salan24 03.12.2009 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Witam,Niedawno kupiłem projekt domu, wprowadziłem u architekta poprawki i już domek miał być nanoszony na mapę i ZONK. Przez środek działki (tam gdzie ma stanąć dom) biegnie rura z wodą ze studni działki sąsiadującej z prawej strony do dwóch działek sąsiadujących z lewej strony(sąsiedzi to rodzina). Stwierdziłem, że najłatwiej będzie przebudować rurę aby ominęła planowany budynek i tu pojawiają się kłopoty. Jak to zrobić?? Czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem i jest w stanie mi podpowiedzieć co dalej robić??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 03.12.2009 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Budować i podłączyć się do owej rury. Problem wody masz z głowy A na poważnie- skoro to rodzina to co za problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salan24 03.12.2009 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Problem jest taki, że pod budynkiem nie mogą biec rury a do jej przebudowy potrzebny jet projekt a ja zielonego pojęcia nie mam kto może taki projekt zrobić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 03.12.2009 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Zrobić wcinkę -złączki i obejście na głębokości poniżej strefy zamarzania i tyle. Cóż więcej Proponuję zrobić to na etapie kopania pod ławy fundamentowe-będzie już dołek Nową trasę z wymiarować, nanieść na mapkę - przykryć rurociąg niebieską folią- zasypać piaskiem i gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 03.12.2009 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Problem jest taki, że do przebudowy potrzebny jet projekt a czyj jest ten rurociąg?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hartwig 03.12.2009 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 wodociąg zapewne stanowi własność przedsiębiorstwa wodociągowego Samodzielne przeróbki zatem odpadają zadzwon do wodociągów. Gdyby rura nie była podłączona do wodociągów, to należałoby udać się do projektanta, zlecić wykonanie projektu, zgłosić do uzgodnienia z wodociągami, udać się do UM celem uzyskania pozwolenia na budowę/przebudowę i voila. Właśnie to przerabiam .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 03.12.2009 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 wodociąg zapewne stanowi własność przedsiębiorstwa wodociągowego Jeśli tak, to prawdę piszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 03.12.2009 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 "Wodociąg" od prywatnej studni do domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 03.12.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 biegnie rura z wodą ze studni działki sąsiadującej z prawej strony do dwóch działek sąsiadujących z lewej strony(sąsiedzi to rodzina). musi co bardzo kameralne te przedsiębiorstwo ciekawe czy ma ono zgodę (decyzję) na zbiorowe zaopatrzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 03.12.2009 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 wodociąg zapewne stanowi własność przedsiębiorstwa wodociągowego Samodzielne przeróbki zatem odpadają zadzwon do wodociągów. Gdyby rura nie była podłączona do wodociągów, to należałoby udać się do projektanta, zlecić wykonanie projektu, zgłosić do uzgodnienia z wodociągami, udać się do UM celem uzyskania pozwolenia na budowę/przebudowę i voila. Właśnie to przerabiam .... Ale kolega pisze że to rura łacząca studnie z budynkiem nie kosmiczny wodociąg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 03.12.2009 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 problem jest żadenodkop kawałek rury, zobacz co to za materiał, kup taki i rogalem omiń przyszłą chałupębez projektu, potrzebny Ci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Startos 03.12.2009 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 problem jest żaden odkop kawałek rury, zobacz co to za materiał, kup taki i rogalem omiń przyszłą chałupę bez projektu, potrzebny Ci? Jeszcze tak zrobi i dopiero bedzie klops. Wodociągom wszytko na mapach musi się zgadzać, a skoro nasz forumowy kolega będzie docelowo chciał równiez z wodociągu skorzystać to mu na to nie pozwolą. Pewnie nie dostanie też pozwolenia na budowę z powiatu. Ja miałem rurę kanalizacyjną w stycznej z narożem fundamentów. Projekt budowlany musiał mieć podpisaną adnotację "Kanalizacja do przełożenia". Inaczej powiat pokazałby mi wała. Podejrzewam, że w projekcie salan24 też będzie miał prikaz "wodociąg do przełożenia". Najlepiej (według mnie) jakbyś poprosił wodociągi o listę rekomendowanych firm i jednej z nich zlecił kompleksowo ten problem. Od projektu przez wykonawstwo po odbiór i zasypanie dołków. Ci ludzie robią to dla nich każdego dnia, więc zrobią to szybciej niżbyś sam chałupniczo się za to wziął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salan24 03.12.2009 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Wodociąg jest prywatn tzn. moja rodzina to robiła na swoim placu na swój koszt.Rozmawiałem z kolesiem z urzędu który zajmuje się pozwoleniami na budowę w tym konkretny obszarze i powiedział, że plan jest potrzebny na jego przebudowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 03.12.2009 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 nooo, skoro koleś tak twierdzi... Startos czytaj uważniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Startos 03.12.2009 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Startos czytaj uważniej W ktorym miejscu? Jak rura jest zaewidencjonowana na mapach... nawet prywatna... to bez papierka ani rusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 03.12.2009 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Jak rura jest zaewidencjonowana na mapach... nawet prywatna... to bez papierka ani rusz To jak to prywatna rura po co o wodociągach piszesz? Zrobiłbym jak radzi Barbossa na koniec budowy naniósłbym rure na mapy i problemie. Na sytuacji adnotacja o tym że przekładka istaniejącej rury plus szkic w projekcie i dwa słowa opisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 03.12.2009 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 dokładniea mapa do celów projektowych prawdę ci powie jak cyganka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 03.12.2009 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 hehehehehehe robilem kanalize i stwierdzilem ze jak dzura jest rura idzie to czemu i nie woda ta sama a no nie musi byc odsunieta od kanalizy o 50 cm oki kopara lycha 60 i do dziela ale nie o to chodzi chodzi o projekt pozwolenia i takie tam sroty pierdoty otuz nic takiego nie mam nie robilem wodociag jest gminny kazali tylko na mapce sytuacyjnej tej do celow projekcyjnych naniesc olowkiem gdzie to idzie i na jakiej glabokosci i to wszystko zwiazane z projektami pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Startos 03.12.2009 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 chciałem być pomocny... i przedobrzyłem, bo nie doczytałem o tej prywatnej prywatności A co do wodociągów i projektów - co wodociąg to inne obyczaje. Ja mam papierkowy zawrót głowy. Zazdroszczę tym którym wystarczy szkic ołówkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 05.12.2009 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 no wlasnie nie kumam dlaczego twoja gmina czy inny uzad wymadga od ciebie tyle papierow a odemnie nie czy mi lepiej z oczu patrzy czy co ? moze ktos to wyjasnic tak zeby bylo fajnie no chyba ze co uzednik to inne rozumienie prawa bo i w moim przypadku na poczatku tak bylo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts