Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gdzie kosz na śmieci??

e-mól

Recommended Posts

Wczoraj z Panami od kuchni mieliśmy zagwostkę, pod zlewem mam szufladę setkę. Mam trzy szafki setki z szufladami, w środkowej szafce zlewozmywak, górna szuflada staje się maskownicą, dwie niższe będą miały jakieś 25 wewn. to za mało na kosz.

Kuchnię mam w "L-kę" i tam jest jedna szafka 60-tka gdzie można by dać ten kosz, ale czy to nie będzie za daleko od zlewu?

Ta szafka znajdować się będzie pomiędzy płytą, a zmywarką.

Jedyne co to przychodzi mi do głowy żeby zrobić podział szuflad na dwa i u góry wewnętrzna szuflada, wtedy ta niższa szuflada będzie głębsza niż przy podziale na trzy. Tylko mam wątpliwość czy te wewnętrzne szuflady są wygodne, ktoś ma i narzeka?

Poza jednym skrajnym cargo i szafką narożną z półką mam tylko szuflady - pod zlewem też, ale inaczej podzieloną. Trzymam w niej kosz, chemię codzienną i "brudne" warzywa od czasu do czasu.

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/hi/vg/3fv8/tRRPpIhHtRLb3bRGVB.jpg

Wczoraj z Panami od kuchni mieliśmy zagwostkę, pod zlewem mam szufladę setkę. Mam trzy szafki setki z szufladami, w środkowej szafce zlewozmywak, górna szuflada staje się maskownicą, dwie niższe będą miały jakieś 25 wewn. to za mało na kosz.

Kuchnię mam w "L-kę" i tam jest jedna szafka 60-tka gdzie można by dać ten kosz, ale czy to nie będzie za daleko od zlewu?

Ta szafka znajdować się będzie pomiędzy płytą, a zmywarką.

Jedyne co to przychodzi mi do głowy żeby zrobić podział szuflad na dwa i u góry wewnętrzna szuflada, wtedy ta niższa szuflada będzie głębsza niż przy podziale na trzy. Tylko mam wątpliwość czy te wewnętrzne szuflady są wygodne, ktoś ma i narzeka?

A dlaczego kosz musi być blisko zlewu?

obieram ziemniaczki marchewkę nad koszem... i siup do zlewu, tyle mi do głowy przychodzi

Dlatego pytam, czy jest jakieś wskazane ergonomicznie miejsce na umieszczanie śmietnika, nigdy się nad tym nie zastanawiałam....jak i nad tysiącem innych spraw zanim nie przyszło się urządzić...

obieram ziemniaczki marchewkę nad koszem... i siup do zlewu, tyle mi do głowy przychodzi

Dlatego pytam, czy jest jakieś wskazane ergonomicznie miejsce na umieszczanie śmietnika, nigdy się nad tym nie zastanawiałam....jak i nad tysiącem innych spraw zanim nie przyszło się urządzić...

Najlepiej wstawić tam, gdzie jest najczęściej używany. Pod zlewem jest o tyle wygodnie, że przed zmywaniem można wyrzucić resztki z jedzeniem i zabierać się do mycia. Ja bym też zadbała, aby znajdował się obok miejsca, przy którym najczęściej przygotowuje się posiłki. Sama praktycznie codziennie zajmuję się gotowaniem/pieczeniem i wiem, że nic by mnie tak nie denerwowało jak bieganie od "stanowiska" do kosza (nawet kilka metrów) za każdym razem kiedy muszę wyrzucić pustą puszkę, opakowanie, niejadalne części warzyw etc. A ponieważ, że nad koszem znajduje się zlew, to mogę od razu po wyrzuceniu śmieci umyć ręce. :) Przy planowaniu rozmieszczenia mebli i sprzętów nie można niestety brać tylko pod uwagę stylu i czy będzie coś fajnie wyglądać. Kuchnia powinna być przede wszystkim funkcjonalna i kiedy sama planuję projekty, to zawsze zastanawiam się, jak mi by się "pracowało" w danej aranżacji.