Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak jesteś zainteresowany tematem, to mogę ew. przesłać mejlem parę zdjęć z realizacji ściany i innych fragmentów budy 8)

Tylko uprzedzam, że jestem perfekcjonistą z poziomicą w oczach i osobnicy o słabszych nerwach i ekipach mogą wymagać po obejrzeniu dłuższej rekonwalescencji ;) :D

Bardzo chętnie zobaczę te zdjęcia! W razie czego będę miał pod ręką coś przeciwko silnym depresjom, ew. środki uspokajające :)

Też lubię, gdy jest zrobione dokładnie - może do perfekcjonizmu trochę mi brakuje, ale podciągnę się ;). Wyślij proszę na adres: [email protected]

Dziś dowieźli mi drugą partię materiału - był świeżo wyprodukowany i sporo pustaków popękało w transporcie. Kierowca bez zająknięcia wpisał na WZ-ce 36 sztuk ubytków (chyba jednak troszkę na wyrost), a gdyby było więcej, to bez problemu dowiozą następnym transportem.

I to jest normalne podejście!

Ten sam kierowca poradził mi, by niewykorzystane pustaki połówkowe po prostu przecinać i normalnie smarować zaprawą... to też jest jakieś wyjście, ale trzeba po prostu spróbować, co będzie szybciej, prościej (ewentualnie taniej.

https://forum.murator.pl/topic/1344-dach%C3%B3wka-cementowa-leier/page/2/#findComment-323331

smarowanie zamków to jakaś pomyłka... :o Używaj tylko spoiny poziomej (grzebień) i DOKŁADNIE wypełniaj otwory. Może ten przedstawiciel pracuje tam od np. kilku dni ? ;)

Nie, to stary pracownik...

Przecież po to jest zamek, nie wyobrażam sobie spełniania przez niego swojej funkcji po przesmarowaniu zaprawą, ponieważ on wtedy po prostu zniknie ! 8)

Eeee, nie zniknie. Jeśli posmarujesz go cienką warstwą zaprawy i przy układaniu dociśniesz, pukająć gumowym młotkiem, to zaprawa z zamka wypłynie bokami. Wydaje mi się, że po takim zabiegu zaprawa w zamku ma ok. 2-3 mm. Murowałem w ten sposób z Monolitu 30 (Plus ma zupełnie inną budowę - jego jeszcze nie ćwiczyłem).

Poza tym w innych technologiach (ceramika poryzowana, bet. komórkowy na klej) zalecają smarować zamki w przypadku budowania na trudnych terenach, np. szkodach górniczych. Widocznie nie jest to błędem, a nawet dodaktowo wzmacnia ścianę.

Ekspertem nie jestem, ale wydaje mi się, że ma to sens.

https://forum.murator.pl/topic/1344-dach%C3%B3wka-cementowa-leier/page/2/#findComment-323348

Bardzo chętnie zobaczę te zdjęcia! W razie czego będę miał pod ręką coś przeciwko silnym depresjom, ew. środki uspokajające :)

Też lubię, gdy jest zrobione dokładnie - może do perfekcjonizmu trochę mi brakuje, ale podciągnę się ;). Wyślij proszę na adres: [email protected]

Dziś dowieźli mi drugą partię materiału - był świeżo wyprodukowany i sporo pustaków popękało w transporcie. Kierowca bez zająknięcia wpisał na WZ-ce 36 sztuk ubytków (chyba jednak troszkę na wyrost), a gdyby było więcej, to bez problemu dowiozą następnym transportem.

I to jest normalne podejście!

Ten sam kierowca poradził mi, by niewykorzystane pustaki połówkowe po prostu przecinać i normalnie smarować zaprawą... to też jest jakieś wyjście, ale trzeba po prostu spróbować, co będzie szybciej, prościej (ewentualnie taniej.

Żartowałem z tym perfekcjonizmem ;) Tak jak każdy, robię co mogę ;)

Odnośnie odpadów: nie miałem aż tak dużej ilości, ale wiem, że faktycznie ze zwrotami nie ma problemów - też mi się to podoba :) Podobnie jak sprawność kierowców Leiera - mam dosyć trudny teren (betoniarki raz zawracały ze strachu :p ), ale ci faceci wjadą wszędzie, nawet z przyczepami wyładowanymi po brzegi bloczkiem betonowym ;) :D

Dziś wieczorem postaram się wysłać parę zdjęć :)

https://forum.murator.pl/topic/1344-dach%C3%B3wka-cementowa-leier/page/2/#findComment-323351

Eeee, nie zniknie. Jeśli posmarujesz go cienką warstwą zaprawy i przy układaniu dociśniesz, pukająć gumowym młotkiem, to zaprawa z zamka wypłynie bokami. Wydaje mi się, że po takim zabiegu zaprawa w zamku ma ok. 2-3 mm. Murowałem w ten sposób z Monolitu 30 (Plus ma zupełnie inną budowę - jego jeszcze nie ćwiczyłem).

Poza tym w innych technologiach (ceramika poryzowana, bet. komórkowy na klej) zalecają smarować zamki w przypadku budowania na trudnych terenach, np. szkodach górniczych. Widocznie nie jest to błędem, a nawet dodaktowo wzmacnia ścianę.

Ekspertem nie jestem, ale wydaje mi się, że ma to sens.

2..3 mm, powiadasz.... :p

Osobiście wyślę wam na budowę wiadro schłodzonej "Dębowej" z kompletem naczyń liturgicznych, jeśli uzyskacie taką grubość zaprawy w tym zamku :p

Zaczniesz budować to zobaczysz walkę o maksymalne zbliżenie do siebie wypełnień cieplnych w sąsiednich pustakach :p He, he... :p

https://forum.murator.pl/topic/1344-dach%C3%B3wka-cementowa-leier/page/2/#findComment-323359

2..3 mm, powiadasz.... :p

Osobiście wyślę wam na budowę wiadro schłodzonej "Dębowej" z kompletem naczyń liturgicznych, jeśli uzyskacie taką grubość zaprawy w tym zamku :p

A dobra ta Dębowa?

Wczoraj przy murowaniu specjalnie zwracałem uwagę na grubość zaprawy w zamku - w większości połączeń nie ma problemów z uzyskaniem takiej grubości. Mówię o widocznych na zewnątrz połączeniach - zamki nie są idealnie dopasowane i w jednym miejscu takiego zamka będzie 2mm, a w innym 5.

To dotyczy Monolita 30. Plus jeszcze przede mną. Pewnie będzie trudniej, bo pustak jest grubszy, ale popróbujemy ;)

https://forum.murator.pl/topic/1344-dach%C3%B3wka-cementowa-leier/page/2/#findComment-325011

Podobnie jak sprawność kierowców Leiera - mam dosyć trudny teren (betoniarki raz zawracały ze strachu :p ), ale ci faceci wjadą wszędzie, nawet z przyczepami wyładowanymi po brzegi bloczkiem betonowym ;) :D

Zgadza się, chociaż pierwszy kierowca był średnio sprawny (też mam trudny teren). Za to drugi wykręcał z przyczepą w miejscach, gdzie niektórzy osobowym mieli by problemy.

Dziś wieczorem postaram się wysłać parę zdjęć :)

Czekam, KaEm, czekam ;)

https://forum.murator.pl/topic/1344-dach%C3%B3wka-cementowa-leier/page/2/#findComment-325017