sSiwy12 02.12.2009 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Ja bym chciała wiedzieć, co TY myślisz o słowie "góralski", a nie co piszą jakieś media. Moje zdanie nie będzie miarodajne, bo jak powiedział pewien mieszkaniec (z dziada i pradziada) Sromowców Niżnych (wychodząc z tego co "do jajec"), "ja jestem góral, ale wy jesteście pierońskie górale" Tak więc, dla mnie wagonik na kawałku węgla, czy żelazko wbite w wegiel będzie "góralskie" i będzie to pamiątka z gór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 02.12.2009 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Ładnie to tak Cepry o mnie beze mnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 02.12.2009 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 pewnikiem tu: http://forum.muratordom.pl/kto-budowal-z-ekipa-gorali,t65674.htm nie da się tego czytać szkoda gadać lepiej już Ptaszku dalej tego nie ciągnij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 02.12.2009 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Jestem góralem od 40-tu lat ale mnie to lotto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskółeczka 02.12.2009 22:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Ale nie wszystkim lotto. "Nie lubię, gdy ktoś robi parodię z góralszczyzny. Zalew jarmarcznej pseudogóralszczyzny dokonał się wbrew ludziom, którzy współtworzą góralską kulturę w oparciu o tradycję. A nowe nie musi niszczyć starego" Krzysztof Trebunia Tutka To słowa zamieszczone na łamach znanego podhalańskiego czasopisma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 02.12.2009 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Rzecz w znaczeniu słowa "góralski". Ostatnio oglądałam na przykład " góralskie bansoletki" , takie drewniane w jakieś różowe kwiatki ( chyba seryjna chińska produkcja ,a zapewniam Was ,że nie ma bransoletek w stroju góralek) A to góralki to tylko w Polsce na Podhalu występują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskółeczka 02.12.2009 22:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 JoShi, wcześniej już zapodałam , czy Machu Picchu jest góralskim miastem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 02.12.2009 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 JoShi, wcześniej już zapodałam , czy Machu Picchu jest góralskim miastem? Możliwe, ale przede wszystkim jest miastem starożytnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskółeczka 02.12.2009 22:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Możliwe, ale przede wszystkim jest miastem starożytnym Mogę wskazać inne andyjskie miasta , całkiem nowożytne, ale byśmy "uciekli" od tematu co znaczy "góralski" tu u nas w Polsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 02.12.2009 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 A to może powinnaś zapytać o słowo podhalański, albo tradycyjny, albo coś w ten deseń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 02.12.2009 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Z tymi "góralami" jest tak,jak z warszawiakami spod Radomia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskółeczka 02.12.2009 22:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 A to może powinnaś zapytać o słowo podhalański, albo tradycyjny, albo coś w ten deseń?Nie, zapodałam hasło "góralski", bo tym się powszechnie ludzie posługują, a chciałabym sobie podyskutować , co znaczy i skąd się wzięło. Z tymi "góralami" jest tak,jak z warszawiakami spod Radomia Też mi się tak coś zdaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 03.12.2009 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 widzę, żę góralski tutaj to jak u Janka Pospieszalskiego dla mnie górski to mój sąsiad... bo On się Górski nazywa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskółeczka 03.12.2009 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Tak, czy inaczej chciałabym podsumować już uzyskane wyniki dla hasła "góralski".Okazało się, że Machu Picchu nie łapie się raczej na góralskie miasto, ze względu na to, że jest miastem starożytnym, więc musimy się przenieść z poszukiwaniem do czasów nowożytnych. Owczarek kaukaski nie uzyskał , jak dotąd punktacji w kategorii "góralski" pies, no a w tej sytuacji następny mój śliczny kandydat, shih tzu , pochodzący z Tybetu też ma chyba marne szanse na to, aby stać się "góralskim" psem. Obie rasy, bez wątpienia pochodzą z gór i to nie niskich.Jeśli by wziąć pod uwagę, że hipotetycznie bransoletki ( drewniane w różowe kwiatki, lub inne) noszą gdzieś góralki na świecie, to się może okazać, że z pół szafy, albo choś szuflady każdej Pani/Pana to jakieś "góralskie" rzeczy, a zapewniam ,że byłby to błędny sąd.Piszecie, że "góralskie" jest coś co jest w górach , lub z gór pochodzi. no a tak na przykład śliczne miasteczko Szklarska Poręba, położona w górach jest góralskim miastem czy nie jest??? Bo górskim jest.A tymczasem chyba nikt nie wątpi, że Zakopane , Kościelisko, Poronin, czy Biały Dunajec są góralskie.Bo Nowy Targ , już niestety góralski nie jest ,choć łapie się jeszcze geograficznie w obszar Podhala. No więc jak to jest z tym hasłem "góralski"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 03.12.2009 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 ja tam nie wiem, ale moje górale budowlańcy byli spod Nowego Targu ... i górale pełną gęba - nie wyparliby się .... akcent , śpiewanki , sposób gadania ... według mnie to górale i już ... a Ty tu piszesz , że już nie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 03.12.2009 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 .... Jeśli by wziąć pod uwagę, że hipotetycznie bransoletki ( drewniane w różowe kwiatki, lub inne) noszą gdzieś góralki na świecie, to się może okazać, że z pół szafy, albo choś szuflady każdej Pani/Pana to jakieś "góralskie" rzeczy, a zapewniam ,że byłby to błędny sąd. ... hej, a jak strugane góralskom ciupagom, hej, to czyjej to produkcji jest? hej, a jak szafa stoi w zakopanem to, hej, czyje, to, hej, nie góralske? hej niegóralskie to są tam tylko, hej, samochody hej, na warszawskich i innych blachach, hej, i wszyscy nie cepry to górale, hej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskółeczka 03.12.2009 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 hej, a jak strugane góralskom ciupagom, hej, to czyjej to produkcji jest? hej, a jak szafa stoi w zakopanem to, hej, czyje, to, hej, nie góralske? hej Właśnie problem tkwi w tym, że Zakopane przez zalew globalnej bylejakości straciło już prawie góralski klimat.Tylko górski klimat pozostał. Zasmrodzony przez samochody między innymi na warszawskich blachach, ale nie tylko. Wcześniej cytowałam pana Krzysztofa Trebunię Tutkę , który wraz z innymi jemu podobnymi, robi co może, aby tradycja nie umarła. W wielu szafach w Zakopanem są już całkiem niegóralskie rzeczy i tych szaf tak szybko przybywa, że proces ten stał się bardzo groźny. Czego nie udało się zniszczyć faszystom , później komunistom teraz niszczy obrzydliwa, wszechogarniająca, bezrozumna komercja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 03.12.2009 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Tradycją żołądka nie zapełnisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 03.12.2009 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 zaproponuj Panu Tutce (czy to nie kojarzy się z jakimś ślaskim opakowaniem ) żeby i o ciurlaniu pomyslał, coby ras nie mieszać, i gdzieś te jedynie słuszne gieny zdeponować, tak na wszelki wypadek mam tylko nadzieję, że nie jeteś jakąś nacjonalistką, rewizjonistką i speparatystką w jednym, to by było za dużo dla jednego kobiecego ciałka hej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskółeczka 03.12.2009 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Tradycją żołądka nie zapełnisz Ale czasem lepiej troszkę schudnąć, niż dać się pożreć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts