phans 05.12.2009 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Jak to niektórych (sierocki) trzeba ciągnąć za język a trzeba było tak od razu napisać. Zainstaluj sobie te nawiewniki w oknach niech powietrze będzie wyciągane z mieszkania przez ten jedyny komin co jest super długi (pewnie w łazience?). Ten niby komin w kuchni zaślep, wywal lub jeżeli używasz go do okapu w kuchni to zastosuj w nim szczelną klapkę zwrotną tak aby ta klapka się zamykała przy próbie wdmuchiwaniu powietrza z zewnątrz i się otwierała gdy uruchomisz okap kuchenny. Przeczytaj wreszcie artykuł http://www.wentylacja.org.pl/02_art10.htm, możesz zainstalować również nawiewniki okienne(najlepiej z ręczną regulacją otwarcia, ciśnieniowe) w kuchni gdy nie będziesz miał tam faktycznie komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sierocki 05.12.2009 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Ten długi komin wentylacyjny jest w pokoju gościnnym, który jest połączony z kuchnią także wyciąga wszystko. Trochę nakombinowałem ale trzeba z tego wybrnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sasey 05.12.2009 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Po pierwsze dolna część tego komina(trójnika musi być zamknieta) wylot tylko na górze. To oże jednak być za mało i wtedy dobrze jest zastosować nasade kominową, która obracając się wytwarza sztuczny ciąg i to powinno pomóc. Pamietać trzeba,że do wentylacji grawitacyjnej bardzo wazna jest odpowiednia wysokość kanału wentylacyjnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 05.12.2009 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Ten długi komin wentylacyjny jest w pokoju gościnnym, który jest połączony z kuchnią także wyciąga wszystko. Trochę nakombinowałem ale trzeba z tego wybrnąć. "Wentylacja nawiewa a nie wyciąga w czym błąd" 1. Rura nie wystaje ponad dach i nie pomoże nawet 3m kanału. 2. Przejście przez ścianę fi 100 a potem fi 150 - po co? Wystarczyłoby fi 100. 3. Dolna część komina czyli trójnik jest otwarta i powstała zetka. Jeżeli chodziło tu o swobodny wypływ skroplin, to trzeba było zatkać zaślepką-korkiem ten trójnik i zrobić w spodzie zaślepki otwór fi 10-12 mm. 4. Na zakończenie komina założyłeś daszek, a powinno się tu zastosować specjalną nasadę np obrotową. 5. Po co ta rura jak masz sprawny kanał wentylacyjny w połączonym z kuchnią pokoju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sierocki 05.12.2009 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 To moja wina. Nie było wcale w domu wentylacji a wersalką wyszedł grzyb. Odsunęliśmy wersalkę od ściany zamontowaliśmy wentylację w komin ten 15m i zachciało się nam jeszcze jednej w kuchni nie wiem po co. Ale moja żona upiera się że jedna kratka nie wystarczy i znów wyjdzie grzyb. Chyba zupełnie niepotrzebnie zamonowałem ten druki komin wentylacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts