Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budynek zbyt blisko granicy, co robić?

rybk

Recommended Posts

Jak pomierzył geodeta ukończony budynek sąsiada jest 331cm od granicy z moją działką. Ponadto przy lekkim spadku terenu (w moją stronę) jego dom jest wyżej od mojego o 160cm. Mój parterowy, a jego piętrowy i zwyczajnie zasłania mi słońce, bo jest na południe od mojego.

Jak i co zrobić?

Przerabiał ktoś takie rozterki?

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak pomierzył geodeta ukończony budynek sąsiada jest 331cm od granicy z moją działką.

Dowal sąsiadowi donieś do nadzoru.

A poważniej nie piszesz o oknach. Przecież jakby nie miał okien to mogłby stac 3 metry. To że ma wyższy no cóz, możesz jeszcze piętro postawić.

A czy w czasie pomiaru sąsiad był obecny ? Czy go powiadomiłes o tym fakcie ?

Sory ale nie rozmumiem Twojego postu kto ci kazał budowac parterowy budynak tuż przy budynku sąsiada?

Od mojej strony ma okna z pustaków szklanych tzw. luksfery

To ma jeszcze 31 cm zapasu. Luksfery sie nie liczą. Mogłby byc bliżej.

Oj coś mi się zdaje, że tytuł najlepszego doradcy na tym forum otrzymaleś trochę na wyrost. Przy luksferach nie powinno być bliżej niż 3,5m.

rybk

Współczuję mieć takiego sąsiada jak Ty.

Odstęp od Twojej granicy to problem jego nie Twój.

Zasłania Ci słońce i co jeszcze ?

Będziesz się czepiał że pierdzi z rana na swojej działce ?

Ja mam sąsiada który chciał zabronić sadzić mi drzewka i stawiać garaż bo nie będzie widział gór...... i co kur.....jeszcze.

Nie masz ciekawszych zainteresowań poza tym jak udupić sąsiada ?

A jak kiedyś uchroni Cię przed złodziejem to też się będziesz czepiał ?

Ja napiszę z innej strony.

Polacy nie lubią nakazów i zawsze coś nie pasuje w zapisie MPZP dla miejsca w którym jest działka.

Ja uważam że plany powinny być bardzo restrykcyjne, powinny narzucać kolory dachów, elewacji, wysokości budynków co do 0.5 m, nachylenia dachów, styl, itp. Oczywiście powinno być to dla kompleksu zabudowy wyznaczonym ulicami, nie dla całej miejscowości, każdy by mógł sobie kupić działkę tam gdzie mu pasuje rodzaj zabudowy.

Każde niedomówienie w planie, zostawienie czegoś do swobodnej interpretacji kończy się:

http://www.mmlodz.pl/rep/newsph/6743/43442.3.jpg

http://www.nsik.com.pl/archiwum/108/a25.html

... ma okna z pustaków szklanych tzw. luksfery

z pustaków to może miec sciane :)

/nie okna/ - a jesli sciana to odległośc min. 3m

p.s.

pustaki szklane to nie "tzw luksfery"

dlatego ze luksfer to luksfer, a pustak szklany to pustak szklany ...

Jak pomierzył geodeta ukończony budynek sąsiada jest 331cm od granicy z moją działką. Ponadto przy lekkim spadku terenu (w moją stronę) jego dom jest wyżej od mojego o 160cm. Mój parterowy, a jego piętrowy i zwyczajnie zasłania mi słońce, bo jest na południe od mojego.

Jak i co zrobić?

Przerabiał ktoś takie rozterki?

Od patrzenia w słońce można oślepnąć.

Ty zasłaniasz sąsiadowi gwiazdę polarną :lol:

A kysz stąd.

Sory ale nie rozmumiem Twojego postu kto ci kazał budowac parterowy budynek tuż przy budynku sąsiada?

Wygląda to tak, że ja mieszkam już kilka lat, aż tu nagle wyrasta mi kamienica pod oknem. Jak pisałem różnica wysokości działek była ok. 0,5m, a tu dom piętrowy i jeszcze podniesiony na 1,6m i przysunięty do granic możliwości.

Zostaję i zostanę w cieniu :x

Z tego co pamiętam w przypadku nowej budowy czy rozbudowy po sąsiedzku to chyba sąsiedzi są informowani pisemnie z urzędu o tym co bedzie budowane i mają czas na zapoznanie się z planami sąsiada i zgłaszanie wszelkich protestów i wniosków. Jeśli nikt nie protestuje można wtedy zaczynać budowę. Gdzie wtedy byłeś?

Co do luksferów to osobiście przerabiałam z architektem taką ewentualność i luksfery są traktowane jak ściana nie okno, więc 3 metry to prawidłowa odległość.

Z tego co pamiętam w przypadku nowej budowy czy rozbudowy po sąsiedzku to chyba sąsiedzi są informowani pisemnie z urzędu o tym co bedzie budowane i mają czas na zapoznanie się z planami sąsiada i zgłaszanie wszelkich protestów i wniosków. Jeśli nikt nie protestuje można wtedy zaczynać budowę. Gdzie wtedy byłeś?

Teraz już tak nie jest, sąsiedzi nie są informowani. Z planu zagospodarowania wynika, że taka wysokość budynku może być.

Sęk tylko w tym, że od mojej granicy budynek stoi 3m z kawałkiem, a od strony południowej sąsiada jest co najmniej 20m wolnej przetrzeni.

Nie przypuszczałem, że ktoś tak się "przytuli" do mnie. Poprzedni właściciel, gdy chciał się budować planował budowę na środku, ale nigdy tego nie zrobił.

Nowy właściciel przystąpił do działań błyskawicznie. W krótkim czasie miast widoku na pobliskie lasy, jeziora mam beton fundamentów i ścianę z luksferami. :(

Z mojego doświadczenia wiem (a byłam pracownikiem GUNB) że zarówno luksfer jak i pustak szklany powinien byc traktowany jak ściana pełna tak więc twój sąsiad wybudował dom zgodnie z warunkami technicznymi inna sprawa to to czy wybudował zgodnie z warunkami pozwolenia na budowe a jesli nie czy sa to zmiany istotne czy nieistotne.

Z tych informacji które podałeś to sąsiad ma wszystko zgodnie z prawem.

Może na działce postawić budynek gdzie chce w zgodzie z warunkami zabudowy lub planem zagospodarowania przestrzennego i oczywiście przepisowymi odległościami od granic.

Wielkość jego działki nie ma u znaczenia. Jeżeli stwierdził, że będzie dla niego lepiej przysunąć do do granicy na 3 m i nie zrobić tam okien, a z drugiej strony chce mieć np. 200 m trawy czy ogrodu to może tak zrobić - oczywiście zgodnie z wcześniej przygotowanym projektem i pozwoleniem na budowę.

Sęk tylko w tym, że od mojej granicy budynek stoi 3m z kawałkiem, a od strony południowej sąsiada jest co najmniej 20m wolnej przetrzeni.

Nie przypuszczałem, że ktoś tak się "przytuli" do mnie.

A Ty ile jesteś od tej granicy ze swoim domem ? Wygląda z opisu że też nie odsunołeś sie daleko bo problemu by nie było.

Widzisz sąsiad buduje zgodnie z prawem więc ustawiajać swój dom na działce powinieneś brać pod uwagę to że sąsiedzi kiedys zabudują swoje działki tak jak im pasuje a nie Tobie.

co tu bić pianę .... jeśli sąsiad wybudował się zgodnie z pozwoleniem itp, co zapewne orzecze PINB lub inny właściwy, to drogi rybk może sobie co najwyżej ponarzekać na forum lub w gronie znajomych, bo nic mu do tego co stoi za jego płotem,

szczerze mówiąc to krew mnie zalewa jak czytam takie blebranie w stylu "słonko mi nie dochodzi" ....