Marek i Ewa 04.12.2009 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Z tego czy innego powodu (uległem namowom autoryzowanego serwisu.... ) mam za duży piec Vitodens 200W WB2A 8.8 - 26 kw współpracujący z zasobnikiem Vitocell 100 - 300l. Dom 160m po podłodze ,ytong40, reku bez gwc, strop ocieplony 40cm ursa podłoga parter 12cm styro + 2,5 polistyren, 90m2 podłogówka reszta grzejniki. obniżyłem moc max - nic nie dało piec na dobę pracuje ok 9 godz wykonując do 300 startów ....Serwis poinformował mnie że mogą ograniczyć moc max ... (wcześniej zapomnieli dodawać "max") - obecnie zjechali z ustawienia 85 na 30 .... i dalej to samoCzy jest jakiś sposób aby piec "zmusić" aby odpoczywał np. 7 godz później startował np na 2 godz i tak w kółko (dla co)A może ktoś się szykuje do napisania postu typiu - mam za mały piec. Może pomieniamy .... piec kupiłem w lutym - odpalenie 2 listopada 2009 - do tej pory palnik przepracował 220 godz .... robiąc ponad 2600 startów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikimka 04.12.2009 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Hej. To nie piec za duży, tylko na dworze za ciepło. Poczekaj na mrozy.A 26kW to wcale nie za dużo dla zasobnika 300l.M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 04.12.2009 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Nie przejmuj się , za starty przecież nie płacisz tylko za grzanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 04.12.2009 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 o ile się orientuję kociołek nie ma niestety mozliwości obnizenia mocy minimalnej. poszukaj Rapczyna może On cos poradzi ale kociołek faktycznie zda sie być przewymiarowany i nie ma miejsca na modulację w dół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 04.12.2009 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Hej. To nie piec za duży, tylko na dworze za ciepło. Poczekaj na mrozy...M Zgodziłbym się z tym, pogody typowe dla okresu przejściowego, a nie dla srogiej zimy Czy jest jakiś sposób aby piec "zmusić" aby odpoczywał np. 7 godz później startował np na 2 godz i tak w kółko (dla co) Ale jakiś sterownik chyba jest? Taak pytam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek i Ewa 04.12.2009 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 do mariankossy - ok tylko że w czasie startu piec idzie pełną mocą a później dopiero moduluje w dół - czyli prawie cały czas idzie na pełną moc a na dworze ciepło co się przekłada na zużycie gazu - czyli - im więcej startów tym wyższy rachunek - czyli płacę za startydo mikonka - konstrukcja vitocella jest taka że grzeje tylko 150 jak nie ma solarów - brak jest dużego poboru wody od 8 do 18 - więc ograniczyłem o połowę moc grzewczą na cwu i obniżyłem temp cwu do 40 st - nie ma problemu z ciepłą wodą mikikonka - zauważ że u nas na pomorzu temp. poniżej -5 zdarza się rzadko obecnie - a przez prawie pól roku wacha się w granicach -4 do 10 czyli jak teraz - i serwis powinien to przewidzieć - jak będę zużywał 300m3 w tych okresach to po cholerę dawałem wełnę i reku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek i Ewa 04.12.2009 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Czy jest jakiś sposób aby piec "zmusić" aby odpoczywał np. 7 godz później startował np na 2 godz i tak w kółko (dla co) Ale jakiś sterownik chyba jest? Taak pytam... W tym sęk że jest - pogodówka cośtam 200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 04.12.2009 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Zamień się z @kaba i po kłopocie http://forum.muratordom.pl/buderus-klopot-z-piecem-i-firma,t175532.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek i Ewa 04.12.2009 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 To już wolę moje problemy .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 04.12.2009 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Jaki masz sterownik Vitotronic 100 czy 200? A sorki doczytałem - masz po prostu Vitotronic 200 (nie najlepsze rozwiązanie dla grzejników) - kocioł będzie dążył do temperatury ustalonej przez pogodę i dlatego też taktuje. Moc możesz ustawić tylko max (nie dotyczy CWU). Spróbuj zredukować krzywą. Możesz zastosować też Vitotrol 300 i ustawić "rekację na pomieszczenie" na 64 (o ile się da w nowym typie sterownika) "0" oznacza brak reakcji, a masz zakres 0-64.. Że nie wspomnę o programie czasowym - zajrzyj dokładnie do instrukcji (klawisze na dole po lewej - symbol zegarka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek i Ewa 04.12.2009 14:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Dzięki za przypomnienie nazwy Vitotronic 200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 04.12.2009 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Spróbuj ustawienia : krzywa 1,0 (adres d3:10) i przesunięcie 00 (adres d4:00). Swoją drogą wrzuć hasło w wyszukiwarce FM "Vitotronic200" i poczytaj co piszą użytkownicy tej zabawki. PS: !!! uważaj z przestawianiem kodów, bo możesz sobie narobić kłopotów - naciśniecie "ok" w kodowaniu spowoduje chęć zmiany danego kodu!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 04.12.2009 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 chyba jednak nie tędy droga o ile dobrze pamiętam schemat krzywej, to jej obniżenie bezpośrednio przekłada się na temperaturę grzania wody przez kocioł w funkcji temperatury zewnętrznej. Zatem obniżenie krzywej skutkuje obnizeniem temperatury kotła, co przy jego duzej mocy minimalnej czyli ograniczonym zakresie modulacji w dół spowoduje jeszcze częstsze starty. Mylę sie czy się nie mylę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek i Ewa 04.12.2009 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 1. czy w czasie startu palnika kocioł startuje do max znamionowej czy max ustawionej w kodowaniu?2 krzywa dla grzejników obecnie to 0,9 dla podłogówki 0,73 temperatury ustawione odpowiednio 18/16 i 18/16niestety jeszcze nie mam czujników w pomieszczeniupodłogówka na mieszczu trójdrogowym z siłownikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek i Ewa 04.12.2009 15:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 jak krzywa była ustawiona podłogówka 0,5 grzejnik 0.8 to taktował do 40razy /h pracy palnika ale temp była ok jak ustawiłem podł 1,2 grzejniki 1,4 to było ok 3takt / godzinę ale jak wrócilłem do domu to miałem 26 C (zewnętrzna 4c)wszystkie kodowania ustawione przez serwis spisałem do serwisówki i jakby co to mogę spokojnie przywrócić do stanu początkowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 04.12.2009 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Hej. Ustaw krzywą dla obiegu grzejnikowego na 08 i dla podłogówki 04. Tem. max dla 1- 55 dla 2- 45. Otwórz grzejniki na max i zmierz jakie masz temperatury w pomieszczeniu po dwóch dniach. Dopiero wtedy jakieś korekty. Ta automatyka ma wiele możliwości ale od czegoś trzeba zacząć. Moc kotła ma znaczenie drugorzędne. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek i Ewa 05.12.2009 03:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Oki dzięki dam znać co to dało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek i Ewa 05.12.2009 05:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Czy tmax 55c nie będzie za dużo dla moich grzejnikó? najgorsze że teść "ekologicznie" zutylizował kartki od grzejników i nie wiem jakiej są mocy. Wiem że są przewymiarowane ale nie wiem o ile - na fv mam po prostu wyk. instalacji a z instalatorem nie chce mi się już gadać ...Np gabinet dół 14,8m2 h=2.7m grzejnik stalowy o długości 1,8m - jaką może mieć moc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 05.12.2009 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Czy tmax 55c nie będzie za dużo dla moich grzejnikó? najgorsze że teść "ekologicznie" zutylizował kartki od grzejników i nie wiem jakiej są mocy. Wiem że są przewymiarowane ale nie wiem o ile - na fv mam po prostu wyk. instalacji a z instalatorem nie chce mi się już gadać ... Np gabinet dół 14,8m2 h=2.7m grzejnik stalowy o długości 1,8m - jaką może mieć moc? Co do grzejników - nie mów, że nie masz głowic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek i Ewa 05.12.2009 06:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Oczywiście że mam. Ale teraz podłogówka - mam rozdzielacz z przepływomierzami przystosowany do instalacji siłowników - macie jakieś propozycje odnośnie jakie siłowniki kupić (najlepiej proporcjonalny - w ostateczność ion/off)? i gdzie? Muszę rozwiązać problem obwodu w bezpośredniej bliskości kominka - chcę go automatycznie "zamykać" w chwili odpalenia kominka a otwierać jak kominek zacznie wygasać - coby podłogi niepotrzebnie nie grzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts