Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynki czy wylewki - co najpierw?

Recommended Posts

daj wam boze zdrówko :D robić tynki po posadzkach.... juz widze te piekne posadzki (bo sa naprawdę ładne- oczywiscie robione mechanicznie) zafajdane tynkami.. czy to gipsowymi czy cem-wap.. przyjdzie kleić kafle na podłodze a tu zonk- brudna posadzka i klej nie trzyma (co myslicie że gość od kafelek bedzie czyścił te posadzki z tynku??? taaa juz to widzę...) a instalacje... pewnie chciałby sie, żeby hydraulik nie dewastował scian, położył pieknie rurki...ale jak się ma tynki- to porzadny hydraulik robi podejscia pod baterie od razu na wymiar (bo niby skąd ma wiedziec ile wyjdzie tynku???) martwicie sie dziurami?? one są w podłodze wiec i tak będą zalane posadzką , a wyprowadzenia pod baterie? spoko tynki, i tak trzeba szpachlowac to się wyrówna... a na marginesie co ekipa to będziecie mieli trochę tynków obitych ;) nie wspominam o schnięciu tynków tam gdzie zrobiona juz jest podłoga...(inne napreżenia )

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

daj wam boze zdrówko :D robić tynki po posadzkach.... juz widze te piekne posadzki (bo sa naprawdę ładne- oczywiscie robione mechanicznie) zafajdane tynkami.. czy to gipsowymi czy cem-wap.. przyjdzie kleić kafle na podłodze a tu zonk- brudna posadzka i klej nie trzyma (co myslicie że gość od kafelek bedzie czyścił te posadzki z tynku??? taaa juz to widzę...) a instalacje... pewnie chciałby sie, żeby hydraulik nie dewastował scian, położył pieknie rurki...ale jak się ma tynki- to porzadny hydraulik robi podejscia pod baterie od razu na wymiar (bo niby skąd ma wiedziec ile wyjdzie tynku???) martwicie sie dziurami?? one są w podłodze wiec i tak będą zalane posadzką , a wyprowadzenia pod baterie? spoko tynki, i tak trzeba szpachlowac to się wyrówna... a na marginesie co ekipa to będziecie mieli trochę tynków obitych ;) nie wspominam o schnięciu tynków tam gdzie zrobiona juz jest podłoga...(inne napreżenia )[/q

No i trafiliście w sedno tarczy! :wink:

a instalacje... pewnie chciałby sie, żeby hydraulik nie dewastował scian, położył pieknie rurki...ale jak się ma tynki- to porzadny hydraulik robi podejscia pod baterie od razu na wymiar (bo niby skąd ma wiedziec ile wyjdzie tynku???)

O tym samym chciałem napisać.

Hydraulik to nie prorok.

Ja planuję:

- elektryka

- woda, kanaliza, rury c.o. na tradycyjne grzejniki

- tynki

- podłogówka

- wylewki

Mam nadzieję, że wszystko się ładnie zgra

hmm, ale goscie od tynków będa sie potykac o te rurki , no i może niechcący mogą coś nadepnąc nadusić ,przeciąć....kopnie ci niechcący kanalizę spadnie uszczelka nikt nie zauważy pózniej dasz na to wylewkę i co?? poza tym musisz zgrać hydraulika żeby przyszedł ci 2 razy...a wiesz jak z fachowcami jest... podłapie inna robotę i mozesz czekac np miesiac i szlag jasny cie bedzie trafiał a hydraulik juz bedzie pewny że musi przyjsc do ciebie i skonczyc....

hm.,... czytać ze zrozumieniem ja tu widze że najpierw tynki były a potem podłogówka...

i powiem to tak że ani ja ani mój hydraulik nie wyobrazaliśmy sobie innej kolejności.

instalacjie wod kan co; elektryka i wszystkie inne druty; tynki ; podejsia pod kaloryfery .... ukladanie styro pod wylewki ...... ukladanie podłogówki i wylewki.

Hydraulik nie mial problemów aby odwiedzić mnie kilka razy.. i sam nawet z wylewkarzem ustalał sobie kiedy jaki etap pracy mają zrobic.

Ale fakt co fachowiec to fachowiec. z moich ekip najlepszy...

ja też robiłem metodą hydraulika-elektryka-tynki-wylewki i muszę przyznać, że też miałem niezłego pietra, bo tynkarze chodzili i chlapali gdzie tylko dało radę,

z ogrzewania podłogowego miałem zrobiony tylko rozdzielacz i jego zasilenie, a tak poza tym to praktycznie wszystko.

najbardziej bałem się o rury od odkurzacza centralnego, ale po tynkach a przed wylewkami zaprosiłem firmę z odkurzaczem i manometrem (swoich jeszcze nie mam) i okazało się, że są szczelniutkie :),

obawiam się, że to jedyna dobra kolejność - jak panowie z rusztowaniami i drabinami będą latać po wylewce z kreta, to moim zdaniem wiele z niej nie zostanie...

Bzdury opowiadasz.

Jesli wylewka zniszczy sie podczas prac tynkarskich to swiadczy tylko o wykonawcy wylewek.

Ja mialem robione tynki c-w po wylewkach, wlasnie po to zeby nie zniszczyli mi instalacji juz polozonej a elektryke mialem bezpuszkowa po podlodze kladziona no i hydraulika z odkurzaczem. Wykonawca tynkow przyznal ze nawet lepiej dla niego zeby byly wylewki, nie bedzie szans uszkodzic mi czegos

Na swiezym jeszcze tynku odcinaja dylatacje lata przy wylewce i jest OK

Pzdr.

Widzisz, zalezy jak ich rozliczysz :lol:

Ja powiedzialem ze ma byc wszystko pozostawione w czystosci i kazdego dnia wieczorem sprzatali - mieli dosyc spora szpachle i czyscili wylewki. Niczego nie uszkodzili jesli chodzi o powierzchnie jastrychu

Mozna tak udowadniac sobie kto zrobil lepiej, ja chce pokazac ze nie ma jednego zlotego rozwiazania, mozna i przed i po wylewkach robic tynki.

Niektorzy "powiadaja" ze hydraulik tez po tynkach powinien przyjsc - a ja sie nie zgodze. Mozna wszystko zrobic przed wylewkami i tynkami bez zbednego kucia.

Pzdr.

• 1 month później...
Miały być najpierw tynki...ale z racji że mrozy przyszły, to roboty wstrzymane...

A że nie lubię przestojów, to pomyślałem, że może wpierw podłogówke w całym domu rozłożyc, wylewki a pózniej tynki. Z zabudową poddasza tez czekam az skończą się mokre prace...sam już nie wiem

Nie daj sie Adrian wrobic w taka kolejnosc :-)

To i ja wtrace swoje "trzy grosze" co do kolejnosci:

1. Instalacja wod-kan (bo jest "najwieksza" i tutaj nie da sie zwykle poprowadzic np. rury z kibla inaczej niz po prostej od kibla do pionu, z elektryka czy odkurzaczem mozna zawsze pokombinowac na inne sposoby)

2. Elektryka

3. Instalacja alarmowa

4. Instalacja odkurzacza centralnego

5. Tynki

6. Podlogowka

7. Wylewki

Tynkarze zawsze troche nabrudza, potem kafelkarz moze trafi sie taki co nie bedzie narzekal ale zamiast kleju 2mm bedziesz mial 8mm i 4 x wiecej kasy na to wydasz :)

Glupota tez uwazam robienie wod-kan po tynkach - szkoda prucia (a to znowu kasa).

No ale ja wszystkie instalacje robilem sam, wiec problemu ze zgraniem ekip nie mialem zadnych ;-) Chyba wiecej czasu bym spedzil na szukaniu tych ekip niz na samej robocie...

pozdr.

• 2 weeks później...