Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciupagą w mrowisko

jaskółeczka

Recommended Posts

Witojciy!

Zostałam "skopana" poważnie za swoje poglądy, i właściwie wykopana z wątku o góralach, choć faktycznie już mi to jakiś czas chodziło po głowie, żeby się przenieść do Hyde Cegła Parku.

Zapraszam wszystkich, którzy chcą mi dalej "dokopać", jak i tych, którzy może zechcą podzielać moje poglądy.

Rzecz w znaczeniu słowa "góralski". Ostatnio oglądałam na przykład " góralskie bansoletki" , takie drewniane w jakieś różowe kwiatki ( chyba seryjna chińska produkcja ,a zapewniam Was ,że nie ma bransoletek w stroju góralek), jakieś "góralskie pantofle wełniane", w norweskie wzorki i wiele innej tandety promowanej dumnie brzmiącym epitetem "góralski" i to w dodatku wcale nie było w górach.

No, więc jak to, Ostomili, jest z tą góralszczyzną? Co zrobić jak na Krupówkach oprócz Mc Donalda jest ( o zgrozo ) Góralburger, a czekam tylko, aż może pojawi się "pizza kasprowy", albo jeszcze jakieś inne "byle co" promowane słowem "góralskie".

Co jest z tą góralszczyzną? Co to znaczy "góralski"?

• Odpowiedzi 87
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Góralski znaczy z gór. Ale nie koniecznie z Tater. Może być z Norweskich gór. Albo Chińskich :wink:

A może to jest wtedy "górski" , a nie "góralski" , bo czy na przykład owczarek kaukaski jest tak samo góralski, jak owczarek podhalański?

"Górski" to związany z górami, a "góralski" to związany z góralami, czyli ludźmi mieszkającymi w górach. Więc bransoletki czy pantofle to są raczej góralskie (górale w takich chodzą) niż górskie (służące do chodzenia po górach).

mnie z górskim to sie jedynie rower kojarzy.... :roll: :oops:

ale .... góralski to już prędzej .... z kierpcami, skórą łowiecki , oscypkami ....

a serio ...

tak se myślę .... że takie "podróby" góralskie są i będą ....

i to powszechne - nie tylko górali dotyczy .....

jednych mniej to razi - innych bardziej ...

"

Górski" to związany z górami, a "góralski" to związany z góralami, czyli ludźmi mieszkającymi w górach. Więc bransoletki czy pantofle to są raczej góralskie (górale w takich chodzą) niż górskie (służące do chodzenia po górach).

A widziałeś, żeby bransoletki nosili górale?

Oj, czepiasz się... klimat mają góralski :-)

Przecież wiadomo, że w marketingu nikt nie posługuje się faktami, tylko wrażeniami. Jeżeli coś kojarzy się ludziom z "góralskością" to jest to góralskie (nawet jeżeli nigdy na oczy nie widziało ani gór ani żadnego górala).

A w zasadzie to w czym widzisz problem? W tym, że jest tandeta pretendująca do "góralskości"? Oczywiście, że jest. I będzie. Tak długo, jak długo góralskość będzie atrakcyjne dla konsumentów...

Góralskość jest na tyle atrakcyjna,że dzieci z pobytu nad morzem przywożą sobie na pamiątkę ciupagę(autentyk)

dziecko kupiło to mnie nie dziwi,dziwi tylko,że ktoś sprzedający uznał ,że ciupaga to typowa pamiątka znad morza :lol:

no chyba ,że służy do ogłuszania ryb albo kopania grajdołka 8)