legoludek 03.12.2009 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Witam wszystkich. Mam dosc specyficzne pytanie odnosnie definicji kondygnacji. Mam dzialke, dla ktorej wydano decyzje o warunkach zabudowy, ktora mowi, ze moge na niej postawic dom dwukondygnacyjny- parter i poddasze uzytkowe z mozliwoscia podpiwniczenia calosci. Poniewaz dom jest na skarpie, chcialbym to rozwiazac w ten sposob, ze z zewnatrz wchodzi sie na poziom +1, gdzie znajdowac sie bedzie czesc dzienna, i schodzic sie bedzie na poziom 0, do czesci sypialnej. Zastanawiam sie jedynie, czy w swietle przepisow jest to mozliwe, poniewaz z tego co przeczytalem parter definiuje sie jako kondygnacje gdzie znajduje sie glowne wejscie. Wiec w moim przypadku teoretycznie poddasze byloby parterem, a schodzilo by sie na parter. Tylko w takim wypadku czym byla by kondygnacja 0, nie jest piwnica, gdyz jest tylko czesciowo zaglebiona w ziemi, nie jest tez parterem, gdyz nie znajduje sie na niej glowne wejscie. Czy ktos jest mi w stanie pomoc? Z gory dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 04.12.2009 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Upraszczając. Wydane warunki zabudowy zezwalają na postawienie budynku o 2 kondygnacjach naziemnych i 1 podziemnej (1 w domyśle, bo nie jest to określone, a teoretycznie zapis „podpiwniczenie” nie określa ilości kondygnacji podziemnych). Nie ma obowiązku zrobienia wejścia do budynku na poziomie „parteru”. Nie ma kondygnacji „0” – zaczyna się od 1 dla kondygnacji naziemnych i od -1 dla kondygnacji podziemnych. Definicje z Rozporządzenia w sprawie WT….nowela (Dz. U. Nr 56, poz. 461, z dnia 12.03.2009) w § 3: 16) kondygnacji – nale_y przez to rozumiec pozioma, nadziemna lub podziemna czesc budynku, zawarta pomiedzy powierzchnia posadzki na stropie lub najwy_ej poło_onej warstwy podłogowej na gruncie, a powierzchnia posadzki na stropie, badz warstwy osłaniajacej izolacje cieplna stropu, znajdujacego sie nad ta czescia budynku, przy czym za kondygnacje uwa_a sie tak_e poddasze z pomieszczeniami przeznaczonymi na pobyt ludzi oraz pozioma czesc budynku stanowiaca przestrzen na urzadzenia techniczne, majaca srednia wysokosc w swietle wieksza ni_ 2 m; za kondygnacje nie uznaje sie nadbudówek ponad dachem, takich jak maszynownia dzwigu, centrala wentylacyjna, klimatyzacyjna lub kotłownia, 17) kondygnacji podziemnej – nale_y przez to rozumiec kondygnacje zagłebiona ze wszystkich stron budynku, co najmniej do połowy jej wysokosci w swietle poni_ej poziomu przylegajacego do niego terenu, a tak_e ka_da usytuowana pod nia kondygnacje, 18.) kondygnacji nadziemnej – nale_y przez to rozumiec ka_da kondygnacje niebedaca kondygnacja podziemna,” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
legoludek 05.12.2009 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Dzieki serdeczne za odpowiedz. Tak wlasnie myslalem, czytalem te przepisy, ale nie bylem pewien ich interpretacji. Serdzcznie dziekuje. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy jesli w budynku bede mial jedna kondygnacje powiedzmy parteru, natomiast druga kondygnacja bedzie polpietrem, czyli bedzie np. 1.5 wyzej lub nizej, to czy jest ona interpetowana jako oddzielna kondygnacja naziemna? Chodzi mi o to ze w warunkach zabudowy , jak juz wspomnialem, mam zapisany budynek dwukondygnacyjny (parter+poddasze uzytkowe), a chcialbym miec dom maksymalnie jednoprzestrzenny i parterowy. Czy robiac taki uklad polpieter moge uniknac budowania poddasza uzytkowego? Dzieki z gory za wszelkie sugestie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts