Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Defro Duo ustawienia.

Riva4

Recommended Posts

Witam

Jestem nowym użytkownikiem forum, ale mam krótkie pytanie który piec wybrać duo czy duo uni. Zastanawia nie fakt czy wykorzystam duo uni i czy jak coś jest do wszystkiego (rodzaje opału) czy czasami też do niczego? Powierzchnia do ogrzania 110m2 oraz ciepła woda 140l. Czy moc 15kv wystarczy?

raa24

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 128
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...

Kocioł defro duo, temperatura na zewnątrz ok. 3 st.

czas podawania - 9 s

przerwa podawania - 76 s

sila nadmuchu - 25%

czas uzyskania temperatury zadanej ok. 8 min.

przerwa w podtrzymaniu - 19 min

czas pracy podajnika w podtrzymaniu 18 s

nadmuch w podtrzymaniu:

przerwa - 15 min

czas 25 - s

W podtrzymaniu zostaje przez ok. 32-34 min.

Ogrzewam tylko dom, bez CWU.

Zmienilem ustawienia serwisowe dotyczace wentylatora nadmuchu (mam wpa 117K, ustawione bylo wpa 120).

Edytowane przez czopuch

• 3 weeks później...

DDUNI 15kw. U mnie mocno nagrzewa się rura podawcza, zwłaszcza w przypadku wygaszania kotła, pojawia się czasem alarm temp. podajnika.

Na infolinii defro radzą zasilikonować połączenie rury z kotłem.

Moje obecne ustawienia:

Praca / przerwa 18s / 65s

Praca podtrzymania / przerwa podtrzymania 10s / 7min

Obecne spalanie około worka 25kg / dobę. Boję się go żyłować z uwagi na przegrzewanie podajnika -> czekam na instalatora z silikonem...

Jeśli ktoś jest zainteresowany, mogę podesłać na maila schemat silikonowania, który dostałem od defro (mój email [email protected]).

Witam ponownie. mam duo uni palę miałem ustawienia mam takie jak kolega Czopuch napisał wcześniej, tylko siłe nadmuchu mam 60%, pali sie ok temp tez uzyskuje tylko co jakiś czas zaczyna ostro piszczeć i na wyświetlaczu pojawia sie "temperatura nierośnie", ale w palenisku jest duży żar. Wie ktoś o co chodzi? miał może ktoś taki problem ze swoim piecem? czekam na jakieś odpowiedzi .Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 3 weeks później...

czesc i jak spalają wam wasze piece :)nasz defro duo 15

U nas jak widac temperatura na zewnątrz noc -18,teraz -13....grzejemy 130m2+bojler 160l.i spalam 25 kg na dobe groszku 26kj...jak groszek 28kj to 20 kg na dobe...

W takie mrozy to spalanie wydaje mi się ok...ale ten piec spala nam nawet tyle samo jak temperatura w okolicach -1 ,+5 ..!!!!!.A jak u was to wygląda?Chodź by nie wiem jak był przestawiony ekogroszku spali tyle samo nie zaleznie od temperatury na zewnątrz:( Jak cieplej tzn w nocy na minusie max -4 to palimy drzewem na ruszcie wodnym wtedy spalamy 1 kubik max 1,5 kubika drewna ....

w domu temperatura w dzień 23-24stopnie w nocy spada do 22 stopni..

Jak to u was wyglada?Piec puki co nas nigdy nie zawiódł..no ale to spalanie w cieplejsze dni mogło by byc mniejsze jak u was to wygląda?

A wlasnie jakie macie ustawienia na lato?

Edytowane przez mychol12

• 2 weeks później...
Kocioł defro duo, temperatura na zewnątrz ok. 3 st.

czas podawania - 9 s

przerwa podawania - 76 s

sila nadmuchu - 25%

czas uzyskania temperatury zadanej ok. 8 min.

przerwa w podtrzymaniu - 19 min

czas pracy podajnika w podtrzymaniu 18 s

nadmuch w podtrzymaniu:

przerwa - 15 min

czas 25 - s

W podtrzymaniu zostaje przez ok. 32-34 min.

Ogrzewam tylko dom, bez CWU.

Zmienilem ustawienia serwisowe dotyczace wentylatora nadmuchu (mam wpa 117K, ustawione bylo wpa 120).

mam piec efro duo uni 25kw

jakos nie wierze ze przy ustawieniu 9 sek podani 76 sek przerwy piec nagrzea ci sie w 8minut

i jest w podtrzymaniu ponad 30minut

jezeli masz piec w podtrzymaniu 30 minut to tych 30 minutach gdy piec startuje na retorcie wegiel jest juz prawie wypalony

tak wiec jak moze ci sie w 8 minut nagrzac piec jak masz podawanie tylko 9 sek na 76

• 2 weeks później...

Witam

Mam piec Defro Akm Uni 15 kW. Palę od 3 tygodni. Zacząłem w te silne mrozy. Powierzchnia ogrzewania 150 m.W mrozy piec palił mi nawet 100 kg pelletu. W tej chwili po korekcjach ustawień ok 50 kg/dobę. W dalszym ciągu bawię się nastawami. Dodam ,że dom jeszcze nie zamieszkały i nieocieplony

• 2 weeks później...