Kasiorek 05.12.2009 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Ponieważ ostatnie nasze 3 lata były wielka pomyłką co do choinki chętnie dowiem sie gdzie kupujecie choinkę aby mogła cieszyć nasze oko nie tylko przez 3 dni swiąt ale znacznie dłużej. Nasza ostatnia choinka już gubiła igiełki podczas ubierania, przez co nie powiesiłam wszystkich ozdób bo bałam sie że nic z niej nie zostanie Może utworzymy taka małą bazę sprawdzonych miejsc choinkowych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINA1 05.12.2009 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Nie chodzi tu o miejsce ( gdzie kupić) ,ale o rodzaj rośliny miałam jakąś tam jodłę (nazwy nie pamiętam) i nic nie opadało nawet przy wyrzucaniu drzewka ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 05.12.2009 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Niestety, ja co roku kupuję jodłę ale widać te nasze były ścinane duuuużo wcześniej i się sypały. Tylko nasza pierwsza zywa choinka była rewelacyjna, właśnie jodła, wytrzymała do połowy lutego ( nie maił kto jej rozebrać ) ale igiełki tak sie zasuszyły że nic nie odpadało Dlatego myslę,że miejsce też jest ważne, gdzie nie wciskają kitu że jeszcze wczoraj rosły na plantacji, tylko żeby sprzedać. Nie wiem, może jakieś sprawdzone nadleśnictwa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 06.12.2009 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Kurcze to faktycznie jakaś trefna jodła. Pamietam, że jak mieliśmy j. kaukaską to podobnie jak u Ciebie do lutego jedna igła nie spadła tylko pozasychały na gałązkach i jak sztuczna wyglądała. Teraz od paru lat mamy świerki ze swojej działki ale to to się dopiero sypie a ścinamy dzień przed wigilią Kasia a w czym stała ta wasza jodła w wodzie czy w zwykłym stojaku bez niczego? Ta nasza była wtedy z NOMI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 06.12.2009 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Najlepiej 23 grudnia skoczyć wieczorkiem do lasu.!!! A tak na poważnie , to ja z żoną myślimy o kupnie jodły w doniczce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 06.12.2009 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Taką to najlepiej ze szkółki i to hodowaną od małego w takiej doniczce. Większość tych bożonarodzeniowych wystawianych do sprzedaży przed świętami ma poucinane korzenie i po świętach i tak nadaje się do wywalenia na śmietnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 06.12.2009 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Taką to najlepiej ze szkółki i to hodowaną od małego w takiej doniczce. Większość tych bożonarodzeniowych wystawianych do sprzedaży przed świętami ma poucinane korzenie i po świętach i tak nadaje się do wywalenia na śmietnik. Potwierdzam! A co do jodly to w zeszlym roku przed Sylwestrem musielismy juz ja wyrzucic, bo strasznie sie sypala . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 06.12.2009 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Może sosna, ona się tak nie sypie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 07.12.2009 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 A może gdzies poszukać po okolicach szkółek gdzie mozna własnorecznie i legalnie ściąć drzewko? W zeszłym roku w lokalnej gazeczie pojawiały sie takie ogłoszenia. Sama chętnie pojechałabym w okolicach Pozka po takie drzewko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 07.12.2009 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Ja mam legalnie ścinane (niestety nie jodły) ale to nie daje gwarancji braku osypywania Wciornastek a może znasz sposoby w czym potem takie drzewko ustawić aby było jak najdłużej świeże? Chociaż obawiam się, że temperatura naszych mieszkań ma tu odgrywającą rolę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 07.12.2009 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Wciornastek a może znasz sposoby w czym potem takie drzewko ustawić aby było jak najdłużej świeże? Chociaż obawiam się, że temperatura naszych mieszkań ma tu odgrywającą rolę No niestety ciepelko i suchość wcześniej czy później powoduje że dzrewko się osypuje. Ale takie ścięte samodzielnie zawsze dłużej postoi. A co do metod to nie mam jakiegoś zdania. U nas zawsze osadza sie choinke w duze wiadro czy donicę z kamieniami, piaskiem i podlewa i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINA1 07.12.2009 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 MAM ! metkę z nie sypiącej się jodły ....... (nawet przy wyrzucaniu nie spadło nic ) JODŁA KAUKASKA ( NORDMANN ) sprzedawana przez http://www.choinki.net.pl a teraz w ramach rewanżu - zapraszam do licytacji .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 07.12.2009 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Niestety, ja co roku kupuję jodłę ale widać te nasze były ścinane duuuużo wcześniej i się sypały. Tylko nasza pierwsza zywa choinka była rewelacyjna, właśnie jodła, wytrzymała do połowy lutego ( nie maił kto jej rozebrać ) ale igiełki tak sie zasuszyły że nic nie odpadało Dlatego myslę,że miejsce też jest ważne, gdzie nie wciskają kitu że jeszcze wczoraj rosły na plantacji, tylko żeby sprzedać. Nie wiem, może jakieś sprawdzone nadleśnictwa ? Kilka lat temu wycinaliśmy własnoręcznie parę dni przed wigilią choinkę (świerk) w hodowli Polskiej Akademii Nauk,miejscowość Łomna Las (kierunek z W-wy trasa na Gdańsk, kilka kilometrów za Łomiankami, należy skręcić w lewo, jest drogowskaz. Choinka była bardzo tania (20 pln)stała długo i nie sypała się. Niestety mieliśmy problem ze znalezieniem drzewka odpowiednich rozmiarów, gdyż szukaliśmy małego, a większość to spore drzewa. Nie wiem czy jest tam teraz co wybrać, spróbuj może namierzyć ich jakoś i dowiedz się co i jak. Ja co roku kupuję choinkę na bazarku na Wolumenie (Bielany) i jaodły zawsze są OK, nic się nie sypie tylko zasusza Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dode 08.12.2009 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 A tak na poważnie , to ja z żoną myślimy o kupnie jodły w doniczce. za tutli_putli napiszę to samo. w tamtym roku dostałam 2 "choinki" w doniczce : świerk i jodłę. Świerk stał długo w cieple, a mimo to pięknie się przyjął w ogrodzie. Jodła stała w chłodniejszym miejscu, a mimo to padła. Większość drzewek nie jest niestety hodowana w doniczkach, tylko kopana z gruntu i wysadzana do doniczek. Jodła ma palowy system korzeniowy i jeśli ma ucięty korzeń nie ma raczej szans na przezycie. Piszę oczywiście, że większość, bo może się zdażyć, ze kupicie hodowaną w doniczce, albo tak wykopaną, ze jej korzeń ocaleje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts