Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M28 POGODNA JESIEŃ

Recommended Posts

• 4 weeks później...

Witam w pierwszym moim poście.

My wybudowaliśmy dom wg projektu Pogodna jesień. Mieszkamy od października i jesteśmy zadowoleni z wyboru. Nie obyło się bez drobnych przeróbek w projekcie, jak przypuszczam- u wszystkich budujących. Budowaliśmy dwa lata i przez ten czas śledziłam forum Muratora ale nie widziałam nikogo zainteresowanego tym projektem.

Witam

dziękuję bardzo za odpowiedź.

Z tego co widzę (od kliku tygodni brak odpowiedzi) nie jest to zbyt popularny projekt.

Muratora czytam od kilku ładnych lat, i gdy zobaczyłem ten projekt to pomyślałem, że jest to projekt dla mnie - nas tzn dla dwóch osób.

Też wprowadziłbym pewne zmiany np osobne WC zaraz przy łazience. Brakuje mi też garderoby - uważam że mogłaby być za sypialnią. Ogólnie projekt wg mnie jest prosty, a wewnątrz dobrze rozplanowany. Część prywatna jest dobrze oddzielona do pokoju dziennego i kuchni.

Bardzo proszę o jakieś dalsze wrażenia z budowy i użytkowania tego domu, ewentalnie zdjęcia np. na mojego maila:[email protected]

Pozdrawiam serdecznie :D

dlugopis2008, zerknij do projektu, tam jest garderoba za sypialnią. My zrezygnowaliśmy w niej z okna, przez co jest bardziej "pakowna".

I też zrobiliśmy WC obok łazienki zamiast szafy. Uważam, że nawet w małym domu powinny być dwa kibelki. Samą łazienkę troszkę poszerzyliśmy kosztem pomieszczenia gospodarczego, drzwi do łazienki przesunęliśmy do korytarza. Wnękę na szafę wykorzystaliśmy na szafę ale od strony mniejszego pokoju. Drzwi do łazienki zostały umieszczone tak,że po lewej stronie powstała nowa wnęka na szafę o gł.50 cm.

I jeszcze kazałam sobie zrobić przejście z łazienki do pomieszczenia gospodarczego, gdzie mam pralkę i suszę pranie i to był świetny pomysł-pozbyłam się brudów z łazienki a mam je "pod ręką". Na pewno doceniłaby to Twoja połowica. :wink:

W salonie zmieniliśmy dwa małe okna na jedno duże, takie jak w pozostałych pokojach, na tej ścianie jest też zrobione wyjście z kuchni na zewnątrz.

Z uwagi na to, że mamy dużą lodówkę i nie bardzo było wiadomo gdzie ją upchnąć w kuchni został zmieniony układ ścianki od salonu-powstała wnęka iw niej jest lodówka.

To chyba wszystkie zmiany, nic mi więcej do głowy nie przychodzi. Generalnie uważam, że wszystkie były na korzyść. Nie zmieniło to ani układu pomieszczeń ani funkcjonalności.

I masz rację, strefa prywatna jest dobrze oddzielona, można spokojnie ganiać w piżamie z sypialni do łazienki i nikt z salonu nie będzie Cię widzieć.

Aha, mamy zrobioną kratkę z nawiewem ciepłego powietrza z kominka na korytarz i przez to fajnie nagrzewają się sypialnie i łazienka. My włączyliśmy co dopiero 3 grudnia ponieważ zapowiadali mrozy a nie byliśmy pewni jak długo będzie nagrzewała się podłogówka, którą mamy w całym domu.

O rany ale się rozpisałam, już kończę. Postaram się wysłać jutro wieczorkiem zdjęcia naszego domku.

witam też buduję taki domek .Z planowanych przeróbek jest w zasadzie tylko jedna :planuję w miejscu przejścia do części nocnej zbudować drugą łazienkę ,a przejście przenieść bliżej kominka. W zasadzie wadą tego projektu jest brak spiżarni ale myślę że coś się wymyśli . Ja jestem na etapie fundamentów i już żałuję że nie podpiwniczyłem garażu i pomieszczenia gospodarczego.

dlugopis2008 cieszę się, że nasz domek się podoba. Zapomniałam napisać, że zgodnie z wymogami gminy musieliśmy zwiększyć kąt dachu na 30 st.

Piwnicy nie chciałam, wszystko na jednym poziomie - żadnych schodów.

A właz na strych mamy zrobiony w garażu na środku, schodki po otwarciu mieszczą się między stojącymi samochodami.

• 2 weeks później...

Dziękuję bardzo za podzielenie się pomysłami i wrażeniami.

Przepraszam ale parę dni nie zaglądałem na forum.

Oczywiście widziałem garderobę w projekcie. Tylko że nie odpowiada mi przejscie do niej przez sypialnię. Raczej widzę garderobę jako osobne pomieszczenie na końcu korytarza za sypialnią. Byłaby ona u mnie od strony północnej czyli może być bez lub raczej z małym oknem ewentualnie z niewielkim przedłużeniem budynku. Osobne WC przy łazience jak najbardziej mi odpowiada i też bezwzględnie to planuję. Muszę pomyśleć o przejściu z łazienki do pomieszczenia gospodarczego - ciekawe rozwiązanie.

Pozdrawiam wszystkich budujących i mieszkających w Pogodnej Jesieni.

Proszę o zdjecia.

:lol:

Tak powstawała nasza garderoba:

http://images36.fotosik.pl/137/e4ee99c8b02787ebmed.jpg

http://images42.fotosik.pl/162/eb2824023528b3a1med.jpg

http://images43.fotosik.pl/250/2ed96d8d48ff7840med.jpg

Jak kiedyś dorobię się szafy w wiatrołapie (na razie brak kasy) to w garderobie będzie więcej miejsca.

W razie potrzeby służę innymi zdjęciami.

• 5 years później...