Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ścianki działowe na poddaszu tylko w technologii g.k.

Recommended Posts

mam pytanie,

dzisiaj doczytałam w projekcie naszego domu (z poddaszem użytkowym), że na stropie parteru dopuszcza się wykonanie ścianek działkowych jedynie w technologii g.k. Czy zawsze tak jest? Jak z wytrzymałością takich ścian - chodzi mi o obciązenie powieszeniem np mebli. Jak jest z akustycznością takich ścian?

mam pytanie,

dzisiaj doczytałam w projekcie naszego domu (z poddaszem użytkowym), że na stropie parteru dopuszcza się wykonanie ścianek działkowych jedynie w technologii g.k. Czy zawsze tak jest? Jak z wytrzymałością takich ścian - chodzi mi o obciązenie powieszeniem np mebli. Jak jest z akustycznością takich ścian?

wytrzymalosc i nosnosc, izolacyjnosc akustyczna b.dobre.

http://lh3.ggpht.com/_1HHBWDmjQpU/Sxknf4vmuXI/AAAAAAAAIs8/CAmtr7LMG04/2009-12-04%2013.04.06.jpg

NIe jest tak zawsze, zależy to od nośności stropu na którym ścianka stoi. Jeśli chodzi o meble to można wzmocnić stelaż belkami drewnianymi albo zrobić w ogóle drewniany z podkręconą płytą OSB dla montowania mebli. Co do akustyczności to po wypełnieniu wełną mineralną jest OK choć nie tak super jak przy ściance murowanej.

Zaletą jest to że takie ścianki można w dwa, trzy dni pyknąć przy odrobinie wprawy.

hm .... ciekawe dlaczego w projekcie Twojego domu dopuszczają jedynie ścianki z k-g na poddaszu ... :roll:

ja mam ścianki działowe w całym domu murowane - takie chciałam ....

może dopytaj Twojego kierbuda czy faktycznie musisz się podporządkować , z czego wynika takie ograniczenie ....

przejrzałam resztę projektu i w części opisowej przy ściankach działowych jest podane, że murowane P+W 8 cm lub g.k. lub gazobeton 8cm. Ten zapis, że mają być tylko ścianki g.k. są w wersji elektronicznej, a w projekcie "ostatecznym" papierowym tego zapisu nie ma. Muszę więc się dopytać, jak to ma w takim razie być. Dzięki za odpowiedzi.

przejrzałam resztę projektu i w części opisowej przy ściankach działowych jest podane, że murowane P+W 8 cm lub g.k. lub gazobeton 8cm. Ten zapis, że mają być tylko ścianki g.k. są w wersji elektronicznej, a w projekcie "ostatecznym" papierowym tego zapisu nie ma. Muszę więc się dopytać, jak to ma w takim razie być. Dzięki za odpowiedzi.

czyli jeśli w projekcie papierowym ostatecznym masz zapis , że murowane mogą być - to na 100% być mogą ...

się nie krępuj ino rób ... :wink:

NIe jest tak zawsze, zależy to od nośności stropu na którym ścianka stoi. Jeśli chodzi o meble to można wzmocnić stelaż belkami drewnianymi albo zrobić w ogóle drewniany z podkręconą płytą OSB dla montowania mebli. Co do akustyczności to po wypełnieniu wełną mineralną jest OK choć nie tak super jak przy ściance murowanej.

Zaletą jest to że takie ścianki można w dwa, trzy dni pyknąć przy odrobinie wprawy.

Ja bym jednak radził przynajmniej poszukać jakiejś literatury fachowej. Podpowiem tylko, że mało która ścianka murowana dorównuje pod względem akustyki od G-K z wełną w środku.

zbigmor ja nie jestem literatem fachowym ;)

Po prostu subiektywnie oceniam jak słychać sąsiadów przez jaką ścianę. Może tam gdzie jestem g-k oddzielony głośniej krzyczą albo więcej przebywają. Wiem też, że są sposoby aby ściana była cicha jak nigdy. Grunt że tłumi i szybko się robi.

projektantka wyjaśniła mi już sprawę. "Konstruktorzy wpisuja taką uwagę ponieważ klienci bardzo często zmieniają ustawienie ścianek działowych nie zdając sobie sprawy z ich wpływu na strop. Trzeba ustalić z wykonawcą ostateczne ustawienie ścianek działowych - potwierdzić ich zgodność z projektem lub zmienić wcześniej ustawienie, wówczas wykonawcy uwzględnią to przy układzie belek stropowych." Nie ma przeciwskazań do murowania ścianek na stropie, tak jak w projekcie. W przypadku przestawiania trzeba jw. i pamiętać dokładnym ustaleniu tego z wykonawcą. Ścianki mogę murować z pustaków ceramicznych gr. 8cm, bloczków gipsowych lub bloczków gazobetonowych. Sprawa więc wyjaśniona. Dziękuję też za Wasze opinie.

zbigmor ja nie jestem literatem fachowym ;)

Po prostu subiektywnie oceniam jak słychać sąsiadów przez jaką ścianę. Może tam gdzie jestem g-k oddzielony głośniej krzyczą albo więcej przebywają. Wiem też, że są sposoby aby ściana była cicha jak nigdy. Grunt że tłumi i szybko się robi.

Podpowiem w takim razie gdzie jest błąd. Sprawdź sobie jakiej grubości ścianki porównujesz, a będziesz miał odpowiedź. Subiektywność nie jest dobra dla doradzania innym. :wink:

Zbigmor ja się nie chce czepiać ale jednak mimo dobrych parametrów akustycznych nie powiesz mi że ściana g-k nie wydaje głuchego dźwięku przy stukaniu palcem. Znam kogoś komu to niezmiernie przeszkadza. Niestety odczucia subiektywne potrafią być ważniejsze niż poważne badania i parametry. Wszystko zależy od inwestora. Znam kogoś kto murował ściany bo właśnie mu się wydawało, że murowane są mocniejsze. Co więcej on zdawał sobie sprawę, że tak nie jest. Ale tak mu się wydawało i już. Uzasadnienie można podsumować jako "bo taki mam kaprys".

Co więcej inwestor może inaczej definiować wytrzymałość ściany. Dla jednych będzie to możliwość powieszenia ciężkich szafek a dla innych skutki przywalenia rogiem przenoszonego po browarku stołu.

Zbigmor ja się nie chce czepiać ale jednak mimo dobrych parametrów akustycznych nie powiesz mi że ściana g-k nie wydaje głuchego dźwięku przy stukaniu palcem. Znam kogoś komu to niezmiernie przeszkadza. Niestety odczucia subiektywne potrafią być ważniejsze niż poważne badania i parametry. Wszystko zależy od inwestora. Znam kogoś kto murował ściany bo właśnie mu się wydawało, że murowane są mocniejsze. Co więcej on zdawał sobie sprawę, że tak nie jest. Ale tak mu się wydawało i już. Uzasadnienie można podsumować jako "bo taki mam kaprys".

Co więcej inwestor może inaczej definiować wytrzymałość ściany. Dla jednych będzie to możliwość powieszenia ciężkich szafek a dla innych skutki przywalenia rogiem przenoszonego po browarku stołu.

Ależ oczywiście, że wiele rzeczy zależy od subiektywnych odczuć. Dlatego firmy płacą za badania, które to starają się eliminować subiektywność. Badania takie nie są idealne. Jako przykład można dać ten ze stukaniem w ścianę, ale to nie zmienia faktów o większej izolacji akustycznej. W końcu ile stuka się w taką ścianę? Po prostu porusza mnie wstawianie informacji kompletnie niezgodnych z prawdą argumentując czasami, że "dla mnie tak jest i basta". Ktoś, kto zadaje konkretne pytanie na forum raczej nie jest zainteresowany subiektywnymi odczuciami (chyba, że o takie pyta). Równie dobrze można się zdziwić pytając afrykańczyka, czy ostatnie lato było u nas gorące. Albo głuchyego o akustyczność konkretnych ścian. Przypomina mi to dyskusje na temat kosztów ogrzewania. Często okazuje się, że osoby o bardzo niskich kosztach ogrzewania używają często kominka jako dodatkowego źródła ciepła gdzie opał dostają po znajomości lub pół darmo i lubią temp. 18 deg C. (o czym często nie informują). A nie o to chyba chodzi?

Wiesz masz w zupełności rację. Pisanie na zasadzie wydaje mi się nie ma większej racji bytu. Jednak czasem dobrze poinformować o bardziej życiowych aspektach budowy. Wiem po sobie. Nie jestem budowlańcem ale informatykiem ( z wykształcenia robotykiem-automatykiem) ale sam robię remont, dużo czytam i powiedzmy mam jakąś wystarczającą mi wiedzę teoretyczną. Ale praktyka pokazuje, że czasem subiektywny odbiór może mieć kolosalne znaczenia. Jak choćby z tym przywaleniem w ściankę rogiem stołu. Ale nie czas się sprzeczać ;)