Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Defro Duo ustawienia.

Riva4

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 128
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Mam dom o podobnych wymiarach co ty w nowej technologii i jak czytam wpisy że komuś pali piec 25 kg na dobę to mi mi się chce ŚMIAĆ bo niby jak oni to zmierzyli to nie jest samochód żeby go zlitrarzowac co sypiasypiapia czy inne ciulstwociulstwoą ile im tam weszło a jak w rogu zbiornika bedzie mniej zasypane to co w tedy.

Jak ktoś pisze jakie materiały izolacyjne zastosowali i za ile i zaraz pisa ze mu spali 25 kg węgla to się sami kłamią.

Jestem po politechnice i wiem ze im większa grubość ocieplenia tym współczynnik przenikalności spada

piec ma chulac i koniec a frajerstwo niech pisze ze mu pali nawet 2 kg wegla na dobę

pozdrawiam cie i odpisz na moje spostrzeżenia

Witam

Mam dom o podobnych wymiarach co ty w nowej technologii i jak czytam wpisy że komuś pali piec 25 kg na dobę to mi mi się chce ŚMIAĆ bo niby jak oni to zmierzyli to nie jest samochód żeby go zlitrarzowac co sypiasypiapia czy inne ciulstwociulstwoą ile im tam weszło a jak w rogu zbiornika bedzie mniej zasypane to co w tedy.

Jak ktoś pisze jakie materiały izolacyjne zastosowali i za ile i zaraz pisa ze mu spali 25 kg węgla to się sami kłamią.

Jestem po politechnice i wiem ze im większa grubość ocieplenia tym współczynnik przenikalności spada

piec ma chulac i koniec a frajerstwo niech pisze ze mu pali nawet 2 kg wegla na dobę

pozdrawiam cie i odpisz na moje spostrzeżenia

Po politechnice a taki prosty.

Wszystkiego dobrego z Nowym Rokiem .

witam. dziękuje za odpowiedzi. sorki ze tak późno ale chorowałem. teraz zmienione mam na 5/45 pracy i wg tabeli z instrukcji jest to około 11kW. wiatr na 20%. podtrzymanie 10sekun minimum mniej nie mogę ustawić i 25min przerwy. wentylator 40sek co 8 minut. zmieniłem na te około godziny temu bo gdy miałem prace 10/100sek a cala reszta to samo to palenisko się zapadało ale koksu mniej.

odnośnie mądrali z politechniki: ja miałem zasypane w zasobniki do zagięcia. dosypywałem codziennie dwa wiadra które po zważeniu miały około 18kg. po tygodniu dosypywania po 2 wiadra i rozłożeniu równomiernie węgla w zasobniku było go ponad zagięcie wiec palił troszkę mniej niż dosypywałem tak można np zmierzyć. w zalaczniku zdjecie z popielnika przed zmianami

DSC_0470.jpg

patrząc na to co w popielniku to dużo za krótka przerwa podawania

wydłużać albo podnosić nadmuch- tylko obawiam się że w drugim przypadku zacznie te spieki sklejać i budować piękne konstrukcje

co do PID-a to zalezy co chcesz wiedzieć?

dobrze napisany algorytm będzie lepiej prowadził proces spalania niż niewprawny palacz w trybie ręcznym. wprawny palacz możliwe że zejdzie ze spalaniem poniżej poziomu automatu ale to zależy od zestawu na którym mu przyjdzie pracować

dla osoby która nie chce siedzieć w kotłowni i której nie przeszkadza powiedzmy 5% wyższe spalanie niż w dwustanie właczenie PID-a i opuszczenie kotłowni to najlepsze wyjscie. zwłaszcza jeśli w popielniku popiół przyzwoity.

kreski na wyświetlaczu czy stronie internetowej obrazujące przebieg temperatur zależą od instalacji i u jednego będa proste a u innego poszarpane i nie zależy to od prowadzenia procesu spalania a od sterowania instalacja. trzeba wybrać- prosta kreska albo ciepło w tyłek. z procesem spalania sterownik sobie poradzi niezależnie od kształtu tych kresek

cholera widze ze liche zdjecia zrobie nowe czy moga byc te ? tem na piecu byla 66 teraz jeszcze

palenisko jest juz nizej mimo ze w poludnie recznie podalem slimakiem groszek aby utworzyc kopczyk

poielnik rano czyszczony wiec za duzo w nim nie ma

Edytowane przez zaor23
uzupelnienie

w sterowniku są 2 współczynniki do korygowania

przy koksowaniu obniżać współczynnik mocy kotła nawet do -30%. patrząc na wykres temperatury to strasznie przeciąga i podejrzewam że potem w podtrzymaniu się całość zapada i stąd takie cuda- raz niedopał a potem krater

ustabilizować moc na niższym poziomie to nie będzie takich kwiatków

jeśli zaś w dwustanie ustawiasz to wydłużaj przerwę podawania - ten opał musi poleżeć na palniku aby się dopalić

długa przerwa i niski nadmuch albo wymieszać z innym opałem mniej koksującym

dwustanowo powiedzmy:

mam teraz praca: 5/45

nadmuch 20%

podtrzymanie 10sek/30min

wentylator w podtrzymaniu: 40sek/15min

wegiel mam najlepszy z wszystkich punktow w okolicy. dowiadywalem sie od znajomych i ten wlasnie chwala.

czyli co teraz robic? jak wydluze przerwe podawania w pracy to jeszcze mniej wegla bedzie na palenisku chyba ze zle to rozumieim wszystko hehe

ale to nie przeszkadza że będzie mniej węgla- dopóki kopiec się nie zapada to nie stanowi problemu a patrząc na 2 pierwsze zdjęcia żar jest powyżej linii palnika. daj czas węglowi na dopalenie się. wydłuż na 48 a jak nadal będzie niedopalał to na 50 sek

najlepszy to jest pojęcie względne i płynne w przypadku węgla

dlatego nalezy najpierw kupić 1-2 worki i spalić a potem brać dużą partię

w tym roku wszystkie węgle są problematyczne, nawet Wesoła którą wszyscy pod niebiosa w zeszłym roku wynosili w tym roku się spieka i są z nią problemy.

w podtrzymaniu zrób wentylator równo z podawaniem opału czyli co 30 minut i na około 10-15 sekund nie ma potrzeby więcej

a wiec tak. wczoraj zrobilem w nocy tak ze wydluzylem przerwe podawania z 45 na 48 i zdjalem wentylator z 20 na 18. moim zdaniem roznicy nie ma hehe i podtrzymanie zrobilem jak kazales 10/30 i wentylator w podtrzymaniu tez tak samo.

tak wygladaja efekty w piecu:

dodam ze z tepmeraturami i dlugim podtrzymanie bez zmian praktycznie 40 minut i temp w podtrzymaniu dobija do 71st. ostatnie zdjecie to popiol sprzed zmian

DSC_0484.jpg

DSC_0485.jpg

DSC_0487.jpg

DSC_0488.jpg

DSC_0490.jpg

nie znam sie hehe ale moim zdaniem brzegi zaru sa za nisko. zdjalem teraz wentylator na 16%. jakies pomysly timonie ? a i mam jeszcze pytanie co do PIDa. jak widziales wczesniej instalacje mam na manualnym mieszaczu do podlogowki i manualnym do CO. poza tym nie mam regulatora w pokoju i pogodowki podlaczonej. tak mi zrobili panowie fachowcy a mowilem ze ma byc zajebiscie i co trzeba niech kupia i zaloza. pytanie czy jest sens PIDa wlaczac bez tych akcesorii? w PIDzie widzailem ze moge ustawic sobie piec na 12 15 18 20 25 28KW i jak wybieram np 15 to moc kotla automatycznie sie zmniejsza na 0 a przy 12 na -30%. tak tylko informacyjnie:-)

za duża moc i stąd długie okresy podtrzymania i zapewne w tym czasie sie palenisko zapada. masz ogromny zapas mocy i możesz śmiało schodzić z mocą nadmuchu

sprawdziłbym jeszcze w ustawieniach serwisowych czy prawidłowo wybrany model wentylatora i jak ustawiony zakres namduchu

niezależnie od tego wydłużaj przerwę i schodź z nadmuchem. jak zacznie mu brakować siły na niskich obrotach to przesłonę zamknij i podnieś moc nadmuchu w sterowniku.

napisz na priva gdzie mieszkasz- moze łatwiej będzie podjechac niż kombinować nic nie widząc co się tam u Ciebie dzieje

timon teaz mam juz dziwny temat nie ogarniam

pisze tu bo na priv nie moglem dolaczyc zdjec

od wczorja mam nastawy

praca

podawanie 5sek

przerwa 70sek

sila nadmuchu 16

podtrzymanie

podawanie 10sek

przerwa 15min

wentlator dmucha 40sek co 15min

i jesli chodzi o temperature jest spoko piec trzyma ja fajnie jak w PID. nie ma odchylow i takiej duzej sinusoidy na wykresie.

pracuje okolo srednio 10 minut i podrzymuje od 15 do 35 minut

ale!!!

koksowanie masakra i palenisko sie zapada. sam czubek kopca jest wyzej ale boki sie zapadaja i widac juz prawie kanaly powietrzne

sami zobaczcie

DSC_0495.jpg

DSC_0496.jpg

DSC_0497.jpg

DSC_0499.jpg