zaor23 06.01.2015 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 a tu ze zblizenia koksy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 06.01.2015 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 a to zapadanie jest w pracy czy w podtrzymaniu? to jest istotne bo wtedy wiadomo co ustawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raffi2311 31.10.2015 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Witam posiadam pied Defro duo uni 25kwAktualnie mam ustawione Temp zadana 49Temp podlogi 40Czas podawania 13 sPrzerwa podawania 80 sSila nadmuchu 29Histereza kotla 2 Histereza CWU 6Praca podtrzymania 6Przerwa podtrzymania 18 minWentylator czas pracy 27przerwy 8temp w domu 24 stopniePrzeslona wentylatora na ok 2cmaktualne zuzycie to 35kg/24hzawor 4drozny ustawiony na 9U mnie ta rura co jest podajnik paliwa jest ciepla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nakanoshinbashi 03.01.2016 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Witam, posiadam piec Defro duo uni 25 kw i mam bardzo dużo niedopalonego eko groszku w popielniku.Aktualne ustawieniaCzas podawania 8sPrzerwa podawania 80sSiła nadmuchu 30 biegHistereza CO 3 Histereza CWU 3Praca podtrzymania 15sPrzerwa podtrzymania 15 minutCzas pracy wentylatora 20sCzas przerwy wentylatora 15 minutPrzesłona wentylatora otwarta na maksa.Temperatura zadana to 52 stopnie.Powierzchnia grzewcza to jakieś 200m2W popielniku jest bardzo dużo niewypalonych węgielków również dosyć szybko spada temperatura do 49 stopni i później kocioł długo naciąga z powrotem do 52 stopni. Możecie pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacula6 03.01.2016 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 a tu ze zblizenia koksy czy udało się Tobie uporać z tymi koksami ? bo u mnie dokładnie to samo a nawet większe są . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaor23 04.01.2016 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 otoz wgralem najnowszy soft i jest lepiej. natomiast zlepia mi sie teraz popiol jakby. nie ma koksu tylko brazowo biale szyszki ale to raczej wegla bo mi ise laskawie zwierzyli na skladzie ze ruski. wiec wypale ostatnie 4 worki i wracam do drogiego ale dobrego od innego dostawcy. nie ma co oszczedznisci w weglu szukac. a nie wiem jaki u ciebie problem jest. maestria w tej materii to jest timon120777 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nakanoshinbashi 04.01.2016 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Ktoś pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 05.01.2016 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 zaorjak spieka popiół obniż nadmuch jesli nie ma problemu z zadanąjak ma ciężko skróć przerwę podawaniajak lecisz w automacie to zabawa współczynnikami oczywiście Nakano......jak niedopala ale osiąga zadaną wydłuż przerwę podawaniamożesz też podnieść nadmuch jeśli jak piszesz długo dochodzi do zadanej. pozostaje pytanie co dla Ciebie oznacza długo bo dla mnie to 8 godzin np przy okazji zerknij kiedy niedopał powstaje- podejrzewam patrząc na parametry że jest to raczej wina zbyt częstego i w zbyt dużej ilości podawania w podtrzymaniu i przewęglania palnika ale mogę się mylić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacula6 06.01.2016 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 możesz mi napisać twoje ustawienia pieca ? ja mam defro eko due 35 kw i ogromne problemy z piecem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hooper 06.01.2016 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Witam. Posiadam pięć defro duo 19 kW i mam problemy z jego ustawieniem. Nagrzanie pieca do 48 stopni graniczy z cudem. Proszę o polecenie mi optymalnych ustawień do takiego pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 06.01.2016 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 nie ma takich ustawieńkażdy z was ma inny opał inny dom i inną instalację oraz potrzeby w zakresie komfortu cieplnego i grzania CWUco u jednego będzie dobre u innego się nie sprawdzimożna jedynie korygowac to co macie celem ustawienia w miarę poprawnego procesu spalania oceniając wzrokowo a to dość ułomna metodajak podacie nastawy i wrzucicie fotki tego co jest na palniku i w popielniku to można sugerować kierunek zmianinaczej to jak pytanie o cyfry w totka na losowanie za 30 lat- jest równie pozbawione sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romcost 09.01.2016 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Witam serdecznie, ja mam z kolei trochę inny problem ...Od ok. 4 miesięcy użytkuję kocioł Defro Komfork Eko o mocy 20kW ze sterownikiem K1v2 i oprogramowaniem 2.2.8 do ogrzanie nieocieplonego domu z lat 70-siątych o powierzchni ok.135m2. Używam workowanego węgla Pieklorz z Piekar (>29GJ) zakupionego w składzie wegiel24.pl. W ostatnim okresie podczas mrozów (-17 w nocy, w dzień-10) zwiększyłem zgodnie z tabelą moc kotła do jego wartości znamionowej (15s podawanie co 60s, nadmuch 15, temperatura kotła 72oC) i zaczęło powstawać dużo sadzy w kotle (sucha, łatwa do usunięcia po jednym dniu grzania ok. 5mm sadzy na wymienniku w górnych drzwiczkach przy zużyciu ok. 75kg węgla na 24h) oraz kocioł (bardzo) mocno zaczął kopcić w chwili, kiedy kończy pracę i wyłącza się wentylator (lub przy otwarciu drzwiczek w podtrzymaniu). Przez otwarte drzwiczki bucha czarny dym i sadze, nawet czujnik tlenku węgla w kotłowni wykrywa w tedy jego stężenie (czego nie było wcześniej) na poziomie ~31ppm. Komin (murowany wysoki ok. 10-11m) był czyszczony przez kominiarza ok. miesiąc temu.Co może być przyczyną takiej sytuacji, czy przyczyną może być w pełni domknięta klapka na popielniku doprowadzająca powietrze w drzwiczkach popielnika (zawsze miałem ją całkowicie zamkniętą), czy może przymknięty czopuch komina (ustawiony na godzinę 2) ? Czopuch przymknąłem, bo przy ostatnich mrozach komin w domu był dość mocno ciepły (sterownik bez PIDa) i wyszedłem z założenia, że ciepło kominem mi ucieka (przy mniejszych mrozach czopuch miałem w pełni otwarty, ustawiony na godzinę 12, sadzy w kotle wtedy było chyba mniej ale nie było w ogóle czarnego dymu po wyłączeniu wentylatora, ale kocioł pracował wtedy na mocach 10-17kW)... @ NakanoshinbashiWydaje mi się, że masz zbyt krótką przerwę w podtrzymaniu i zbyt długi czas podawania w podtrzymaniu, zmień czas podawania do ok. 5s. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nakanoshinbashi 09.01.2016 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Dzięki, spróbuję tak ustawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 10.01.2016 01:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 romcost klapka na popielniku powinna być zamknięta na głucho. to gadżet pozwalający palić na ruszcie awaryjnym a w czasie pracy automatycznej potrafi wręcz zrobić więcej złego doprowadzając zimne powietrze poza obszar spalania paliwa. otwórz czopuch, normalną sytuacją jest wzrost poziomu temp spalin wraz ze wzrostem mocy. więcej paliwa na palniku+ mocniejszy nadmuch= wyższa temperatura złoża a co za tym idzie również spalin. nie możesz jednak ograniczać im drogi ucieczki z kotła. to nie jest metoda na zatrzymanie ciepła. żeby było ciekawiej wymiana zachodzi tym sprawniej im szybciej krążą media(w tym przypadku spaliny). dzieje się tak ponieważ przy szybszym ruchu spalin maleje warstwa laminarna czyli rośnie sprawność wymiany spowalniając ruch spalin poprzez zaknięcie czopucha nie tylko zwiększa się grubośc tej warstwy(i spada sprawność wymiany ciepła ) ale rośnie ryzyko przy niekorzystnym zbiegu złych czynników wydostawania się dymu nie poprzez komin ale innymi nieszczelnościami do pomieszczenia kotłowni. co się z tym wiąże nie trzeba pisać. dodatkowo powodem nadmiernej ilosci sadzy może być niewspółmierne do zwiększonej ilości opału w czasie zwiększenie mocy nadmuchu. tym samym spadł poziom tlenu i spalanie jest niewłaściwe.jesli zatem kocioł osiąga zadaną sugeruję delikatnie wydłużyć przerwę podawania aby poprawić ten niekorzystny stan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucyna0101 05.02.2016 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Witam,Czy ktoś może mi poradzić jak ustawić piec na palenie peletem w defro uni duo 25 kW ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwek9 21.02.2016 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 otoz wgralem najnowszy soft i jest lepiej. natomiast zlepia mi sie teraz popiol jakby. nie ma koksu tylko brazowo biale szyszki ale to raczej wegla bo mi ise laskawie zwierzyli na skladzie ze ruski. wiec wypale ostatnie 4 worki i wracam do drogiego ale dobrego od innego dostawcy. nie ma co oszczedznisci w weglu szukac. a nie wiem jaki u ciebie problem jest. maestria w tej materii to jest timon120777 Wgranie nowego softu tak ci pomogło jak placebo dla chorego jak się ma węgiel wysoko kaloryczny w tych piecach z tym palnikiem zawsze tak jest było i będzie - rada krzesełko pogrzebacz i co kilka minut przegrzebać . żadne ustawienia - kombinacje - regulacje nic nie dadzą jedyne tak ustawić by nigdy nie przeszedł w podtrzymanie jest to jakieś wyjście . poza tym sterownik K1v-2 jak tylko kocioł złapie błąd nie dość że zgaśnie to wychłodzi ciepłą wodę , sterownik nie wraca do pracy po ustąpieniu usterki samoczynnie , otwieranie czopucha nic nie da poza tym że wygrzejesz komin i stracisz energię generalnie kocioł nieudany masakra lepiej dać mniej kasy kupić mniej estetyczny a lepszy np Welder Defro porażka a programiści z kosmosu piszą a nie a doświadczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antom 31.03.2016 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 WitamPosiadam piec defro duo uni 15kw drug sezon. pierwszy to był dramat,szło kupe groszku,duzo sie niespalało,w końcu udało się go pięknie wyregulować. zima poszła ok,ale teraz jak jest juz cieplej na dworze i jest dłuższy czas czuwania to jest strasznie wyskoa temp. na podajniku 50-55 stopnie,czy to jest normalne? Chcę przestawiac piec na tryb letni w ciagu dnia,ale boje sie ze jak bedzie dluzej czuwal to juz w ogole podajnik bedzie sie grzał. A czy jest w ogóle jakas zasada w ustawieniach trybu letniego?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian228 04.10.2016 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Witam, czy może ktos podac ustawienia pieca defro duo 15 kw jakie ma tak aby węgiel sie idealnie spalał , obecnie robia się duże spieki nawe t takie bryły sięgające do czopucha. Przeczytałem cały post ale tak naprawde nie ma odpowiedzi czy sobie poradziliście z ustawieniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 04.10.2016 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 nie ma takich ustawień. kazdy ma inny opał i wymaga ustawień indywidualnychjak spieka węgiel wydłużaj przerwę podawaniajak spieka popiół obniżaj nadmuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian228 05.10.2016 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 nie ma takich ustawień. kazdy ma inny opał i wymaga ustawień indywidualnych jak spieka węgiel wydłużaj przerwę podawania jak spieka popiół obniżaj nadmuch MAM PROBLEM : Witam, Proszę o poradę w ustawieniach pieca Defro Duo 15 KW Sterownik ST-44 , ekogroszek spala się na popiół bez żadnych spieków przy ogrzewaniu w trybie letnim, niestety pali się zbyt głęboko ślimaka, temperatura podajnika 45 stopni. Dodatkowo ustawiona jest temperatura 60 stopni na piecu i 55 stopni na CWU, ale ta temperatura w podtrzymaniu jest dużo niższa 50 do 55 stopni CO i 45-50 stopni CWU. Proszę o poradę jak zmienić ustawienia aby spalało się wyżej a nie głęboko, i jak zwiększyć moc aby temperatura wzrosła na piecu. Oraz jaka temperatura podajnika powinna być aby nie uszkodzić ślimaka. Ekogroszek jest o wysokiej kaloryczności 28.5 z Wesołej Moje Ustawienia: Czas podawania :18 sekund Przerwa w podawaniu 70 sekund Siła nadmuchu 20 % Praca podtrzymania 20 sekund Przerwa podtrzymania 25 minut Wentylator w podtrzymaniu: Czas pracy 12 sekund Przerwa w pracy 15 minut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts