z jednej strony do złącza w płocie a z drugiej strony do rozdzielni w domu.

Niestety nie. Jest to standardowa cena za przyłącze kablowe, widnieje ona w jego cenniku.

Nie słuchaj bzdur. Standardowa stawka to może być za monataż osprzętu w rozdzielnicy lub gniazd. Przyłącze za każdym razem wygląda inaczej więc standartowy cennik chyba nie w tym przypadku. Jest chyba różnica czy ułożyć 10m YKY4x6 czy 200m 5x120, w gotowym wykopie czy kopać, tylko w piasku czy jeszcze w arocie. IMHO za drogo chyba, że są dodatkowe trudności o których nie napisałeś lub nie wiesz.