jaskółeczka 02.12.2009 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Witojciy!Zostałam "skopana" poważnie za swoje poglądy, i właściwie wykopana z wątku o góralach, choć faktycznie już mi to jakiś czas chodziło po głowie, żeby się przenieść do Hyde Cegła Parku.Zapraszam wszystkich, którzy chcą mi dalej "dokopać", jak i tych, którzy może zechcą podzielać moje poglądy.Rzecz w znaczeniu słowa "góralski". Ostatnio oglądałam na przykład " góralskie bansoletki" , takie drewniane w jakieś różowe kwiatki ( chyba seryjna chińska produkcja ,a zapewniam Was ,że nie ma bransoletek w stroju góralek), jakieś "góralskie pantofle wełniane", w norweskie wzorki i wiele innej tandety promowanej dumnie brzmiącym epitetem "góralski" i to w dodatku wcale nie było w górach. No, więc jak to, Ostomili, jest z tą góralszczyzną? Co zrobić jak na Krupówkach oprócz Mc Donalda jest ( o zgrozo ) Góralburger, a czekam tylko, aż może pojawi się "pizza kasprowy", albo jeszcze jakieś inne "byle co" promowane słowem "góralskie".Co jest z tą góralszczyzną? Co to znaczy "góralski"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 02.12.2009 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Góralski znaczy z gór. Ale nie koniecznie z Tater. Może być z norweskich gór. Albo chińskich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskółeczka 02.12.2009 17:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Góralski znaczy z gór. Ale nie koniecznie z Tater. Może być z Norweskich gór. Albo Chińskich A może to jest wtedy "górski" , a nie "góralski" , bo czy na przykład owczarek kaukaski jest tak samo góralski, jak owczarek podhalański? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 02.12.2009 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 nie od dziś wiadomo jakim szitem tam handlują i jak w jakim poważaniu mają ceprówKrupówki - znam takich co tam jeżdżą, w sumie ich szanuję, więc nie opublikuję mojego zdania o tym miejscu gdzie Cię tak skopali, Bido? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 02.12.2009 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 pewnikiem tu:http://forum.muratordom.pl/kto-budowal-z-ekipa-gorali,t65674.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 02.12.2009 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Może tu znajdziesz odpowiedź; http://pl.wikipedia.org/wiki/G%C3%B3rale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 02.12.2009 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Góralski znaczy z gór. Ale nie koniecznie z Tater. Może być z Norweskich gór. Albo Chińskich A może to jest wtedy "górski" , a nie "góralski" , bo czy na przykład owczarek kaukaski jest tak samo góralski, jak owczarek podhalański? "Górski" to związany z górami, a "góralski" to związany z góralami, czyli ludźmi mieszkającymi w górach. Więc bransoletki czy pantofle to są raczej góralskie (górale w takich chodzą) niż górskie (służące do chodzenia po górach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskółeczka 02.12.2009 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Może tu znajdziesz odpowiedź; http://pl.wikipedia.org/wiki/G%C3%B3rale Widzisz, już mi "dokopano" za podpieranie się wikipedią , też w tamtym wątku. Ja bym chciała wiedzieć, co TY myślisz o słowie "góralski", a nie co piszą jakieś media. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 02.12.2009 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 mnie z górskim to sie jedynie rower kojarzy.... ale .... góralski to już prędzej .... z kierpcami, skórą łowiecki , oscypkami .... a serio ... tak se myślę .... że takie "podróby" góralskie są i będą .... i to powszechne - nie tylko górali dotyczy ..... jednych mniej to razi - innych bardziej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskółeczka 02.12.2009 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 "Górski" to związany z górami, a "góralski" to związany z góralami, czyli ludźmi mieszkającymi w górach. Więc bransoletki czy pantofle to są raczej góralskie (górale w takich chodzą) niż górskie (służące do chodzenia po górach). A widziałeś, żeby bransoletki nosili górale? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matka dyrektorka 02.12.2009 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 zależy z jakich gór , bo pewnie by się coś znalazło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 02.12.2009 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Oj, czepiasz się... klimat mają góralski Przecież wiadomo, że w marketingu nikt nie posługuje się faktami, tylko wrażeniami. Jeżeli coś kojarzy się ludziom z "góralskością" to jest to góralskie (nawet jeżeli nigdy na oczy nie widziało ani gór ani żadnego górala). A w zasadzie to w czym widzisz problem? W tym, że jest tandeta pretendująca do "góralskości"? Oczywiście, że jest. I będzie. Tak długo, jak długo góralskość będzie atrakcyjne dla konsumentów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskółeczka 02.12.2009 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 zależy z jakich gór , bo pewnie by się coś znalazło No może i tak, ale czy ktoś nazwał kiedyś Machu Picchu góralskim miastem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galka 02.12.2009 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Góralskość jest na tyle atrakcyjna,że dzieci z pobytu nad morzem przywożą sobie na pamiątkę ciupagę(autentyk) dziecko kupiło to mnie nie dziwi,dziwi tylko,że ktoś sprzedający uznał ,że ciupaga to typowa pamiątka znad morza no chyba ,że służy do ogłuszania ryb albo kopania grajdołka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matka dyrektorka 02.12.2009 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 nad soliną królowały kiedyś delfinki plastikowe oczywiście czajnadawno nie byłam więc nie wiem czy się to zmieniło i to nie kwestia góralskości czy czego tam, tylko tylko jaki popyt taka podaż napisz jaskółeczko gdzie Cię skopali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 02.12.2009 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 [ciach] kopania grajdołka Co to jest "grajdołek"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskółeczka 02.12.2009 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Co to jest "grajdołek" To jest taki dołek w piasku wykopany ciupagą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galka 02.12.2009 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 [ciach] kopania grajdołka Co to jest "grajdołek"? Co Ty nigdy na plaży nie robiłeś grajdołka 2. zagłębienie wykonane w piasku dla wygodnego plażowania oraz dla osłony przed wiatrem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galka 02.12.2009 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 A jaskółecza już wie ,czym się kopie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskółeczka 02.12.2009 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 A jaskółecza już wie ,czym się kopie Mam kilku Przyjaciół spod Giewontu i Oni znają też inne zastosowania ciupagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts