Gość Adam789 10.01.2004 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2004 Witam. Zastanawiam się nad następującym problemem. Mam dom, w którym jestem tylko w weekendy ponieważ pracuję w innym mieście i w tygodniu mieszkam tam. W tym domu jest ogrzewanie olejowe. Programuję kocioł tak, aby rozgrzewał dom w piątki przed moim przyjazdem. Właśnie. Zastanawiam się na jaką obniżoną temperaturę nastawić programator na dni powszednie tak, aby w weekendy rozgrzewać dom do temp. 20 st. i jednocześnie zużycie oleju było najmniejsze. Do tej pory nastawiałem na 5 st., ale podejrzewam, że ten sposób zużycie jest bardzo duże w czasie nagrzewania domu. Proszę o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukins 10.01.2004 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2004 Zapewne wypowiedzą się fachowcy, ale przy podobnym problemie montażyści (i to różni) mówili, że różnica pomiędzy temperaturą najniższą a użytkową nie powinna wynosićmniej jak bodajże 5-7 stopni. Inaczej, tak jak mówisz, nagrzanie domu jest obarczone dużo większym zapotrzebowaniem na energię, niż tylko podtrzymywanie temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neuron 10.01.2004 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2004 Problem jest zlozony.Z literatury wynika, ze im dluzsz czas obnizki tym zysk jest liniowo wiekszy. Tak samo z temperatura wewnatrz. Ponadto w okresieprzejsciowym i temp wewn ok 5-7 st. C ogrzewanie moze wobole sie wylaczyc. Straty generowane sa przy nagrzewaniu i wynikajaz mozliwosci przestrowania. Instalacja chcac szybko nagrzac budynekpoda wiecej ciepla niz ten jest w stanie odebrac. Typowe zagadnienieoptymalnych nastaw regulatora. Jesli jednak porownac zalozmy 6h przgrzania (np 25 stC zamiast 20)z 5 dniami 12 stC zamiast 7 to mamy stosunek energii jak 1 : 20.Czyli stracisz 20 razy mniej niz zyskasz.Sa to szacunkowe dane ale daja pojecie o proporcjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukins 12.01.2004 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Gdyby można było rozwinąć ten wątek to byłoby bardzo fajnie. Już z wypowiedzi Neurona widzę, że są to bardzo ciekawe zagdanienia. I pożyteczne. Wiedziałem, że nastawy trzeba przemyśleć, ale nie wiedziałem, że są to takie różnice! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts