Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt zabudowy geberita - proszę o ocenę

hojnorek

Recommended Posts

http://vivaldiego.wroclaw.pl/~hojnorek/tmp/projekt_stelarza.jpg

czy taka konstrukcja będzie poprawna?

nie chcę profili typu U przykręcać do podłogi bo nie pamiętam dokładnie jak biegną rurki (m.in od podłogówki)

rozważam jeszcze na poziomie stelarza przykręcenie profili U do stelarza i "drabinkę" na prawo od stelarza. powyżej stelarza tak jak na rysunku.

nie rozleci się?? :)

To bez problemu. Jak rozumiem nad stelażem ma być pólka. Jeśli tak to:

Po lewej widzę mało miejca - stawiam na jakieś 15-30 cm. Co za tym idzie wystarczy profil do ściany a płyty kręcić do niego i do stelaża a tylko przy podłodze dać profil C jak chciałeś, kręcąc go dodatkowo do stelaża. Robi się profil trochę dłuższy, obcina boki i blaszke dogina do wymiaru, Dwie śruby w stelaż i trzyma a płyta usztywni. Zgaduję też że po prawej chcesz zabudować do sufitu. Wtedy do ściany i stelażu po profilu C a z U drabinka. W sufit się wkręć jak możesz

Ogólnie takie "myki" są dwa:

To co napisałem czyli obcięcie obu boków i zgięcie pozostałego listka jeśli kręcisz mniejsze do większego (zależy jak potrzeba) oraz drugi, boki zostają a środek wycinamy i nasuwamy na drugi profil - tak się łączy profile jak nie da się jednego w drugi wsadzić bo jest odwrotnie.

• 2 weeks później...

Szczególnie poziome będą "siedzieć" jak ta lala.

hojnorek można kupić wkręty z płaskim łbem. Trochę odstają ale bólu nie będzie. Pojedynczą płytę przykładasz potem, pukasz pięścią i potem lekko nożykiem podskrobujesz żeby płyta nie odstawała. Przy podwójnej nawet tego nie trzeba robić. Wyjdzie płaskie.

A przynajmniej u mnie wyszło bo też obudowałem sobie stelaż i tez miałem poziome profile ze względu na półki i musiałem je skręcać ze sobą

:oops:

jak zamocować profile C żeby sie nie obsuwały podczas montażu płyty??

nie mocuje sie, one luzno "siedza" w U

Dokładnie tak .

I nie radze robić tak :

hojnorek można kupić wkręty z płaskim łbem. Trochę odstają ale bólu nie będzie. Pojedynczą płytę przykładasz potem, pukasz pięścią i potem lekko nożykiem podskrobujesz żeby płyta nie odstawała. Przy podwójnej nawet tego nie trzeba robić. Wyjdzie płaskie.

A przynajmniej u mnie wyszło bo też obudowałem sobie stelaż i tez miałem poziome profile ze względu na półki i musiałem je skręcać ze sobą

Puknięty i nacięty GK traci mocno na wytrzymałości . Zwłaszcza ze użyty ma być na obudowę stelaża wc .

No tak jak ktoś jest jak Luke to użyje mocy i utrzyma POZIOMY profil C między PIONOWYMI profilami U na odpowiedniej wysokości w trakcie kręcenia, Bo przecież ani tam się nie da ręki wcisnąć żeby to przytrzymać ani nic. Ale każdy zrobi jak uważa. May the force be with You ;)

Można profil lekko naciąć i wygiąć ,aby podtrzymać profil poziomy :)

Łazienkę jak i zabudowę robiłem sam, nie wiem na ile zgodnie ze sztuką, jednak konstrukcja jest sztywna i bez problemu skręciłem całość. "Poprzeczki" łapałem pchełkami. Parę fotek z dziennika:

http://img15.imageshack.us/img15/3030/m187.jpg

http://img32.imageshack.us/img32/4333/m188.jpg

http://img31.imageshack.us/img31/6223/m199.jpg