Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak uszczelnić (wykonać) połączenie żeliwo-pcv?

Mirron

Recommended Posts

Witam!

Potrzebuje uszczelnić, lub wykonać od nowa połączenie rur kanalizacyjnych żeliwo-pcv.....

Od strony starej rury żeliwnej wystaje mi ze ściany kielich 110mm, w sklepie sprzedali mi taką uszczelkę gumową (w markecie widziałem że nazywa się to uszczelka trapera) którą kazali włożyć w kielich i w to element plastikowy, czy to kolanko czy rure itp... i tak tez zrobiłem, tyle że wydaje mi się że owa gumowa uszczelka nieco luźno wchodzi w ten kielich efektem czego jest niestety cieknięcie na granicy guma-żeliwo...?

Myślałem żeby wkleić tą gumę w kielich na jakiś klej, silikon itp... tyle że nie wiem na jaki, i na jak długo to pomoże :-?

Podobną sytuacje mam przy odpływie wanny, tyle że kielich jest mniejszy ok 55mm i też mam taką gumę która dość luźno wchodzi tyle że nie cieknie...

Czym to uszczelnić albo jak to zrobić inaczej?

Help...

Z góry dzięki

Pozdrawiam

to połączenie jest poziome? bo w pionie to jak ta woda wylewa się do góry?

ja kiedyś walczyłem z podobnym połączeniem. nic nie pomagało dopiero jak dodatkowo obandażowałem całe połączenie bandażem + uszczelniacz dekarski (warstwami) zadziałało - i nic nie cieknie już parę lat.

to połączenie jest mniej więcej pod kątem 45st przy ścianie myślę że woda zbiera się na zwężeniu kielicha i podcieka pod gumą....

wytrzyj obie rury do sucha (taj jak są już połączone) wysmaruj na zewnątrz uszczelniaczem dekarskim potem nawiń ze 2 warstwy bandaża (takiego z dziurkami żeby ten uszczelniacz się wyciskał przez bandaż) i tak kilkanaście warstw - powinno pomóc

hmm... cieżko moze byc bo jeden bok kielicha licuje sie ze ścianą a z kielicha wychodzi kolanko 30st pcv... chyba ze odkuje ściane zeby miec dostep do kielicha..

ta uszczelka to nawet działa

gdy rury są w miarę czyste /kielich żeliwnej/ i w miarę współosiowo

w siebie wchodzą...

co ciężko jest zazwyczaj osiągnąć...

nie ma to jak tradycyjna metoda:

sznur /tylko nie taki "suchy" tylko łojowany lub smołowany,

wpychasz go w kielich dookoła rury tak do 2/3 głębokości kielicha

z czuciem ubijasz żeby ta plastikowa nie pękła /gdy łączysz rury

żeliwne możesz ten sznur dobić młotkiem za pośrednictwem

tzw dobijaka/

reszta dziury zaprawa cementowa

:o to bardzo nieskomplikowane technologie...

odradzam użycie silkonu - po jakimś czasie zmieni

swoje rozmiary i będzie dziura..

ta uszczelka to nawet działa

gdy rury są w miarę czyste /kielich żeliwnej/ i w miarę współosiowo

w siebie wchodzą...

co ciężko jest zazwyczaj osiągnąć...

nie ma to jak tradycyjna metoda:

sznur /tylko nie taki "suchy" tylko łojowany lub smołowany,

wpychasz go w kielich dookoła rury tak do 2/3 głębokości kielicha

z czuciem ubijasz żeby ta plastikowa nie pękła /gdy łączysz rury

żeliwne możesz ten sznur dobić młotkiem za pośrednictwem

tzw dobijaka/

reszta dziury zaprawa cementowa

:o to bardzo nieskomplikowane technologie...

odradzam użycie silkonu - po jakimś czasie zmieni

swoje rozmiary i będzie dziura..

taki sznur kupuje się gotowy?

sprawdzone;oczyscic kielich,uzyc klej elastyczny do plytek ceramicznych ,posmarowac tym klejem wewnatrz kielicha,wlozyc zlaczke z uszczelka gumowa ,nalozyc kleju/wciskajac go jak najglebiej/i uformowac stozek klejowy dookola kielicha,poczekac az klej sie zwiaze i podlaczyc wc.nie uzywac zadnego sznura/po pewnym czasie ulegnie rozluznieniu.

sprawdzone;oczyscic kielich,uzyc klej elastyczny do plytek ceramicznych ,posmarowac tym klejem wewnatrz kielicha,wlozyc zlaczke z uszczelka gumowa ,nalozyc kleju/wciskajac go jak najglebiej/i uformowac stozek klejowy dookola kielicha,poczekac az klej sie zwiaze i podlaczyc wc.nie uzywac zadnego sznura/po pewnym czasie ulegnie rozluznieniu.

Kurcze można spróbowac ale to samą rure PCV wpakować bez tej uszczelki trapera? tylko troche sie boje, że z czasem klej sie wykruszy zwłaszcza że będzie poddawany cały czas wodzie... Nad miejscem przyłączenia żeliwo-pcv jest jeszcze ok 50cm kombinacji z rożnych kształtek PCV do sufitu, a z samego kielicha już wychodzi kolanko 30st i tak sobie mysle że ta cała kombinowana rura odpływowa w jakimś stopniu będzie pracować a co za tym idzie złącze żeliwo-pcv w jakimś stopniu też....

a co to jest

stożek klejowy

Myslę że koledze chodzi o to żeby nie ścinac kleju rowno z końcem kielicha niemalże prostopadle do wychodzącej rury PCV tylko zrobić taką "faze" czy tez "pierścień", dookoła rury pcv...

Mozna połączyć Wasze propozycje, uszczelnić sznurem i wypełnić klejem 8) tylko skąd wziąść taki sznur :o

Kurcze można spróbowac ale to samą rure PCV wpakować bez tej uszczelki trapera? tylko troche sie boje, że z czasem klej sie wykruszy zwłaszcza że będzie poddawany cały czas wodzie... Nad miejscem przyłączenia żeliwo-pcv jest jeszcze ok 50cm kombinacji z rożnych kształtek PCV do sufitu, a z samego kielicha już wychodzi kolanko 30st i tak sobie mysle że ta cała kombinowana rura odpływowa w jakimś stopniu będzie pracować a co za tym idzie złącze żeliwo-pcv w jakimś stopniu też....

a co to jest

stożek klejowy

Myslę że koledze chodzi o to żeby nie ścinac kleju rowno z końcem kielicha niemalże prostopadle do wychodzącej rury PCV tylko zrobić taką "faze" czy tez "pierścień", dookoła rury pcv...

Mozna połączyć Wasze propozycje, uszczelnić sznurem i wypełnić klejem 8) tylko skąd wziąść taki sznur :o

Ad zielone. Tak

Ad czerwone. Chyba tak tylko po co...

sznur - kupić w sklepie :o

• 5 years później...
  • 7 months później...