Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

piec na dobę pracuje ok 9 godz wykonując do 300 startów

odpalenie 2 listopada 2009 - do tej pory palnik przepracował 220 godz .... robiąc ponad 2600 startów

04.12.2009 - 02.11.2009 = 32 dni

2600 startów / 32 dni = 81,25 startów na dzień...

Jak jest prawda..? 81 startów czy 300..??!

A 81 startów dziennie to jest prawidłowa wartość...

Od ok. 7 do godz 16 piec był wyłączany (wtyczką) - bo mimo zredukowania w tych godzinach temp do 14C (temp. zewn. wachała się od7 do 12C ) i braku odbioru wody użytkowej piec potrafił zeżreć bez przyczyny do 5m3 gazu .... jak dla kogo ale dla mnie to nie jest humorystyczne .....

odnośnie ilości startów

dziś uzyskałem - czas pracy palnika 5h ilość startów 20! zużycie 5,23m3 - czyli można

jak?

od 0.00 wyłączyłem piec z prądu - temp w pom. 20C na zasobniku 41

o 10.00 było temp w pom. 18.5C na zasobniku 28C

włączyłem piec do prądu ustawiając zadaną temp na obiegi 24C jednocześnie przykręcając zawory term na grzejnikach na dwójkę

o 14.00 temp w pomieszczeniach było +21 zasobnik 42 wyłączyłem piec

o 20.00 temp w pomieszczeniach było +20c zasobnik 29 włączyłem piec

o 24 zrobiłem odczyt jak na początku

piec ma ograniczoną moc max na 38 moc na podgrzew wody 55

W domu ciepło, komfort ciepłej wody, brak taktowania i zużycie małe = sukces!

Można jakoś ustawić histerezę w piecu (wachania +-2C w ciągu dnia mi nie pzeszkadzają a nie chcę sterować pieca przekaźnikiem)

https://forum.murator.pl/topic/134432-mam-za-du%C5%BCy-piec/page/3/#findComment-3753984

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

od 0.00 wyłączyłem piec z prądu -

hmm troche dziwna metoda robienia oszczednosci... piec który kosztuje kilka ładnych tysiaczków..a metoda oszczednosci dość drastyczna :lol: wtyka z prądu...

https://forum.murator.pl/topic/134432-mam-za-du%C5%BCy-piec/page/3/#findComment-3754095

Zgadzam się z Bobkiem, metoda regulacji dość drastyczna. Można jeszcze ustawić blokowanie palnika z zewnątrz ale to już finezja w porównaniu z wyciąganiem wtyczki : )

Chyba za bardzo kombinujesz. Przy temperaturach dodatnich może to jakoś wygląda opłacalnie ale przy minusie na zewnątrz już tak różowo nie będzie. Teraz czerpiesz ciepło z budynku, później nawet nie dostarczysz odpowiedniej ilości ciepła aby coś sie nazbieralo. Sensowniej robić pomiary w dłuższym okresie czasu bo w ciągu kilku dni jest to mało wiarygodne. pozdr adam

https://forum.murator.pl/topic/134432-mam-za-du%C5%BCy-piec/page/3/#findComment-3755724