Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wszystkim Barbarom i górnikom .... 100 lat !!!!

daggulka

Recommended Posts

dobra , dobra .... wiedziałam, ze wywołam głosy oburzenia ... się liczyłam ....

powiedziałam co powiedzieć miałam, kłócić się nie zamierzam ...

powiem jeszcze tylko , że górnicy tutaj -na górnym Śląsku są raczej skazani na taką pracę , często nie jest to wybór a przymus bo coś rodzinie trza dać do garnka włożyć .... niestety tutaj o inną pracę ciężko - tym bardziej ludziom którzy nic innego w życiu nie robili .....

oczywiście rozumiem, że nie tylko górnicy pracują ciężko.... :roll:

Gość M@riusz_Radom

Jak to są skazani ? A broni ktoś przeprowadzić się w inne miejsce Polski albo świata. Ty wiesz ile ja się razy w życiu za robotą przeprowadzałem ? Pewnie więcej razy niż Ty zmieniłaś fryzurę ( no dobra, może nie ) ;)

Nikt się górnikiem nie rodzi....

Jak to są skazani ? A broni ktoś przeprowadzić się w inne miejsce Polski albo świata. Ty wiesz ile ja się razy w życiu za robotą przeprowadzałem ? Pewnie więcej razy niż Ty zmieniłaś fryzurę ( no dobra, może nie ) ;)

Nikt się górnikiem nie rodzi....

wiesz ... są ludzie którzy się do miejsca przywiązuja : tutaj ma rodzine , znajomych , dom który trza spłacać .... nie jest proste rzucic to i w ciemno w Polske za robotą jechać ....

pewnie , że zawsze jest jakiś wybór ... pewnie , że jest .... ale niekiedy za taką cene, że odpada w przedbiegach ....

ja jestem wariatka ... kilka razy zmieniałam mieszkanie , pracę ... a w Polske w ciemno bym za robotą nie pojechała .... to weź teraz powiedz takiemu górnikowi - człowiekowi o innych tradycjach dla którego najwazniejsza jest rodzina że ma wszystkim pienicznąc i jechac w Polske za robotą ... :roll:

Ty mnie tu od warszafki nie wyzywaj, ja Cię bardzo proszę...

ale ja Cie nie wyzywam :o

są różne regiony gdzie ludzie żyją wedle różnych priorytetów i według subtelnie innych zasad i to co jednemu może wydawać się oczywiste jak Mariuszowi wyjazd w Polske za pracą - drugiemu juz nie całkiem .... tylko albo aż tyle ...

Gość M@riusz_Radom
wiesz ... są ludzie którzy się do miejsca przywiązuja : tutaj ma rodzine , znajomych , dom który trza spłacać .... nie jest proste rzucic to i w ciemno w Polske za robotą jechać ....

Resztę specjalnie wykasowałem bo traktowało o tym samym.

Po pierwsze zanim ktoś założy rodzinę ( żona, dzieci ) zanim ktoś wybuduje dom i weźmie kredyt, który trzeba będzie spłacać to zazwyczaj jest w tak młodym wieku, że jeszcze jest czas aby podjąć tak ważne decyzje jak "co robić w przyszłości"

Po drugie - gdzieniegdzie, a w górnictwie szczególnie, pokutuje stwierdzenie, że jak się ktoś zaczepi w jednym zawodzie, to tkwi w nim do usranej śmierci - bo musi, bo nic innego nie potrafi ...

Po trzecie i ostatnie - jak coś jest niedochodowe to powinno być zlikwidowane - tak działa biznes na całym świecie i dotyczy wszystkich branż z wyłączeniem polskiego górnictwa i stoczniowców. Ciekawe dlaczego? Dla tej hołoty łażącej po ulicach i demolującej wszystko na swojej drodze w imię jednego słusznego strajku przed zlikwidowaniem koryta i przywilejów ? Taka hołota spowoduje swoim działaniem więcej strat dla Warszawy niż sama jest w stanie zarobić do końca życia ... Uczciwy i poważny partner do rozmów stosuję sztukę dyplomacji i rozmów - dlatego użyłem słów hołota - to dla tych co zaraz napiszą, że generalizuję i oczerniam porządnych górników..

Co prawda co poniektóre kopalnie są obecnie na tyle rentowne, że notują zyski, ale to stan przejściowy który ulegnie załamaniu i to szybciej niż nam się wydaje. A jak będzie źle to pewnie znowu "pójdą na Warszawę" a ja czekam z utęskieniem na rząd, który odważy się rozmawiać z nimi ich metodami ....

Po drugie - gdzieniegdzie, a w górnictwie szczególnie, pokutuje stwierdzenie, że jak się ktoś zaczepi w jednym zawodzie, to tkwi w nim do usranej śmierci - bo musi, bo nic innego nie potrafi ...

i to jest właśnie ta mentalność ... od lat ludzie tutaj tak funkcjonują - tacy ludzie , taka tradycja , taka mentalność .....

że jak ktos skacze po robotach z kwiatka na kwiatek to nierób bo sie nigdzie zaczepić nie potrafi , że stała długoletnia posada to podstawa bo gwarantuje kase i przeżycie .... itp...itd....

ludzie tutaj tak od lat żyją - ciężko zmienić .... :roll:

nie oceniam czy to dobre czy złe - tak jest i już ....

co do reszty - czyli opłacalności kopalń i innych technicznych rzeczy .... sie nie wypowiadam bo nie zgłebiłam tematu aż tak dokładnie żeby móc wchodzić w dyskusję .....

Gość M@riusz_Radom
Daleki jestem od tego aby twierdzić, że skakanie z kwiatka na kwiatek w przypadku pacy jest czymś pożądanym. Ale z drugiej strony brak w nas czegoś czego zazdroszczę choćby amerykanom - MOBILNOŚCI. Są regiony, gdzie bezrobocie przekracza 20% a są takie regiony, gdzie pracę można znaleźć z dnia na dzień - i nie jest to Warszawa. I co ? Ano nic - siedzi się na bezrobotnym miesiącami zanim się gdziekolwiek człek zaczepi ... Albo, o ile taką ma taką możliwość, wcześniej pójdzie na Warszawę walczyć o "swoje" :D

A jak będzie źle to pewnie znowu "pójdą na Warszawę" a ja czekam z utęskieniem na rząd, który odważy się rozmawiać z nimi ich metodami ....

nie "a jak będzie źle.." tylko, a jak się znudzi, lub będzie chciał dalej w związakach rządzić to wtedy

a ruszenia tylko czekać - przeca zima idzie

swoją drogą fajnie było, jak pokazywali dzielnych policjantów, jak walczyli pod urmem,

niektórzy z grawitacją

ale przynajmniej spokojnie było

nie to co ta, ładnie nazwana przez M@riusza, grupa zawodowa

Spokojnie.Mam wielu znajomych górników i tych co fedrują i tych co już się w życiu nafedrowali.

Znałem też tych, co ich ziemia zabrała :(

Nie zazdroszczę takiej pracy.Temperatura 40st albo więcej,oddycha się pyłem węglowym.To nie są warunki pracy dla człowieka.Po 25 latach pracy (jak przeżyją) powinni kończyć życie zawodowe.

Inaczej jest z ludźmi co węgla nie widzieli a mają te same lub podobne przywileje.

Trudny temat.Z kopalni utrzymuje się bardzo wiele innych przedsiębiorstw.

Fakt że węgiel z Chin,czy Ukrainy tańszy.I tu trudny wybór między ekonomią a obroną własnego rynku (albo dbaniem o dochody obcych rynków).Żaden rząd tego nie rusza bo się nie da ruszyć.

Kolejny raz powtórzę - nikt górnika do kopalni nie zsyła.

Górnik powinien być wynagradzany za swą pracę w postaci uposażenia typu pensja zasadnicza. ............---------------------------------------------------..

A bankowiec i finansista ? :D

Teraz 5 tys bankocow w UK dostaje po milionie funtow bonusa .................

Musza chyba miec jakis nadzwyczajne wyniki gospodarcze he he :D

Co tu die czepiac biednego górnika .....chce żyć , mieć dach nad głową i

może dzieci wyksztalcić .....

Jak górnicy t ta ci l i pracę w latach 80ych i 90ych i w ogole niebieskie kolnierzyki

to ci w bialych kolnierzach ekonomisci i eksperci tlumaczli. , że tak ma być -

taka jest k o n ie czność dziejowa i ekonomiczna , ale jak sami zaczeli

tracic pracę to podniósł się straszny krzyk - olaboga :D - zabrać

górnikowi , nauczycielowi i lekarzowi no i paru innym ......... 8)

Spokojnie.Mam wielu znajomych górników i tych co fedrują i tych co już się w życiu nafedrowali.

Znałem też tych, co ich ziemia zabrała :(

Nie zazdroszczę takiej pracy.Temperatura 40st albo więcej,oddycha się pyłem węglowym.To nie są warunki pracy dla człowieka.Po 25 latach pracy (jak przeżyją) powinni kończyć życie zawodowe.

Inaczej jest z ludźmi co węgla nie widzieli a mają te same lub podobne przywileje.

Trudny temat.Z kopalni utrzymuje się bardzo wiele innych przedsiębiorstw.

Fakt że węgiel z Chin,czy Ukrainy tańszy.I tu trudny wybór między ekonomią a obroną własnego rynku (albo dbaniem o dochody obcych rynków).Żaden rząd tego nie rusza bo się nie da ruszyć.

się podpisuję ....

Jakoś jestem sobie w stanie wyobrazić życie bez kopalni, za to bez banków już nie bardzo. Może dlatego ?

He he to masz super wyobraźnię - tak trzymać a będzie jak w Filadelfii

obecnie Kiladelfii gdzie produkcja stanowi tylko 4 % gospodarki -

ofcjalne dane - 22 % analfabetów a 25 % zyje ponizej progu

ubóstwa.......no i o to chodzi . :D Banki sa i obsluguja handlarzy narkotykow.......

Nie ma to jak zniszczyc robotnicza klase srednia, rynki lokalne na rzecz

globalnego z przywodctwem bankow a cala produkcje wszystkiego

przenisc do Chin - wtedy czeka nas ogolna prosperity he he :D

Gospodarka uslugowa i te sprawy......he he he plus jakies awanturki

wojenne - wojna i produkcja broni to tez usluga :D tylko k t o qrwa

bedzie za to płacił ...........bo chyba nie banki.........

Gość M@riusz_Radom

Z całego tego wywodu wynoszę, że górnicy to klasa średnia. Nic więcej ;)

Więcej niż połowa firm w Polsce bierze kredyty na bieżącą działalność i inwestycje. Wyobraź sobie teraz co się będzie działo jak ten kran z kasą zostanie odcięty. Próbkę tego już mieliśmy na początku tego roku - ktoś przypomni o ile wzrosło bezrobocie ? Z tego co pamiętam o 2% i nadal rośnie ..

Z całego tego wywodu wynoszę, że górnicy to klasa średnia. Nic więcej ;)

Więcej niż połowa firm w Polsce bierze kredyty na bieżącą działalność i inwestycje. Wyobraź sobie teraz co się będzie działo jak ten kran z kasą zostanie odcięty. Próbkę tego już mieliśmy na początku tego roku - ktoś przypomni o ile wzrosło bezrobocie ? Z tego co pamiętam o 2% i nadal rośnie ..

A kto wpadl na pomysl zeby wszystkim jak leci dawac kredyty ? :o

Niewidzialna Renka Rynku ?

życie na kredyt predzej czy pozniej sie konczy ......... i efekty sa takie jak w Kiladelfii ....... i jakie wlasnie ekperymentujemy na wlasnej skorze .......hurrra .

Bezrobocie w Stanach - o f i c j a l n i e - to ponad 10 % i rosnie , w Filadelfii !1% - a nieoficjalnie, znacznie wieksze ........

Resztę specjalnie wykasowałem bo traktowało o tym samym.

...............................

..................................................................................

Aha ! To gdzieniekdzie - to słowo- wytrych !

Bo to samo można z całą pewnoscia napisac o i bankierach i finansowych

elitach - i dlatego wlasnie wybuchaja rewolucje :D

Wkrotce bedziemy miec cala parade zamieszek ulicznych ......jak ludzie nie

maja perspektyw na pracę i ijaką taką płacę to lubia sie ganiac z policyją ..... :D