Adam Borinski 05.12.2009 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Własnie zakończyliśmy budynek w stanie surowym i planujemy roboty wykończeniowe na przyszły rok. Problem, który mnie nurtuje to kolejność robót. Czy najpierw powinienem wykonać tynki wewnętrzne, czy wylewki? Większa powierzchnia parteru będzie posiadała ogrzewanie podłogowe (czy brać pod uwagę możliwość uszkodzenia instalacji CO podczas wykonywania tynków jaśli te będą wykonane w pierwszej kolejności?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgolebiowski 05.12.2009 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 A nie bierzesz pod uwagę wykonania jeszcze wcześniej instalacji elektrycznej,chyba że już ją masz?Odpuść pomysł chodzenia przez dwa tygodnie tynkarzy a potem przez kilka dni posadzkarzy po podłogówce.Nie będzie wielkim problemem naprawienie uszkodzonej rurki ale po co kłopot i nerwy jak zaleje pół chałupy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam Borinski 05.12.2009 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Po montażu okien planujemy montaż instalacji C.O. a następnie instalacji elektrycznej. I jak już wcześniej wspołniałem dylemat co dalej - wylewka czy tynk? Nie chciałbym po czasie zrywać posadzki jak sie pojawi jakaś nieszczelność w rurkach z ogrzewania podłogowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpio 05.12.2009 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Najpierw instalacje elektryczne, potem tynki, później hydraulika i na koniec wylewki. Tynki zrobione po wylewce będą pękać i odpadać przy podłodze (podczas ruchów wylewki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgolebiowski 05.12.2009 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 rób- elektrykę,tynki,hydraulikę i dopiero wylewki.... To jest oczywista oczywistość.Jeśli już koniecznie chcesz robić inaczej to wcześniej zrób podłogówkę i wylewki a potem tynki jeśli jest to technologicznie uzasadnione.Z przerażeniem patrzyłem jak przez dwa dni kilku chłopa w kaloszach maszerowało po mojej podłogówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgolebiowski 05.12.2009 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Tynki zrobione po wylewce będą pękać i odpadać przy podłodze (podczas ruchów wylewki). Przy ścianach układa się 1 cm styropian żeby wylewka mogła pracować więc tynki nie mają prawa pękać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpio 05.12.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Tynki zrobione po wylewce będą pękać i odpadać przy podłodze (podczas ruchów wylewki). Przy ścianach układa się 1 cm styropian żeby wylewka mogła pracować więc tynki nie mają prawa pękać. Przy ścianach przeważnie układa się taśmy dylatacyjne, a te nie mają 1 cm grubości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgolebiowski 05.12.2009 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Przy ścianach przeważnie układa się taśmy dylatacyjne, a te nie mają 1 cm grubości. Sorry nie widziałem ,u mnie wywinięta na ściane jest przez hydraulika taka żółta cienka pianka,czarna folia.Wylewkarze ułożyli przy ścianach taki biały styropian 1 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 05.12.2009 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 najpierw tynki, potem wylewki. Jeśli masz dużo styro na podłodze, możesz zaoszczędzić na tynkach i odpuścić sobie trochę (=gr. styro) od dołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 05.12.2009 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 A u mnie było odwrotnie - najpierw wylewki a później tynki. I też wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinok 05.12.2009 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Elektryka, hydraulika, wylewki, tynki.Jak tynkarze wychodzili to ładnie po sobie posprzątali i wylewki nadal mam równe.Nie wyobrażam sobie zrobienia tynków i dopiero wpuszczenia hydraulika żeby te równiutkie ściany znowu rozpruwał i zaciapywał. Nigdy nie zrobi tego tak dobrze jak tynkarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elmeros 06.12.2009 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 rób- elektrykę,tynki,hydraulikę i dopiero wylewki.... Jak najbardziej odpowiednia kolejnośc, zamierzam zrobic tak samo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 06.12.2009 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 instalacje media -prad, szachty, tynki, izolacje stropow, ogrzewania podlogowe, posadzki. klasyczny pan z M lubi robic tynki by je rozproc razem ze scianami pod rury/ki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 06.12.2009 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Zrobiłem najpierw tynki, potem ogrzewanie a na końcu wylewki.Ważne ! Przed tynkowaniem dokładnie obfotografuj dom, żebyś przy instalacji CO nie kół w przewodach prądowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinok 06.12.2009 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Problemów tych niema kiedy zrobi sie najpierw wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 06.12.2009 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Tynki zrobione po wylewce będą pękać i odpadać przy podłodze (podczas ruchów wylewki). Przy ścianach układa się 1 cm styropian żeby wylewka mogła pracować więc tynki nie mają prawa pękać. Hej. Taśma oddziela wylewkę w poziomie. Przy tynkach po wylewce, opierają się one na niej a tam taśmy brak więc naprężenia oddziałują bezpośrednio na tynki. Więc na początek tynk później wylewka. Czy tynkując bez okien wnęki okienne należy wytynkować czy to dopiero po montażu okien ? pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 06.12.2009 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Własnie zakończyliśmy budynek w stanie surowym i planujemy roboty wykończeniowe na przyszły rok. Problem, który mnie nurtuje to kolejność robót. Czy najpierw powinienem wykonać tynki wewnętrzne, czy wylewki? Większa powierzchnia parteru będzie posiadała ogrzewanie podłogowe (czy brać pod uwagę możliwość uszkodzenia instalacji CO podczas wykonywania tynków jaśli te będą wykonane w pierwszej kolejności?). jastrych po tynkach pozdrawiam JZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 06.12.2009 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 rób- elektrykę,tynki,hydraulikę i dopiero wylewki.... Część hydrauliki przed tynkami żeby nie trzeba było naprawiać tynków po hydrauliku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpudlo 06.12.2009 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Własnie zakończyliśmy budynek w stanie surowym i planujemy roboty wykończeniowe na przyszły rok. Problem, który mnie nurtuje to kolejność robót. Czy najpierw powinienem wykonać tynki wewnętrzne, czy wylewki? Większa powierzchnia parteru będzie posiadała ogrzewanie podłogowe (czy brać pod uwagę możliwość uszkodzenia instalacji CO podczas wykonywania tynków jaśli te będą wykonane w pierwszej kolejności?). jastrych po tynkach pozdrawiam JZ A jakies uzasadnienie??? Bo ja, jako ze juz zakonczylem budowe i mialem najpierw robione wszystkie instalacje (wraz z podlogowka) i wylewane posadzki, a dopiero pozniej tynki, nie widze zadnego uzasadnienia, by robic najpierw jastrych a pozniej tynkowac sciany. Jesli do tego dolozymy, ze pytajacy ma miec podlogowke, to nie podjalbym nigdy ryzyka, by tynkarze chodzili po nieoslonietych rurkach. A robienie tynkow przed wykonaniem kompletnych instalacji, by w kolejnym etapie znow je niszczyc i poprawiac, uwazam za strate czasu i pieniedzy. Z wlasnego doswiadczenia proponuje: - zrobic wszystkie instalacje - jak podlogowka, to zalac ja od razu jastrychem - tynki Ja na czas tynkowania przykrylem cala posadzke kartonami z rozlozonych pudelek (z leroya merlina ). Tynkarze byli bardzo zadowoleni z tego rozwiazania, a skrobanie 130-metrowej posadzki z pozostałosci gipsowych trwalo moze ze 2 godz. Ruchy posadzki i odpadanie tynku... tego jeszcze na forum chyba nie bylo pozdro, mp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpio 06.12.2009 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Ruchy posadzki i odpadanie tynku... tego jeszcze na forum chyba nie bylo pozdro, mp Zapraszam do siebie, będziesz mógł zobaczyć to na własne oczy. W jednym pokoju, w którym trzymaliśmy wszystkie graty, zrobiliśmy tynki po wylewce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts