Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mam za duży piec :-(

Marek i Ewa

Recommended Posts

......

Kocioł odpalony po raz pierwszy 1 października 2007 roku . Do dzisiaj przepracował ca 500 dni .

Ilość załączeń palnika : 8000 razy , /500 = 16 załączeń/doba

Czas pracy palnika : 3000 godzin , /500 = 6 godzin /doba

.........

Aktualnie / w tym roku - sezonie grzewczym / ilość załączeń kotła nie przekracza 10razy/doba .

Pablitoo jak to zrobiłeś!!!!!!

U mnie (Projekt atletta z archchetonu) Vitodens 200 WB2A 8.8 -26kW + vitotronic 200 + vitocell 100 300l (czujnik w połowie grzeje 150l bo jeszcze nie ma solarów)- palnik włącza się przeciętnie 200 razy/doba - serwisant wieśka nie widzi w tym nic dziwnego - te piece tak mają ale to nie przeszkadza - dziwne .....

Acha -przestawiłe krzywe na 04 i 08 - do teraz w ciągu trzech godzin 1hpracy palnika 40 załączeń, 2m3 gazu poszło w cholere

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No to teraz mam zagwozdkę

05-12-2009 godz. 18.00

O godz. 12 dla ciekawości ustawiłem na piecu temp docelową na obydwa obiegi na 14C i ciepłą wodę z 42 na 25 odczytałem stany liczników

Cyrkulacji nie mam, dzieci i żony nie było, nie korzystałem z ciepłej wody

O godz. 20 ponownie odczytałem wynik

ilość startów palnika 42, ok. 1 godzina pracy palnika (ok. bo nie ma przecinków) zużycie 1,8m3 temp wody w zasobniku 37C - czyli przez 8 godzin zużył prawie 2m3 gazu nie wiadomo po co

W tym czasie temp. zewnętrzna spadła z 7 do 4 st a w domu góra z 21 na 20, dół z 20 na 19. Reku wyłączyłem

Może chodzi o tę cholerną pompkę obiegową ...

Czy wiesiek ma jakiś rejestr gdzie notuje precyzyjnie starty (godz-min) i czasy pracy palnika i czy można się do tego dobrać

Godz. 20.00 Przestawiam piec - ustawiam temp docelową ma 24C na oba obiegi i podgrzewacz na 42C - piec od razu rusza - zobaczymy co będzie

Godz. 22.00 odczyt

zużycie gazu (od 20 do 22 ) 2,02 m3 czas pracy palnika 1 - ale podejrzewam że 2 tylko licznik nie przeskoczył h uwaga - ILOŚĆ Startów ! (jeden) temp w domu dół 21 góra 23

wnioski

A. piec nie grzejąc nic ale będąc włączony zużywa 2m3 gazu i ileś prądu wykonując 42 starty

B. piec pracując cały czas przez 2 godziny podnosi temp w podgrzewaczu o 5 st. a w domu o ok. 2C zużywając również 2m3 gazy (moc pieca jest zredukowana dlatego takie zużycie)

C. piec będąc odłączony od sieci nie zużywa ani gazu ani prądu wykonując pracę z punktu A (za wyjątkiem startów palnika) - zużycie 0 m3

Albo serwis nie umie ustawić piec - albo Viesiek ma umowę z gazpromem - albo ktoś nie zauważył zmian klimatycznych i nie pomyślał że piece powinno się optymalizować na okresy przejściowe a nie skrajne przypadki ....

Jutro jadę do OBI po najnowszej generacji sterownik i wyposażę moją superoszczędną instalację za kilkadziesiąt tysięcy w programator czasowy za 20zł ......

Witam,

Mam też vitodensa -222 i sterownik comfortrol, miałem podobny problem. Wynikał on z tego, że w menu miałem ustawiony priorytet do grzania podłogówki. Przy dzisiejszych temperaturach i nastawie krzywej typowo dla podłogówki (0,6-0,8 ). Kociołek startował kilka- kilkanaście razy na dobę - po prostu temp. wody dla podłogówki wynosiła ok 30-40 stC i kociołek szybko dochodził do zadanej. Długo trwało zanim doszedłem o co w tym chodziło. Wystarczy zmienić priorytet- prefer podgrzewacza dla pomp CO na tak, mieszacza na nie i powinno pomóc. Dla grzejników krzywa jest przeważnie wyższa (1,0-1,4), więc temp wody jest również wyższa.

a poco sie tak męczyć???wywal pogodówkę o wykombinuj na próbe (pożycz dogadaj sie ze sklepem lub instalatorem ) termostat pokojowy np taki http://www.allegro.pl/item842375388_termostat_pokojowy_regulator_temperatury_600_i.html zamontuj to zamiast pogodówki - i powinno załanczać ci temperatuę

a poco sie tak męczyć???wywal pogodówkę o wykombinuj na próbe (pożycz dogadaj sie ze sklepem lub instalatorem ) termostat pokojowy np taki http://www.allegro.pl/item842375388_termostat_pokojowy_regulator_temperatury_600_i.html zamontuj to zamiast pogodówki - i powinno załanczać ci temperatuę

Taaaa - fajna rada - wywalić virotronica 200 mieszacz trójdrogowy specjalny, napęd mieszacza i parę innych pierdołów ..... co ja ztym zrobię - dziecku zamiast klocków lego dam do zabawy?

Akurat nie muszę kupować żadnego termostatu bo mam czujniki temp w każdym pokoju podłączone do fatek-a - mógłbym z niego podać sygnał - ale zabrakło mi wyjść - poza tym klasyczny termostat nie na wiele się zda bo mam problem z miejscem gdzie go umieścić - jak w saloniie to jak zacznę odpalać kominek to będzie zimno albo w łazience - od wschodu - albo w gabinecie - jak w gabinecie to przegrzeję salon i łazienkę itp itd.

Nie mam zastrzerzeń do pogodówki - skręciłem przepływomierze na obwodach i rozkład temp. ma constans -mam problem z taktowaniem i zużyciem gazu - bo piec za duży .....

-mam problem z taktowaniem i zużyciem gazu - bo piec za duży .....

Miałem dokładnie to samo u mnie średnio było ok. 78 odpaleń palnika na dobę.

Zadzwoniłem do serwisu centralnego i powiedzieli że to jest wina zabezpieczenia antyzamarzaniowego.

Polecili zmianę kodu A3 na -9 oraz A4 na 1 (piszę z pamięci, ale chyba się nie pomyliłem) to powoduje wyłączenie tej funkcji.

Trochę się wahałem że to może spowodować zamarznięcie czegoś w razie awarii, ale racjonalne wytłumaczenie serwisu uznałem za sensowne.

Aby doszło do zamarznięcia jakiejkolwiek rury to musiała by ona iść w jakiejś nieogrzewanej części budynku lub poza nim. Po drugie codziennie jestem w domu i awarię zauważę a nawet jak się ona zdarzy to dom wychładza się bardzo długo zanim w środku będzie na minusie, a po trzecie jak będę wyjeżdżał na dłużej i dom zostanie pusty bez opieki to mogę sobie tą ochronę włączyć na ten czas.

Pomogło jak ręką odjął. Na dziś to około 17-23 włączeń na dobę. Ja mam piec 19KW na 200m2 i uwierz mi nic to nie ma wspólnego z wielkością(mocą) pieca.

Oki dzięki sprawdzę -

Trochę to dziwne zabezpieczenie - nie przejmują się WEJŚCUEM wody na piec? to nie zamarźnie?

Ja mam czujnik kontroli temp w pomieszczeniiu kotłowni - nieogrzewanym - jak będzie trzeba to wysteruję jakiś grzejnik z hm i będzie po kłopocie

A tak nawiasem mówiąc masz piec na 200m 19kW czyli moduluje prawdopodobnie od 4,7

a mój od 8.8kW na 140 m2 ....

Muszę sprawdzić to ustawienie bo po co zab. antyzamarzaniowe przy temp zewn. +7c i kotłowni +9c --- a w piecach bez pogodówki też to jest?

To jest ustawienie pieca niezależnie czy masz podłogówkę. Ustawia sie w kodowaniu 2. Działa na 100%.

Ja ma akurat cały dół z podłogówką a górę kaloryfery. Podłogówka pełna automatyka(mieszacze, siłowniki, czujnik pokojowy itp)

Krzywą mam 0,5 na podłogę a 0,9 na kaloryfery i wszystko jest ok.

To jest ustawienie pieca niezależnie czy masz podłogówkę. ...

Chodziło mi o pogodówkę - jak nie masz czujnika zewn. to piec nie ma antyzamrożeniowego? To jest bez sensu - jeśli już to piec powinien kontrolować temp. wewnącz siebie i wody dolotowej ew. mieć możliwość podłączenia dodatkowego czujnika temp montowanego w krytycznym miejscu instalacji ...

Piec ma swój czujnik. Jeśli w pomieszczeniu jest poniżej chyb 3 stopni to może być wyłączony na miękkich przyciskach ( musi być włączony do prądu ) to i tak się włączy.

Co do ustawień fabrycznych to są tak konfigurowane (ochrona) aby nie uszkodzić urządzenia i to jest priorytetem dla producenta a nie gazprom :)

pozdr adam

Miałem dokładnie to samo u mnie średnio było ok. 78 odpaleń palnika na dobę.

O ja Cie kręcę..!!!! 78 odpaleń....!!! Nie, no normalnie tragedia... 3,25 odpalenia na godzinę... Czyli np.palnik załącza się co 15 minut i grzeje przez 3 min. 45 sekund...

To jakieś jaja, wątek humorystyczny, czy o co w końcu chodzi...???!

piec na dobę pracuje ok 9 godz wykonując do 300 startów

odpalenie 2 listopada 2009 - do tej pory palnik przepracował 220 godz .... robiąc ponad 2600 startów

04.12.2009 - 02.11.2009 = 32 dni

2600 startów / 32 dni = 81,25 startów na dzień...

Jak jest prawda..? 81 startów czy 300..??!

A 81 startów dziennie to jest prawidłowa wartość...