Gość Artuuro 10.01.2004 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2004 Cześć Jestem zmuszony sprzedać dom i chciałbym dowieedziec się jakie są możliwości sprzedaży domu. Czy biuro pośrednictwa, gazeta,czy jeszcze inaczej? Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tej materii i mógłby się ze mną tym podzielić? Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DeeF 10.01.2004 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2004 Właśnie zacząłeś sprzedawać!To forum to jeden ze sposobów.Napisz tylko gdzie, jaki i w przybliżeniu za ile?Pozdr.DF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.01.2004 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2004 To jeszcze ja zapytam: z jakimi kosztami muszę się liczyć sprzedając działkę budowlaną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DeeF 10.01.2004 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2004 W najlepszym przypadku podatek do US chyba 2%.W resztę kosztów(notariusz) musisz "obuć" kupującego.DF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DankaO 10.01.2004 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2004 Jeśli zależy Ci na czasie-to biuro obrotu nieruchomościami, albo jeszcze lepiej-dużo biur, wszystkie na Twoim terenie. Porządne biuro nie bierze żadnych opłat przy zgłoszeniu, a dopiero przy załatwieniu sprawy(no,chyba ze symboliczną opłatę).Przy finalizacji transakcji zapłacisz tylko temu,kto przyprowadzi kupca.Ale nie podpisuj umowy na wyłączność z jednym biurem,bo możesz czekać latami.I dokładnie czytaj umowy, zwłaszcza,jeśli będzie coś o karach umownych. Nie musisz się na nie godzić.Ogłoszenia w gazetach są drogie i mało skuteczne (wydajesz kasę od razu, a nikt nie chodzi za twoją sprawą)Nie zapominaj o internecie-ja kupiłam dom właśnie z ogłoszenia w internecie.Koszty notarialne płaci zwyczajowo kupujący.Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Artuuro 11.01.2004 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2004 Dzięki, myślałem o WGN-ie, ale tam chcą wyłączność. A gdzie w necie są te stronki na których mógłbym się ogłosić ze sprzedażą? Aha, no i podstawowa sprawa, ile mogę wziąć, może jacyś hmm...rzeczoznawcy . Mnie j więcej wiem ile to kosztuje, ale to chyba można dokładniej skalkulować. Czy przeglądać mnóóóstwo ofert i porównać ze swoim domem oraz wybrać średnią? Jak myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DankaO 11.01.2004 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2004 wejdź na każdy portal i wybierz hasło nieruchomości, teraz za bardzo nie wiem, bo czasami robią ogłoszenia płatne , ale jeszcze nie tak dawno były w http://www.gratka.pl,www.gazeta.pl,w onet nieruchomości, w wpmusisz poszukać, bo to się ciągle zmienianawet,jeśli zamieszczenie ogłoszenia jest płatne, to zorientujesz się-jakie są oferty na twoim terenie, a poza tym może znajdziesz kogoś kto zamieścił ogłoszenie o kupnie.Co to jest WGN?Danka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DankaO 11.01.2004 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2004 Wycena rzeczoznawcy jest płatna i nie sądzę, żeby ktoś to zrobił na odległość - ceny zależą od regionu (wycena domu,który kupowałam kosztowała ok. 500zł i sprzedający zrobił ją na własny koszt,chcac wiedzieć,ile to jest warte, ale tak naprawdę warte jest tyle, ile ktoś chce za to dać czyli od lokalnego rynku, ale w biurze nieruchomości na podstawie doświadczeń,mogą ci określić w przybliżeniu za ile dom "pójdzie"- im z jednej strony zależy żeby transakcja doszła do skutku,bo wtedy mają prowizję, a prowizja liczona od wysokości transakcji gwarantuje,że nie sprzedasz za tanio, no chyba że trafisz na niezbyt etyczne biuro-dlatego sam zorientuj się w kilku biurach, za ile sprzedadzą ci dom) Acha, jeśli ktoś chce wyłączność, to jeśli sprzedaż nie jest hiper-pilna, to podpisz umowę np.na 1 miesiąc i niech biegają . Tu ryzykujesz tylko stratę czasu. Jeśli twój dom jest atrakcyjny w sensie ceny, lokalizacji lub innym, to może uda ci się szybko sprzedać - to trudno powiedzeć, jak nie wiadomo jaki masz towar i gdzie.Danka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.01.2004 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2004 w ostatnich latach sprzedawałam kilka nieruchomości. Żadna z nich nie została sprzedana przy pośrednictwie biura, mimo że tabuny ludzi przychodziły z pośrednikami. Zawsze ostateczny klient przychodził z ogłoszenia prasowego. Ogłoszenia w porównaniu z ceną nieruchomości (i ceną pośrednictwa) są tanie. Ja daję ogłoszenia krótkie i na 2-3 miesiące z góry, zainteresowany klient dzwoni sam. Wartość budynku można dość łatwo ustalić dzwoniąc na przykład na inne oferty i porównując je z naszą. Ja na początek podaję cenę wyższą, jak nie sprzedam w ciągu 2 miesięcy, to ją obniżam i tak systematycznie, aż do skutku. Na początku na Twoje ogłoszenia będą dzwonić w 90% biura nieruchomości i namawiać do podpisania umowy. Potem biorą prowizję podwójnie ,od kupującego i sprzedającego. Jak nie zawrzesz z nimi umowy Twoją ofertę i tak wpiszą sobie do kajecika, ale prowizję dostaną już tylko od kupującego. U nas przy przyjmowaniu ogłoszeń, biorą 1,- zł za ogłoszenie dopłaty, gdy chcesz je zamieścić dodatkowo w internecie. pyrka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.01.2004 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2004 Oj, to ostatnie zdanie chyba jest niezrozumiałe. Chodzi w nim oczywiście o ogłoszenia prasowe dawane przez Ciebie a nie ogłoszenia w biurze nieruchomości. pyrka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 07.04.2015 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Starszego tematu nie dało się odkopać?... Jak już jest na wierzchu dodam zdanie od siebie. Aby zwiększyć (myślę, że dosyć istotnie) swoje szansę na sprzedaż nieruchomości należy zrobić kilka rzeczy: - podstawa to porządek w lokalu/ mieszkaniu/ domu - "odpersonalizowanie". Już wyjaśniam. Należy schować zdjęcia rodzinne, przedmioty codziennego użytku typu kosmetyki, szczoteczki do zębów, buty, ubrania itd. Po prostu pochować, poupychać je tak, aby nie było ich widać. Powyższe daje możliwość potencjalnemu kupującemu "wpasowania się" - wyobrażenia siebie w tym właśnie miejscu. - i na koniec proponuje i mocno zachęcam do skorzystania z usługi fotografa, który potrafi zrozumieć nasze intencje tzn. znajdzie odpowiednie kąty/ miejsca i widoki, które po prostu ładnie się prezentują. Usługa nie jest droga ani też czasochłonna. U mnie fotogram wziął 150zł za 1h pracy, a efekt był co najmniej zadowalający. Niżej dla zobrazowania tego o co mi chodzi zamieszczam zdjęcia mieszkania, które sprzedawałem (zajęło mi to kilka tygodni - małe miasteczko): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts