Barbossa 07.12.2009 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Ty mnie tu od warszafki nie wyzywaj, ja Cię bardzo proszę...niektórzy siedzą w więzieniach, niektórzy zostali zesłani na sybir,a niektórzy musza na kieliszek chleba tyrać w tym "przewspaniałym" miejscu,ludzie ludziom zgotowali ten los... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 07.12.2009 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 dobra , dobra .... wiedziałam, ze wywołam głosy oburzenia ... się liczyłam .... powiedziałam co powiedzieć miałam, kłócić się nie zamierzam ... powiem jeszcze tylko , że górnicy tutaj -na górnym Śląsku są raczej skazani na taką pracę , często nie jest to wybór a przymus bo coś rodzinie trza dać do garnka włożyć .... niestety tutaj o inną pracę ciężko - tym bardziej ludziom którzy nic innego w życiu nie robili ..... oczywiście rozumiem, że nie tylko górnicy pracują ciężko.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 07.12.2009 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Jak to są skazani ? A broni ktoś przeprowadzić się w inne miejsce Polski albo świata. Ty wiesz ile ja się razy w życiu za robotą przeprowadzałem ? Pewnie więcej razy niż Ty zmieniłaś fryzurę ( no dobra, może nie ) Nikt się górnikiem nie rodzi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 07.12.2009 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Jak to są skazani ? A broni ktoś przeprowadzić się w inne miejsce Polski albo świata. Ty wiesz ile ja się razy w życiu za robotą przeprowadzałem ? Pewnie więcej razy niż Ty zmieniłaś fryzurę ( no dobra, może nie ) Nikt się górnikiem nie rodzi.... wiesz ... są ludzie którzy się do miejsca przywiązuja : tutaj ma rodzine , znajomych , dom który trza spłacać .... nie jest proste rzucic to i w ciemno w Polske za robotą jechać .... pewnie , że zawsze jest jakiś wybór ... pewnie , że jest .... ale niekiedy za taką cene, że odpada w przedbiegach .... ja jestem wariatka ... kilka razy zmieniałam mieszkanie , pracę ... a w Polske w ciemno bym za robotą nie pojechała .... to weź teraz powiedz takiemu górnikowi - człowiekowi o innych tradycjach dla którego najwazniejsza jest rodzina że ma wszystkim pienicznąc i jechac w Polske za robotą ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 07.12.2009 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Ty mnie tu od warszafki nie wyzywaj, ja Cię bardzo proszę... ale ja Cie nie wyzywam są różne regiony gdzie ludzie żyją wedle różnych priorytetów i według subtelnie innych zasad i to co jednemu może wydawać się oczywiste jak Mariuszowi wyjazd w Polske za pracą - drugiemu juz nie całkiem .... tylko albo aż tyle ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 07.12.2009 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 wiesz ... są ludzie którzy się do miejsca przywiązuja : tutaj ma rodzine , znajomych , dom który trza spłacać .... nie jest proste rzucic to i w ciemno w Polske za robotą jechać .... Resztę specjalnie wykasowałem bo traktowało o tym samym. Po pierwsze zanim ktoś założy rodzinę ( żona, dzieci ) zanim ktoś wybuduje dom i weźmie kredyt, który trzeba będzie spłacać to zazwyczaj jest w tak młodym wieku, że jeszcze jest czas aby podjąć tak ważne decyzje jak "co robić w przyszłości" Po drugie - gdzieniegdzie, a w górnictwie szczególnie, pokutuje stwierdzenie, że jak się ktoś zaczepi w jednym zawodzie, to tkwi w nim do usranej śmierci - bo musi, bo nic innego nie potrafi ... Po trzecie i ostatnie - jak coś jest niedochodowe to powinno być zlikwidowane - tak działa biznes na całym świecie i dotyczy wszystkich branż z wyłączeniem polskiego górnictwa i stoczniowców. Ciekawe dlaczego? Dla tej hołoty łażącej po ulicach i demolującej wszystko na swojej drodze w imię jednego słusznego strajku przed zlikwidowaniem koryta i przywilejów ? Taka hołota spowoduje swoim działaniem więcej strat dla Warszawy niż sama jest w stanie zarobić do końca życia ... Uczciwy i poważny partner do rozmów stosuję sztukę dyplomacji i rozmów - dlatego użyłem słów hołota - to dla tych co zaraz napiszą, że generalizuję i oczerniam porządnych górników.. Co prawda co poniektóre kopalnie są obecnie na tyle rentowne, że notują zyski, ale to stan przejściowy który ulegnie załamaniu i to szybciej niż nam się wydaje. A jak będzie źle to pewnie znowu "pójdą na Warszawę" a ja czekam z utęskieniem na rząd, który odważy się rozmawiać z nimi ich metodami .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 07.12.2009 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Po drugie - gdzieniegdzie, a w górnictwie szczególnie, pokutuje stwierdzenie, że jak się ktoś zaczepi w jednym zawodzie, to tkwi w nim do usranej śmierci - bo musi, bo nic innego nie potrafi ... i to jest właśnie ta mentalność ... od lat ludzie tutaj tak funkcjonują - tacy ludzie , taka tradycja , taka mentalność ..... że jak ktos skacze po robotach z kwiatka na kwiatek to nierób bo sie nigdzie zaczepić nie potrafi , że stała długoletnia posada to podstawa bo gwarantuje kase i przeżycie .... itp...itd.... ludzie tutaj tak od lat żyją - ciężko zmienić .... nie oceniam czy to dobre czy złe - tak jest i już .... co do reszty - czyli opłacalności kopalń i innych technicznych rzeczy .... sie nie wypowiadam bo nie zgłebiłam tematu aż tak dokładnie żeby móc wchodzić w dyskusję ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 07.12.2009 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Daleki jestem od tego aby twierdzić, że skakanie z kwiatka na kwiatek w przypadku pacy jest czymś pożądanym. Ale z drugiej strony brak w nas czegoś czego zazdroszczę choćby amerykanom - MOBILNOŚCI. Są regiony, gdzie bezrobocie przekracza 20% a są takie regiony, gdzie pracę można znaleźć z dnia na dzień - i nie jest to Warszawa. I co ? Ano nic - siedzi się na bezrobotnym miesiącami zanim się gdziekolwiek człek zaczepi ... Albo, o ile taką ma taką możliwość, wcześniej pójdzie na Warszawę walczyć o "swoje" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 07.12.2009 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Ty mnie tu od warszafki nie wyzywaj, ja Cię bardzo proszę... ale ja Cie nie wyzywam ... no tak zapomniałem dodać tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 07.12.2009 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 A jak będzie źle to pewnie znowu "pójdą na Warszawę" a ja czekam z utęskieniem na rząd, który odważy się rozmawiać z nimi ich metodami .... nie "a jak będzie źle.." tylko, a jak się znudzi, lub będzie chciał dalej w związakach rządzić to wtedy a ruszenia tylko czekać - przeca zima idzie swoją drogą fajnie było, jak pokazywali dzielnych policjantów, jak walczyli pod urmem, niektórzy z grawitacją ale przynajmniej spokojnie było nie to co ta, ładnie nazwana przez M@riusza, grupa zawodowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 07.12.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Spokojnie.Mam wielu znajomych górników i tych co fedrują i tych co już się w życiu nafedrowali. Znałem też tych, co ich ziemia zabrała Nie zazdroszczę takiej pracy.Temperatura 40st albo więcej,oddycha się pyłem węglowym.To nie są warunki pracy dla człowieka.Po 25 latach pracy (jak przeżyją) powinni kończyć życie zawodowe. Inaczej jest z ludźmi co węgla nie widzieli a mają te same lub podobne przywileje. Trudny temat.Z kopalni utrzymuje się bardzo wiele innych przedsiębiorstw. Fakt że węgiel z Chin,czy Ukrainy tańszy.I tu trudny wybór między ekonomią a obroną własnego rynku (albo dbaniem o dochody obcych rynków).Żaden rząd tego nie rusza bo się nie da ruszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 08.12.2009 01:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Kolejny raz powtórzę - nikt górnika do kopalni nie zsyła. Górnik powinien być wynagradzany za swą pracę w postaci uposażenia typu pensja zasadnicza. ............---------------------------------------------------.. A bankowiec i finansista ? Teraz 5 tys bankocow w UK dostaje po milionie funtow bonusa ................. Musza chyba miec jakis nadzwyczajne wyniki gospodarcze he he Co tu die czepiac biednego górnika .....chce żyć , mieć dach nad głową i może dzieci wyksztalcić ..... Jak górnicy t ta ci l i pracę w latach 80ych i 90ych i w ogole niebieskie kolnierzyki to ci w bialych kolnierzach ekonomisci i eksperci tlumaczli. , że tak ma być - taka jest k o n ie czność dziejowa i ekonomiczna , ale jak sami zaczeli tracic pracę to podniósł się straszny krzyk - olaboga - zabrać górnikowi , nauczycielowi i lekarzowi no i paru innym ......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 08.12.2009 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Jakoś jestem sobie w stanie wyobrazić życie bez kopalni, za to bez banków już nie bardzo. Może dlatego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 08.12.2009 08:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Spokojnie.Mam wielu znajomych górników i tych co fedrują i tych co już się w życiu nafedrowali. Znałem też tych, co ich ziemia zabrała Nie zazdroszczę takiej pracy.Temperatura 40st albo więcej,oddycha się pyłem węglowym.To nie są warunki pracy dla człowieka.Po 25 latach pracy (jak przeżyją) powinni kończyć życie zawodowe. Inaczej jest z ludźmi co węgla nie widzieli a mają te same lub podobne przywileje. Trudny temat.Z kopalni utrzymuje się bardzo wiele innych przedsiębiorstw. Fakt że węgiel z Chin,czy Ukrainy tańszy.I tu trudny wybór między ekonomią a obroną własnego rynku (albo dbaniem o dochody obcych rynków).Żaden rząd tego nie rusza bo się nie da ruszyć. się podpisuję .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 08.12.2009 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Jakoś jestem sobie w stanie wyobrazić życie bez kopalni, za to bez banków już nie bardzo. Może dlatego ? He he to masz super wyobraźnię - tak trzymać a będzie jak w Filadelfii obecnie Kiladelfii gdzie produkcja stanowi tylko 4 % gospodarki - ofcjalne dane - 22 % analfabetów a 25 % zyje ponizej progu ubóstwa.......no i o to chodzi . Banki sa i obsluguja handlarzy narkotykow....... Nie ma to jak zniszczyc robotnicza klase srednia, rynki lokalne na rzecz globalnego z przywodctwem bankow a cala produkcje wszystkiego przenisc do Chin - wtedy czeka nas ogolna prosperity he he Gospodarka uslugowa i te sprawy......he he he plus jakies awanturki wojenne - wojna i produkcja broni to tez usluga tylko k t o qrwa bedzie za to płacił ...........bo chyba nie banki......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 08.12.2009 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Z całego tego wywodu wynoszę, że górnicy to klasa średnia. Nic więcej Więcej niż połowa firm w Polsce bierze kredyty na bieżącą działalność i inwestycje. Wyobraź sobie teraz co się będzie działo jak ten kran z kasą zostanie odcięty. Próbkę tego już mieliśmy na początku tego roku - ktoś przypomni o ile wzrosło bezrobocie ? Z tego co pamiętam o 2% i nadal rośnie .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 08.12.2009 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 statystycznie 2% to granica błędu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 08.12.2009 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Niby racja, ale poprzednie dane też takim błędem mogły być obarczone. Także coby nie mówić to bezrobocie wzrosło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 08.12.2009 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Z całego tego wywodu wynoszę, że górnicy to klasa średnia. Nic więcej Więcej niż połowa firm w Polsce bierze kredyty na bieżącą działalność i inwestycje. Wyobraź sobie teraz co się będzie działo jak ten kran z kasą zostanie odcięty. Próbkę tego już mieliśmy na początku tego roku - ktoś przypomni o ile wzrosło bezrobocie ? Z tego co pamiętam o 2% i nadal rośnie .. A kto wpadl na pomysl zeby wszystkim jak leci dawac kredyty ? Niewidzialna Renka Rynku ? życie na kredyt predzej czy pozniej sie konczy ......... i efekty sa takie jak w Kiladelfii ....... i jakie wlasnie ekperymentujemy na wlasnej skorze .......hurrra . Bezrobocie w Stanach - o f i c j a l n i e - to ponad 10 % i rosnie , w Filadelfii !1% - a nieoficjalnie, znacznie wieksze ........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 08.12.2009 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 wiesz ... są ludzie którzy się do miejsca przywiązuja : tutaj ma rodzine , znajomych , dom który trza spłacać .... nie jest proste rzucic to i w ciemno w Polske za robotą jechać .... Resztę specjalnie wykasowałem bo traktowało o tym samym. ............................... Po drugie - gdzieniegdzie, a w górnictwie szczególnie, pokutuje stwierdzenie, że jak się ktoś zaczepi w jednym zawodzie, to tkwi w nim do usranej śmierci - bo musi, bo nic innego nie potrafi ... .................................................................................. Aha ! To gdzieniekdzie - to słowo- wytrych ! Bo to samo można z całą pewnoscia napisac o i bankierach i finansowych elitach - i dlatego wlasnie wybuchaja rewolucje Wkrotce bedziemy miec cala parade zamieszek ulicznych ......jak ludzie nie maja perspektyw na pracę i ijaką taką płacę to lubia sie ganiac z policyją ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts