wasiek 05.12.2009 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 potrzebuje porady fachowca w dziedzinie ogrodniczej.... Dzisiejszej nocy zające lub sarenki obgryzły mi korę - od samego dołu aż do wysokości 50cm - na jabłonkach. Obok sa posadzone czeresnie i tych drzewwk nie ruszyły. Jabłonki to drzewka dwuletnie posadzone u nas dopiero miesiąc temu i niestety nie mieliśmy czasu, żeby od razu je zabezpieczyć przed takimi zdarzeniami. Chociaz zawsze wydawało mi sie, że zwierzatka obgryzaja kore w zimowe mroźne dni, kiedy to nie moga inaczej zdobyc pokarmu.... Fakt jest taki jaki jest i jest mi smutno..... Interesuje mnie czy jestem jeszcze wstanie coś zrobić, żeby nie stracic tych drzewek. W dziedzinie ogrodnictwa jestem totalnym laikiem i nie wiem co moge teraz zrobić dlatego licze na Waszą pomoc..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROLMAN 06.12.2009 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 witaj,kora jabłonki to rarytas dla zwierzątek. generalnie młode pędy będą ogryzać przez cały rok, o ile nic nie stanie im na przeszkodzie. ja się z tym już pogodziłem. jak okorowały dookoła przewodnik ( czyli pęd główny), to na 100% powyżej okorowania drzewko obumrze. jeśli jabłonki masz szczepione, a okorowane zostały powyżej miejsca szczepienia, drzewko odbije i będziesz miał taką odmianę, jaką kupiłeś. jeśli poniżej miejsca szczepienia, odbije podkładka. przypuszczam, że przy samej ziemi nie okorowały, więc nie bierz tego do głowy. w każdym razie ogryzione pędy możesz spokojnie skośnie ściąć tuż pod miejscem okorowania. a ranę możesz posmarować maścią ogrodniczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasiek 06.12.2009 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Dzieki za odpowiedź. Zostawiam drzewka do wiosny i zobacze czy jeszcze z nich cos wyrosnie. Obgryzione mam powyzej szczepienie ale aż do wysokości 50 cm!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zonzi 07.12.2009 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Tez chcialem przestrzec przed zwierzyna. tak samo myslalem ze obgryzanie to w zimie ale skosily borowke, obgryziona czeresnia i gruszka. Dopiero planowalem zalozyc oslonki ... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROLMAN 09.12.2009 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 jak macie dostęp do wełny owczej (runa), to można próbować natrzeć nią drzewka i troszkę owinąć roślinę. wełna pokryta jest lanoliną, niezbyt lubianą przez "ogryzacze". są większe szanse na przetrwanie drzewek i krzewów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiktorK 10.12.2009 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Tymczasowo możesz okryć pnie stalową, druciana siatką. Sprawdż jednak czy wiązka przewodząca jest obrgyziona na całym obwodzie pnia. Jeśli tak jest drzewko już jest martwe powyżej okorowania. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasiek 10.12.2009 16:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Witam, kora jest obgryziona całkowicie ..... ....naprawde już nic z moich drzewek nie będzie? Okryłam je teraz, chyba tylko żeby im zimno nie było.... Tak to jest ..... jak laik zabiera się za coś o czym wczesniej nie zasięgnął informacji.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROLMAN 10.12.2009 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 będzie, będzie. nie ma co babulić. od miejsca, w którym kora jest ogryziona drzewko będzie martwe. ale odbije Tobie (w sumie drzewku) nowy pęd poniżej miejsca, w którym zostało okorowane. Tak z ciekawości - jaka to odmiana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ShadowMe 11.12.2009 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Lepiej późno niż wcale Drzewka przezyją. Pamiętaj na przyszłość by jednak osłonki zakładać. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 12.12.2009 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 U nas kilka lat temu był podobny problem, zające obgryzały korę u dołu, sarny gryzły wyżej, a dziki szukały żołędzi pod dębami. Osłonki pomagały, ale gdy nawiało ok 1m śniegu, nie zdały egzaminu. Po ogrodzeniu działki problem znikł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasiek 16.12.2009 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Odmiany jabłoni to champion i delikates. Zostawiam drzewka tak jak są, pozyjemy, zobaczymy czy cos z nich jeszcze odbije...Wesolych Świąt dla wszystkich czytajacych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 18.12.2009 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Odmiany jabłoni to champion i delikates. Zostawiam drzewka tak jak są, pozyjemy, zobaczymy czy cos z nich jeszcze odbije... Wesolych Świąt dla wszystkich czytajacych Miałem taką samą sytuację w zeszłym roku / zimą / - zające / mieszkamy niedaleko lasu / ogoliły z kory prawie całkowicie pnie wszystkich jabłonek / 3 letnie drzewka / , nadgryzły śliwy i brzoskwienie - wszystkie rany / całe pnie / posmarowałem maścią do szczepienia drzewek - poszły ze dwie tubki takiej maści - na wiosnę wszystkie drzewka pięknie ruszyły , zakwitły i owocowały i żadnemu nic sie nie stało - w miejscach ran zaczeła kora narastać takoż teraz pnie wyglądają normalnmie - na tą zimę profilaktycznie posmarowałem wszystkie pnie wapnem ogrodniczym i pozakładałem jak najwyżej się dało osłonki na pnie ... - Wesołych Świąt - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasiek 18.12.2009 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Pablitoo, dzieki za pocieszenie. Jutro polecę kupic maść i jak zrobi się cieplej zaraz posmaruję swoje drzewka....i mam nadzieję, że będzie tak jak u Ciebie i wiosną ładnie zakwitnie i nawet dadzą owoce.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROLMAN 18.12.2009 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 w takim razie stał się cud. taki jak w Sokółce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 21.12.2009 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 w takim razie stał się cud. taki jak w Sokółce. Daruj sobie takie porównania ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts