amalfi 04.12.2009 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Do autorki wątku: Jakby nie Tetmajer i Witkiewicz, to byś nie bardzo miała o czym tu bredzić. Poczytaj troche, zanim kogoś jeszcze obrazisz. Nie wytrzymałem, przestań i Ty pieprzyć (bredzić). Tetmajer, Witkiewicz to nie Podhale, mieli jakiś wpływ, ale na Zakopane i tyle. Nie było tetmajerów, witkacych, amalfi, a Podhale istniało i będzie istnieć. Jaskółeczka Ty też przesadzasz, były i są czarne owce wśród góralskich rodów, kniaź Krzeptowski - całe szczęście że go powiesili i kontrowersyjny Kuraś. Czytaj ze zrozumieniem. Najlepiej cały wątek, wpis po wpisie. Czy ja powiedziałam, że Tetmajer i Witkiewicz mieli wpływ na całe Podhale? Mieli wpływ na ten styl, który wszyscy uważają dziś za podhalański czy tam góralski, a który nie kształtowały wieki, a został sztucznie zaprojektowany. To tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskółeczka 04.12.2009 23:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 amalfi Czy ja powiedziałam, że Tetmajer i Witkiewicz mieli wpływ na całe Podhale? Mieli wpływ na ten styl, który wszyscy uważają dziś za podhalański czy tam góralski, a który nie kształtowały wieki, a został sztucznie zaprojektowany. To tyle.Tetmajer miał wątpliwy wpływ na styl, a jego"Na skalnym Podhalu" to takie opowiastki, które zrodziły się w jego głowie. Jest raczej autorem pewnej legendy,że to górale byli takie ogromne chłopy , co walczyły wręcz z niedźwiedziami. Stanisław Witkiewicz natomiast , to już coś innego. Tylko, że to nie on jest autorem stylu zakopiańskiego, a wyłącznie górale. Witkiewicz tylko opisał cechy stylu górali podhalańskich. Wszystkie elementy stylu już istniały i chcąc uchronic Podhale przed zalewem stylu alpejskiego zaczął projektować według góralskich wzorów i tak oto powstał ten styl, który nawet pretendował do rangi stylu narodowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 05.12.2009 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Do autorki wątku: Jakby nie Tetmajer i Witkiewicz, to byś nie bardzo miała o czym tu bredzić. Poczytaj troche, zanim kogoś jeszcze obrazisz. Nie wytrzymałem, przestań i Ty pieprzyć (bredzić). Tetmajer, Witkiewicz to nie Podhale, mieli jakiś wpływ, ale na Zakopane i tyle. Nie było tetmajerów, witkacych, amalfi, a Podhale istniało i będzie istnieć. Jaskółeczka Ty też przesadzasz, były i są czarne owce wśród góralskich rodów, kniaź Krzeptowski - całe szczęście że go powiesili i kontrowersyjny Kuraś. Czytaj ze zrozumieniem. Najlepiej cały wątek, wpis po wpisie. Czy ja powiedziałam, że Tetmajer i Witkiewicz mieli wpływ na całe Podhale? Mieli wpływ na ten styl, który wszyscy uważają dziś za podhalański czy tam góralski, a który nie kształtowały wieki, a został sztucznie zaprojektowany. To tyle. I ten styl dotyczy tylko Zakopanego, ale cepry myślą o całym Podhalu. Witkacy czy Tetmajer też byli ceprami i częściowo są przekleństwem Podhala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 05.12.2009 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Powiem tak , to brak zainteresowania degraduje te zespoły i spycha do koncertowania na codzień ( w dodatku bardzo , bardzo rzadko)na mało prestiżowych koncercikach Nie brak zainteresowania, tylko brak informacji. Ja (i pewnie takich osób jest wiele) bym się chętnie wybrała. Co z tego, jak się dowiaduję w TV, że owszem, ciekawa impreza, ale była... Zostaje mi wtedy tylko powiedzieć: szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 05.12.2009 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 ten ma znacznie większy ..... strój regionalny http://www.virango.pl/files/images/smieszne_zdjecia_zdjecie_tapeta09.jpg Pal licho strój regionalny... zobaczcie tą regionalną fryzurę I w dodatku góral, wnioskując po widoczkach w tle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskółeczka 05.12.2009 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 ten ma znacznie większy ..... strój regionalny http://www.virango.pl/files/images/smieszne_zdjecia_zdjecie_tapeta09.jpg Pal licho strój regionalny... zobaczcie tą regionalną fryzurę I w dodatku góral, wnioskując po widoczkach w tle. No widzicie, gdybyście chcieli zbudować sobie"góralski" domek, to już wiecie gdzie szukać wykonawców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskółeczka 05.12.2009 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Powiem tak , to brak zainteresowania degraduje te zespoły i spycha do koncertowania na codzień ( w dodatku bardzo , bardzo rzadko)na mało prestiżowych koncercikach Nie brak zainteresowania, tylko brak informacji. Ja (i pewnie takich osób jest wiele) bym się chętnie wybrała. Co z tego, jak się dowiaduję w TV, że owszem, ciekawa impreza, ale była... Zostaje mi wtedy tylko powiedzieć: szkoda. To prawda. Niestety media to jest business i tam nikt nikogo nie wypromuje jak z tego nie będzie dobrej kasy. A promuje się niestety dodoidy i im podobne, bo to musi być łatwe, publiczność kupuje najchętniej to co myślenia niewiele wymaga. Już mnie raz posądzono o reklamę jak napisałam kto fajnie buduje, więc nie podam oficjalnie linków do różnych fajnych folkowych, albo etnojazzowych imprez cyklicznych,albo zespołów no bo doświadczyłam różnych reakcji na zamieszczenie linka, ale jak zechcesz to mogę wysłać na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskółeczka 05.12.2009 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 I ten styl dotyczy tylko Zakopanego, ale cepry myślą o całym Podhalu. Witkacy czy Tetmajer też byli ceprami i częściowo są przekleństwem Podhala. Labas1 Nie jest prawdą ,że Podhale jest tylko góralskie,bo jest także polskie, choć jak wiesz o ceprach mam dość ugruntowany pogląd. Ale nie wszyscy niegórale to cepry nawet dziś. W 1889 roku dobra białczańskie i zakopiańskie za 460 tys.zł reńskich kupił Władysław hr. Zamoyski, pan na dobrach kórnickich, polski patriota.Dwadzieścia lat trwał proces o Morskie Oko, którego okolice dewastował Hohenlohe. Hrabia Zamoyski wygrał proces i kupił okolice Morskiego Oka po Rysy. Te nabyte za swoje pieniądze dobra, podarował Narodowi Polskiemu. Bez niego Polska byłaby niższa. Umarł i prawie już nikt o tym nie pamięta. "W obchodach stulecia schroniska nad Morskim Okiem nie mogło zabraknąć pamięci o zasługach Władysława hr. Zamoyskiego i jego wygranym 20-letnim procesie o Morskie Oko, w wyniku którego okolice Morskiego Oka włączono w granice ziem polskich. Kiedy Zamoyski z uporem poruszał wszędzie problem Morskiego Oka, na posiedzeniu w Krakowie ktoś się wreszcie zirytował: - Czy warto dla tej kupy kamieni i trochę wody tyle robić hałasu? - Zamoyski nie odpowiedział, ale po chwili usiadł na kapeluszu antagonisty, leżącym na sąsiednim fotelu. - Co pan robi?! Tam leży mój kapelusz! - Pan krzyczy o kapelusz, co wart kilka koron, a Polska nie ma wołać o najpiękniejszy zakątek swej ziemi? - zripostował właściciel Kórnika." http://www.rodaknet.com/rp_witek_24.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts