Mirron 04.12.2009 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Witam! Potrzebuje uszczelnić, lub wykonać od nowa połączenie rur kanalizacyjnych żeliwo-pcv..... Od strony starej rury żeliwnej wystaje mi ze ściany kielich 110mm, w sklepie sprzedali mi taką uszczelkę gumową (w markecie widziałem że nazywa się to uszczelka trapera) którą kazali włożyć w kielich i w to element plastikowy, czy to kolanko czy rure itp... i tak tez zrobiłem, tyle że wydaje mi się że owa gumowa uszczelka nieco luźno wchodzi w ten kielich efektem czego jest niestety cieknięcie na granicy guma-żeliwo...? Myślałem żeby wkleić tą gumę w kielich na jakiś klej, silikon itp... tyle że nie wiem na jaki, i na jak długo to pomoże Podobną sytuacje mam przy odpływie wanny, tyle że kielich jest mniejszy ok 55mm i też mam taką gumę która dość luźno wchodzi tyle że nie cieknie... Czym to uszczelnić albo jak to zrobić inaczej? Help... Z góry dzięki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 04.12.2009 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 to połączenie jest poziome? bo w pionie to jak ta woda wylewa się do góry? ja kiedyś walczyłem z podobnym połączeniem. nic nie pomagało dopiero jak dodatkowo obandażowałem całe połączenie bandażem + uszczelniacz dekarski (warstwami) zadziałało - i nic nie cieknie już parę lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirron 04.12.2009 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 to połączenie jest poziome? bo w pionie to jak ta woda wylewa się do góry? ja kiedyś walczyłem z podobnym połączeniem. nic nie pomagało dopiero jak dodatkowo obandażowałem całe połączenie bandażem + uszczelniacz dekarski (warstwami) zadziałało - i nic nie cieknie już parę lat. to połączenie jest mniej więcej pod kątem 45st przy ścianie myślę że woda zbiera się na zwężeniu kielicha i podcieka pod gumą.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 04.12.2009 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 wytrzyj obie rury do sucha (taj jak są już połączone) wysmaruj na zewnątrz uszczelniaczem dekarskim potem nawiń ze 2 warstwy bandaża (takiego z dziurkami żeby ten uszczelniacz się wyciskał przez bandaż) i tak kilkanaście warstw - powinno pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirron 04.12.2009 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 wytrzyj obie rury do sucha (taj jak są już połączone) wysmaruj na zewnątrz uszczelniaczem dekarskim potem nawiń ze 2 warstwy bandaża (takiego z dziurkami żeby ten uszczelniacz się wyciskał przez bandaż) i tak kilkanaście warstw - powinno pomóc hmm... cieżko moze byc bo jeden bok kielicha licuje sie ze ścianą a z kielicha wychodzi kolanko 30st pcv... chyba ze odkuje ściane zeby miec dostep do kielicha.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirron 05.12.2009 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Myślałem jeszcze żeby zrobić to "starą technologią" z użyciem sznurka, smaru?, i cementu tylko nie wiem za bardzo jak sie to robi żeby było dobrze Wtedy nie stosowałbym żadnej uszczelki trapera tylko sam traper obsmarował i uszczelnił i dalej kształtki itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 05.12.2009 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 ta uszczelka to nawet działa gdy rury są w miarę czyste /kielich żeliwnej/ i w miarę współosiowo w siebie wchodzą... co ciężko jest zazwyczaj osiągnąć... nie ma to jak tradycyjna metoda: sznur /tylko nie taki "suchy" tylko łojowany lub smołowany, wpychasz go w kielich dookoła rury tak do 2/3 głębokości kielicha z czuciem ubijasz żeby ta plastikowa nie pękła /gdy łączysz rury żeliwne możesz ten sznur dobić młotkiem za pośrednictwem tzw dobijaka/ reszta dziury zaprawa cementowa to bardzo nieskomplikowane technologie... odradzam użycie silkonu - po jakimś czasie zmieni swoje rozmiary i będzie dziura.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirron 05.12.2009 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 ta uszczelka to nawet działa gdy rury są w miarę czyste /kielich żeliwnej/ i w miarę współosiowo w siebie wchodzą... co ciężko jest zazwyczaj osiągnąć... nie ma to jak tradycyjna metoda: sznur /tylko nie taki "suchy" tylko łojowany lub smołowany, wpychasz go w kielich dookoła rury tak do 2/3 głębokości kielicha z czuciem ubijasz żeby ta plastikowa nie pękła /gdy łączysz rury żeliwne możesz ten sznur dobić młotkiem za pośrednictwem tzw dobijaka/ reszta dziury zaprawa cementowa to bardzo nieskomplikowane technologie... odradzam użycie silkonu - po jakimś czasie zmieni swoje rozmiary i będzie dziura.. taki sznur kupuje się gotowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzy hajkowski 05.12.2009 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 sprawdzone;oczyscic kielich,uzyc klej elastyczny do plytek ceramicznych ,posmarowac tym klejem wewnatrz kielicha,wlozyc zlaczke z uszczelka gumowa ,nalozyc kleju/wciskajac go jak najglebiej/i uformowac stozek klejowy dookola kielicha,poczekac az klej sie zwiaze i podlaczyc wc.nie uzywac zadnego sznura/po pewnym czasie ulegnie rozluznieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 05.12.2009 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 a co to jest stożek klejowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirron 05.12.2009 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 sprawdzone;oczyscic kielich,uzyc klej elastyczny do plytek ceramicznych ,posmarowac tym klejem wewnatrz kielicha,wlozyc zlaczke z uszczelka gumowa ,nalozyc kleju/wciskajac go jak najglebiej/i uformowac stozek klejowy dookola kielicha,poczekac az klej sie zwiaze i podlaczyc wc.nie uzywac zadnego sznura/po pewnym czasie ulegnie rozluznieniu. Kurcze można spróbowac ale to samą rure PCV wpakować bez tej uszczelki trapera? tylko troche sie boje, że z czasem klej sie wykruszy zwłaszcza że będzie poddawany cały czas wodzie... Nad miejscem przyłączenia żeliwo-pcv jest jeszcze ok 50cm kombinacji z rożnych kształtek PCV do sufitu, a z samego kielicha już wychodzi kolanko 30st i tak sobie mysle że ta cała kombinowana rura odpływowa w jakimś stopniu będzie pracować a co za tym idzie złącze żeliwo-pcv w jakimś stopniu też.... a co to jest stożek klejowy Myslę że koledze chodzi o to żeby nie ścinac kleju rowno z końcem kielicha niemalże prostopadle do wychodzącej rury PCV tylko zrobić taką "faze" czy tez "pierścień", dookoła rury pcv... Mozna połączyć Wasze propozycje, uszczelnić sznurem i wypełnić klejem tylko skąd wziąść taki sznur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 05.12.2009 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 sprawdzone;oczyscic kielich,uzyc klej elastyczny do plytek ceramicznych ,posmarowac tym klejem wewnatrz kielicha,wlozyc zlaczke z uszczelka gumowa ,nalozyc kleju/wciskajac go jak najglebiej/i uformowac stozek klejowy dookola kielicha,poczekac az klej sie zwiaze i podlaczyc wc.nie uzywac zadnego sznura/po pewnym czasie ulegnie rozluznieniu. Kurcze można spróbowac ale to samą rure PCV wpakować bez tej uszczelki trapera? tylko troche sie boje, że z czasem klej sie wykruszy zwłaszcza że będzie poddawany cały czas wodzie... Nad miejscem przyłączenia żeliwo-pcv jest jeszcze ok 50cm kombinacji z rożnych kształtek PCV do sufitu, a z samego kielicha już wychodzi kolanko 30st i tak sobie mysle że ta cała kombinowana rura odpływowa w jakimś stopniu będzie pracować a co za tym idzie złącze żeliwo-pcv w jakimś stopniu też.... a co to jest stożek klejowy Myslę że koledze chodzi o to żeby nie ścinac kleju rowno z końcem kielicha niemalże prostopadle do wychodzącej rury PCV tylko zrobić taką "faze" czy tez "pierścień", dookoła rury pcv... Mozna połączyć Wasze propozycje, uszczelnić sznurem i wypełnić klejem tylko skąd wziąść taki sznur Ad zielone. Tak Ad czerwone. Chyba tak tylko po co... sznur - kupić w sklepie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stozek klejowy 15.06.2015 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 a co to jest stożek klejowy Witam zrobilem dzis swoj pierwszy stozek klejowy na trojniku zeliwnym fi50 nie jestem pewny czy jest prawidlowy. Pomozecie? Ps. Nie uzylem sznurka ani bandaza. Zdjecia moge wyslac na maila pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkuna 14.02.2016 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Witam,I udało się uzyskać szczelność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts