Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkanie w surowym stanie- ile to będzie kosztowało

rbk84

Recommended Posts

Witam!

Otrzymałem od MZGM z mojego miasta propozycje nie do odrzucenia. Mieszkanie 45m2 za 100000PLN (splata w 240 ratach, oprocentowanie roczne o wskaźnik inflacji, do tego czynsz 2zl za metr). Wszystko ładnie pięknie, z tym że mieszkanie jest w stanie surowym i trzeba wykonać następujące prace:

http://lkurczaba.webpark.pl/images/do_zrobienia.jpg

Plan mieszkania:

http://lkurczaba.webpark.pl/images/plan.jpg

Pytanie moje brzmi: ile to będzie wszystko kosztować przy założeniu, że wszystko robimy najtańszym kosztem bez robocizny?!

Bardzo proszę o pomoc! Do piątku muszę się zdecydować i nie wiem czy mi się to będzie opłacać (kredyty niestety nie są najtańsze).

Pewnie że żartuje.

Wszystko zależy od standardu, który jesteście w stanie zaakceptować.

Aby potanić zrezygnowałbym z instalacji grzewczej opartej o kaloryfery. Ogrzewałbym prądem z konwektorów. To jest mieszkanie i w zasadzie samo z siebie będzie ciepłe (sąsiedzi).

Ograniczyć scianki działowe , które w zasadzie powinne tylko odgradzać łazienkę i może sypialnię. Ważne ile osób będzie tam mieszkało.

Zrozumiałem że robocizna we własnym zakresie. To ja stawiałbym na kilkanaście tys zł przy średnio niskich jakościowo materiałach.

Elektryka musicie wziąć z uprawnieniami (1-2 tys zł + materiał). W zasadzie może on tylko odebrać instalację - jeśli potrafiie to zrobić. Nie jest to strasznie trudne :)

Najbardziej bałbym się posadzek - w sensie kosztów. Cięzko to mi oszacować. Nie wiem też o jakiej grubości mają być. Jeśli to możliwe warto w nich puścić instalacje (wszelakie).

Sciany mają tynki ? Niedoczytałem ?