Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie styropianem 1 x 20cm, czy 2 x 10cm?

Którą opcję wybrałeś(-aś) lub wybrałbyś(-ałabyś)?  

76 użytkowników zagłosowało

1. 1. Którą opcję wybrałeś(-aś) lub wybrałbyś(-ałabyś)?

Recommended Posts

Mam wrażenie że to forum jest daleko oderwane od rzeczywistości budowlanej. Rozglądnijce się po okolicznych budowach .... hmmm i co możecie powiedzieć o technologi?

Praktycznie przebywają tu codziennie te same osoby, grupa wzajemnego wsparcia, osób logujących się codziennie jest może z 200.

Ja loguje się codziennie widzę ile postów przybywa ile osób bierze udział w rozmowach.

Oczywiście to świetnie że można znaleść kogoś kto buduje podobnie do nas, ale wynik że 90% domów jest ocieplanych w taki sposób ... he he he.

Chyba że masz firmę budującą domy pasywne to wtedy nawet możesz mówic o 100%. Ale proszę cię statystyki można naginać w każdą stronę i bądźmy realistami.

Ciekawe jak byś się do tego wypełniania zabierał jak szczelina ma 2 milimetry szerokości i 20 cm głębokości lub jeszcze gorzej przy frezowanym, gdzie do części szczeliny nie ma poprostu dojścia.

Piszemy o różnych rozwiązaniach. Szczelina nie ma 1-2 mm. tylko 1-1,5 cm.

Pan Wirecki pisze o tym samym

pozdrawiam

Czy jedna wartwa 20-sto centymetrowego styropianu z frezem, czy 2 x 10cm styropianu prostego z ułożeniem warstw na "mijankę"?

Z logicznego punktu widzenia, 2x10cm na "mijankę", to to samo, co 20cm z frezem. W tym wypadku frez, to tylko inna nazwa "mijanki". Jeśli zaś chodzi o praktyczne ułożenie tego na ścianie, to logicznym wydaje się stwierdzenie, że 2 razy większą szansę na fuszerkę mamy w przypadku dwóch warstw, chociażby tylko z tego powodu. że trzeba zrobić dwie warstwy.

Ja tam kładłem bez felcu

20 tak czy siak będą krzywe

A w tym przypadku Eosik między nie - tworzy się zwarta i jednolita konstrukcja szczególnie na narożach

Ponadto praktycznie brak odpadu (oczywiście jak ktoś najpierw pomyśli)

2x 10 - a ktoś widział w normie budowlanej lub dopuszczeniach systemowych takie rozwiązanie?

• 1 month później...

Może i nigdy nie kładłem styropianu ale praktycznie wszyscy moi sąsiedzi w okolicy mają normalnie robioną jedną warstwę styro. Nikt nie narzeka na jakieś mostki itp.

Czy w ogóle istnieje jakieś wyliczenie jaki procent ciepła ucieka przez mostki?

Przecież to nierealne aby miało to aż tak wielkie znaczenie. Jak ktoś dokładnie robi to jak dla mnie i piankowanie nie ma sensu. Ale nie jestem "szpecem" więc mogę się mylić ;)

Trzeba by chyba postawić dom, ogrzać go tylko styropianem np 20 palić zimę i po roku zerwać ten styro i położyć dwie warstwy na mijankę, znowu grzać zimę. i wtedy można by mówić o porównaniu. A tak to jak dla mnie całe te bajki o mostkach to pic na wodę fotomontaż. ale podobno podświadomość to nasz drugi rozum i jak usłyszeliśmy, że przez mostki nam ucieka całe ciepło to na pewno stwierdzimy, że jest to prawda.

Sam tez w tym roku będę kładł styro i od czytania różnych teorii w głowie mi się kręci. Dlatego postanowiłem ocieplić dom 1 x 15 cm pianka tylko tam gdzie niezbędna (zresztą kleił będę na EOSA) i wsio.

• 11 months później...
Wniosek nasuwa się taki, że jeśli kleimy styro na pianę, to jej ilość przy mijance będzie dwukrotnie większa. Jeśli kładziemy frez to zostawiamy minimum 1cm szczelinę, aby można było ją skutecznie dopianować. Wtedy również należy liczyć się z większym zużyciem piany. Dobrze rozumuję?

• 3 months później...
  • 4 years później...
Mam okazje kupic 16cm 0,031 termoorganiki. Dosyc atrakcyjna cena, zastanawiam sie czy jednak czy 16cm to nie za malo. Sciana to 30 porotherm. Czy stosuje sie takie rozwiazanie by laczyc dwie warstwy styropianu? Tj np dokupilbym 5cm i razem mialbym 21cm. Praktykuje sie takie cos? Jak wyglada montaz?

Dokładnie - ludzie zaczynaja przesadzać z mostkami termicznymi. Dla przewrażliwionych mostkami:

- jeżeli dwie warstwy styropianu to napewno nie 5 + 15 tylko 10 + 10 no chyba ze 5 na mur i na to 15,

- jeżeli dwie warstwy no to wypada kołkować i mostki termiczne znowu sie robią :)

- wypadaloby tez cos zrobic z wentylacja domu bo skoro wentylacja wyciąga ciepłe powietrze to do domu napływa zimne powietrze bo przecież próżnia sie nie robi...

- no i co z oknami ? Najlepiej chyba bez okien bo dajemy 20cm styro a przez okna nawet najlepsze ciepło ucieka ( no chyba ze ktoś zamontuje pakiety 6 szybowe ( sa juz takie ? :) ) i ramy z piana albo styrodurem w komorach

- a dzwi ? Najgorsze te z wstawka szybowa ....

- brama garażowa tez odpada przecież to tylko 5cm styroduru....

Pozdrawiam :)

PS u mnie jest 20cm styro bez frezów