Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie o kondygnacje

legoludek

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Mam dosc specyficzne pytanie odnosnie definicji kondygnacji. Mam dzialke, dla ktorej wydano decyzje o warunkach zabudowy, ktora mowi, ze moge na niej postawic dom dwukondygnacyjny- parter i poddasze uzytkowe z mozliwoscia podpiwniczenia calosci. Poniewaz dom jest na skarpie, chcialbym to rozwiazac w ten sposob, ze z zewnatrz wchodzi sie na poziom +1, gdzie znajdowac sie bedzie czesc dzienna, i schodzic sie bedzie na poziom 0, do czesci sypialnej. Zastanawiam sie jedynie, czy w swietle przepisow jest to mozliwe, poniewaz z tego co przeczytalem parter definiuje sie jako kondygnacje gdzie znajduje sie glowne wejscie. Wiec w moim przypadku teoretycznie poddasze byloby parterem, a schodzilo by sie na parter. Tylko w takim wypadku czym byla by kondygnacja 0, nie jest piwnica, gdyz jest tylko czesciowo zaglebiona w ziemi, nie jest tez parterem, gdyz nie znajduje sie na niej glowne wejscie. Czy ktos jest mi w stanie pomoc? Z gory dziekuje.

Upraszczając.

Wydane warunki zabudowy zezwalają na postawienie budynku o 2 kondygnacjach naziemnych i 1 podziemnej (1 w domyśle, bo nie jest to określone, a teoretycznie zapis „podpiwniczenie” nie określa ilości kondygnacji podziemnych).

Nie ma obowiązku zrobienia wejścia do budynku na poziomie „parteru”.

Nie ma kondygnacji „0” – zaczyna się od 1 dla kondygnacji naziemnych i od -1 dla kondygnacji podziemnych.

Definicje z Rozporządzenia w sprawie WT….nowela (Dz. U. Nr 56, poz. 461, z dnia 12.03.2009)

w § 3:

16) kondygnacji – nale_y przez to rozumiec pozioma, nadziemna lub podziemna czesc

budynku, zawarta pomiedzy powierzchnia posadzki na stropie lub najwy_ej

poło_onej warstwy podłogowej na gruncie, a powierzchnia posadzki na stropie, badz

warstwy osłaniajacej izolacje cieplna stropu, znajdujacego sie nad ta czescia

budynku, przy czym za kondygnacje uwa_a sie tak_e poddasze z pomieszczeniami

przeznaczonymi na pobyt ludzi oraz pozioma czesc budynku stanowiaca przestrzen

na urzadzenia techniczne, majaca srednia wysokosc w swietle wieksza ni_ 2 m; za

kondygnacje nie uznaje sie nadbudówek ponad dachem, takich jak maszynownia

dzwigu, centrala wentylacyjna, klimatyzacyjna lub kotłownia,

17) kondygnacji podziemnej – nale_y przez to rozumiec kondygnacje zagłebiona ze

wszystkich stron budynku, co najmniej do połowy jej wysokosci w swietle poni_ej

poziomu przylegajacego do niego terenu, a tak_e ka_da usytuowana pod nia kondygnacje,

18.) kondygnacji nadziemnej – nale_y przez to rozumiec ka_da kondygnacje niebedaca

kondygnacja podziemna,”

Dzieki serdeczne za odpowiedz. Tak wlasnie myslalem, czytalem te przepisy, ale nie bylem pewien ich interpretacji. Serdzcznie dziekuje.

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy jesli w budynku bede mial jedna kondygnacje powiedzmy parteru, natomiast druga kondygnacja bedzie polpietrem, czyli bedzie np. 1.5 wyzej lub nizej, to czy jest ona interpetowana jako oddzielna kondygnacja naziemna? Chodzi mi o to ze w warunkach zabudowy , jak juz wspomnialem, mam zapisany budynek dwukondygnacyjny (parter+poddasze uzytkowe), a chcialbym miec dom maksymalnie jednoprzestrzenny i parterowy. Czy robiac taki uklad polpieter moge uniknac budowania poddasza uzytkowego? Dzieki z gory za wszelkie sugestie. Pozdrawiam.