Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Niedawno kupiłem projekt domu, wprowadziłem u architekta poprawki i już domek miał być nanoszony na mapę i ZONK. Przez środek działki (tam gdzie ma stanąć dom) biegnie rura z wodą ze studni działki sąsiadującej z prawej strony do dwóch działek sąsiadujących z lewej strony(sąsiedzi to rodzina). Stwierdziłem, że najłatwiej będzie przebudować rurę aby ominęła planowany budynek i tu pojawiają się kłopoty. Jak to zrobić??

Czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem i jest w stanie mi podpowiedzieć co dalej robić???

Zrobić wcinkę -złączki i obejście na głębokości poniżej strefy zamarzania i tyle.

Cóż więcej

Proponuję zrobić to na etapie kopania pod ławy fundamentowe-będzie już dołek :wink:

Nową trasę z wymiarować, nanieść na mapkę - przykryć rurociąg niebieską folią- zasypać piaskiem i gotowe.

wodociąg zapewne stanowi własność przedsiębiorstwa wodociągowego :)

Samodzielne przeróbki zatem odpadają :(

zadzwon do wodociągów. Gdyby rura nie była podłączona do wodociągów, to należałoby udać się do projektanta, zlecić wykonanie projektu, zgłosić do uzgodnienia z wodociągami, udać się do UM celem uzyskania pozwolenia na budowę/przebudowę i voila.

Właśnie to przerabiam ....

wodociąg zapewne stanowi własność przedsiębiorstwa wodociągowego :)

Samodzielne przeróbki zatem odpadają :(

zadzwon do wodociągów. Gdyby rura nie była podłączona do wodociągów, to należałoby udać się do projektanta, zlecić wykonanie projektu, zgłosić do uzgodnienia z wodociągami, udać się do UM celem uzyskania pozwolenia na budowę/przebudowę i voila.

Właśnie to przerabiam ....

Ale kolega pisze że to rura łacząca studnie z budynkiem nie kosmiczny wodociąg.

problem jest żaden

odkop kawałek rury, zobacz co to za materiał, kup taki i rogalem omiń przyszłą chałupę

bez projektu, potrzebny Ci?

Jeszcze tak zrobi i dopiero bedzie klops. :)

Wodociągom wszytko na mapach musi się zgadzać, a skoro nasz forumowy kolega będzie docelowo chciał równiez z wodociągu skorzystać to mu na to nie pozwolą.

Pewnie nie dostanie też pozwolenia na budowę z powiatu.

Ja miałem rurę kanalizacyjną w stycznej z narożem fundamentów. Projekt budowlany musiał mieć podpisaną adnotację "Kanalizacja do przełożenia". Inaczej powiat pokazałby mi wała.

Podejrzewam, że w projekcie salan24 też będzie miał prikaz "wodociąg do przełożenia".

Najlepiej (według mnie) jakbyś poprosił wodociągi o listę rekomendowanych firm i jednej z nich zlecił kompleksowo ten problem. Od projektu przez wykonawstwo po odbiór i zasypanie dołków. Ci ludzie robią to dla nich każdego dnia, więc zrobią to szybciej niżbyś sam chałupniczo się za to wziął

Wodociąg jest prywatn tzn. moja rodzina to robiła na swoim placu na swój koszt.

Rozmawiałem z kolesiem z urzędu który zajmuje się pozwoleniami na budowę w tym konkretny obszarze i powiedział, że plan jest potrzebny na jego przebudowę.

Jak rura jest zaewidencjonowana na mapach... nawet prywatna... to bez papierka ani rusz :)

To jak to prywatna rura po co o wodociągach piszesz?

Zrobiłbym jak radzi Barbossa na koniec budowy naniósłbym rure na mapy i problemie. Na sytuacji adnotacja o tym że przekładka istaniejącej rury plus szkic w projekcie i dwa słowa opisu.

hehehehehehe

robilem kanalize i stwierdzilem ze jak dzura jest rura idzie to czemu i nie woda ta sama

a no nie musi byc odsunieta od kanalizy o 50 cm

oki kopara lycha 60 i do dziela

ale nie o to chodzi

chodzi o projekt pozwolenia i takie tam sroty pierdoty

otuz nic takiego nie mam nie robilem wodociag jest gminny kazali tylko na mapce sytuacyjnej tej do celow projekcyjnych naniesc olowkiem gdzie to idzie i na jakiej glabokosci i to wszystko zwiazane z projektami pozdrawiam

no wlasnie nie kumam dlaczego twoja gmina czy inny uzad wymadga od ciebie tyle papierow

a odemnie nie czy mi lepiej z oczu patrzy czy co ?

moze ktos to wyjasnic tak zeby bylo fajnie

no chyba ze co uzednik to inne rozumienie prawa bo i w moim przypadku na poczatku tak bylo