Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynki czy wylewki - co najpierw?

Recommended Posts

Własnie zakończyliśmy budynek w stanie surowym i planujemy roboty wykończeniowe na przyszły rok. Problem, który mnie nurtuje to kolejność robót. Czy najpierw powinienem wykonać tynki wewnętrzne, czy wylewki? Większa powierzchnia parteru będzie posiadała ogrzewanie podłogowe (czy brać pod uwagę możliwość uszkodzenia instalacji CO podczas wykonywania tynków jaśli te będą wykonane w pierwszej kolejności?).

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A nie bierzesz pod uwagę wykonania jeszcze wcześniej instalacji elektrycznej,chyba że już ją masz?Odpuść pomysł chodzenia przez dwa tygodnie tynkarzy a potem przez kilka dni posadzkarzy po podłogówce.Nie będzie wielkim problemem naprawienie uszkodzonej rurki ale po co kłopot i nerwy jak zaleje pół chałupy?

Po montażu okien planujemy montaż instalacji C.O. a następnie instalacji elektrycznej. I jak już wcześniej wspołniałem dylemat co dalej - wylewka czy tynk? Nie chciałbym po czasie zrywać posadzki jak sie pojawi jakaś nieszczelność w rurkach z ogrzewania podłogowego.

rób- elektrykę,tynki,hydraulikę i dopiero wylewki....

To jest oczywista oczywistość.Jeśli już koniecznie chcesz robić inaczej to wcześniej zrób podłogówkę i wylewki a potem tynki jeśli jest to technologicznie uzasadnione.Z przerażeniem patrzyłem jak przez dwa dni kilku chłopa w kaloszach maszerowało po mojej podłogówce.

Elektryka, hydraulika, wylewki, tynki.

Jak tynkarze wychodzili to ładnie po sobie posprzątali i wylewki nadal mam równe.

Nie wyobrażam sobie zrobienia tynków i dopiero wpuszczenia hydraulika żeby te równiutkie ściany znowu rozpruwał i zaciapywał. Nigdy nie zrobi tego tak dobrze jak tynkarze.

Tynki zrobione po wylewce będą pękać i odpadać przy podłodze (podczas ruchów wylewki).

Przy ścianach układa się 1 cm styropian żeby wylewka mogła pracować więc tynki nie mają prawa pękać.

Hej. Taśma oddziela wylewkę w poziomie. Przy tynkach po wylewce, opierają się one na niej a tam taśmy brak więc naprężenia oddziałują bezpośrednio na tynki. Więc na początek tynk później wylewka.

Czy tynkując bez okien wnęki okienne należy wytynkować czy to dopiero po montażu okien ? pozdr adam

Własnie zakończyliśmy budynek w stanie surowym i planujemy roboty wykończeniowe na przyszły rok. Problem, który mnie nurtuje to kolejność robót. Czy najpierw powinienem wykonać tynki wewnętrzne, czy wylewki? Większa powierzchnia parteru będzie posiadała ogrzewanie podłogowe (czy brać pod uwagę możliwość uszkodzenia instalacji CO podczas wykonywania tynków jaśli te będą wykonane w pierwszej kolejności?).

jastrych po tynkach

pozdrawiam JZ

jastrych po tynkach

pozdrawiam JZ

A jakies uzasadnienie???

Bo ja, jako ze juz zakonczylem budowe i mialem najpierw robione wszystkie instalacje (wraz z podlogowka) i wylewane posadzki, a dopiero pozniej tynki, nie widze zadnego uzasadnienia, by robic najpierw jastrych a pozniej tynkowac sciany. Jesli do tego dolozymy, ze pytajacy ma miec podlogowke, to nie podjalbym nigdy ryzyka, by tynkarze chodzili po nieoslonietych rurkach.

A robienie tynkow przed wykonaniem kompletnych instalacji, by w kolejnym etapie znow je niszczyc i poprawiac, uwazam za strate czasu i pieniedzy.

Z wlasnego doswiadczenia proponuje:

- zrobic wszystkie instalacje

- jak podlogowka, to zalac ja od razu jastrychem

- tynki

Ja na czas tynkowania przykrylem cala posadzke kartonami z rozlozonych pudelek (z leroya merlina :wink:). Tynkarze byli bardzo zadowoleni z tego rozwiazania, a skrobanie 130-metrowej posadzki z pozostałosci gipsowych trwalo moze ze 2 godz.

Ruchy posadzki i odpadanie tynku... tego jeszcze na forum chyba nie bylo :wink:

pozdro,

mp