Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mam za duży piec :-(

Marek i Ewa

Recommended Posts

Z tego czy innego powodu (uległem namowom autoryzowanego serwisu.... ) mam za duży piec Vitodens 200W WB2A 8.8 - 26 kw współpracujący z zasobnikiem Vitocell 100 - 300l. Dom 160m po podłodze ,ytong40, reku bez gwc, strop ocieplony 40cm ursa podłoga parter 12cm styro + 2,5 polistyren, 90m2 podłogówka reszta grzejniki. obniżyłem moc max - nic nie dało piec na dobę pracuje ok 9 godz wykonując do 300 startów ....

Serwis poinformował mnie że mogą ograniczyć moc max ... (wcześniej zapomnieli dodawać "max") - obecnie zjechali z ustawienia 85 na 30 .... i dalej to samo

Czy jest jakiś sposób aby piec "zmusić" aby odpoczywał np. 7 godz później startował np na 2 godz i tak w kółko (dla co)

A może ktoś się szykuje do napisania postu typiu - mam za mały piec. Może pomieniamy .... piec kupiłem w lutym - odpalenie 2 listopada 2009 - do tej pory palnik przepracował 220 godz .... robiąc ponad 2600 startów

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej. To nie piec za duży, tylko na dworze za ciepło. Poczekaj na mrozy...M

Zgodziłbym się z tym, pogody typowe dla okresu przejściowego, a nie dla srogiej zimy :o

Czy jest jakiś sposób aby piec "zmusić" aby odpoczywał np. 7 godz później startował np na 2 godz i tak w kółko (dla co)

Ale jakiś sterownik chyba jest? Taak pytam...

do mariankossy - ok tylko że w czasie startu piec idzie pełną mocą a później dopiero moduluje w dół - czyli prawie cały czas idzie na pełną moc a na dworze ciepło co się przekłada na zużycie gazu - czyli - im więcej startów tym wyższy rachunek - czyli płacę za starty

do mikonka - konstrukcja vitocella jest taka że grzeje tylko 150 jak nie ma solarów - brak jest dużego poboru wody od 8 do 18 - więc ograniczyłem o połowę moc grzewczą na cwu i obniżyłem temp cwu do 40 st - nie ma problemu z ciepłą wodą

mikikonka - zauważ że u nas na pomorzu temp. poniżej -5 zdarza się rzadko obecnie - a przez prawie pól roku wacha się w granicach -4 do 10 czyli jak teraz - i serwis powinien to przewidzieć - jak będę zużywał 300m3 w tych okresach to po cholerę dawałem wełnę i reku?

Jaki masz sterownik Vitotronic 100 czy 200?

A sorki doczytałem - masz po prostu Vitotronic 200 (nie najlepsze rozwiązanie dla grzejników) - kocioł będzie dążył do temperatury ustalonej przez pogodę i dlatego też taktuje.

Moc możesz ustawić tylko max (nie dotyczy CWU).

Spróbuj zredukować krzywą.

Możesz zastosować też Vitotrol 300 i ustawić "rekację na pomieszczenie" na 64 (o ile się da w nowym typie sterownika) "0" oznacza brak reakcji, a masz zakres 0-64..

Że nie wspomnę o programie czasowym - zajrzyj dokładnie do instrukcji (klawisze na dole po lewej - symbol zegarka).

Spróbuj ustawienia : krzywa 1,0 (adres d3:10) i przesunięcie 00 (adres d4:00).

Swoją drogą wrzuć hasło w wyszukiwarce FM "Vitotronic200" i poczytaj co piszą użytkownicy tej zabawki.

PS: !!! uważaj z przestawianiem kodów, bo możesz sobie narobić kłopotów - naciśniecie "ok" w kodowaniu spowoduje chęć zmiany danego kodu!!!

chyba jednak nie tędy droga

o ile dobrze pamiętam schemat krzywej, to jej obniżenie bezpośrednio przekłada się na temperaturę grzania wody przez kocioł w funkcji temperatury zewnętrznej. Zatem obniżenie krzywej skutkuje obnizeniem temperatury kotła, co przy jego duzej mocy minimalnej czyli ograniczonym zakresie modulacji w dół spowoduje jeszcze częstsze starty.

Mylę sie czy się nie mylę ? :roll:

1. czy w czasie startu palnika kocioł startuje do max znamionowej czy max ustawionej w kodowaniu?

2 krzywa dla grzejników obecnie to 0,9 dla podłogówki 0,7

3 temperatury ustawione odpowiednio 18/16 i 18/16

niestety jeszcze nie mam czujników w pomieszczeniu

podłogówka na mieszczu trójdrogowym z siłownikiem

jak krzywa była ustawiona podłogówka 0,5 grzejnik 0.8 to taktował do 40razy /h pracy palnika ale temp była ok jak ustawiłem podł 1,2 grzejniki 1,4 to było ok 3takt / godzinę ale jak wrócilłem do domu to miałem 26 C (zewnętrzna 4c)

wszystkie kodowania ustawione przez serwis spisałem do serwisówki i jakby co to mogę spokojnie przywrócić do stanu początkowego

Hej. Ustaw krzywą dla obiegu grzejnikowego na 08 i dla podłogówki 04. Tem. max dla 1- 55 dla 2- 45. Otwórz grzejniki na max i zmierz jakie masz temperatury w pomieszczeniu po dwóch dniach. Dopiero wtedy jakieś korekty. Ta automatyka ma wiele możliwości ale od czegoś trzeba zacząć. Moc kotła ma znaczenie drugorzędne. pozdr adam

Czy tmax 55c nie będzie za dużo dla moich grzejnikó? najgorsze że teść "ekologicznie" zutylizował kartki od grzejników i nie wiem jakiej są mocy. Wiem że są przewymiarowane ale nie wiem o ile - na fv mam po prostu wyk. instalacji a z instalatorem nie chce mi się już gadać ...

Np gabinet dół 14,8m2 h=2.7m grzejnik stalowy o długości 1,8m - jaką może mieć moc?

Czy tmax 55c nie będzie za dużo dla moich grzejnikó? najgorsze że teść "ekologicznie" zutylizował kartki od grzejników i nie wiem jakiej są mocy. Wiem że są przewymiarowane ale nie wiem o ile - na fv mam po prostu wyk. instalacji a z instalatorem nie chce mi się już gadać ...

Np gabinet dół 14,8m2 h=2.7m grzejnik stalowy o długości 1,8m - jaką może mieć moc?

Co do grzejników - nie mów, że nie masz głowic?

Oczywiście że mam.

Ale teraz podłogówka - mam rozdzielacz z przepływomierzami przystosowany do instalacji siłowników - macie jakieś propozycje odnośnie jakie siłowniki kupić (najlepiej proporcjonalny - w ostateczność ion/off)? i gdzie?

Muszę rozwiązać problem obwodu w bezpośredniej bliskości kominka - chcę go automatycznie "zamykać" w chwili odpalenia kominka a otwierać jak kominek zacznie wygasać - coby podłogi niepotrzebnie nie grzać