kotaz 02.12.2009 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 KOMINKI - POMOC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bendzamin 02.12.2009 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 czy można wykonac obudowe z szamotu? wkład kominkowy zwykły żeliwny firam Przysucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotaz 02.12.2009 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 zabudowa szamotem wkładu kominkowego nie da takiego efektu cieplnego jak typowy stary piec kaflowy .w piecu kaflowym zrobione są specjalne przegrody ogniowe które nagrzewają szamot .a co za tym idzie piec trzyma dłużęj ogień cały czas dopala szamot a tu żeliwo będzie dogrzewało szamot efekt może być marny chyba że mamy wkład na kłody to coś będzie grzało .Jeśli ma ktoś wkład żeliwny z szamotem no to trochę ciepła będzie trzymać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotaz 02.12.2009 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 uwaga z tą Przysuchą !!!!!!.mała gwarancja sprawność ok54% ja wolę francuskie żeliwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bendzamin 02.12.2009 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 ale ogólnie wykonanie obudowy z szamotu nie ma jakis negatywów, bo ostatnio kobitka co sprzedaje wkłady itp. powiedziała mi żeby nie robić obudowy z szamotu bo sie przepali wkład..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotaz 02.12.2009 22:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 bzdura bzdura .jeśli jest pustka powietrzna i kratka kominkowa nic się nie ma prawa stać .jJa widziałem zalany betonem z zaprawą szamotową wkład grzał ok jednej godziny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 03.12.2009 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Witam! A po tej godzinie co się stało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bizon_3 04.12.2009 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Witam, trywialne pytanie ale może uzyskam jakieś wskazówki od fachowca . Chciałem kupić kominek CTM - TKP ekopiano 18 AC. Niestety warszawski dystrybutor olewa klienta indywidualnego i wszelkiego rodzaju zniżki daje tylko firmą . Jakiej firmy kupić kominek z płaszem wodnym, aby sprawność była porządna i cena nie zabijała na wstępie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar80 04.12.2009 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 To teraz ja.Dom w stanie przed tynkami. Doprowadzona rura z powietrzem do kominka.Zakładam że z kominka będę korzystał rzadko. Może z raz w tygodniu w zimne dni.Jaki polecacie wkład kominkowy w przystępnej cenie? Może też znacie sklep/strone z gotowymi zabudowami do kominków(nowoczesne)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 04.12.2009 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Witam, trywialne pytanie ale może uzyskam jakieś wskazówki od fachowca . Chciałem kupić kominek CTM - TKP ekopiano 18 AC. Niestety warszawski dystrybutor olewa klienta indywidualnego i wszelkiego rodzaju zniżki daje tylko firmą . Jakiej firmy kupić kominek z płaszem wodnym, aby sprawność była porządna i cena nie zabijała na wstępie olewa bo klijęt indiwidualny jest klijętem jednorazowym natomiast firma przyjdzie do niego i kupi kominek 1,2, 5, 10, 100-ny itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bizon_3 04.12.2009 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Witam, trywialne pytanie ale może uzyskam jakieś wskazówki od fachowca . Chciałem kupić kominek CTM - TKP ekopiano 18 AC. Niestety warszawski dystrybutor olewa klienta indywidualnego i wszelkiego rodzaju zniżki daje tylko firmą . Jakiej firmy kupić kominek z płaszem wodnym, aby sprawność była porządna i cena nie zabijała na wstępie olewa bo klijęt indiwidualny jest klijętem jednorazowym natomiast firma przyjdzie do niego i kupi kominek 1,2, 5, 10, 100-ny itp Rozumiem zatem, że pieniądze klienta indywidualnego mają inna wartośc? Jaka jest różnica jeśli klient indywidualny zapłaci im np 5000 za kominek a firma 5000??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janekbo 05.12.2009 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Najlepszy jest klient indywidualny który decyduje o takich samych zakupach w państwowej firmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koletta 05.12.2009 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 witam, a ja mam pytanie odnośnie rury doprowadzającej powietrze do kominka, chcę sie upewnic jak to ma wyglądać. czy to ma byc otwór zrobiony w scianie zewn. budynku, zakończony jakąs kratka i poprowadzona rura ( plastikowa?) w podsypce piaskowej do miejscą , w którym będzie kominek? i Jaki przekrój tej rury będzie odpowiedni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 05.12.2009 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 czy rura spalinowa może iśc 1,5m w poziomie czyli puszczam 2m w górę do poziomu komina i w bok poziomo 1,5 m . Czy tak może być czy musi rura być lekko uniesiona do góry w strone komina . Kolanka do kominków są 45 i 90 stopni sam nie wiem jak to pogodzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotaz 05.12.2009 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 odpowiem - pomalutku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotaz 05.12.2009 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 PO GODZINIE GRZANIA KORPUS TYLNI PĘKŁ W DWÓCH MIEJSCACH . KOMINKI Z PŁASZCZEM WODNYM - JAKIE? NAJWAŻNIEJSZĄ CECHĄ PIECA NIE JEST MOC CAŁKOWITA TYLKO MOC PŁASZCZA WODNEGO .MIN 18 KW POLECAM WKŁADY TOPAZ - FIRMY ROHEM .http://www.rohem . doprowadzenie powietrza na dwa sposoby tj.rura kanalizacyjna fii110 lun kanał prostokątny - pole przekroju jest takie same .najkorzystniej pod wkład .jeżeli niema innej możliwości to zostaje przebita ściana .uwaga - kratki z żaluzją i siatką oraz do kanałów lub rur przepustnice sterowane zakończone czerpnią powietrza .rury i kanały trzeba uszczelnić bo czasami pod wylewkami wychodzi woda - tak mój znajomy miał piękny parkiet . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 06.12.2009 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 a co z rurą czy może iść dymna w poziomie 1,5m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 06.12.2009 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 a co z rurą czy może iść dymna w poziomie 1,5m NIE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 06.12.2009 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 witam, a ja mam pytanie odnośnie rury doprowadzającej powietrze do kominka, chcę sie upewnic jak to ma wyglądać. czy to ma byc otwór zrobiony w scianie zewn. budynku, zakończony jakąs kratka i poprowadzona rura ( plastikowa?) w podsypce piaskowej do miejscą , w którym będzie kominek? i Jaki przekrój tej rury będzie odpowiedni? Przy małym palenisku stojącym przy ścianie zewnętrznej może wystarczyć 110mm, jak większe i dalej 150mm. ps. reszta prawie ok. (siatka kratki może blokować nawet 50%) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lutek34 06.12.2009 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Panowie mam pytanie do Was odnośnie izolacji przewodu spalinowego kominka przechodzącego pionowo przez drewniany strop? Czy wycięcie otworu w stropie o 6cm większego jak średnica przewodu spalinowego i owinięcie go wełną kominkową o grubości 30mm jest wystarczającą izolacją żeby było bezpiecznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts