Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie styropianem 1 x 20cm, czy 2 x 10cm?

Którą opcję wybrałeś(-aś) lub wybrałbyś(-ałabyś)?  

76 użytkowników zagłosowało

1. 1. Którą opcję wybrałeś(-aś) lub wybrałbyś(-ałabyś)?

Recommended Posts

Spać nie mogę. Jakie rozwiązanie zastosować przy ociepleniu budynku?

Czy jedna wartwa 20-sto centymetrowego styropianu z frezem, czy 2 x 10cm styropianu prostego z ułożeniem warstw na "mijankę"?

Styropian z frezem jest trochę droższy i wychodzi go trochę więcej, ale odpada układanie dwóch warstw i dwukrotne klejenie - jakby więcej możliwości zrobienia usterek (fuszerki).

Czy ktoś borykał się z tym dylematem?

Ankieta 14-dniowa.

... spełnia swoje zadanie.

Zawsze jak słyszę na budowie tą formułkę, oznacza to, że trzeba się bliżej przyjrzeć jaki to kłopot fachowcy/dostawcy mieli i jak z niego wybrnęli - gdzie nie udało się czegoś zrobić bardzo dobrze, a jedynie w stopniu "ujdzie".

Czy styropian z frezem jest dużo bardziej dokładny niż ten bez frezu. Myślę, że jeśli i jeden i drugi jest cięty gorącym drutem w fabryce to dokładność jest podobna, czyli czasami "taka sobie". Wtedy taki frez owszem zakrywa szczelinę przed okiem, ale czy przed powietrzem ? Ja uważam, że 2 warstwy na mijankę bez frezu będą szczelniejsze od płyt z frezem, no chyba że dopilnujecie ekipę, żeby uszczelniała też szpary między płytami z frezem.

... spełnia swoje zadanie.

Zawsze jak słyszę na budowie tą formułkę, oznacza to, że trzeba się bliżej przyjrzeć jaki to kłopot fachowcy/dostawcy mieli i jak z niego wybrnęli - gdzie nie udało się czegoś zrobić bardzo dobrze, a jedynie w stopniu "ujdzie".

Zatem rozwinę tą wypowiedź - jeżeli układając styropian mamy na celu ocieplenie domu to ułożenie styropianu z frezem spełnia ten cel.

Co więcej chcemy osiągnąć?

Czy styropian z frezem jest dużo bardziej dokładny niż ten bez frezu. Myślę, że jeśli i jeden i drugi jest cięty gorącym drutem w fabryce to dokładność jest podobna, czyli czasami "taka sobie".

To zależy jaki styropian kupisz.

Wtedy taki frez owszem zakrywa szczelinę przed okiem, ale czy przed powietrzem ?

Złożenie "na sucho" styropianu z frezem (Termoorganika Platinum) daje jednolitą powierzchnie - bez szczeliny.

Ja uważam, że 2 warstwy na mijankę bez frezu będą szczelniejsze od płyt z frezem, no chyba że dopilnujecie ekipę, żeby uszczelniała też szpary między płytami z frezem.

Pytanie nie dotyczyło uszczelniania połączeń pianką. To raczej jest konieczne zarówno przy styropianie z frezem jak i bez.

Ocieplić można lepiej i gorzej. Tak jak wymurować można lepiej i gorzej. Co do jakości styropianu - doświadczenia wielu budujących (opisywane tutaj na forum) pokazują, że często produkt tego samego producenta jest przez różne osoby skrajnie różnie oceniany. Jeśli płyty bez frezu nie są idealnie prostokątne, to i płyty z frezem raczej nie są idealnie prostokątne, zatem siłą rzeczy musi między nimi powstawać szczelina. Jeśli ją dokładnie zapiankować - ok - "spełni swoje zadanie". Ale czy przeciętna ekipa dobrze to zrobi - jeszcze nie wiem - ale na razie niestety mam jednak kiepskie zdanie o wykonawcach, że jestem przekonany, że nie zostanie to dobrze wykonane.

Witam,

u nas daliśmy 1 x 20 cm. do tego specjalnie pozostawione szczeliny pomiędzy płytami styropianu ( ok. 1- 1,5 cm ) które zostały oczywiście wypełnione pianką. Więc teoretycznie nie ma szczelin.

Wbrew pozorom nie koniecznie jest to droższe rozwiązanie

koszt pianki to dodatkowo 800 PLN na około 180 m2 ściany.

Przy tym rozwiązaniu całkowicie zrezygnowaliśmy z kołkowania - bo po opiankowaniu z ocieplenia praktycznie powstał monolit ( chociaż przy parterówkach i tak podobno nie jest to wymagane )

Druga oszczędność to różnica w cenie styropianu z frezem i bez.

Przy wyborze wariantu z dwoma warstwami po 10 cm.( nie spotkałem się ) piankowanie wychodzi już zdecydowanie taniej ( dodatkowy klej i robocizna )

pozdrawiam

Z moich obserwacji wynika, że układanie styropianu frezowanego jest raczej rzadko spotykane.

:o :o :o A gdzie Ty to zaobserwowałeś???

Na budowach

Widać ja na jakimś innym świecie żyję i pracuję, bo 90% elewacji które robię to jedna warstwa styropianu frezowanego, uszczelnianego pianką! Ale patrząc na ankietę, to chyba jednak Ty źle obserwujesz :)

Mój hurtownik (duży, pewny, dobre ceny, megamagazyny=duży obrót) twierdzi, że sprzedaje ok. 3 % styropianu grafitowego. Z frezem nie wiem ile, ale jak pytałem, to też był "mały problem", od ręki nie było wiadomo ile trzeba czekać na dostawę. Nie do końca jest wiec chyba tak, że frez to standard.

nabial - cztery warstwy po 5cm???? A gdzie koszty robocizny? Pomijalne?

orko - nie ma silły na szczeliny? A u mnie wszystkie zapianowane... Sporo piany poszło.... ale sie dało.... Jareq o tym pisze...

Pozdr.

Mój hurtownik (duży, pewny, dobre ceny, megamagazyny=duży obrót) twierdzi, że sprzedaje ok. 3 % styropianu grafitowego. Z frezem nie wiem ile, ale jak pytałem, to też był "mały problem", od ręki nie było wiadomo ile trzeba czekać na dostawę. Nie do końca jest wiec chyba tak, że frez to standard.

Problem nie jest we frezie tylko w grubości. Jak ja szukałem styropianu to wszędzie od ręki mieli i z frezem i bez grubości standardowe 10cm,12cm, ale jak usłyszeli że 20cm z frezem to już tylko na zamówienie.

W tej chwili wyniki ankiety to 25:5 na rzecz jednej warstwy.

Trochę mało uzasadnień, ale wynik mówi sam za siebie.

To fakt, że frezowana 20-stka to nie jest standard, ale otrzymanie (i to od producenta) na zamówienie takiego styropianu nie jest czymś nadzwyczajnym.

Wiem coś na ten temat bo zamawiałem już styropian w firmie STYROPAK z dostawą na budowę i wyszło znacznie taniej niż u jakiegokolwiek pośrednika.

- nie ma silły na szczeliny? A u mnie wszystkie zapianowane... Sporo piany poszło.... ale sie dało

Pozdr.

Nie mówię, że się nie da a tylko, że jak nie dopilnujesz to dziury będą jak ta lala.

Przy pianowaniu i tak nie wypełnisz całej szczeliny.

No ale czego oczy nie widzą tego sercu ani portfelowi nie żal. :)

Nie mówię, że się nie da a tylko, że jak nie dopilnujesz to dziury będą jak ta lala.

Przy pianowaniu i tak nie wypełnisz całej szczeliny.

No ale czego oczy nie widzą tego sercu ani portfelowi nie żal. :)

wypełnisz

sam robiłem - na dwa trzy razy brałem grubość 20 cm ( sporo roboty )

a z pilnowaniem to stara prawda

pozdrawiam