Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dechy nie brązowe

Recommended Posts

witam Licząc na speców od wyszukiwania świetnych stron internetowych , pokusiłam się o napisanie tej prośby. Płot jaki powstał w moim domu posiada zarówno elementy metalowe ( które już są - w kolorze grafit ) , słupki z kostki granitowej ( szare) - i...... właśnie doszłam do wniosku że nijak nie pasują do tych elementów deski w kolorze brązów. W związku z tym poszukuję zdjęć płotów, sztachet , kolorów farb w jakimś............ innym kolorze niż brązy . Ciekawa jestem jak wygląda drewno w kolorze czerni , grafitu, szarości . Ale oczywiście zdjęć nie umiem wyszukać. :oops:

witam Licząc na speców od wyszukiwania świetnych stron internetowych , pokusiłam się o napisanie tej prośby. Płot jaki powstał w moim domu posiada zarówno elementy metalowe ( które już są - w kolorze grafit ) , słupki z kostki granitowej ( szare) - i...... właśnie doszłam do wniosku że nijak nie pasują do tych elementów deski w kolorze brązów. W związku z tym poszukuję zdjęć płotów, sztachet , kolorów farb w jakimś............ innym kolorze niż brązy . Ciekawa jestem jak wygląda drewno w kolorze czerni , grafitu, szarości . Ale oczywiście zdjęć nie umiem wyszukać. :oops:

zdjęciami nie posłużę niestety chyba, że tym jednym:

http://www.modulargarden.com/case_studies/case_study3.html

na którym i tak niewiele widac.

Ale jesli masz Empik w pobliżu (albo jakąś porządna księgarnię) to może wpadnie Ci w ręce książka 'Miejskie ogrody' autor Joe Swift (współtwórca Ogrodowych Najeźdzców). Oryginał z możliwościa zajrzenia do środka jest tu:

http://www.amazon.co.uk/Joes-Urban-Garden-Handbook-Swift/dp/1844006115/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1259934295&sr=8-1

W książce jest kilka zdjęc ogrodów ogrodzonych nie-brązowymi płotami (białe, szare, zielony, jest nawet czarny). Mnie sie taki styl podoba. Nawet czarny płot prezentuje się ciekawie ale podejrzewam, że głownie dlatego, że przed płotem jest dużo bialej powierzchni (kamień, placyki wysypane kamykami, murek w jasnych kolorach) plus sporo zielonej zieleni z mała ilościa czosnków z białymi głowami. Szary płot prezentuje sie również nieźle z tym, że kolorystyka ogrodu jest raczej szaro-srebrzysto-zielona. Szary płot: "neutralny kolor płotu jest w tym wypadku niezwykle wazny i uzupełnia kompozycję. Wprowadza harmonie i doskonale łączy się z powierzchnia dodając fakturę. Naturalne drewno odciągalobywzrok od pozostałych elementów, zamiast spajac je w jedną całośc". Do szarego płotu na ziemii jest nawierzchnia wyłozona szarym kamieniem i szarymi (ciemniejszy odcien) deskami. Pare różowych deliaktnych kwiatków jako akcent kolorystyczny. Generalnie - zalezy co kto lubi. Czarnego płotu osobiście nie miałabym odwagi robic. Szary, zielony predzej. A moze po prostu wystarczy dobrac jakis malo rzucajacy sie w oczy braz, ktory bedzie pasowal do szarego?