Konto usunięte na żądanie 06.12.2009 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 daj wam boze zdrówko robić tynki po posadzkach.... juz widze te piekne posadzki (bo sa naprawdę ładne- oczywiscie robione mechanicznie) zafajdane tynkami.. czy to gipsowymi czy cem-wap.. przyjdzie kleić kafle na podłodze a tu zonk- brudna posadzka i klej nie trzyma (co myslicie że gość od kafelek bedzie czyścił te posadzki z tynku??? taaa juz to widzę...) a instalacje... pewnie chciałby sie, żeby hydraulik nie dewastował scian, położył pieknie rurki...ale jak się ma tynki- to porzadny hydraulik robi podejscia pod baterie od razu na wymiar (bo niby skąd ma wiedziec ile wyjdzie tynku???) martwicie sie dziurami?? one są w podłodze wiec i tak będą zalane posadzką , a wyprowadzenia pod baterie? spoko tynki, i tak trzeba szpachlowac to się wyrówna... a na marginesie co ekipa to będziecie mieli trochę tynków obitych nie wspominam o schnięciu tynków tam gdzie zrobiona juz jest podłoga...(inne napreżenia ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro672 06.12.2009 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 daj wam boze zdrówko robić tynki po posadzkach.... juz widze te piekne posadzki (bo sa naprawdę ładne- oczywiscie robione mechanicznie) zafajdane tynkami.. czy to gipsowymi czy cem-wap.. przyjdzie kleić kafle na podłodze a tu zonk- brudna posadzka i klej nie trzyma (co myslicie że gość od kafelek bedzie czyścił te posadzki z tynku??? taaa juz to widzę...) a instalacje... pewnie chciałby sie, żeby hydraulik nie dewastował scian, położył pieknie rurki...ale jak się ma tynki- to porzadny hydraulik robi podejscia pod baterie od razu na wymiar (bo niby skąd ma wiedziec ile wyjdzie tynku???) martwicie sie dziurami?? one są w podłodze wiec i tak będą zalane posadzką , a wyprowadzenia pod baterie? spoko tynki, i tak trzeba szpachlowac to się wyrówna... a na marginesie co ekipa to będziecie mieli trochę tynków obitych nie wspominam o schnięciu tynków tam gdzie zrobiona juz jest podłoga...(inne napreżenia )[/q No i trafiliście w sedno tarczy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 06.12.2009 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 a instalacje... pewnie chciałby sie, żeby hydraulik nie dewastował scian, położył pieknie rurki...ale jak się ma tynki- to porzadny hydraulik robi podejscia pod baterie od razu na wymiar (bo niby skąd ma wiedziec ile wyjdzie tynku???) O tym samym chciałem napisać. Hydraulik to nie prorok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Startos 06.12.2009 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Ja planuję: - elektryka - woda, kanaliza, rury c.o. na tradycyjne grzejniki - tynki - podłogówka - wylewki Mam nadzieję, że wszystko się ładnie zgra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 07.12.2009 00:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Można zrobić tynki i dopiero później układać podłogówkę. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sys 07.12.2009 01:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 lepiej zrobić tynki , potem dać rurki...ten kto widział dom po tynkach ten wie, że nie da się tak posterować ludźmi od tynków by w coś nie wdepli...i nawet nie będzie można mieć do nich pretensji bo nie zrobią tego specjalnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 07.12.2009 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Ja planuję: - elektryka - woda, kanaliza, rury c.o. na tradycyjne grzejniki - tynki - podłogówka - wylewki Mam nadzieję, że wszystko się ładnie zgra hmm, ale goscie od tynków będa sie potykac o te rurki , no i może niechcący mogą coś nadepnąc nadusić ,przeciąć....kopnie ci niechcący kanalizę spadnie uszczelka nikt nie zauważy pózniej dasz na to wylewkę i co?? poza tym musisz zgrać hydraulika żeby przyszedł ci 2 razy...a wiesz jak z fachowcami jest... podłapie inna robotę i mozesz czekac np miesiac i szlag jasny cie bedzie trafiał a hydraulik juz bedzie pewny że musi przyjsc do ciebie i skonczyc.... hm.,... czytać ze zrozumieniem ja tu widze że najpierw tynki były a potem podłogówka... i powiem to tak że ani ja ani mój hydraulik nie wyobrazaliśmy sobie innej kolejności. instalacjie wod kan co; elektryka i wszystkie inne druty; tynki ; podejsia pod kaloryfery .... ukladanie styro pod wylewki ...... ukladanie podłogówki i wylewki. Hydraulik nie mial problemów aby odwiedzić mnie kilka razy.. i sam nawet z wylewkarzem ustalał sobie kiedy jaki etap pracy mają zrobic. Ale fakt co fachowiec to fachowiec. z moich ekip najlepszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sql 07.12.2009 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 ja też robiłem metodą hydraulika-elektryka-tynki-wylewki i muszę przyznać, że też miałem niezłego pietra, bo tynkarze chodzili i chlapali gdzie tylko dało radę, z ogrzewania podłogowego miałem zrobiony tylko rozdzielacz i jego zasilenie, a tak poza tym to praktycznie wszystko. najbardziej bałem się o rury od odkurzacza centralnego, ale po tynkach a przed wylewkami zaprosiłem firmę z odkurzaczem i manometrem (swoich jeszcze nie mam) i okazało się, że są szczelniutkie , obawiam się, że to jedyna dobra kolejność - jak panowie z rusztowaniami i drabinami będą latać po wylewce z kreta, to moim zdaniem wiele z niej nie zostanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 07.12.2009 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Bzdury opowiadasz.Jesli wylewka zniszczy sie podczas prac tynkarskich to swiadczy tylko o wykonawcy wylewek.Ja mialem robione tynki c-w po wylewkach, wlasnie po to zeby nie zniszczyli mi instalacji juz polozonej a elektryke mialem bezpuszkowa po podlodze kladziona no i hydraulika z odkurzaczem. Wykonawca tynkow przyznal ze nawet lepiej dla niego zeby byly wylewki, nie bedzie szans uszkodzic mi czegosNa swiezym jeszcze tynku odcinaja dylatacje lata przy wylewce i jest OK Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Campto 07.12.2009 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Ja zrobiłem najpierw tynki a potem wylewki. I uważam taka kolejność za słuszną. Nic tynkarze nie poniszczyli a dzięki takiej kolejności mam równe i ładne wylewki. Tynkarze potrafią solidnie "nabrudzić". A pod parkiet to raczej nie wskazane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 07.12.2009 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Widzisz, zalezy jak ich rozliczysz Ja powiedzialem ze ma byc wszystko pozostawione w czystosci i kazdego dnia wieczorem sprzatali - mieli dosyc spora szpachle i czyscili wylewki. Niczego nie uszkodzili jesli chodzi o powierzchnie jastrychu Mozna tak udowadniac sobie kto zrobil lepiej, ja chce pokazac ze nie ma jednego zlotego rozwiazania, mozna i przed i po wylewkach robic tynki. Niektorzy "powiadaja" ze hydraulik tez po tynkach powinien przyjsc - a ja sie nie zgodze. Mozna wszystko zrobic przed wylewkami i tynkami bez zbednego kucia. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 07.12.2009 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 reasumując.... każdy robi jak uważa i pózniej twierdzi że i tak jego sposób jest najlepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 07.12.2009 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Bobek .. zwykle tak jest. Cóż takie czasy nastały że każdy swoje chwali ale też skoro znawcy tematu tak zalecaja( u mnie kierbud ) to co ja szaraczek z tych tematów mogę powiedzieć ... tylko tyle że pewnie wie co mówi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 07.12.2009 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Zadna kolejnosc nie jest lepsza ani gorsza. Jak zauwazyles, obydwa przypadki maja zalety i wady -wybierz to co najbardziej Tobie (czy kierbudowi) pasuje i juz. Tragedii byc nie powinno Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szelma29 10.01.2010 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 widziałam parę budów , łącznie z blokami i zawsze pierwsze tynki potem wylewki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 11.01.2010 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Miały być najpierw tynki...ale z racji że mrozy przyszły, to roboty wstrzymane... A że nie lubię przestojów, to pomyślałem, że może wpierw podłogówke w całym domu rozłożyc, wylewki a pózniej tynki. Z zabudową poddasza tez czekam az skończą się mokre prace...sam już nie wiem Nie daj sie Adrian wrobic w taka kolejnosc To i ja wtrace swoje "trzy grosze" co do kolejnosci: 1. Instalacja wod-kan (bo jest "najwieksza" i tutaj nie da sie zwykle poprowadzic np. rury z kibla inaczej niz po prostej od kibla do pionu, z elektryka czy odkurzaczem mozna zawsze pokombinowac na inne sposoby) 2. Elektryka 3. Instalacja alarmowa 4. Instalacja odkurzacza centralnego 5. Tynki 6. Podlogowka 7. Wylewki Tynkarze zawsze troche nabrudza, potem kafelkarz moze trafi sie taki co nie bedzie narzekal ale zamiast kleju 2mm bedziesz mial 8mm i 4 x wiecej kasy na to wydasz Glupota tez uwazam robienie wod-kan po tynkach - szkoda prucia (a to znowu kasa). No ale ja wszystkie instalacje robilem sam, wiec problemu ze zgraniem ekip nie mialem zadnych Chyba wiecej czasu bym spedzil na szukaniu tych ekip niz na samej robocie... pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prezes69 11.01.2010 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Tynki i dopiero wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sandrapiotr 21.01.2010 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 a my siedzimy i tak sobie myślimy aby zrobić w kolejności:-hydraulika,-wylewki,-elektryka,-kominek,-tynki,-grzejniki i piece Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 21.01.2010 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 elektryka po wylewkach? hmmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sandrapiotr 21.01.2010 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 elektryka po wylewkach? hmmm a dlaczego elektryki nie robić po wylewkach?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts