Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiany nastwów w piecu eko

delfina7

Recommended Posts

Mam takie pytanko . Czy zmieniacie swoje nastawy w piecach na ekogroszek wraz z zimnem , które przyszło? Moje spostrzeżenia , musiałm zmienić , bo ekogroch nie dopalal się , a wcześniej było oki. Na palenisku pozostawała część gdzie gromadził się niedopalony groszek . Wydaje mi się , że piec częściej pracując , nie nadążał z wypaleniem paliwa. Będąc w podtrzymaniu częśc , która pozostaje tliła się i w efekcie spalała na popiół. Zmieniła bieg wentylatora i zobaczymy co to da.

niektórzy mają dwa nastawy : na cieplejsze czasy (jesień/wiosna) i zimniejsze (mrozy) ...

w ubiegłym sezonie wypracowałam sobie ustawienia , załączyłam piec w listopadzie i hula na ustawieniach z zeszłego sezonu ....

biorę pod uwagę, że jak przyjdą mrozy może zaistnieć konieczność zmiany czasów podawania i przerwy ....

Mam takie pytanko . Czy zmieniacie swoje nastawy w piecach na ekogroszek wraz z zimnem , które przyszło? Moje spostrzeżenia , musiałm zmienić , bo ekogroch nie dopalal się , a wcześniej było oki. Na palenisku pozostawała część gdzie gromadził się niedopalony groszek . Wydaje mi się , że piec częściej pracując , nie nadążał z wypaleniem paliwa. Będąc w podtrzymaniu częśc , która pozostaje tliła się i w efekcie spalała na popiół. Zmieniła bieg wentylatora i zobaczymy co to da.

Sorki ty w Chińskim piszesz ?

Spalanie eko-groszku a co za tym idzie nastaw pieca należy zmieniać jeżeli zmieniamy "producenta" paliwa.

W miejscu gdzie pali się węgiel znajdują się wyloty powietrza z dmuchawy.

Przed nowym sezonem grzewczym należy opróżnić komorę z groszku i sprawdzić czy w wylotach powietrza nie zablokował się opał.

Śrubokręt, trochę pracy i oczyszczamy wyloty.

Piec działa jak poprzednio.