Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oddaję pod osąd

wiaterwiater

Recommended Posts

Na początku kilka słów wyjaśnienia. Otóż tekst ten znalazłem na pewnym forum. W oryginale był jednak zbyt radykalnie ukierunkowany, więc został przeze mnie okrojony z co bardziej osobistych przemyśleń autora. Osobiście nie mam ani siły, ani ochoty na weryfikację zawartych w nim cytatów z Biblii. ani tym bardziej na przekonywanie kogokolwiek do jakiejkolwiek wiary. Żeby nie było nieporozumień. Osobiście wyssałem wiarę z mlekiem matki i przez długi czas zaliczałem się do tych 80%, ale od dawna mi to nie wystarcza, więc szukam odpowiedzi na dręczące mnie pytania. Pragnę również zaznaczyć, że moim celem nie jest obrażanie uczuć religijnych kogokolwiek. Uznałem jednak, że tekst ten może być początkiem ciekawej dyskusji, dlatego oddaję go pod osąd.

Wiedza o początkach ludzkiej cywilizacji udowadnia nam, że ludzie mają w zwyczaju wymyślać sobie bogów, bożków, boginie, duchy i potwory. Zabobon był obecny w każdym zamieszkałym zakątku kuli ziemskiej. To po prostu nieodłączna część naszej natury. Z przyczyn geograficznych, religie rozwijały się w warunkach wzajemnej izolacji. Dlatego różnią się od siebie, a bywa, że drastycznie. Mimo to, można w nich znaleźć wspólne schematy, dlatego, że opierają się na podobnych mechanizmach socjologicznych i psychologicznych.

W niemal każdej religii można znaleźć:

- wiarę w życie po śmierci

- wiarę w bajki, czyli rozbudowaną mitologię (w tym mit o "stworzeniu" świata), personifikacje sił natury

- wiarę w istnienie potężnych istot, których "nie widać", lub są w inny sposób niedostępne

(nie tylko bogowie, także duchy, anioły, diabły, itp)

-wiarę w możliwość wynegocjowania sobie pomocy u bogów, układy z bogami (coś za coś, coś za ofiarę )

- rytuały, modlitwy, świątynie, ofiary, magiczne przedmioty, magiczne gesty, magiczne słowa, magiczna numerologia

- kastę funkcjonariuszy religijnych: szamanów, kapłanów, mnichów, księży, pastorów, popów, imamów, rabbinów, itp.

- wpływ na system prawny, na obyczajowość, na dzieła sztuki, na architekturę, itp.

Wobec tych faktów, stawianie żydowskiego Boga w centrum świata jest dowodem braku wyobraźni:

- Bóg, jest tylko jednym z tłumu 2500 innych.

- Naród Żydowski, to tylko jeden z tysięcy innych

- Izrael i okolice, to tylko niewielki skrawek zamieszkałej powierzchni Ziemi.

- Bóg jest dokładnie tak samo niewidzialny, jak inni bogowie.

- modlitwa do Boga daje dokładnie taki sam skutek, jak modlitwa do innych bogów.

-brak zdolności do tej trzeźwej oceny, to skutek indoktrynacji oraz moralnego szantażu (pierwsze przykazanie).

Absurdalny pomysł istnienia jedynie słusznego, żydowskiego Boga.

- absurd celu istnienia Boga

- absurd celu stworzenia świata (100 miliardów galaktyk, po to, by urządzić Stajenkę w Izraelu)

- absurd celu stworzenia człowieka (wg. Ks.Rodzaju Bóg potrzebował ogrodnika w rajskim ogrodzie)

- absurd Boga faworyzującego jeden naród.

- absurd Boga "nieśmiałego", którego wolą jest ukrywać swoje istnienie przed większością ludzi.

- absurd Boga "doskonałego", który odczuwa potrzeby (np. potrzeba stworzenia świata i człowieka, potrzeba kultu i posłuszeństwa ze strony człowieka)

- absurd Boga "doskonałego", który sam o sobie mówi, że jest zazdrosny (Dekalog w oryginale)

- absurd Boga "doskonałego" i "miłosiernego", który stworzył świat, w którym organizmy żywe muszą pożerać się wzajemnie by przeżyć.

- absurd Boga "wszechmogącego", który potrzebuje aniołów do pomocy.

- absurd Boga "wszechmogącego", który czegoś chce, ale jakoś mu nie wychodzi (np. rażąca niedoskonałość Pisma Św.)

- absurd Boga "wszechmogącego", który potrzebuje kooperacji ze strony człowieka do realizacji swoich planów (np. ucieczka Żydów z Egiptu)

- absurd Boga "wszechwiedzącego", który popełnia pomyłki, zmienia zdanie, a nawet negocjuje z człowiekiem (Mojżesz)

- absurd Boga "ponadczasowego", który zmienia zdanie na temat tego co jest dobre, a co złe (np. dopuszczalność rozwodów, traktowanie wrogów)

- absurd Boga "wszechobecnego", pod którego nieobecność gadający wąż spiskował z Ewą.

- absurd Boga "wszechobecnego", który stworzył Piekło jako "stan oddzielenia od Boga".

- absurd Boga "kochającego" ludzi, który przygląda się biernie ich cierpieniu.

- absurd Boga "kochającego" ludzi, który popiera ludobójstwo i niewolnictwo

- absurd Boga "sprawiedliwego", który zaleca karę śmierci za takie "zbrodnie" jak nieposłuszeństwo dziecka, zatajenie braku dziewictwa przed ślubem, homoseksualizm, praca w "dzień święty", itd.

- absurd Boga "sprawiedliwego", który stosuje karę nieskończonych tortur.

- absurd Boga "sprawiedliwego", który stosuje odpowiedzialność zbiorową.

- absurd Boga "sprawiedliwego", który stosuje odpowiedzialność dziedziczną.

- absurd grzechu pierworodnego (gadający wąż wyrolował "wszechwiedzącego" Boga)

- absurd odpowiedzalności Adama i Ewy (przed rzekomym spożyciem owocu "Drzewa poznania dobra i zła" byli z definicji niepoczytalni)

- absurd koncepcji zbawienia (słowo "zbawienie" oznacza "ocalenie". Tylko przed czym?)

- absurd Boga "księgowego", który sam sobie musiał zapłacić okup.

- absurd "konieczności" narodzin Boga jako człowieka ("wszechmogący" Bóg nie mógł sprawy załatwić inaczej)

- absurd Boga będącego "jednocześnie" człowiekiem (Bóg jest "wszechmogący", człowiek nie)

- absurd arytmetyczny Trójcy (3 = 1)

- absurd genezy Szatana (sensowność buntu wobec istoty "wszechmogącej", "wszechobecnej", "wszechwiedzącej" itd.)

- absurd tolerowania istnienia Szatana przez Boga (podtrzymywanie nonsensownego konfliktu przez istotę "wszechmogącą")

- absurd opętań ludzi przez Szatana (przyzwolenie Boga, rzekome ostrzeżenie przed Szatanem jako przesłanie dla ludzi)

- absurd Boga kuszonego przez Szatana (Jezus kuszony na pustyni: pertraktacje z bogiem "wszechmogącym", próba manipulacji bogiem "wszechwiedzącym")

- absurd Boga który oczekuje od człowieka wiary w rzeczy niewiarygodne

- absurd Boga który oczekuje od człowieka wiary pod szantażem kary nieskończonych tortur.

- absurd Boga który sam wybiera, kto wierzy ("wiara jest łaską"), ale za brak wiary karze.

- absurd Boga który chciał się "objawić" ludziom, ale usłyszała o nim tylko garstka Żydów (Indianie musieli czekać na objawienie 15 wieków)

Prymitywne cechy Boga, są odbiciem prymitywnej cywilizacji, która go stworzyła, są odbiciem jej prymitywnej wiedzy o świecie, są odbiciem ówczesnej moralności.

Kosmologia:

- geocentryzm

- ignoranckie rozróżnienie między słońcem a gwiazdami

- niebo to "sklepienie", a gwiazdy i planety są na nim "zawieszone"

- gwiazdy mające pospadać na Ziemię w dzień końca świata

- ruchoma gwiazda która "wskazała" miejsce narodzin Jezusa (absurd geometryczny)

Geologia:

- mit globalnego potopu

- niewiedza o kształcie, wielkości i wieku Ziemi (Ziemia jest płaska, stoi na filarach, itp)

Biologia:

- opanowanie przez "złe duchy" jako przyczyna chorób (np. Jezus egzorcyzmami leczy epileptyka i trędowatego)

- niewiedza o formach życia niewidocznych gołym okiem (np. bakterie wywołujące trąd)

- niewiedza o gatunkach zwierząt żyjących poza okolicami Izraela (mit Arki Noego)

- niewiedza o ewolucji (zwierzęta wyczarowane z niczego: rybki w czwartek, ptaszki w piątek)

- elementarna niewiedza zoologiczna: np. nietoperz to rzekomo ptak

Moralność.

- poparcie dla niewolnictwa

- poparcie dla ludobójstwa

- poparcie dla rasizmu

- poparcie dyskryminacji kobiet

- poparcie dyskryminacji kalek i chorych

- poparcie kary śmierci za błahe przewinienia

Jedyne informacje o Bogu pochodzą z literatury. Można tam znaleźć również informacje o:

1. Magicznych zwierzętach i roślinach:

- gadający wąż

- gadający krzak

- gadający osioł

- jednorożec (koń z pojedyńczym rogiem)

- manna spadająca z nieba

2. Potworach:

- wielka ryba, w której brzuchu połknięty Jonasz spędził 3 dni

- olbrzymy Nefilim (spłodzeni przez "synów bożych" z ziemskimi kobietami)

- Moloch

- Behemot

- Lewiatan

- satyr (pół człowiek, pół kozioł)

- bazyliszek (skrzyżowanie koguta ze smokiem, ang. cockatrice, nie występuje w polskich tłumaczeniach Biblii)

- baran z siedmioma rogami i siedmioma oczami (postać Boga w dzień apokalipsy)

- lew z sześcioma skrzydłami (towarzysz Boga w sali tronowej w Niebie)

- siedmiogłowy smok

3. Ludziach posiadających niezwykłe właściwości:

- ludzie żyjący 900 lat (Adam i jego potomkowie)

- dziewica która magicznie zaszła w ciążę

- zombie, które powstawały z grobów i rozlazły się po mieście (Jerozolima w dzień ukrzyżowania Jezusa)

- włosy Samsona jako źródło nadludzkiej siły

4. Ludziach posiadających magiczną władzę nad siłami natury:

- zatrzymanie słońca w ruchu, na czas bitwy

- wpływ na losy bitwy poprzez uniesienie rąk do góry

- rozstąpienie się morza

- woda wypływająca ze skały po uderzeniu w nią kijem

- chodzenie po wodzie

- uleczenie ślepoty za pomocą błota ze śliny

5. Czarach zamiany czegoś w coś innego:

- woda zamieniona w wino

- kij zamieniony w węża

- kobieta zamieniona w słup soli (żona Lota)

- figurka ulepiona z gliny zamieniona w Adama

6. Innych cudach:

- świat wyczarowany z niczego w ciągu 6 dni

- samica gatunku homo sapiens wypączkowała z żebra zabranego samcowi.

- globalny potop, mający za zadanie uśmiercić wszystkie lądowe formy życia.

- drewniany statek o rozmiarach lotniskowca, zdolny pomieścić po parce zwierząt z wszystkich gatunków, wybudowany przez człowieka mającego 600 lat

- pojedynek na czary magików egipskich z magikiem żydowskim (Izrael-Egipt 1:0)

Bóg popiera karę śmierci za byle co:

1.Kara śmierci za złamanie przykazania: Pamiętaj, abyś dzień święty święcił

(Ks. Wyjścia 31:12-18)

"Potem tak rzekł Pan do Mojżesza:

Powiedz Izraelitom: Przestrzegajcie pilnie moich szabatów, gdyż to jest znak między Mną a wami dla wszystkich waszych pokoleń, by po tym można było poznać, że Ja jestem Pan, który was uświęcam.

Przeto zachowujcie szabat, który winien być dla was świętością. I ktokolwiek by go znieważył, będzie ukarany śmiercią, i każdy, kto by wykonywał pracę w tym dniu, będzie wykluczony ze swojego ludu.

Przez sześć dni będzie się wykonywać pracę, ale dzień siódmy będzie szabatem odpoczynku, poświęconym Panu, i dlatego ktokolwiek by wykonywał pracę w dniu szabatu, winien być ukarany śmiercią.

Izraelici winni pilnie przestrzegać szabatu jako obowiązku i przymierza wiecznego poprzez pokolenia.

To będzie znak wiekuisty między Mną a Izraelitami, bo w sześciu dniach Pan stworzył niebo i ziemię, a w siódmym dniu odpoczął i wytchnął.

Gdy skończył rozmawiać z Mojżeszem na górze Synaj, dał mu dwie tablice świadectwa, tablice kamienne, napisane palcem Bożym."

(Ks. Liczb 15:32-36)

"Gdy Izraelici przebywali na pustyni, spotkali człowieka zbierającego drwa w dzień szabatu.

Wtedy przyprowadzili go ci, którzy go spotkali przy zbieraniu drew, do Mojżesza, Aarona i całego zgromadzenia.

Zatrzymali go pod strażą, bo jeszcze nie zapadło postanowienie, co z nim należy uczynić.

Pan zaś rzekł do Mojżesza: Człowiek ten musi umrzeć - cała społeczność ma go poza obozem ukamienować.

Wyprowadziło go więc całe zgromadzenie poza obóz i ukamienowało według rozkazu, jaki wydał Pan Mojżeszowi."

(J 5:18)

"Dlatego więc usiłowali Żydzi tym bardziej Go zabić, bo nie tylko nie zachowywał szabatu, ale nadto Boga nazywał swoim Ojcem, czyniąc się równym Bogu."

2. Kara śmierci za złamanie przykazania: Nie cudzołóż.

(Ks. Kapłańska 20:1-10)

"Dalej Pan powiedział do Mojżesza: (...) Ktokolwiek cudzołoży z żoną bliźniego, będzie ukarany śmiercią i cudzołożnik, i cudzołożnica."

"Jeśli się znajdzie człowieka śpiącego z kobietą zamężną, oboje umrą: mężczyzna śpiący z kobietą i ta kobieta. Usuniesz zło z Izraela."

Należy tu przypomnieć, że treść Księgi Powtórzonego Prawa rzekomo pochodzi od Boga (Ks. Powtórzonego Prawa 12:1)

"Takie są prawa i nakazy, których będziecie przestrzegać w kraju, który wam dał Pan, Bóg przodków waszych, w posiadanie po wszystkie dni waszego życia na ziemi."

3. Kara śmierci za zatajenie przez pannę młodą utraty dziewictwa przed ślubem:

(Ks. Powtórzonego Prawa 22:13-21)

"Jeśli ktoś poślubi żonę (...) i zniesławi ją mówiąc: Poślubiłem tę kobietę, a zbliżywszy się do niej, nie znalazłem u niej oznak dziewictwa (...)

Lecz jeśli oskarżenie to okaże się prawdziwym, bo nie znalazły się dowody dziewictwa młodej kobiety,

wyprowadzą młodą kobietę do drzwi domu ojca i kamienować ją będą mężowie tego miasta, aż umrze, bo dopuściła się bezeceństwa w Izraelu, uprawiając rozpustę w domu ojca. Usuniesz zło spośród siebie"

4. Kara śmierci za męski homoseksualizm (o tej drugiej możliwości ani słowa):

(Ks. Kapłańska 20:1-11)

"Dalej Pan powiedział do Mojżesza: (...) Ktokolwiek obcuje cieleśnie z mężczyzną, tak jak się obcuje z kobietą, popełnia obrzydliwość. Obaj będą ukarani śmiercią, sami tę śmierć na siebie ściągnęli."

5. Kara śmierci dla nieposłusznego dziecka:

(Ks. Powtórzonego Prawa 21:18-21)

"Jeśli ktoś będzie miał syna nieposłusznego i krnąbrnego, nie słuchającego upomnień ojca ani matki, tak że nawet po upomnieniach jest im nieposłuszny,

ojciec i matka pochwycą go, zaprowadzą do bramy, do starszych miasta, (...)

Wtedy mężowie tego miasta będą kamienowali go, aż umrze. Usuniesz zło spośród siebie, a cały Izrael, słysząc o tym, ulęknie się."

(Ks. Wyjścia 21:1)

"Te są prawa, które im przedstawisz. (...) Kto by złorzeczył ojcu albo matce, winien być ukarany śmiercią."

Bóg popiera niewolnictwo.

I. Stary Testament

(Księga Wyjścia 20:1-17)

"Wtedy mówił Bóg wszystkie te słowa: Ja jestem Pan, twój Bóg, który cię wywiódł z ziemi egipskiej, z domu niewoli. (...) Nie będziesz pożądał żony bliźniego twego, ani jego niewolnika, ani jego niewolnicy, (...), ani żadnej rzeczy, która należy do bliźniego twego."

(Księga Wyjścia 21:1-8)

"Te są prawa, które im przedstawisz. Jeśli kupisz niewolnika - Hebrajczyka, będzie ci służył sześć lat, w siódmym roku zwolnisz go bez wykupu. Jeśli przyszedł sam, odejdzie sam, a jeśli miał żonę, odejdzie z żoną. Lecz jeśli jego pan dał mu żonę, która zrodziła mu synów i córki, żona jak i dzieci będą należeć do pana, a on odejdzie sam. (...) Jeśliby ktoś sprzedał swą córkę w niewolę jako niewolnicę, nie odejdzie ona, jak odchodzą niewolnicy. A jeśliby nie spodobała się panu, który przeznaczył ją dla siebie, niech pozwoli ją wykupić. Ale nie może jej sprzedać obcemu narodowi, gdyż byłoby to oszustwem wobec niej."

(Księga Liczb 31:1-18)

"Rzekł Pan do Mojżesza: Pomścij Izraelitów na Madianitach. (...) Zabijecie więc spośród dzieci wszystkich chłopców, a spośród kobiet te, które już obcowały z mężczyzną. Jedynie wszystkie dziewczęta, które jeszcze nie obcowały z mężczyzną, zostawicie dla siebie przy życiu."

(Księga Kapłańska 19:1-20)

"Dalej Pan powiedział do Mojżesza: (...) Jeżeli kto obcuje cieleśnie z kobietą wylewając nasienie, a ona jest niewolnicą przeznaczoną dla innego męża, ale jeszcze nie wykupioną ani obdarzoną wolnością, to będzie im wymierzona kara, jednak nie kara śmierci, bo ona nie była obdarzona wolnością."

(Księga Kapłańska 22:1-11)

"Po czym Pan powiedział do Mojżesza: (...) Jeżeli jednak kapłan kupił niewolnika za pieniądze, ten może jeść rzeczy święte, również i ci, którzy urodzili się w jego domu, będą jedli jego pokarm."

(Księga Kapłańska 25:1-44)

"Potem Pan powiedział do Mojżesza na górze Synaj: (...) Kiedy będziecie potrzebowali niewolników i niewolnic, to będziecie ich kupowali od narodów, które są naokoło was."

II. Nowy Testament

(1 list św Piotra 2:18-21)

"Niewolnicy! Z całą bojaźnią bądźcie poddani panom nie tylko dobrym i łagodnym, ale również surowym. To się bowiem podoba [bogu], jeżeli ktoś ze względu na sumienie [uległe] Bogu znosi smutki i cierpi niesprawiedliwie.

Co bowiem za chwała, jeżeli przetrzymacie chłostę jako grzesznicy? - Ale to się Bogu podoba, jeżeli dobrze czynicie, a przetrzymacie cierpienia. Do tego bowiem jesteście powołani. Chrystus przecież również cierpiał za was i zostawił wam wzór, abyście szli za Nim Jego śladami."

(list do Efezjan 6:5-9)

"Niewolnicy, ze czcią i bojaźnią w prostocie serca bądźcie posłuszni waszym doczesnym panom, jak Chrystusowi, nie służąc tylko dla oka, by ludziom się podobać, lecz jako niewolnicy Chrystusa, który z duszy pełnią wolę Bożą. Z ochotą służcie, jak gdybyście [służyli] Panu, a nie ludziom, świadomi tego, że każdy - jeśli uczyni co dobrego, otrzyma to z powrotem od Pana - czy to niewolnik, czy wolny.

A wy, panowie, tak samo wobec nich postępujcie: zaniechajcie groźby, świadomi tego, że w niebie jest Pan zarówno ich, jak wasz, a u Niego nie ma względu na osoby."

(list do Kolosan 3:22-24)

"Niewolnicy, bądźcie we wszystkim posłuszni doczesnym panom, nie służąc tylko dla oka, jak gdybyście się mieli ludziom przypodobać, lecz w szczerości serca, bojąc się /prawdziwego/ Pana. Cokolwiek czynicie, z serca wykonujcie jak dla Pana, a nie dla ludzi, świadomi, że od Pana otrzymacie dziedzictwo /wiekuiste/ jako zapłatę. Służycie Chrystusowi jako Panu!"

Jezus Chrystus kojarzony jest z miłością, wybaczeniem, tolerancją i pokojem.

Oto jego pokojowe mowy.

"Przyszedłem rzucić ogień na ziemię i jakże bardzo pragnę, żeby on już zapłonął."

"Czy myślicie, że przychodzę po to, by ustanowić pokój na ziemi? O nie, mówię wam - raczej skłócenie."

"Kto nie jest ze Mną, jest przeciwko Mnie."

"Królestwo moje nie jest z tego świata. Gdyby królestwo moje było z tego świata, słudzy moi bili by się, abym nie został wydany Żydom."

"Nie sądźcie, że przyszedłem pokój przynieść na ziemię. Nie przyszedłem przynieść pokoju, ale miecz. Bo przyszedłem poróżnić syna z jego ojcem, córkę z matką, synową z teściową; i będą nieprzyjaciółmi człowieka jego domownicy."

"A szły z Nim wielkie tłumy. On zwrócił się i rzekł do nich: Jeśli kto przychodzi do Mnie, a nie ma w nienawiści swego ojca i matki, żony i dzieci, braci i sióstr, nadto siebie samego, nie może być moim uczniem."

"Kto kocha ojca lub matkę bardziej niż Mnie, nie jest Mnie godzien. I kto kocha syna lub córkę bardziej niż Mnie, nie jest Mnie godzien."

"Lecz kto się Mnie zaprze przed ludźmi, tego zaprę się i Ja przed moim Ojcem, który jest w niebie."

"Albo uznajcie, że drzewo jest dobre, wtedy i jego owoc jest dobry, albo uznajcie, że drzewo jest złe, wtedy i owoc jego jest zły; bo z owocu poznaje się drzewo"

"każde drzewo, które nie wydaje dobrego owocu, będzie wycięte i wrzucone do ognia."

"W Jego ręku sito do czyszczenia zboża! I oczyści swoje zboże. Ziarno zgromadzi w spichlerzu, a plewy spali w nie gasnącym ogniu."

"Pokażę wam, kogo się macie obawiać: bójcie się Tego, który po zabiciu ma moc wtrącić do piekła. Tak, mówię wam: Tego się bójcie!"

"I uniesiony gniewem pan jego kazał wydać go katom, dopóki mu całego długu nie odda. Podobnie uczyni wam Ojciec mój niebieski, jeżeli każdy z was nie przebaczy z serca swemu bratu."

"Plemię żmijowe! Jakże wy możecie mówić dobrze, skoro źli jesteście? Przecież z obfitości serca usta mówią."

"Jak więc zbiera się chwast i spala ogniem, tak będzie przy końcu świata."

"Syn Człowieczy pośle aniołów swoich: ci zbiorą z Jego królestwa wszystkie zgorszenia i tych, którzy dopuszczają się nieprawości, i wrzucą ich w piec rozpalony; tam będzie płacz i zgrzytanie zębów."

"Tak będzie przy końcu świata: wyjdą aniołowie, wyłączą złych spośród sprawiedliwych

i wrzucą w piec rozpalony; tam będzie płacz i zgrzytanie zębów."

"Wtedy król rzekł sługom: Zwiążcie mu ręce i nogi i wyrzućcie go na zewnątrz, w ciemności! Tam będzie płacz i zgrzytanie zębów."

"to nadejdzie pan tego sługi w dniu, kiedy się nie spodziewa, i o godzinie, której nie zna. Każe go ćwiartować i z obłudnikami wyznaczy mu miejsce. Tam będzie płacz i zgrzytanie zębów."

"Jeśli więc prawe twoje oko jest ci powodem do grzechu, wyłup je i odrzuć od siebie. Lepiej bowiem jest dla ciebie, gdy zginie jeden z twoich członków, niż żeby całe twoje ciało miało być wrzucone do piekła."

"I jeśli prawa twoja ręka jest ci powodem do grzechu, odetnij ją i odrzuć od siebie. Lepiej bowiem jest dla ciebie, gdy zginie jeden z twoich członków, niż żeby całe twoje ciało miało iść do piekła."

"Gdyby was gdzie nie chciano przyjąć i nie chciano słuchać słów waszych, wychodząc z takiego domu albo miasta, strząśnijcie proch z nóg waszych! Zaprawdę, powiadam wam: Ziemi sodomskiej i gomorejskiej lżej będzie w dzień sądu niż temu miastu."

"Lecz jeśli do jakiego miasta wejdziecie, a nie przyjmą was, wyjdźcie na jego ulice i powiedzcie: Nawet proch, który z waszego miasta przylgnął nam do nóg, strząsamy wam. Wszakże to wiedzcie, że bliskie jest królestwo Boże. Powiadam wam: Sodomie lżej będzie w ów dzień niż temu miastu."

"Wtedy począł czynić wyrzuty miastom, w których najwięcej Jego cudów się dokonało, że się nie nawróciły. Biada tobie, Korozain! Biada tobie, Betsaido! Bo gdyby w Tyrze i Sydonie działy się cuda, które u was się dokonały, już dawno w worze i w popiele by się nawróciły. Toteż powiadam wam: Tyrowi i Sydonowi lżej będzie w dzień sądu niż wam."

"A ty, Kafarnaum, czy aż do nieba masz być wyniesione? Aż do Otchłani zejdziesz. Bo gdyby w Sodomie działy się cuda, które się w tobie dokonały, zostałaby aż do dnia dzisiejszego. Toteż powiadam wam: Ziemi sodomskiej lżej będzie w dzień sądu niż tobie."

"Gdy w piekle, pogrążony w mękach, podniósł oczy, ujrzał z daleka Abrahama i Łazarza na jego łonie.

I zawołał: Ojcze Abrahamie, ulituj się nade mną i poślij Łazarza; niech koniec swego palca umoczy w wodzie i ochłodzi mój język, bo strasznie cierpię w tym płomieniu.

Lecz Abraham odrzekł: Wspomnij, synu, że za życia otrzymałeś swoje dobra, a Łazarz przeciwnie, niedolę; teraz on tu doznaje pociechy, a ty męki cierpisz.

A prócz tego między nami a wami zionie ogromna przepaść, tak że nikt, choćby chciał, stąd do was przejść nie może ani stamtąd do nas się przedostać.

Tamten rzekł: Proszę cię więc, ojcze, poślij go do domu mojego ojca.

Mam bowiem pięciu braci: niech ich przestrzeże, żeby i oni nie przyszli na to miejsce męki.

Lecz Abraham odparł: Mają Mojżesza i Proroków, niechże ich słuchają.

Nie, ojcze Abrahamie - odrzekł tamten - lecz gdyby kto z umarłych poszedł do nich, to się nawrócą.

Odpowiedział mu: Jeśli Mojżesza i Proroków nie słuchają, to choćby kto z umarłych powstał, nie uwierzą."

Słowo Boże, którego raczej nie usłyszysz w czasie mszy. Dla 80% wierzących, to jedyne źródło informacji o treści Biblii.

- Abraham prostytuuje własną żonę faraonowi (Rdz 12:11-16)

- Ojciec wydaje 2 swoje córki na zbiorowy gwałt (Rdz 19:1-8)

- Mężczyzna wydaje swoją konkubinę na zbiorowy gwałt. Po zakończeniu orgii ćwiartuje jej ciało (Sdz 19:22-30)

- Dwie córki Lota upijają swojego ojca w celu podjęcia z nim czynności prokreacyjnych (Rdz 19:30-38)

- Kobieta udaje prostytutkę by uwieść swojego teścia (Rdz 38:12-30)

- Opis rozmiarów męskiego przyrodzenia oraz obfitości ejakulatu, w kontekście erotycznym (Ezekiel 23:20)

- Wytrysk pozapochwowy jako metoda antykoncepcji Onana (Rdz 38:1-10)

- Kanibalizm rodzinny: rodzice zjadają swoje dzieci (2 Królów 6:28-29)

- Wysmarowanie twarzy fekaliami jako forma kary (Malachiasza 2:3)

- Zalecanie samookaleczania jako prewencję przed grzechem (Mt 5:28-30, Mk 9:43-45)

- Gościnność: kobieta zaprasza gościa na nocleg, po czym morduje go śpiącego, wbijając mu młotkiem palik w skroń (Sdz 4:21)

- Nakaz podboju sąsiednich narodów i ludobójstwa. (Pwt 7:1-2)

- Opis mordowania dzieci na oczach ojców, oraz gwałtów na ich żonach (Iz 13:15-16)

- Prawo wojenne: jeńców należy wymordować wraz z ich rodzinami (Liczb 31:17)

- Jak należy ukarać mężczyznę za gwałt? Przymusowym małżeństwem. (Pwt 22:28-29)

- Sakralna dyskryminacja chorych i niepełnosprawnych. (Kpł 21:16-24)

- Nakaz dyskryminacji kobiet (Pwt 22:5, list do Efezian 5:22-23, 1 list do Tymoteusza 2:11-12, 1 1 list Piotra 3:1-2)

Pojedynek magików w Biblii?

Mojżesz i Aaron kontra magikowie egipscy.

(Księga Wyjścia 10:7-13 )

"Mojżesz liczył wtedy osiemdziesiąt lat, a Aaron osiemdziesiąt trzy, gdy przemawiali do faraona.

Pan tak powiedział do Mojżesza i Aarona:

Jeśli faraon powie wam tak: Uczyńcie cud na waszą korzyść, wtedy powiesz Aaronowi: Weź laskę i rzuć ją przed faraonem, a przemieni się w węża.

Mojżesz i Aaron przybyli do faraona i uczynili tak, jak nakazał Pan. I rzucił Aaron laskę swoją przed faraonem i sługami jego, i zamieniła się w węża.

Faraon wówczas kazał przywołać mędrców i czarowników, a wróżbici egipscy uczynili to samo dzięki swej tajemnej wiedzy.

I rzucił każdy z nich laskę, i zamieniły się w węże. Jednak laska Aarona połknęła ich laski.

Mimo to serce faraona pozostało uparte i nie usłuchał ich, jak zapowiedział Pan."

Biblia podaje datę potopu. Otóż Noe wybudował Arkę mając 600 lat, a potop wydarzył się 17 lutego:

(Ks. Rdz. 7:10-11)

"W roku sześćsetnym życia Noego, w drugim miesiącu roku, siedemnastego dnia miesiąca, w tym właśnie dniu trysnęły z hukiem wszystkie źródła Wielkiej Otchłani i otworzyły się upusty nieba; przez 40 dni i przez 40 nocy padał deszcz na ziemię."

Gość M@riusz_Radom

Godzina mojej pracy to od 300 do 500 PLN netto. Jak miałbym zająć w przedstawionej sprawie stanowisko to kosztowałoby Cię to jakieś 600 - 1000 PLN - nadal chcesz abym to czytał, wyciągał wnioski i przedstawił analizę wraz z próbą obalenia albo potwierdzenia zawartych tam stwierdzeń ?

Dłuższego tekstu nie dało się tu przekopiować ?

To co napisałeś sprowadza się do pytania : Czy bóg może wszystko ? Wierzący odpowiedzą, że tak. Czy w takim razie bóg może stworzyć kamień, którego nie uniesie ? I tutaj dopiero zaczyna się zabawa....

Godzina mojej pracy to od 300 do 500 PLN netto. Jak miałbym zająć w przedstawionej sprawie stanowisko to kosztowałoby Cię to jakieś 600 - 1000 PLN - nadal chcesz abym to czytał, wyciągał wnioski i przedstawił analizę wraz z próbą obalenia albo potwierdzenia zawartych tam stwierdzeń ?

Wybacz śmiałość. Tekst ten wydał mi się ciekawy, dlatego oddałem go pod osąd.

Ani słowem nie wspomniałem, że oczekuję w związku z tym jakiejkolwiek odpowiedzi od kogokolwiek.

To co napisałeś sprowadza się do pytania : Czy bóg może wszystko ? Wierzący odpowiedzą, że tak. Czy w takim razie bóg może stworzyć kamień, którego nie uniesie ? I tutaj dopiero zaczyna się zabawa....

Więc jednak przeczytałeś, wyciągnąłeś wnioski i przedstawiłeś analizę. Rozumiem, że teraz wystawiasz fakturę?

Nie tłumaczcie mi proszę, jak ja mam to rozumieć, jakie pytania, czy odpowiedzi w związku z tym tekstem ja mam mieć. Jeśli macie ochotę, czas i nic przeciwko, to osądźcie tekst, nie mnie. Moja rola sprowadziła się jedynie do "kopiuj-wklej".

Dłuższego tekstu nie dało się tu przekopiować ?

Oryginał jest dłuższy i mniej strawny.

Gość M@riusz_Radom

Streszczę - co autor chciał osiągnąć publikując takie treści na forum budowlanym ? Tym bardziej, że już jedną wojnę o podłożu religijnym mieliśmy - w sprawie religii w szkołach .... Po co wywoływać drugą ? :)

A fakturę wyślę pocztą :)

Nie tłumaczcie mi proszę, jak ja mam to rozumieć, jakie pytania, czy odpowiedzi w związku z tym tekstem ja mam mieć. Jeśli macie ochotę, czas i nic przeciwko, to osądźcie tekst, nie mnie. Moja rola sprowadziła się jedynie do "kopiuj-wklej".

Przyzwoitosc wymaga podania zrodla, gdy sie cytuje.

8) 8) 8) :wink:

Jak ja przy swoim cytacie podałem tylko inicjały to rozpetała sie wojna :D :D

lepiej niech wiaterwiater zostanie nieprzyzwoitym 8) :lol: :lol:

Chyba jednak nie będzie tak gorąco ..

Po pierwsze temat już został pozmieniany (okrojony)

Po 2 TEMAT RZEKA taka ,, analiza" niewiele warta ,bo tu trzeba Ogromnej WIEDZY by coś zrobić z tematem i porządnej obróbki .

A jako udowodnienie ateistycznego poglądu - może być jak ktoś ma taką potrzebę wytłumaczenia sobie istniejącego porządku i udawadniania ,że wszystko można udowodnić ....

Styl argumentowania bardzo podobny do Świadków Jehowy ...

Napiszę tylko ,że Stary Testament został zastąpiony Nowym Testamentem I Nowymi PRAWAMI - tj.. 10 PRZYKAZAŃ (zastępujące dotychczasowe ,,oko za oko")

Miałem podać na końcu. Uciekło jakoś. Jak już wcześniej zaznaczyłem, moja wersja nie jest dosłownym cytatem. Tutaj jest w oryginale.

http://portalwiedzy.onet.pl/forum.html#forum:MSwxNzYsOCw2MzM1MDg0MCwxNjc5NzgwNjQsNzU4OTkzNywwLGZvcnVtMDAxLmpz

A ja jestem pod wrażeniem, że komuś się chciało... Teraz trzeba poczekać na kogoś, kto odwali taki sam kawał dobrej, nikomu niepotrzebnej roboty i odpowie na te argumenty...

Ja się nie piszę. Mi się nie chce... :-)

P.S. Udowadniać można wszystko. Nawet to, że nie jest się osłem.