HenKor 18.12.2010 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 Witam Pellets mam z Barlinka. Duo plus to inny palnik, napisz jak poszło i jakie masz zużycie. Witam, poczätek z tym piecem byl bardzo trudny, zawleczka padala dwa razy na dzien ale teraz sie chyba juz wszystko dotarlo. Spalanie grochu na dobe bazuje na okolo 45/50kg.Mysle ze jeszcze musze popracowac nad ustawieniami.(220 mkw.) Ps.: Mozesz podac swoje ustawienia? Dzieki i wesloych swiät. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thepablo 18.12.2010 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 Zamówiłem piec defro duo uni. Dostałem naprawdę korzystną cenę. Czytam posty i się zastanawiam nad rozbieżnościami w spalaniu. Jeden z was pisze że spalanie na dobę mieści się w granicach 25kg za, kolejny post to już 50kg (dwa razy więcej). Czym to jest spowodowane, ustawieniami, kalorycznością węgla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenKor 19.12.2010 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 Zamówiłem piec defro duo uni. Dostałem naprawdę korzystną cenę. Czytam posty i się zastanawiam nad rozbieżnościami w spalaniu. Jeden z was pisze że spalanie na dobę mieści się w granicach 25kg za, kolejny post to już 50kg (dwa razy więcej). Czym to jest spowodowane, ustawieniami, kalorycznością węgla? Hej, ja mam jeszcze nieocieplony domek-grzeje pierwszy sezon. Strop takze jest nieocieplony-dlatego chyba spala tak duzo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Negative 19.12.2010 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 Witam, zastanawiam się nad zakupem Defro Duo uni 25kw do budynku 170mkw jednak wacham się z powodu niebezpieczeństwa i ryzyka cofki żaru do zasypu przy zastosowanym palniku rynnowym. Planuje palić pelletami. Napiszcie czy coś słyszeliście o tym zjawisku. Dodam jeszcze że wacham się między ogrzewaniem olejowym (kondensacyjnym) a pelletami. Różnica w zakupie kotłów to około 4000zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thepablo 19.12.2010 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 Negative - nie mam tego pieca jeszcze ale co od cofania żaru do podajnika, to wydaje mi się że jeśli dobierzesz dobre ustawienia takiego "zjawiska" nie powinieneś doświadczyć. Rozmawiałem z handlowcem w hurtowni zanim zamówiłem swój piec ponieważ to jest nowość itd. Piec zanim trafi do sprzedaży przechodzi szereg prób i testów, myślę że nie dopuścili by do sprzedaży pieca, który stwarzałby zagrożenie. Generalnie każdy piec źle eksploatowany jest bombą w domu. Co do wyboru między ogrzewaniem olejowym a węglowym to powiem tak, jeśli masz kasę to bierz olej, wtedy Twoje wizyty w kotłowni będą się sprowadzały do sprawdzenia czy temperatura na piecu nie jest za wysoka albo za niska, ewentualnie do sprawdzenia ilości paliwa. Ogrzewanie olejowe to porządek w domu, zero kurzu, brudu i martwienia się o jakość opału. Ale jak wszystko ma swoje minusy - koszty. Ostatnie podwyżki tego nośnika energii nie napajają optymizmem. Ogrzewanie węglowe jest nadal najtańsze i najbardziej dostępne. Piec na ekogroszek przy dobrym wyregulowaniu jest w miarę bezobsługowy. Pozostaje załadowanie paliwa, sprawdzenie czy się pali i najgorsze czyszczenie z sadzy i popiołu. Obecnie cena ekogroszku - dobrego, też nie jest niska. Musisz sobie przeliczyć czy bardziej opłaca Ci się wstawić piec olejowy i zapomnieć o rozpalaniu czyszczeniu itd, czy wrzucić piec na paliwa stałe mieć taniej ale za cenę spędzonego czasu w kotłowni.Trochę informacji na ten temat znajdziesz na forum o ogrzewaniu forum.info-ogrzewanie.pl PP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thepablo 19.12.2010 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 Hej, ja mam jeszcze nieocieplony domek-grzeje pierwszy sezon. Strop takze jest nieocieplony-dlatego chyba spala tak duzo. Pozdrawiam Odżałuj troche grosza i ociepl strop. Ja w zeszłym roku to zrobiłem, w domu jest dużo cieplej. Za jakiś czas ocieplę jeszcze dom z zewnątrz. Obecnie mam pustak - wełna - pustak. Pp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenKor 20.12.2010 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 Odżałuj troche grosza i ociepl strop. Ja w zeszłym roku to zrobiłem, w domu jest dużo cieplej. Za jakiś czas ocieplę jeszcze dom z zewnątrz. Obecnie mam pustak - wełna - pustak. Pp wszystko mam juz kupione, tylko czasu brak. Ocieplenie zew.:welna 15cm, strop20cm i 10cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamils74 20.12.2010 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 Witam Wszystkich bardzo serdecznie, jestem nowym użytkownikiem forum i potrzebuje pomocy. Miesiąc temu zakupiłem piec Defro Duo Uni 15kw z palnikiem rynnowym, jak zauważyłem wszyscy wypowiadają sie na temat palnika retortowego. Bardzo bym prosił o przybliżone ustawienia sterownika do takiego kotła ponieważ mój piec pali ok 50kg na dobę, wydaje mi sie że to o połowe za dużo przy 140m2 mieszkaniu. przez miesiąc próbowałem różnych ustawień ale nie ma żadnych rezultatów, spalanie jest bez zmian. może to jakiś bląd fabryczny kotła? już tracę cierpliwość z tym kotłem siedząc po nocach w kotłowni :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thepablo 27.12.2010 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Witam dzisiaj dostarczyli mi kocioł Uni 25KW. Poproszę o dane dotyczące nastawy pieca. Przyznam się szczerze że trochę się boje tego odpalenia i palenia w nim. Jak się okaże że jara powyżej 50kg to bedzie załamka. PP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gałek 29.12.2010 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Witam wszystkich. Moje zdanie na temat defro duo uni z punktu widzenia użytkownika (ok 2 miesięcy) jest takie:Jeśli chodzi o spalanie to wszystko zależy jaką temperaturę chcemy mieć w domu. Niech mi nikt nie mówi że na ogrzanie domu 200-250 mkw spali 15 czy 20 kg groszku/24h i w domu bedzie 21-22 stopnie. Ja wprawdzie jeszcze nie mieszkam ale gdy przy mrozach -10, -15 stopni ustawiłem tak aby w domu było ok 20 -22 stopnie trzeba liczyć się ze spalaniem rzędu 35- 40 kg groszkuna 24ha nawet więcej. W tej chwili staram się utrzymać temp w domu ok 15 -17 stopni spalanie jest na poziomie 20 - 25max kg/h(domek oczywiście ocieplony styr 15cm). Myślę że w przyszłości jeżeli dom już będzie nagrzany spalanie jeszcze obniży się o kilka kilogramów.Co do pytania któregoś z formułowiczów odnośnie zapalenia się podajnika z opałem to chyba jest to mało możliwe. Dodatkowo piece Defro duo uni są wyposażone w system "strażak" który to ma za zadanie ugaszenie podajnika w razie jego zapłonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thepablo 31.12.2010 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 Pytanie do użytkowników DDUni. Jak był wyposażony Wasz kocioł prze dostawie? Ja miałem zestaw do czyszczenia 3 elementy i to wszystko. Brak deflektora, brak szuflady na popiół zgodnie ze str5 instrukcji obsługi. PP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gałek 31.12.2010 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 (edytowane) U mnie też tylko 3 elementy do czyszczenia, brak szuflady na popiół oraz brak deflekatora Edytowane 31 Grudnia 2010 przez Gałek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Romi82 01.01.2011 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 Posiadam AKM UNI 25KW pierwszy sezon i przy mrozach spala 25kg/24h, a przy temp. około 0* 20kg/24h. Ogrzewam 206m2, i w całym domu głowice na grzejnikach są ustawione na 22-24*C.Wszystko też zależy od ocieplenia budynku i jego szczelności, jeśli o takie rzeczy się nie zadbało, to w tym przypadku ogrzewamy nie tylko dom, ale i całą działkę!!!Jeśli to wszystko jest wykonane prawidłowo to każdy kocioł spali mało, a jeśli nie to tak jak by otworzył przynajmniej jedno okno zimą, nigdy się dom nie nagrzeje a kocioł non-stop będzie chciał więcej i więcej aż weźnie wszystko!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenKor 22.01.2011 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Jakie macie ustawienia na piecach defro eko duo plus .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fieke 29.01.2011 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 WITAM WSZYSTKICHOd dwóch miesięcy jestem użytkownikiem Defro Duo Uni 25 KW Zeby go rozgryźć potrzebował dwóch tygodni .Obecnie jestem zadowolony z tego kotła. Do ogrzenia mam 205 m3 powierzchni użytkowej Moje nastawy kotła to : 1.temp. CO 62 st 2.temp CWU 50st3.histeryza 2st 4.podawanie 10s 5.przerwa podawania 70 s 6.moc dmuchawy 30%7.przesłona wentylatora osłonięta około 100%8.przerwa w podtrzymaniu 15min9.czas pracy podajnika w trybie podtrzymanie 15s10.nadmuch w potrzymaniu 20s Mogę jeszcze podpowiedzieć że palę eko groszkiem i miałem 1:1piec czyszczę co 3 tygodniena dobę spala mi około 15 kg opałuPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar80 03.02.2011 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 To bardzo mało palą wam te pieceMi przy 170m +garaż (nieogrzewany) dom parterowy 12cm styropianu; strop 20cm wełny 100m podłogówki reszta grzejnkiPiec Defro Duo 15kw spala mi 30kg na dobęi jest dość długo w podtrzymaniu ok 15mini ciężko mi jest wyobrazić 15kg na dobe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 22.03.2011 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 jakie macie ustawienia na lato? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertmm 04.04.2011 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Jestem ciekawy jak pali wam piec w lato tylko na CWU. Na ile czasu starcza 25 kg węgla lub peletu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 28.04.2011 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 nam groszku schodzi 22kg na tydzień ...brak zmywarki wiec wiecej wody ciepłej schodzi i 3 osoby korzystaja ...a jak u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar80 13.05.2011 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 to chyba sporo ,nie taniej wyjdzie prądem grzać wodę,zresztą taki piec też pobiera energie w okresie letnim nawet w podtrzymaniu.Ja teraz testuje i za tydzień dwa napiszę ile spala w trybie letnim.Jeśli mi wyjdzie ok 25kg na tydzień to zobaczę czy nie taniej będzie bojler włączyć.Nie mówie że ogrzanie danej ilości wody wychodzi taniej prądem aletakie piece w samym podtrzymaniu zużywają trochę opału bo muszą co jakiś czas podaceko aby żar się utrzymał. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts