Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Urzędowski, Sokółka, Ferno - prośba o opinie użytkowników

ronin

Recommended Posts

Wiem, wiem, że bylo już kilka tematów związanych z wyżej wymienionymi oknami. Zapoznałem się z dwoma wątkami odnośnie Ferno, ale tak naprawdę dotyczyły one niesolidności dostaw (w sumie też bardzo ważnego elementu), a tylko w małej częsci jakości samych okien. Rownież dzieki wyszukiwarce zapoznałem się z różnymi opiniami odnośnie okien Urzedowskiego i Sokółki. Choć tych ostatnich jakoś nie zauwazylem za wiele. Przyznam szczerze, ze nie bardzo mogę przebrnąc przez cały watek dotyczący okien (15 podstron to roszke za duzo ;-) ). Dlatego proszę tu Szanownych Użytkowników ww. okien, tudzież osób związanych w jakikolwiek sposób z ich montażem o opinie dotyczace ich jakości, trwałości, ceny, estetyki, firm wykonawczych, reklamacji, promocji, problemów z oknami nietypowymi itp. Bardzo mile widziane byłyby porownania i własne przemyślenia - być moze już ktoś z Was stal przed podobnym problemem zakupu tych okien. Dla mnie pytaniem zasadniczym jest ktore z ww. okien wybrać. Chyba ..., ze zaproponujecie coś jeszcze innego.

Również myślę o zakupie drzwi wewnętrznych ww. firm, lub drzwi Porty. Również tu bardzo mile widziane wszelkie opinie porwnawcze.

Pozdrawiam.

Gość ryszol
Kupiłem w 2000 roku 27 okien firmy Ferno i po tym czasie stwierdzam, że okna są poprawnie wykonane. Mają jednak pewną nieprzyjemną cechę. Wg mnie mają zbyt słabą izolację akustyczną. Trochę do życzenia pozostawia też wykończenie uszczelnień silikonowych (estetyka). Ponieważ przed zakupem zrobiłem "przetarg" pomiędzy ośmioma producentami wybranymi spośród dwukrotnie większej ilości mogę stwierdzić ,że jakość okien jest dobra a cena była atrakcyjna. Niestety jakość dostawy była niezadowalająca (opóźnienie i braki w okuciach i ich osłonach). Ferno dostarczyło jednak wszystkie brakujące akcesoria. Nieprzyjemną cechą tego producenta była też zasada wymuszania korzystania z firm montażowych z nim związanych za cenę dłuższej gwarancji i drogich a niekoniecznie dobrych monterów.

Sokółka i Urzędowski a FERNO to zupełnie inna liga. Porównaj po prostu produkty. W FERNO szczególnie S-klasa to prawie mercedes za rozsądną cenę. Wymuszają montaż i każą płacić gotówką przy odbiorze bo gwarantują serwis. Podobno już dotrzymują terminów