Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplanie i wykonanie podłogi na legarach na gruncie

bejgus

Recommended Posts

Witam ponownie.

Przeglądam forum, ale nie spotkałem podobnego przypadku więc pytam.

Jakie rozwiązanie będzie najlepsze dla podłogi na legarach na gruncie.

chodzi mi o w miarę dobre docieplenie i izolację przeciwwilgociową itp.

Dom jest ogrzewany kominkiem z systemem rozprowadzania ciepłego powietrza. Na razie użytkowany sezonowo.

A teraz po kolei:

Stare deski były nabite na zdrowe legary, które wisiały około 20 cm nad gruntem. Obecnie przestrzeń między legarami została zagruzowana i zasypana piaskiem który trzeba ubić (to wiem na pewno). Obawiam się jednak, że nie zastosowano żadnej izolacji samych legarów. Jak wisiały nad ziemią to cyrkulacja powietrza sprawiała, że nic im nie było. Teraz będą stykały się z podsypką - to chyba niedobrze.

W związku z tym zastanawiam się, czy nie odgarnąć piasku i nie zabezpieczyć każdego legara chociażby papą owijając go od spodu i pozostawiając dłuższe kawałki papy, żeby je zgrzać do papy która pójdzie między legary. a może pobawić się z piaskiem usunąć go całkiem puki nie ubity i dać papę pod wszystkie legary - czy to ma sens? Papa powinna iść na ubity piach.

Teraz kolejne pytanie - co zastosować między legary:

WARIANT I - dać papę (ew. inną izolację przeciwwilgociową) wełnę szklaną 10-15 cm i wylewkę ale trochę poniżej górnej krawędzi legarów żeby wentylacja była - legary mają 20 cm wysokości i około 15 szerokości. Potem na legary nabić OSB 1x25 mm lub 2x15 i na to płytę imitująca podłogę (mam kupioną), a może deski podłogowe.

WARIANT II - papa lub folia, styropian 2x10 cm, paroizolacja i wylewka na siatce na równo z legarami albo powyżej - do pewnego poziomu i potem jakiś ruszt pod te płyty?

Budynek jest dobrze izolowany z zewnątrz do wysokości legarów - były tam bloczki betonowe 25cm x 25 cm na których stoi całość. Zaizolowaliśmy to styropianem przyklejanym na masę bitumiczną i jeszcze membrana poszła na styropian więc mostków być nie powinno.

Porównywałem koszty i strasznych różnic nie ma - chodzi mi o zrobienie dobrej roboty. Jakby co to mam zdjęcia obecnego stanu mogę wrzucić, żeby było łatwiej sobie wyobrazić.

Poradźcie drodzy forumowicze.

Pozdrawiam

bejgus

Dzięki Repugnant

O keramzycie też myślałem.

Czyli sypnąłeś keramzyt do górnego poziomu legarów, a cała podłoga będzie na nich oparta - dobrze rozumiem?

A robisz wylewkę na keramzycie, czy nie?

Czyli żadne obciążenia nie będą przenoszone na keramzyt między legarami.

bejgus

nic nie dawalem pod keramzyt dom jest poniemiecki wiec pod podloga bylo juz twarde podloze z piasku odrobiny gruzu i to wszystko z domieszka wapna (tak mi sie wydaje)zastosowalem keramzyt bo chcialem miec jakas wentylacje pod podloga nie wiem jak to bedzie w przypadku welny i folii

Rozumiem, że legary nie mają styku z podłożem tylko wiszą nad nim.

Bo u mnie teraz będą miały styk z piaskiem. Pod piaskiem jest ubity gruz który nie dotykał legarów. Teraz boję się, że piasek będzie podciągał jednak wilgoć do legarów. dom jest z lat 50 ubiegłego stulecia i legary zdrowe, że hej i nie chciałbym tego zniszczyć.

Dlatego kombinuję teraz jak zabezpieczyć legary przed wilgocią od gruntu. Bo od góry jak będzie dylatacja to przewiew będzie. Obecnie piasek jeszcze nie zagęszczony to można jeszcze próbować go wybrać (poprzerzucać z miejsca na miejsce) do takiego poziomy, żeby nie dotykał do legarów i ubić potem podłożyć papę i dalej ocieplenie OSB itp.

z drugiej jednak strony dom stoi na górce. Poziom wód gruntowych niski bo mam studnię 37 m (w tym 7 m do lustra wody) więc nie powinno podciągać. Poza tym spadek naturalny jest na działce od domu i tam wszystko spływa.

Sam już nie wiem jak to zrobić, żeby nie zepsuć ale też nie pójść w koszta.

Pozdrawiam

tak moje legary nie stykaja sie z podlozem osadzone sa na wymurowanych ,slupkach,na slupku papa i dopiero legar.piszesz ze twoje legary wisialy 20cm nad gruntem czy nie mozesz wrocic do tego?wtedy wolna przestrzen zasypiesz keramzytem i po klopocie bo po co bawic sie w wylewki miedzy legarami mysle ze jak juz robic wylewke to ,po calosci ,bez legarow.pomysl jeszcze o zrobieniu kratownicy zanim dasz osb zeby wszystko bylo stabilne.

sasey

Co znaczy daj papę pod legary

Pod same legary (owinąć je papą) czy potem połączyć z papą na której będzie np wełna czy styropian.

Tak właśnie kombinuję tylko nie wiem czy wywalać piasek spomiędzy legarów bo pod spodem drobny gruz ubity, czy dać trochę piasku, ale tak żeby nie stykał się z legarami na to papa potem ocieplenie paroizolacja i osb na legar przy zachowaniu dylatacji między OSB a ociepleniem

dobrze myślę?

repugnant

Nie bardzo mogę wrócić do tych 20 cm od legarów do gruntu, może uda mi się zrobić tak jak piszę wyżej, a co do wylewki to też jestem przeciwny bo

skoro nacisku nie będzie na płaszczyznę między legarami bo tam będzie OSB i jeszcze ta płyta a'la parkiet to nie ma sensu wylewać

Ale tak mogę zrobić w 2 pomieszczeniach z 4 bo pozostałe 2 to kuchnia i łazienka. O ile w łazience nie będzie problemu bo pod nią jest kawałek piwnicy i tam nie ma legarów tylko wylewka o tyle w przyszłej kuchni mam legary i tam mają iść płytki (terakota) no i tu przydałaby się wylewka na styropianie przykrywająca legary zbrojona siatką

Ale skomplikowałem nie?

A ja zrobiłem całkiem inaczej.

Dom ma 60 lat. Piwnica jest 120cm w ziemię. Ściany ocieplone do samej ławy.Zerwaliśmy stare deski, które były na legarach... ułożonych na piasku. O dziwo tylko część zgniło (fundamenty nie były ocieplone so zeszlego roku).

Ideałem by było ubić podłoże, dać folię, 12-14cm styropka i wylewkę... wg. mnie.... ale:

Ja zrobiłem tak:

Odgrzebałem piach, tak aby legary nie dotykały gruntu (osadzone w ścianie). Położyłem folię, stryropian 10cm a pod legary ile weszło. Na to gruba (chyba 20 lub 25mm) płyta osb. Legary są co ok. 50cm. Pokój ma 20mkw.

Na to fiolia/pianka i panele podłogowe

Trzyma się swietnie.

A widzisz, czyli jednak dobrze kombinuję.

Jako że legary mogą być mostkiem termicznym przez który ucieka ciepło, trzeba odgrzebać piasek położyć izolację przeciwwilgociową chociażby z papy i spróbować wetknąć odrobinę czegoś (wełna, styropian) pod legary i pomiędzy legary pozostawiając szczelinę między górną płaszczyzna legarów, a dociepleniem i na legary np. OSB i potem płyty, panele, etc.

U mnie rozstaw legarów różny, ale tak oscyluje w okolicy 1 m.

Jak były dechy półtora-calowe to się nie uginały, a z tą OSB i płytami na wierzch to różnie może być. Dechy mi zostały bo zdrowe jeszcze. Na całość nie wystarczy ale może je ohebluję i położę z powrotem, a na nie ta płyta a'la parkiet - zaczyna to brzmieć sensownie.

Dzięki za podpowiedzi i proszę o więcej.

Pozdrawiam

No tu może być problem

Po pierwsze boję się usuwać legary - no chyba, żeby zostawić i zalać betonem.

Jakby nie było one w jakiś sposób dołem "ściągają" chałupkę.

Po drugie koszt takiej imprezy to chyba trochę więcej niż: papa, wełna, OSB

Po trzecie pod wylewkę trzeba by naprawdę wszystko dobrze ubić, żeby nie siadała - znowu koszta

Dalej myślę i oczekuję propozycji

Do wiosny jeszcze trochę czasu jest.

Doprowac to do takiego stanu jak byl wczesniej czyli przeszczen miedzy piaskiem(gruzem)a legarami 100mm-150mm a miedzy legary szukaj materialu takiego jak "celotex" lub "kingspan" ale miedzy legary np.tak |~| laczenia izolacji zaklejasz srebrna tasma i wszystko ok.Pamietaj o wetylacji pomiedzy legarami a podlozem rurki badz kratki naprzeciw siebie (zamatuj siadke przeciw owadom).Grubosc izolacji okolo 100mm rowno z gorna krawedzia legarow.Jesli roztaw legarow jest wiekszy niz 600mm to proponuje zrobic dodatkowy ruszt badz dolozyc kilka legarow.

• 3 weeks później...

Chyba jednak zostanę przy papie, wełnie/styropianie i folii przeciwwilgociowej ewentualnie, a na to OSB plus płyta a'la parkiet.

Legary zamierzam odgrzebać z piasku tak, żeby papę wsadzić pod spód i wywinąć do góry (cały czas się zastanawiam jak to zrobić, żeby było szczelnie) bo jak nie będzie to po co papa. Trochę kombinacji będzie, ale może się uda.

Dalej czytam i myślę....

proszę bardzo

podłoga i podłoga 2 - tak to wygląda teraz

piwnica - to jest izba pod którą jest kawałek piwnicy - tam muszę zrobić strop i też docieplić - ma tam być łazienka

http://wgrajfoto.pl/pokaz/img1209/podloga41e5.jpg

http://wgrajfoto.pl/pokaz/img1209/podloga23793.jpg

http://wgrajfoto.pl/pokaz/img1209/piwnicaee83.jpg

• 4 weeks później...