Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No ale jeśli taki wodociąg jest umieszczony w ewidencji geodezyjnej to pozwolenia na budowę nie będzie. Rurociąg musi być oddalony od domu o co najmniej 1m.

Nie przesadzaj przekładka takiego "wodociągu" to koszt pewnie góra 1000zł. Projekt przekładki to 2-3 strony. Ani to trudne ani drogie.

Przekładka takiego wodociągu jak jest na mapie to koszt nie 1000zł tylko znacznie więcej no chyba że zrobi się to samemu to może w tysiaku się człowiek zmieści. Sam projekt przebudowy to 400zł jak nie więcej.

Tylko pytanie czy jest on na mapie bo jak go nie ma to jest mniej problemów bo nie trzeba już robić projektu i papirologia odpada.

Witam,

Na mapce do celów projektowych jest zaznaczona ta rura :(

Niestety prawda jest taka, że co urzędnik to inna interpretacja przepisów. nie miej jednak wszyscy byli zgodni co do jednego, że jeżeli chcę przenieść tę rurę to muszę mieć na to projekt a nie szkic na mapie ołówkiem :(.

O dziwo rozwiązanie mojego problemu znalazłem w Urzędzie od innego człowieka z podobnym problemem ( którą potwierdził od razu w Urzędzie). Najprościej jest zaznaczyć na mapie ( w trakcie nanoszenia budynku) że rura jest do rozbiórki i mieć do tego oświadczenie osób do których dochodzi nią woda o tym, że zgadzają się na jej likwidację i tyle :) Wcale nie muszę się martwić jak oni zdobędą wodę mimo tego co wcześniej słyszałem w urzędzie :))

Serdecznie dziękuję wszystkim za zabranie głosu w tym wątku :)

Pozdrawiam

salan24

Witam,

Na mapce do celów projektowych jest zaznaczona ta rura :(

Niestety prawda jest taka, że co urzędnik to inna interpretacja przepisów. nie miej jednak wszyscy byli zgodni co do jednego, że jeżeli chcę przenieść tę rurę to muszę mieć na to projekt a nie szkic na mapie ołówkiem :(.

O dziwo rozwiązanie mojego problemu znalazłem w Urzędzie od innego człowieka z podobnym problemem ( którą potwierdził od razu w Urzędzie). Najprościej jest zaznaczyć na mapie ( w trakcie nanoszenia budynku) że rura jest do rozbiórki i mieć do tego oświadczenie osób do których dochodzi nią woda o tym, że zgadzają się na jej likwidację i tyle :) Wcale nie muszę się martwić jak oni zdobędą wodę mimo tego co wcześniej słyszałem w urzędzie :))

Serdecznie dziękuję wszystkim za zabranie głosu w tym wątku :)

Pozdrawiam

salan24

Ciekawe która z tych osób zgodzi sie dobrowolnie na odłączenie wody. Dobrego :cry: znalazłeś doradcę.

Dobrze ci radził Barbarossa zrobić obejście nowego budynku i po sprawie. Oczywiście sąsiedzi korzystający z wodociągu powinni się dołożyć do przełożenia rury.

Miałem podobną sytuację przez moją działkę przebiegał wodociąg z którego korzystały trzy sąsiednie budynki. Przeszkadzał mi oczywiście w budowie. Sprawę uzgodniłem z sąsiadami, wodociąg przełożyłem sam a koszty podzieliliśmy między siebie proporcjonalnie.

A urzędy w takich sprawach lepiej zostawić w spokoju, bo można napytać sobie biedy.

Pozdrawiam.